Hoe glasvezelinternet e-Health mogelijk maakt voor ouderen en chronisch zieken
Wel eens gehoord van e-Health? e-Health speelt een grote rol in de toekomst van de zorg. Het maakt Zorg op Afstand mogelijk. Ouderen en chronisch zieken kunnen langer thuis blijven wonen met e-Health. En voor sommige toepassingen heb je snel internet nodig.
e-Health is geen vervanging van de zorg maar een aanvulling daarop. e-Health is een verzamelnaam van toepassingen die ze in de zorg gebruiken. Denk aan apps, beeldbellen en telemonitoring.
Glasvezelinternet is erg geschikt voor e-Health. Het is snel en heeft weinig last van storingen.
Maar wat nu als je daar allemaal geen verstand van hebt? Wat komt daar allemaal bij kijken? Na het lezen van dit artikel weet je wat e-Health inhoudt en welke voordelen het je biedt. Het is minder ingewikkeld dan het lijkt.
Waarom e-Health?
e-Health biedt veel voordelen voor ouderen, chronisch zieken, mantelzorgers en zorgverleners. Het scheelt tijd, moeite en geld. Een van de grootste voordelen is dat sommige patiënten dankzij e-Health langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. De overheid wil e-Health inzetten om de zorg betaalbaar te houden in de toekomst.
Voordelen e-Health voor ouderen en chronisch zieken
- Langer zelfstandig blijven en in je vertrouwde omgeving blijven wonen
- Niet altijd de deur uit hoeven voor een controle of consult
- Contact met zorgverlener kost minder tijd en moeite
- Zorg op Afstand vermindert eenzaamheid door de laagdrempelige manier van communiceren
- Monitoren van bepaalde lichaamsfuncties heeft een preventieve functie
Voordelen e-Health voor zorgverleners
- meer patiënten helpen in minder tijd
- minder reistijd bij zorg aan huis
- meer tijd voor patiënten die lijfelijke zorg nodig hebben
- minder administratieve lasten
- makkelijk veilig informatie uitwisselen met collega’s
(bron: Rijksoverheid)
Voordelen e-Health voor de gemeenschap
Zorg aan huis is duur. En zorg wordt schaarser. Maar e-Health heeft, mede dankzij de corona periode, de afgelopen tijd een vlucht genomen (bron: kamerstukken Tweede Kamer, juni 2020). Er blijkt meer mogelijk dan aanvankelijk gedacht:
- Dankzij e-Health hoeven kwetsbare mensen niet altijd te verhuizen.
- En ze hoeven ook niet bang te zijn dat ze te weinig zorg ontvangen.
- De personeelsdruk vermindert door e-Health.
- e-Health is milieubewust: er wordt minder van en naar het ziekenhuis of de dokter gereden.
- Bovendien levert het een kostenbesparing op. Met de huidige stijging van de zorgkosten (waar we allemaal aan meebetalen) is dat een goede zaak.
Zorg op Afstand aanvulling op 'normale' zorg
Zorg op Afstand klinkt paradoxaal. Zorg is per definitie persoonlijk. Maar je hoeft elkaar niet altijd lijfelijk te ontmoeten. Wanneer je iemand wast, verpleegt of begeleidt moet natuurlijk dat wel. Maar voor sommige zorg hoeft dat niet. Om dat duidelijk te maken zal ik de volgende vragen beantwoorden.
- Zorg op Afstand? Hoe dan?
- Ontvang ik nog wel echte zorg?
- Krijg ik nog voldoende aandacht?
- Waarom heb ik glasvezelinternet nodig, dat is toch duur?
- Wat moet ik doen als er geen glasvezel beschikbaar is?
Op vraag 1 is het antwoord complex. Hoe Zorg op Afstand wordt ingericht hangt namelijk af van de behoefte van de patiënt. e-Health kan je ontlasten. En sommige therapieën hou je makkelijker vol dankzij e-Health. Patiënten en artsen kunnen met e-Health via de computer diagnoses stellen, uitslagen communiceren en informatie uitwisselen.
Op vraag 2 en 3 is het antwoord: Ja. Een been zwachtelen gaat nou eenmaal niet op afstand. e-Health zal hierin geen verandering brengen. e-Health is een aanvulling op de lijfelijke zorg.
Op vraag 4 en 5 kom ik zo terug.
Mogelijkheden Zorg op Afstand
Om te begrijpen wat de mogelijkheden zijn van Zorg op Afstand geef ik een paar voorbeelden.
Wanneer je bijvoorbeeld aan een chronische ziekte lijdt, moet je regelmatig voor controle naar de huisarts of het ziekenhuis. Leuk is anders. Dankzij e-Health hoef je daarvoor de deur niet altijd meer uit.
Contact met zorgverlener via een videoconsult
Voor sommige consulten hoef je niet helemaal naar de praktijk te komen. Je kan kiezen voor videobellen. Je zit als het ware tegenover de arts. Maar dan via het beeldscherm. Je ziet elkaar en praat met elkaar. Je bespreekt onderzoeksuitslagen of het verloop van een behandeling. Bij een digitaal consult is de kwaliteit van de verbinding en de apparatuur belangrijk.
Telemonitoring
Voor bepaalde aandoeningen hoef je niet meer naar het ziekenhuis voor controle. Dat scheelt inspanning en tijd. De meetapparatuur waarmee je zaken als bloeddruk, hartslag, gewicht en/of glucose meet staat thuis. Dit is gekoppeld aan een app of online programma. De zorgverlener monitort de behandeling op afstand. Dat kan al bij de volgende ziekten:
- hart- en vaatziekten,
- COPD,
- (zwangerschaps)diabetes
- astma
Zorg-apps gebruiken
Er zijn veel zorg-apps beschikbaar. Op de Digitale Zorggids zijn alle zorg-apps terug te vinden en plaatsen professionals reviews. Zo kun je eenvoudig zoeken naar e-Health apps en meteen zien wat anderen ervan vinden. Zo krijg je een idee welke app geschikt is voor jou. Bijvoorbeeld:
- een huidmonitor die helpt bij het controleren van de huid op verdachte plekjes
- een gehoortest op afstand
- online ondersteuning bij zelfzorg
- online medisch dossier inzien
- online herhaalrecept aanvragen bij arts
Domotica
Is er lange tijd geen beweging in de woning? Een slimme camera ziet dat en zorgt dat zorgverleners, hulpdiensten of familie een melding ontvangen. Zij komen poolshoogte nemen.
Personenalarmering
Je draagt een apparaatje dat is aangesloten op de internetverbinding. In geval van nood druk je op de knop en ben je in contact met een meldkamer.
Klik. "U spreekt met de meldkamer!" Het contact is gelegd.
Een veilig idee.
Glasvezelinternet geschikt voor e-Health-toepassingen
Ik zou nog terugkomen op vraag 4 en 5. Waarom zou je voor e-Health glasvezelinternet nodig hebben? En wat moet je doen als er geen glasvezel beschikbaar is?
Je hebt niet per se voor alle e-Health toepassingen glasvezel nodig. Het online aanvragen van een herhaalrecept kost weinig bandbreedte. Maar voor domotica en beeldbellen is een snelle en stabiele internetverbinding wél onmisbaar. Stel dat je net tijdens een belangrijk videogesprek iets mist, of dat je de arts amper kunt verstaan door je slechte internetverbinding.
Glasvezel biedt meer mogelijkheden voor de toekomst omdat het een enorme capaciteit heeft. Die capaciteit is nog veel groter dan dat we nu benutten. Technologische ontwikkelingen en toepassingen breiden echter in rap tempo uit. Glasvezel is toekomstbestendig. En de toekomst is dichtbij.
Wees voorbereid op de toekomst en benut de voordelen die glasvezel en e-Health toepassingen bieden.
Check of glasvezel beschikbaar is
Glasvezel is niet altijd duurder dan kabel of DSL. Weet je niet of er glasvezelinternet beschikbaar is op jouw adres? Vul dan je postcode en huisnummer in op de glasvezel vergelijker. Dan zie je het vanzelf. Vergelijken kost niets.
Glasvezel vs kabel en DSL
Misschien is glasvezelinternet nog niet beschikbaar op jouw adres. Of je bent tevreden met de kabel of DSL-verbinding die je nu hebt. DSL of kabel voldoet soms ook als er voldoende snelheid beschikbaar is. Maar glasvezel is wel stabieler. En heeft minder last van storingen.
Check wanneer glasvezel wordt aangelegd
Wil je glasvezel maar is het nog niet beschikbaar? Kijk dan op KPN Netwerk of de aanleg al is ingepland. Is dat ook niet het geval, informeer dan bij de gemeente of je kunt aansluiten bij een glasvezelinitiatief. Bij voldoende animo zal de aanleg van glasvezel werkelijkheid worden.