prijsvergelijken

Verschil tussen DSL, kabel en glasvezelinternet

13 april 2016 (laatste wijziging 19 september 2019) door Michelle

Als je internet vergelijkt, kun je aanvinken welke verbinding je wilt: DSL, kabel of glasvezel. Is het verschil tussen deze verbindingen niet helemaal duidelijk? Dat snap ik. Een internetverbinding is een vrij vaag begrip. Hoe moet je nou weten welke je moet hebben?

In dit blog geef ik je daar helderheid over. Straks weet je precies wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen DSL, kabel en glasvezelinternet. Zodat jij weet welke je moet aanvinken in de vergelijker.

Inhoud

Verschil tussen DSL, kabel en glasvezelinternetDSL-Glasvezel

DSL, kabel en glasvezel zijn allemaal vormen van breedbandinternet. De snelheid en kwaliteit van de verbinding verschilt onderling wel. Dat heeft te maken met de aanleg en het materiaal van de bedrading. 

  • DSL gaat over een telefoonlijn. DSL kan snel zijn, maar dat is afhankelijk van een aantal factoren. Als je pech hebt is je internet erg traaaaag.
  • De kabelverbinding loopt via de coaxkabel. Ook bekend als de tv-kabel.
  • Glasvezelinternet komt binnen via het het glasvezelnetwerk. Tot in je huis. Glasvezel is supersnel. Up en down knallen je bestanden binnen.

DSL

De afkorting DSL staat voor Digital Subscriber Line. DSL is de overkoepelende term voor zowel ADSL als VDSL.

Waarschijnlijk ken je ADSL wel. Bij ADSL werkt het zo: van de hoofdcentrale gaat de koperen bedrading ondergronds naar de wijkcentrale. Van daaruit de wijk in naar de huizen. En hoe langer de draad, hoe trager je internet in huis. Dus hoe verder van de wijkcentrale je woont, hoe lager je maximale internetsnelheid is. Je verliest relatief veel snelheid tijdens het transport van de verbinding. Omdat de hele verbinding van koperdraad is.

VDSL is de opvolger van ADSL. Het is duidelijk een snellere verbinding. Dit komt doordat de draad tussen de hoofdcentrale en de wijkcentrale van glasvezel gemaakt is. De verbindingen naar de huizen toe is van koper. Doordat glasvezel aanleggen duur is, is voor deze variant gekozen. Bij de VDSL variant hoeft er maar één verbinding vervangen te worden en niet alle losse verbindingen van de wijkcentrale naar de huizen. VDSL-verbindingen gaan tot wel 100 Mb/s. En dat is behoorlijk snel. 

Kies je dus voor een snelle DSL-verbinding, dan krijg je VDSL. De snelle variant.

Kabel

Kabelinternet gaat via de coax-kabel. Coax is oorspronkelijk aangelegd voor kabel-tv. De meeste huizen in Nederland zijn aangesloten op de kabel.

Gebruik je de kabel ook voor internet, dan heb je een kabelmodem nodig. Dit apparaat vormt de verbinding tussen je computer en de kabel.

De kabel in huis staat in directe verbinding met de hoofdcentrale. Hierdoor treedt snelheidsverlies amper op. De beloofde snelheid is dus vaak ook de werkelijke snelheid!

Kabelinternet is alleen verkrijgbaar in combinatie met een tv-abonnement. Dit kan een nadeel zijn. Daar staat tegenover dat televisie en telefoon via de kabel bijna altijd stabiel zijn. En heel fijn: Je merkt je er niets van als de buren ook surfen op internet. Elke huisaansluiting heeft namelijk zijn eigen stukje frequentie op de kabel.

De minimale downloadsnelheden liggen tussen 25 Mb/s en 500 Mb/s. Kies je voor kabelinternet, dan heb je de keus uit 1 leverancier. In ongeveer 90% van het land levert Ziggo via de kabel. Gebruik de postcodecheck tijdens het internet vergelijken om te zien welke leverancier bij jou levert over de kabel. 

Glasvezel

Heb je glasvezel? Lucky you!

Met glasvezel kun je de hoogste internetsnelheid krijgen. Het aanleggen kost wel veel tijd. En is best duur ook. Maar wel duurzaam. Glasvezel is de meest toekomstbestendige verbinding die bestaat. Veel toepassingen voor ouderenbedrijven en mensen die zorg nodig hebben werken goed met glasvezel. Ook voor het buitengebied is glasvezel een ideale oplossing.

Glasvezel

Glasvezel is ondanks de hoge(re) prijs behoorlijk gewild. In het hele land bestaan burgerinitiatieven om glasvezel te krijgen. Meestal in het buitengebied. Daar is namelijk vaak alleen een trage ADSL-verbinding beschikbaar. 

Glasvezel bestaat uit een dunne sterke glasdraad die onder de grond is getrokken, helemaal tot in je woning. 

Anders dan bij kabelinternet en DSL-internet, is bij glasvezelinternet de upload- en downloadsnelheid gelijk. Daarnaast kan de snelheid van 50Mb/s oplopen tot wel 500Mb/s! Veel grote providers bieden glasvezelinternet aan. 

Welke verbinding heb jij op je adres?

Handig om te weten: niet alle verbindingen zijn op alle adressen leverbaar. Zo ligt er nog lang niet overal glasvezel, en in buitengebieden geldt dat ook voor kabel.

Wil je weten wat er beschikbaar is op jouw adres? Doe dan de postcodecheck voor je gaat internet vergelijken. Zo zie je meteen welke verbinding jij kan afsluiten!

start internet vergelijken

verschil glasvezel-, dsl- en kabelinternet

Michelle

Mijn naam is Michelle. Ik ben een IBO-student aan de Universiteit Leiden en ben redacteur bij Prijsvergelijken.nl. Doordat ik veel schrijf over internetpakketten en mobiele telefonie, ben ik nu specialist op het gebied van internet en tv en mobiele abonnementen. Als content medewerker doe ik altijd mijn best om complexe producten zo duidelijk mogelijk uit te leggen in artikelen om zo klanten verder te helpen.

Terug naar vergelijking
Start de chat