prijsvergelijken

5 Redenen waarom ouderen mee moeten doen aan een Glasvezelinitiatief

9 mei 2022 (laatste wijziging 26 juli 2023) door Coen

Heb je bericht gekregen over een glasvezelinitiatief in de regio? Dan woon je vast in een buitengebied. Meestal starten bewoners en/of bedrijven zelf een glasvezelinitiatief. Soms doen ze dat in samenspraak met de gemeente.

Als buurtbewoners een glasvezelinitiatief starten, dan is er geen snel internet beschikbaar.

Geen kabel dus. Alleen een trage DSL-verbinding.

Traag internet is desastreus voor de groei van een regio. De bedrijvigheid neemt af en daarmee de leefbaarheid. En dat wordt steeds erger. Snel internet biedt veel voordelen voor een gebied. Maar ook voor jou persoonlijk, als oudere! Ook in de toekomst.

Weet je nog niet of je mee gaat doen?

Na het lezen van dit artikel weet je waarom jouw deelname aan het glasvezelinitiatief zo belangrijk is voor de regio.

En uiteraard voor jezelf. 

Waarom zou je kiezen voor glasvezel? Glasvezel is de verbinding van de toekomst, omdat je er veel meer mee kan. Van alle verbindingen is glasvezel het meest stabiel. Dat betekent weinig storingen.

Misschien maak je je zorgen over de kosten. Dat kan. Toch valt dat erg mee. Helemaal als je ziet wat het oplevert.

Internet buitengebied5 redenen voor ouderen om mee te doen aan glasvezelinitiatief

  1. De regio blijft aantrekkelijker voor nieuwe bewoners. En bedrijven.
  2. Je koophuis behoudt zijn waarde als er snel internet aanwezig is.
  3. Glasvezel kan eenzaamheid tegengaan.
  4. Je kan langer veilig thuis blijven wonen.
  5. Je kan überhaupt langer zelfstandig blijven. 

Glasvezel in het buitengebied voor ouderen

De regio blijft aantrekkelijk

Wat gebeurt er als er in een regio geen snel internet beschikbaar is?

Zonder snel internet ontstaat er leegloop. Woningen staan lange tijd te koop. Jonge mensen trekken weg. Bedrijven vestigen zich in gebieden waar ze kunnen groeien. 

Zal het zo’n vaart niet lopen? Vergis je niet! Films kijken, thuiswerken, huiswerk maken, videospellen spelen. Dit en nog veel meer doen mensen tegenwoordig online. In deel 3 van mijn blog over de 3 voordelen van glasvezel in het buitengebied lees je hier meer over. 

Een modern huishouden heeft snel internet nodig.

Glasvezel Regio blijft aantrekkelijkDe waarde van je woning blijft op peil

Jonge mensen zijn gewend aan internet. Sommige generaties zijn er zelfs mee opgegroeid. Die hebben nooit zonder geleefd.

Internet is voor jonge generaties vergelijkbaar met telefonie, energie en water. Het is altijd aanwezig geweest. Snel internet is een randvoorwaarde. Zonder dat geen interesse in het huis.

Zodra je je woning gaat verkopen, moet er dus een internetaansluiting zijn. Een snelle.

Want tegenwoordig verwacht men dat er snel internet beschikbaar is. Is dat er niet, dan kan het lang duren voor je een koper vindt. En de prijs daalt.

De waarde van je woning blijft op peil

Snel internet tegen eenzaamheid

Om contacten te onderhouden heb je geen internet nodig. Je hebt immers een telefoon. En een postadres. Maar wanneer ontving je voor het laatst een kaartje?

Juist ja.

Als kinderen en kleinkinderen hebt, wil je daar graag mee in contact blijven. En dat gaat op hun manier. Zíj zijn altijd online. Jij dus ook.

Met videobellen bijvoorbeeld. Maar dat doen ze alleen via een snelle verbinding zonder haperingen. Want anders haken ze af. En de filmpjes die ze via social media sturen kijk je toch ook liever zonder haperingen? 

Jonge mensen komen best graag langs. Als er maar snel internet met wifi in huis aanwezig is. Zo zit het tegenwoordig. Of je het nou leuk vindt of niet.

Snel glasvezelinternet tegen eenzaamheid

Fijn en veilig thuis met domotica

Nu denk je misschien: ik wíl helemaal geen sneller internet. Ik zit weleens op internet en verstuur af en toe een e-mail. Ik hoef helemaal niks méér. Dan heb ik als oudere toch niks aan glasvezelinternet? 

Wel als je domotica gaat gebruiken. Domotica bestaat uit die handige toepassingen in huis. Waarmee je apparaten automatisch instelt. Via internet. Domotica biedt comfort. Met toepassingen van domotica kun je audio/video, verwarming-, airco-, alarm- en andere systemen regelen. Met de pc, smartphone of tablet. Gewoon thuis, of op afstand.  

Als je een tijdje van huis bent, kun je een aanwezigheidssimulatie opstarten zodat het lijkt of je toch thuis bent. Dat schrikt indringers af.

Schrikt domotica jou af? Snap ik. Maar bedenk dat als het eenmaal is aangelegd naar jouw wensen, je daar de vruchten van plukt.

Maar er kan nog meer. Is er lange tijd geen beweging in de woning? Een slimme camera ziet dat en zorgt dat zorgverleners, hulpdiensten of familie een melding ontvangen. Zij komen poolshoogte nemen. Ook hier is een stabiele internetverbinding een voorwaarde.

Dat geldt ook voor personenalarmering. Je draagt een apparaatje om je hals. In geval van nood druk je op de knop en ben je in contact met een meldkamer. Het contact is snel gelegd. Een veilig idee. Maar dan moet de verbinding niet haperen.

Langer zelfstandig blijven wonen

Nog steeds niet overtuigd?

Je kiest voor glasvezel omdat het snel en betrouwbaar is. Maar ook omdat glasvezel dé verbinding is van de toekomst. Omdat je er veel meer mee kan. En je wordt er min of meer toe gedwongen alles te regelen via internet.

Communiceren met banken en overheid gaat tegenwoordig digitaal. Of je nu wilt of niet. Bedrijven, banken en overheid willen dat je steeds meer zaken gaat regelen via internet.

Lastig als je digibeet bent. Of gewoon weinig verstand hebt van computers. Maar een computercursus voor senioren brengt daar gelukkig al snel verandering in. 

Eenmaal gewend aan internet, merk je dat het best makkelijk is. Informatie opzoeken, contacten onderhouden, afspraken maken. Met je laptop of tablet op schoot regel je je zaken in een handomdraai. Ook op het gebied van zorg biedt internet mogelijkheden: E-Health.

Langerzelfstandig thuiswonen glasvezel internet

E-Health: persoonlijke Zorg op Afstand

Als je regelmatig zorg nodig hebt, of op controle moet komen, is snel internet een uitkomst. Zorg op Afstand overbrugt de afstand tussen patiënt en zorgverlener. Je kunt dagelijks even een praatje maken met ze. Via videobellen. Als er iets niet in orde is, staat er zo iemand op de stoep.

Er kan meer met E-Health. Patiënten en artsen kunnen via de computer diagnoses stellen, uitslagen communiceren en informatie uitwisselen. Lees daarover meer in het blog over glasvezel en e-Health.

Je hoeft dus niet meer voor elke scheet naar het spreekuur voor controle. Dus ook niet elke week een dure taxi te regelen, of elke week de hele rit met de bus maken naar de praktijk. De aanleg van glasvezelinternet zorgt er dus indirect voor dat je langer zelfstandig kan blijven.

Dat had je vast niet verwacht.

Wat betaal je voor glasvezel?

De prijs voor een internetabonnement via glasvezel start bij € 35,- per maand. Kies je voor een pakket met internet én tv, dan betaal je zo'n € 50 per maand. Vaak zit er ook vast bellen bij een pakket. Vergelijk alles-in-1-pakketten om te zien wat er mogelijk is op jouw adres.

Er zijn goedkopere DSL-abonnementen beschikbaar, maar de werkelijke snelheid is dan meestal een stuk lager dan beloofde snelheid. Daardoor kunnen filmpjes en dergelijke haperen. Dat probleem heb je bij glasvezel niet.

Er is nog één nadeel aan glasvezel. De beschikbaarheid. Glasvezelinternet is nog niet overal beschikbaar.

Zo kom je erachter of glasvezelinternet beschikbaar is

Ga glasvezel internet vergelijken om te zien of er glasvezel op jouw adres beschikbaar is. Je ziet in de resultaten wat er aangesloten kan worden. Onder de kolom 'snelheid' staat het type verbinding vermeld: kabel, DSL of glasvezel. 

Gebruik de postcodecheck en kijk naar de werkelijke snelheden op jouw adres. Alles onder 20 Mb/s kun je beschouwen als traag internet.

Als er wel goed internet (50 Mb/s of hoger) via kabel of DSL (telefoonlijn) op jouw adres mogelijk is kun je dat voorlopig prima gebruiken. Maar… over een paar jaar kan dat al heel anders zijn. De ontwikkelingen gaan snel. 

Aansluiten bij een glasvezelinitiatief

De aanleg van glasvezel staat dus niet in elke regio ingepland. Is dat bij jou ook niet het geval?

Dat is nadelig voor jou. En voor je regio! Tijd voor actie: sluit je aan bij een glasvezelinitiatief! En je buren ook. Het is goed voor de toekomst van de regio. Het móet er komen.

Informeer bij de gemeente of er een initiatief is gestart. De kosten voor de aanleg worden verdeeld over het aantal aansluitingen. Vaak draagt de gemeente hierin ook bij. De kosten verschillen per regio. Maar hoe meer mensen deelnemen hoe beter. Voor jou zijn de voordelen van glasvezel in ieder geval groot!

Coen

Geen reacties
Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.
Terug naar vergelijking
Start de chat