Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo bekend van TV
085 88 88 566
9:00 - 17:30
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
  • Onafhankelijk
  • Alle grote aanbieders
  • Persoonlijk

Artikel overslaan
 
Door Michelle 13-07-2020 (laatste wijziging 13-10-2020)

Verschil tussen DSL, kabel en glasvezelinternet

Door Michelle 13-07-2020 (laatste wijziging 13-10-2020)

Als je internet vergelijkt, kun je aanvinken welke internetverbinding je wilt: DSL, kabel of glasvezel. Is het verschil tussen deze verbindingen niet helemaal duidelijk? Dat snap ik. Een internetverbinding is een vrij vaag begrip. Hoe moet je nou weten welke je moet hebben?

In dit blog geef ik je daar helderheid over. Straks weet je precies wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen DSL, kabel en glasvezelinternet. Zodat jij weet welke je moet aanvinken in de vergelijker.

Inhoud

Verschil tussen DSL, kabel en glasvezelinternetDSL-Glasvezel

DSL, kabel en glasvezel zijn allemaal vormen van breedbandinternet. De snelheid en kwaliteit van de verbinding verschilt onderling wel. Dat heeft te maken met de aanleg en het materiaal van de bedrading. 

  • DSL gaat over een telefoonlijn. DSL kan snel zijn, maar dat is afhankelijk van een aantal factoren. Als je pech hebt is je internet erg traaaaag.
  • De kabelverbinding loopt via de coaxkabel. Ook bekend als de tv-kabel.
  • Glasvezelinternet komt binnen via het het glasvezelnetwerk. Tot in je huis. Glasvezel is supersnel. Up en down knallen je bestanden binnen.

DSL

De afkorting DSL staat voor Digital Subscriber Line. DSL is de overkoepelende term voor zowel ADSL als VDSL.

Waarschijnlijk ken je ADSL wel. Bij ADSL werkt het zo: van de hoofdcentrale gaat de koperen bedrading ondergronds naar de wijkcentrale. Van daaruit de wijk in naar de huizen. En hoe langer de draad, hoe trager je internet in huis. Dus hoe verder van de wijkcentrale je woont, hoe lager je maximale internetsnelheid is. Je verliest relatief veel snelheid tijdens het transport van de verbinding. Omdat de hele verbinding van koperdraad is.

VDSL is de opvolger van ADSL. Het is duidelijk een snellere internetverbinding. Dit komt doordat de draad tussen de hoofdcentrale en de wijkcentrale van glasvezel gemaakt is. De verbindingen naar de huizen toe is nog wel van koper. Waarom? Dat heeft vooral een praktische reden. Op het moment dat VDSL werd geïntroduceerd, was het kopernetwerk namelijk al uitgerold. Er hoefde dus maar één verbinding vervangen te worden en niet alle losse verbindingen van de wijkcentrale naar de huizen.

VDSL-verbindingen gaan tot wel 200 Mb/s. En dat is behoorlijk snel. Is er op jouw adres dus een hoge snelheid mogelijk via het DSL-netwerk? Dan kan je ervan uit gaan dat dit VDSL is.

DSL aanbieders in Nederland

Het grootste deel van de Nederlandse providers biedt internet aan via een DSL-verbinding. Denk aan grote providers als KPN, Tele2, T-Mobile, XS4ALL, enzovoorts. Benieuwd welke DSL-provider op jouw adres levert én welke snelheid je kunt halen? Doe dan de postcodecheck:

vergelijk DSL

Kabel

Kabelinternet gaat via de coax-kabel. Coax is oorspronkelijk aangelegd voor kabel-tv. De meeste huizen in Nederland zijn aangesloten op de kabel.

Gebruik je de kabel ook voor internet, dan heb je een kabelmodem nodig. Dit apparaat vormt de verbinding tussen je computer en de kabel.

In tegenstelling tot DSL is een coaxkabel steviger en heeft deze een soort 'beschermlaag'. Hierdoor treedt snelheidsverlies amper op. De beloofde snelheid is dus vaak ook de werkelijke snelheid!

Kabelinternet is alleen verkrijgbaar in combinatie met een tv-abonnement. Dit kan een nadeel zijn. Daar staat tegenover dat televisie en telefoon via de kabel bijna altijd stabiel zijn, ook al heb je maar 1 kabel voor een hele wijk. Je merkt er vrijwel niets van als de buren ook surfen op internet. Elke huisaansluiting heeft namelijk zijn eigen stukje frequentie op de kabel.

De downloadsnelheden van deze internetverbinding liggen tussen 25 Mb/s en 500 Mb/s.

Internet providers via kabel

Kies je voor kabelinternet, dan heb je geen keuze uit verschillende leveranciers. Dit komt omdat er altijd maar 1 kabelprovider op een adres levert. In ongeveer 90% van het land levert Ziggo via de kabel. Bekijk hier of kabelinternet bij jou beschikbaar is:

vergelijk kabel

Glasvezel

Heb je glasvezel? Lucky you!

Met glasvezel kun je de hoogste internetsnelheid krijgen. Glasvezel bestaat uit een dunne sterke glasdraad die onder de grond is getrokken, helemaal tot in je woning. Het aanleggen kost wel veel tijd en is duur. Maar glasvezel is de meest toekomstbestendige verbinding die bestaat. Ga maar na: zowel DSL als kabel zijn eigenlijk helemaal niet gemaakt voor internet. Glasvezel wél. Veel toepassingen voor ouderenbedrijven en mensen die zorg nodig hebben werken goed met glasvezel. Ook voor het buitengebied is glasvezel een ideale oplossing.

Glasvezel

Glasvezel is ondanks de hoge(re) prijs behoorlijk gewild. In het hele land bestaan burgerinitiatieven om glasvezel te krijgen. Meestal in het buitengebied. Daar is namelijk vaak alleen een trage ADSL-verbinding beschikbaar.  

Anders dan bij kabelinternet en DSL-internet, is bij glasvezelinternet de upload- en downloadsnelheid gelijk. (Een aantal providers rekent hiervoor wel een meerprijs.) Daarnaast kan de snelheid van 50 Mb/s oplopen tot (theoretisch) wel een aantal Terabytes per seconde! Of je dit nodig hebt, is natuurlijk de grote vraag. Maar het is zeker dat glasvezel dé verbinding van de toekomst is. 

Is glasvezel al bij je aangelegd? Bekijk het zelf: 

vergelijk glasvezel

Welke internetverbinding heb jij op je adres?

Handig om te weten: niet alle internetverbindingen zijn op alle adressen leverbaar. Zo ligt er nog lang niet overal glasvezel, en in buitengebieden geldt dat ook voor kabel.

Wil je weten wat er beschikbaar is op jouw adres? Doe dan de postcodecheck voor je gaat internet vergelijken. Zo zie je meteen welke verbinding jij kan afsluiten!

start internet vergelijken

 
Tags van deze pagina