prijsvergelijken

Waarom glasvezel? 5 voordelen op een rij

18 december 2018 (laatste wijziging 28 januari 2020) door Suzanne

Bij glasvezel denken veel mensen aan snel internet. Klopt! Maar er zijn meer voordelen van glasvezel. Twijfel jij nog om over te stappen?

Dit zijn de voordelen van glasvezel:

  1. Extreem hoge snelheden mogelijk
  2. Vaak gratis aansluiting
  3. Snelheid is niet beïnvloedbaar
  4. Up- en downloadsnelheid gelijk
  5. Minst storingsgevoelige verbinding

1: Extreem hoge snelheden mogelijk

Misschien heb je het al in onze vergelijker zien staan, snelheden tot maar liefst 750 Mb/s! Snelheden waar je nu nog niet eens over durft te dromen...

Heb je dit ook echt nodig? Nodig is een groot woord. Wil je in 1 ruk een hele serie binnenhalen, video's versturen en zonder lag met meerdere mensen online gamen? Dan is zo'n hoge snelheid echt geen overbodige luxe.

2: Monteur sluit glasvezel meestal gratis aan

Het is handig om je glasvezelpakket te laten installeren door een ervaren monteur. Bij sommige providers is dit zelfs een vereiste.

Een mooie bijkomstigheid: het laten aansluiten van glasvezel is vaak gratis. Bijvoorbeeld in de vorm van een welkomstcadeau. Nieuwsgierig? Bekijk zelf welke providers een gratis monteur aanbieden!

3: Snelheid glasvezel niet beïnvloedbaar

Glasvezelkabels zijn erg sterk. Ze kunnen over een afstand van maar liefst 2 kilometer gelegd worden zonder dat dit de snelheid van je internet aantast. Dit is niet het geval bij andere aansluitingen.

Heb je nu nog internet via de telefoonlijn? Dan is je snelheid afhankelijk van de afstand tussen je woning en de wijkcentrale. Dus: hoe verder weg, hoe slechter je verbinding. Niet in het geval van glasvezel! 

4: Upload- en downloadsnelheid gelijk bij glasvezel

Wist je dat kabelinternet van Ziggo uit maar liefst 98% glasvezel bestaat? Je zal je dan waarschijnlijk afvragen wat het grote verschil tussen kabel en glasvezel is, want ook met sommige kabelaansluitingen kun je ook snelheden tot wel 500 Mb/s halen. 

Het grootste voordeel van glasvezel is dat je uploadsnelheid even snel is als je downloadsnelheid. Bij kabel en DSL is dit niet het geval. Dit houdt in dat je niet alleen razendsnel bestanden van het internet af kunt halen; je kunt bestanden ook weer net zo snel versturen! Denk aan het mailen van een fotoalbum of het uploaden van een Youtube video.

Tip: niet elke glasvezelprovider biedt gratis een even hoge uploadsnelheid aan. 

5: Glasvezel is het minst storingsgevoelig

Van de 5 voordelen van glasvezel is de laatste misschien wel het belangrijkst. Gebruikers van glasvezel hebben het minste last van storingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond

Hierdoor kun je 24/7 rekenen op een stabiele internetverbinding. Heel aantrekkelijk voor bedrijven, maar ook voor...

  • grote gezinnen;
  • studentenhuizen;
  • fanatieke gamers.

Is glasvezel beter dan kabel of DSL?

Ben je al overtuigd dat glasvezel dé verbinding voor jou is? 

Als je echt veel en intensief gebruikmaakt van het internet, is glasvezel zeker beter dan DSL of kabelinternet. Ook wanneer er bij jou geen goede snelheid beschikbaar is via andere verbindingen, is het een goed alternatief. 

Maar zit je vooral op het internet om je mail weg te werken, te Netflixen of je social media te bekijken? Dan is glasvezel niet per se 'beter' voor jou. Je kunt dan ook prima uit de voeten met een kabel- of DSL abonnement. 

Hoe snel is glasvezel internet?

Misschien ben je bekend met internet via de telefoonlijn. Daarmee moet je nog maar afwachten wat de snelheid op jouw adres is. Als een provider een snelheid van 100 Mb/s aanbiedt, kan het voorkomen dat jij daarvan maar 20 Mb/s kunt halen... Niet in het geval van glasvezel!

Als er glasvezel bij je beschikbaar is, is de hoogst haalbare snelheid meestal 500 Mb/s. Maar dit is afhankelijk van welke providers er bij je beschikbaar zijn. Op sommige plekken zijn er zelfs snelheden te behalen tot 750 Mb/s! 

Overstappen op glasvezel

Ben jij al overtuigd van de voordelen van glasvezel? Kijk dan meteen of het beschikbaar is op jouw adres. En vergelijk alle glasvezelaanbieders voor het vinden van de beste deal.

glasvezel vergelijken

voordelen glasvezel

Suzanne

Mijn naam is Suzanne. Met de artikelen die ik schrijf, wil ik antwoord geven op vragen die jij hebt. Over internet of mobiele abonnementen. Zodat het voor jou in 1 oogopslag duidelijk is waar je aan toe bent.

Terug naar vergelijking
Start de chat