Dé 3 Voordelen van Glasvezel in het Buitengebied
Als je in het buitengebied woont, is internet meestal erg langzaam. Websites laden steeds trager. E-mails met bijlagen blijven hangen. Grote bestanden downloaden is onbegonnen werk. Dat komt door de ernstig verouderde verbindingen. Het buitengebied raakt steeds meer achter. Want de rest van Nederland kent deze problemen niet.
Maar hoop gloort aan de horizon! De zon komt eindelijk op in het buitengebied. En laat al je internetproblemen smelten. In het buitengebied zijn diverse glasvezelinitiatieven gestart. Na het lezen van dit artikel weet jij waarom je ‘ja’ moet zeggen tegen glasvezel.
De mogelijkheden van glasvezel zijn haast onbeperkt. Bij voldoende animo in een regio wordt er glasvezel aangelegd.
Glasvezel biedt 3 grote voordelen voor het buitengebied.
Glasvezel is supersnel, heeft minder storingen vergeleken met kabel en DSL én biedt voldoende mogelijkheden voor de toekomst.
1. Glasvezelinternet is bliksemsnel
Glasvezel is de Ferrari onder de internetverbindingen. Met snelheden tot 8 Gb/s (8.000 Mb/s) per seconde knal je over de digitale snelweg.
De uploadsnelheid is net zo snel als de downloadsnelheid. Dus: de Ferrari rijdt net zo snel achteruit als vooruit!
Wat betekent dit nou voor jou?
- In een mum van tijd grote bestanden binnenhalen en versturen. Floep. Klaar!
- Gezinsleden kunnen Skypen, online gamen, films streamen en thuiswerken. Tegelijkertijd. Zonder haperingen.
- Lage latency (bij online games). Hierdoor verlies je nooit meer een game door vertraging in het spel.
2. Glasvezel internet kent nauwelijks storingen
Herken je dit?
- Lange wachtrijen bij de klantenservice van je provider
- Je moet alsmaar je modem opnieuw opstarten
- Zeurende kinderen “Pap, het internet doet het niet!”
Frustratie nummer 1: storingen met je internet!
Glasvezel staat bekend als de meest stabiele, betrouwbare internetverbinding. Dus veel minder storingen! De Consumentenbond doet elk kwartaal een panelonderzoek waaruit blijkt dat bij glasvezel minder storingen voorkomen.
3. Klaar voor de toekomst
Een glasvezelverbinding in het buitengebied draagt bij aan leefbaarheid. (Bron: onderzoeksrapport Wageningen Universiteit "Ruimte voor de toekomst in het landelijk gebied : trendverkenning 2020-2030 voor gemeenten met veel landelijk gebied." zie details §3.3, §5.1.2. en §6.2.1)
Prof.dr. Dirk Strijker van de Rijksuniversiteit Groningen publiceerde in 2011 al een artikel: ‘Zonder snel internet loopt het platteland leeg’. Landelijk dagblad Trouw is ook van mening dat snel internet het recept is tegen leegloop van de krimpgebieden.
Internet in de toekomst is méér dan alleen computeren. Welke mogelijkheden wil jij niet missen?
- Films en series in Ultra HD streamen op Netflix
- Beeldbellen met collega's
- Zorg op afstand
- Thuiswerken in de cloud
- Probleemloos met meer personen tegelijk op internet
- Supersnel grote bestanden binnenhalen en versturen.
- Op afstand apparaten aan- of uitzetten
- Een bedrijf starten of innoveren in jouw bedrijf
Aan je glasvezelverbinding zal het niet liggen.
Technologische ontwikkelingen vinden we al snel gewoon. Weet je nog? Eind jaren ‘90 vonden veel mensen een mobiel niet nodig. 10 jaar later had iedereen er 1. En nu... gebruiken we allemaal een smartphone! Hetzelfde geldt voor snel internet. Over 5 jaar kun je niet zonder.
Kosten glasvezel
De aanleg van glasvezel kost geld. Wat je nu misschien nog tegenhoudt, zijn de kosten. Wat het exact kost, is afhankelijk van het gebied. Informeer daarom altijd vooraf voordat je ‘ja’ zegt. Wel is het meestal duurder als je later alsnog mee wilt doen.
In sommige regio’s betaal je een aantal vastgestelde jaren een extra maandbedrag. Bijvoorbeeld 10 euro. Of je betaalt eenmalig een bedrag voor de aanleg. Daar komen de abonnementskosten nog bij. Die verschillen meestal niet zo veel van kabel of DSL. De abonnementskosten van glasvezel starten al bij € 35,- per maand (zie: glasvezelinternet vergelijken).
Bedenk wel:
De mogelijkheden van glasvezel zijn haast onbeperkt. Bij voldoende animo in een regio wordt er glasvezel aangelegd. Later instappen kan soms. Maar alleen als er nu voldoende mensen meedoen. Meestal zijn de kosten dan wel een stuk hoger. En bij onvoldoende animo komt het er misschien wel nooit.
Sluit je daarom ook aan. Zodat je straks ook kan genieten van internet. Met de snelheid van het licht.