prijsvergelijken

Bellen via wifi: alle voor- en nadelen

17 april 2021 (laatste wijziging 8 juli 2021) door Suzanne

Moet je je woorden continu herhalen als je thuis iemand belt met je mobiele telefoon? Of ijsbeer je van de ene naar de andere kamer, op zoek naar een beetje bereik? Als je jezelf hierin herkent, hebben we de oplossing voor je. Bellen via wifi!

Normaal gesproken bel je via het mobiele netwerk van je provider. Als je in plaats daarvan wifi bellen inschakelt op je telefoon, bel je via je eigen internet netwerk. Handig wanneer je in een (nieuwbouw)huis woont met dikke betonnen muren, die het signaal van een mobiel netwerk kunnen verstoren. 

Is bellen via wifi voor jou mogelijk?

Allereerst is het goed om te weten dat niet alle providers dit ondersteunen. Ook moet je een redelijk nieuw toestel hebben dat nog meegaat met de laatste updates. 

Deze providers bieden het wél aan:

  • KPN
  • T-Mobile
  • Vodafone
  • Tele2

Zit je bij een 'virtuele' provider? Dat wil zeggen: een provider die gebruikmaakt van 1 van de bovenstaande netwerken? Bij de meeste kun je dan ook gebruikmaken het wifi bellen, maar niet bij allemaal:

Netwerk van KPN Wifi bellen mogelijk?
Budget Mobiel
Lebara
Simyo
Youfone ✓ *

* Bellen via wifi kan sinds kort ook bij Youfone, maar je kunt het niet zelf instellen. Dit moet je via de klantenservice van Youfone regelen. 

Netwerk van T-Mobile Wifi bellen mogelijk?
Ben
Simpel

 

Netwerk van Vodafone Wifi bellen mogelijk?
Hollandsnieuwe

vergelijk deze providers

Bellen via 4G

Allemaal leuk en aardig. Maar wat als je onderweg slecht bereik hebt? Je kunt dan geen verbinding maken met je 'eigen' wifi-netwerk. In dit geval kun je gebruikmaken van bellen via 4G. In tegenstelling tot wanneer je normaal gesproken 4G gebruikt, gaat het niet van je databundel af. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je ineens ruim boven je bundel zit. Net zoals bij wifi bellen, gaat het bellen via 4G van je belminuten af.

Voor- en nadelen

Er zitten een aantal, hoewel soms minuscule, voor- en nadelen aan het bellen via 4G of wifi:

Voordelen

  • Het grootste voordeel: je hebt eindelijk een goed gesprek terwijl je binnenshuis aan het bellen bent;
  • Bel je iemand? Dan gaat de telefoon bij de ander eerder over wanneer je belt via wifi. Dit gaat dan wel echt om (mili)seconden;
  • Je kunt sneller iets online opzoeken op je telefoon tijdens een telefoongesprek.

Nadelen

Er is eigenlijk 1 nadeel, en dat is dat het in de volgende situaties niet mogelijk is:

  • ...wanneer je een prepaid telefoon hebt;
  • ...wanneer je bij een provider zit die het niet ondersteunt;
  • ...wanneer je in het buitenland bent.

Wat is het verschil met bellen via WhatsApp?

Er zijn een aantal verschillen. Allereerst maak je bij WhatsApp volledig gebruik van het internet, en gaat het niet via het mobiele netwerk van je provider. Bekijk alle verschillen:

Verschillen Bellen via WhatsApp Bellen via 4G / wifi
netwerk Je maakt volledig gebruik van internet. Je belt voor een deel via internet, voor een ander deel gebruik je het netwerk van je provider.
app Jij en degene die je belt moeten WhatsApp geïnstalleerd hebben en op het moment van bellen internet hebben. Degene die je belt hoeft niets geïnstalleerd te hebben. Je kunt deze persoon ook bellen wanneer hij/zij geen mogelijkheid tot wifi of 4G bellen heeft.
belminuten VS data Bel je via WhatsApp op een wifi-verbinding? Dan is het gratis. Maak je gebruik van een mobiel netwerk? Dan gaat dit van je databundel af. Hetzelfde geldt voor degene die je belt. Bellen via 4G of wifi gaat altijd van je belbundel af.

Welke internetsnelheid heb je nodig?

Je hoeft niet je hele internet pakket te gaan upgraden: volgens mobiele providers heb je namelijk ten minste 1 Mb/s nodig. Dit is minder dan je bijvoorbeeld nodig hebt wanneer je interactieve TV kijkt of Netflix wilt kijken, daar heb je zo'n 8 tot 10 Mb/s voor nodig. De meeste huishoudens hebben 30 tot 50 Mb/s op hun adres. Het is dus zeer waarschijnlijk dat jouw internet snelheid ruim voldoende is voor het bellen via wifi.

Suzanne

Mijn naam is Suzanne. Met de artikelen die ik schrijf, wil ik antwoord geven op vragen die jij hebt. Over internet of mobiele abonnementen. Zodat het voor jou in 1 oogopslag duidelijk is waar je aan toe bent.

Geen reacties
Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.
Terug naar vergelijking
Start de chat