Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
9:00 - 17:30
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
 • Onafhankelijk
 • Alle grote aanbieders
 • Persoonlijk
Uitstekend via Trustpilot Logo trustpilot
"Uitstekende service"

Artikel overslaan
 
Door Suzanne 03-11-2022 (laatste wijziging 03-04-2024)

Odido of Ziggo: welke provider moet je kiezen?

Door Suzanne 03-11-2022 (laatste wijziging 03-04-2024)

Ben je op zoek naar een nieuwe provider? Dan ben je vast wel bekend met Odido en Ziggo. Welke provider is nou de beste keuze?

Dat hangt helemaal af van jouw voorkeuren. En je adres. Niet alle providers zijn overal mogelijk. Check daarom eerst je postcode en huisnummer, voordat je verder gaat met dit artikel: 

Inhoud

Odido of Ziggo: de grootste verschillen in het kort

ziggo of odido infographic 1 ziggo of odido infographic 2

Internetaanbod

Laten we beginnen met het belangrijkste: wat zijn de verschillen in het internetaanbod van Odido en Ziggo? De verbinding, snelheid en het soort router - we nemen het allemaal mee:

Soort verbinding: kabel van Ziggo versus DSL of glasvezel van Odido

Odido: DSL en glasvezel

We nemen eerst Odido onder de loep: deze provider levert internet zowel via DSL als via glasvezel:

Zo werkt internet via DSL

Bij DSL komt het internet je woning binnen via de telefoonkabel. Deze verbinding wordt al heel lang gebruikt, en is in de meeste huizen aanwezig. Het is nog steeds een prima verbinding waarmee je goede snelheden kunt halen.

Er is wel één maar: je moet niet te ver van de wijkcentrale af wonen. Je internetsnelheid is namelijk afhankelijk van deze afstand. Hoe verder je huis van de wijkcentrale af staat, hoe lager de snelheid is die je kunt halen. Met je postcode en huisnummer kun je checken wat jouw maximale internetsnelheid is via DSL.

check jouw snelheid

Zo werkt internet via glasvezel

Glasvezel is de allernieuwste vorm van internet en zorgt voor een razendsnelle verbinding. Waar je ook woont. (Je moet alleen wél een glasvezelaansluiting in je woning hebben.)

Het grootste en belangrijkste verschil tussen glasvezel en andere internetverbindingen, is dat je uploadsnelheid bij glasvezel net zo hoog is als je downloadsnelheid. Bij andere verbindingen is je uploadsnelheid altijd een stuk lager.

Wat dit inhoudt? Met een hoge uploadsnelheid heb je zonder haperingen of verstoringen een scherp videogesprek, en kun je zonder vertraging online gamen of grote bestanden versturen. Het is ook ideaal voor grotere huishoudens, waarin iedereen allemaal tegelijkertijd online wil zijn.

Ziggo: internet via de coax-kabel

Waar Odido internet via 2 verschillende verbindingen aanbiedt, doet Ziggo dat alleen via de oorspronkelijke TV-kabel. Kan deze verbinding zich meten met het DSL- en glasvezelaanbod van Odido?

Zo werkt internet via de kabel

De naam zegt het al: internet komt via de coax-kabel (televisiekabel) je huis binnen. Dit heeft als voordeel dat je al je TV's op de coax-kabel kunt aansluiten en gelijk TV kunt kijken! Scheelt toch weer een aantal TV-kastjes, zeker als je veel televisies hebt.

Internet via de coax-kabel is betrouwbaar en stabiel. Bovendien kun je hoge snelheden halen, die niet afhankelijk zijn van je adres. Een nadeel van kabelinternet, is dat er altijd maar 1 kabelaanbieder op een adres mogelijk is. Wanneer je graag kabel kiest, heb je dus geen keuze uit providers. Op de meeste plekken in Nederland is Ziggo de kabelleverancier.

In het kort:

DSL:

+ voordelig
+ hoge snelheden mogelijk, afhankelijk van je adres
- op sommige adressen is de snelheid erg laag
- meest storingsgevoelige verbinding

Glasvezel:

+ razendsnel downloaden én uploaden, op elk adres
+ niet storingsgevoelig
- nog niet overal in Nederland beschikbaar

Kabel:

+ hoge snelheden mogelijk, op elk adres
+ minder storingsgevoelig dan DSL
+ mogelijkheid om onbeperkt aantal TV's aan te sluiten via coax-kabel
- duurdere optie dan DSL

Welke provider is het snelst: Odido of Ziggo?

Ziggo biedt als hoogste snelheid 1 Gb/s (1.000 Mb/s) aan, en Odido 8 Gb/s (8.000 Mb/s). Beide zijn super hoge snelheden die je in veel gevallen ook niet nodig hebt.

Overigens is er voor beide providers wel een kanttekening: deze snelheden zijn niet op alle adressen mogelijk. Ook als je wél een glasvezel- of kabelverbinding in je huis hebt. Ook hier geldt dus weer: bekijk goed welke snelheid jij kunt ontvangen via een postcodecheck:

check jouw snelheid

Wat zijn alle snelheden waar je uit kunt kiezen?

Momenteel biedt Ziggo de volgende snelheden aan:

 • 100 Mb/s
 • 200 Mb/s
 • 400 Mb/s
 • 1.000 Mb/s (op beperkte plekken in Nederland)

Veel keuze dus, voor ieder wat wils!

Odido biedt de volgende snelheden aan:

 • 50 Mb/s
 • 100 Mb/s
 • 400 Mb/s (alleen via glasvezel)
 • 1.000 Mb/s (alleen via glasvezel)
 • 2.000 Mb/s (alleen via glasvezel)
 • 8.000 Mb/s (alleen via glasvezel)

Ziggo biedt een stuk minder keuze tussen snelheden aan dan Odido. Dat kan je als nadeel ervaren, bijvoorbeeld wanneer je geen intensieve internet gebruiker bent en ook genoeg hebt aan een lagere snelheid.

Waar krijg je het beste modem?

De meeste providers werken met een modem/router, oftewel 1 apparaat met zowel een modem- als routerfunctie. Zo ook Odido en Ziggo. Voor het gemak noemen we de apparaten hieronder 'modem'.

Met welke modem behaal je de hoogste snelheden, en heb je het grootste bereik? Heb je de mogelijkheid om een eigen modem te gebruiken? Lees verder:

Ziggo SmartWifi

Ziggo levert al jaren de Connectbox aan klanten, maar na de laatste update heeft Ziggo het apparaat omgedoopt tot 'SmartWifi' modem. Deze nieuwe naam is gekozen omdat je het apparaat nu ook kunt gebruiken als mesh router. Maar hoe bevalt het SmartWifi modem van Ziggo?

Voor de tweakers onder ons: niet altijd even goed. Maar het apparaat voldoet prima voor de gemiddelde gebruiker. Veel instellingen staan namelijk al standaard ingesteld, en er is weinig dat je zelf kunt wijzigen. Wil je dit wel kunnen doen? Dan kan je het modem in 'bridge' modus zetten. Hierbij zet je als het ware de router-functie op het apparaat uit, zodat hij alleen fungeert als modem. Je kunt vervolgens een eigen router eraan koppelen, die het wifi signaal weer uitzendt.

Eigen modem gebruiken bij Ziggo

Naast het gebruiken van een eigen router, wat al langer kon bij Ziggo, kun je tegenwoordig ook kiezen voor het gebruiken van een eigen modem. Helaas krijg je wel standaard het SmartWifi modem van Ziggo thuis gestuurd, ook als je aangeeft dat je deze niet nodig hebt. Let er op dat je met eventuele vragen over het netwerk bij Ziggo terecht kan, maar dat ze je niet kunnen helpen met vragen over jouw specifieke modem. 

Odido Zyxel T50 en Zyxel T54

Odido levert de Zyxel T50 bij DSL-verbindingen en de Zyxel T54 bij glasvezel. Voldoen deze apparaten aan al jouw internet eisen? 

Voor de basisgebruiker: zeker. Beide modems ondersteunen Multiroom (of mesh) wifi, net als de modem van Ziggo. Dit is handig wanneer je je thuisnetwerk wilt uitbreiden met meerdere mesh-routers. Hierdoor kan je het wifi-bereik in huis op een snelle manier uitbreiden.

Sinds januari 2022 kun je bij elke provider een eigen modem gebruiken. Dus ook bij Odido! 

Op deze Odido Community pagina kun je lezen wat er benodigd is wanneer je graag je eigen modem gebruikt. 

Ziggo of Odido: welk modem is het beste?

Specificaties Odido Zyxel T50 Odido Zyxel T54 SmartWifi Ziggo
Merk Zyxel Zyxel Arris
Maximale snelheid (theoretisch) 1,7 Gb/s 4,8 Gb/s 1,3 Gb/s
Wifi standaard 802.11ac 802.11ax (Wifi 6*) 802.11ac
Dualband (2.4 GHz + 5 GHz) ✔︎ ✔︎ ✔︎
Bridge modus ✔︎
Multiroom wifi ✔︎ ✔︎ ✔︎
IPv6 ✔︎
USB aansluitingen 2 1x USB 3.0
Ethernetpoorten 4 4 4
Telefoniepoorten 2 2 2
WPA 2 / WPA 3 ** WPA 2-PSK WPA 3 WPA 2

* Met Wifi 6 kunnen er meer apparaten tegelijk op het wifi-netwerk, zonder dat dit het wifi-netwerk erg belast.

** Hier lees je wat WPA precies inhoudt en wat het verschil is tussen WPA 2 en WPA 3

TV-aanbod

Dan nu over op het volgende belangrijke onderdeel voor de TV fanatiekelingen onder ons... Wat bieden Odido en Ziggo aan televisiezenders? Aan handige interactieve functies? En welke TV app werkt het meest intuïtief?

TV-ontvangers: wat krijg je in huis?

Loeiende TV-kastjes met hun verschillende afstandsbedieningen: het kan voor sommigen een ergernis zijn. Hoe hebben Ziggo en Odido hun TV-aanbod geregeld?

Ziggo: alle vormen van kabel televisie

Laten we beginnen bij Ziggo. Als kabelprovider een expert op het gebied van (kabel)TV. Ziggo biedt dan ook tal van mogelijkheden als je op zoek bent naar een televisie abonnement. Dit zijn de mogelijkheden:

 • Digitale televisie via de coax-kabel
 • Digitale televisie via de coax-kabel en CI+ module (insteekkaart)
 • Digitale televisie via de coax-kabel met TV-ontvanger
 • Draadloos TV kijken (op een extra TV)
Digitale TV via de coax-kabel

Het makkelijkste van het makkelijkste. Sluit je een simpel internet + TV of Alles-in-1 abonnement af zonder interactieve televisie? Dan kun je al je TV's aansluiten op de coax-kabel (mits je hier overal een aansluiting voor hebt, of kabels wilt trekken). Je kijkt dan binnen no-time digitale televisie via de kabel.

Voor- en nadelen:

+ Gemakkelijk en snel aansluiten (mits je geen coax-kabels hoeft te trekken)
+ Geen extra kosten per TV
+ Geen ontvanger of kaartje nodig
- Weinig zenders
- Geen interactieve functies zoals opnemen of programma's terugkijken (tenzij dit op je TV zit)

Digitale TV via de coax-kabel en CI+ module

Een kleine uitbreiding op het kijken van digitale kabel TV: kabel TV met een CI+ module! Een CI+ module bestaat uit een kaartje van de provider waar je abonnement op staat, en een omhulsel - de module. Je steekt het kaartje in de module en steekt deze vervolgens in je TV.

Het grootste voordeel ten opzichte van kabel televisie zónder CI+ module? Dat zijn de extra zenders die je ontvangt, en de zenderpakketten die je erbij kunt afsluiten, mocht je dat willen. Met het kaartje 'leest' je TV namelijk je abonnement uit bij Ziggo, en kun je buiten de standaard zenders van kabel televisie ook extra zenders bekijken.

Voor- en nadelen:

+ Installatie is makkelijk en snel
+ Extra zenders en mogelijkheid tot het afsluiten van extra zenderpakketten
- Extra kosten per TV die je aansluit
- Je TV moet een ingang hebben voor een CI+ module
- Geen interactieve functies zoals opnemen of programma's terugkijken (tenzij dit op je TV zit)

Digitale TV met TV-ontvanger

Dit is het meest uitgebreide televisie-abonnement van Ziggo: TV kijken met een interactieve ontvanger. Het voordeel hiervan is dat je allerlei interactieve functies ter beschikking hebt. Momenteel biedt Ziggo 3 verschillende soorten ontvangers aan: de Humax IRHD 5300c, de Mediabox Next en de Mediabox Next Mini.

De laatste is voor Ziggo een doorbraak: je hebt namelijk geen traditionele coax-kabel meer nodig voor de Next Mini! Deze gaat via een internetkabel, en kan zelfs draadloos via wifi worden aangesloten. (Het is altijd het beste om de mediabox aan te sluiten op een internetkabel, tenzij je gebruikmaakt van sterke mesh wifi.)

Voor- en nadelen:

+ Interactieve functies zoals programma's terugkijken en live pauzeren
+ Extra zenders en mogelijkheid tot het afsluiten van extra zenderpakketten
- Extra kosten per TV die je aansluit
- Voor elke TV een kastje met bijbehorende afstandsbediening

Odido: digitale televisie

Net zoals bij veel andere providers, gaat het kijken van TV bij Odido via internet.

Odido biedt 2 verschillende abonnementen aan voor TV kijken: via een smart TV app of via een digitale ontvanger. Kies je voor TV kijken via een app? Dan kan je op 4 televisies zonder extra kosten TV kijken! Je TV moet wel geschikt zijn voor de Odido TV app. 

Wil je liever een ontvanger? Elke extra ontvanger die je bestelt, kost € 5 per maand. Wil je dus op veel TV's televisie kijken, dan ben je algauw een hoger bedrag kwijt.

Op een andere televisie draadloos TV kijken is ook mogelijk, daarover lees je meer in het kopje 'Draadloos TV kijken'.

Afhankelijk van wat jij wilt in je TV-abonnement, kun je bij Odido:

 • Programma's opnemen (in de cloud)
 • Extra TV-ontvangers bestellen (t/m 4 ontvangers)
 • Verschillende extra zenderpakketten bestellen

Odido versus Ziggo: TV-aanbod

  Ziggo

Odido

Kabel TV Kabel TV met CI+ Digitale TV met Humax Digitale TV met Mediabox Next (Mini)

HD TV-ontvanger of App

Aantal zenders (excl. regionale zenders)

39

65 65 106 64
Kosten per extra TV

€ 0

€ 2 € 5* € 5 € 5
Programma's terugkijken

✔︎ ✔︎ ✔︎
Programma's opnemen

✔︎ ✔︎ + € 5
Uitzendingen live pauzeren

✔︎ ✔︎ ✔︎
4K beeldkwaliteit

✔︎
On demand films + series kijken

+ € 6,99 (bij Complete pakket gratis) ✔︎ ✔︎
Persoonlijk kijkprofiel instellen

✔︎ ✔︎ ✔︎
TV bedienen met je stem

✔︎ ✔︎

N.B. Je kunt bij Ziggo ook 'mixen en matchen'. Heb je bijvoorbeeld een abonnement met de Mediabox Next, dan kun je je andere TV's ook via de coax-kabel aansluiten, of met een CI+ module.

Kun je draadloos televisie kijken?

Bij beide providers: ja!

Er zijn meerdere mogelijkheden om draadloos TV te kijken bij zowel Ziggo als Odido. Ideaal wanneer een TV in een ruimte staat zonder coax- of internetaansluiting, of wanneer je geen zin hebt om kabels te trekken.

Draadloos TV kijken bij Ziggo

Ook al is Ziggo een kabelprovider, toch zijn er manieren om de coax-kabel te vermijden en snoerloos TV te kijken:

 • Ziggo GO app streamen naar je TV
 • Ziggo GO app downloaden op je smart TV
 • Via de Extra Mediabox

Benieuwd naar alle ins en outs? Lees dan ons artikel over draadloos TV kijken bij Ziggo.

Draadloos TV kijken bij Odido

Ook bij Odido is het een en ander mogelijk als je draadloos wilt kijken:

 • Odido app streamen naar je TV
 • Odido app downloaden op je smart TV
 • Via een draadloze verbindingsset

Meer lezen over deze opties? Dat kan in ons artikel over draadloos TV kijken.

Pluspakketten en gratis extra zenders

Ben je elke avond gekluisterd aan de buis, en hoef je niet per se een Netflix of Disney Plus abonnement? Dan is een pluspakket van je provider met extra zenders een leuke mogelijkheid. Zowel Odido als Ziggo bieden verschillende pakketten aan:

Odido

Odido biedt de sportzender ESPN gratis aan. Dit is de eerste zender van het betaalde ESPN-pakket. Op deze zender is een selectie aan wedstrijden van de Eredivisie te zien. Er zijn ook nog een aantal extra zenderpakketten af te sluiten bij Odido. Bekijk hieronder alle mogelijke TV-pakketten.

Ziggo

Ziggo biedt gratis de sportzender Ziggo Sport 1 aan. Dat is onderdeel van het zenderpakket Ziggo Sport Totaal, dat ook bij andere providers tegen betaling beschikbaar is. Op Ziggo Sport 1 is o.a. hockey, voetbal en tennis te zien.

Overigens zijn is ESPN Compleet bij Ziggo vrij duur vergeleken met andere providers. Daarover kun je meer lezen in ons artikel over ESPN prijzen bij providers.

Odido versus Ziggo: wie biedt de beste TV-pakketten?

 

Odido

Ziggo

Biedt Odido dit aan, zo ja onder welke naam?

Beschrijving Hoeveel zenders? Kosten per maand Biedt Ziggo dit aan, zo ja onder welke naam? Beschrijving Hoeveel zenders? Kosten per maand

Pluspakket met extra zenders 

 

Entertainment pakket Voor liefhebbers van (spannende) series, humor en entertainment. 13 € 3,75 Movies & Series, Movies & Series L / XL Pakket met afwisselende films en series on demand Movies & Series bestaat uit een on demand (videotheek) omgeving met gratis films en series

Movies & Series L bestaat alleen uit een on demand omgeving

Movies & Series XL bestaat uit 40 zenders

Movies & Series: € 6,95

Movies & Series L: gratis *

Movies & Series XL: € 11,95 

Infotainment pakket

De mooiste natuurprogramma's, documentaires en laatste actualiteiten.

10 € 3,75

Film1

Film1 Zenderpakket met films en series direct uit de bioscoop 4 € 15 Film1 Zenderpakket met films en series direct uit de bioscoop 4 € 9,95

Kids pakket

Kids & Music pakket Ruim 20 extra zenders met films, cartoons, kinderprogramma's, klassieke muziek of rock. 23 (waarvan 8 kids zenders) € 3,75 Movies & Series Pakket met afwisselende films en series on demand, waaronder kids zenders Alleen on demand omgeving (soort videotheek met gratis films/series) € 6,95

ESPN Compleet

ESPN Compleet Compleet pakket met Eredivisie wedstrijden en internationale topsport 4 € 10

ESPN Compleet

Compleet pakket met Eredivisie wedstrijden en internationale topsport 4 € 17,95

Ziggo Sport Totaal

Ziggo Sport Totaal Pakket met internationale sporten 6 € 15 Ziggo Sport Totaal Pakket met internationale sporten 6 € 14,95

Erotiek pakket

Erotiek pakket Pakket met erotische zenders 5 € 10 Erotiek Pakket met erotische zenders 4 € 12,50

Gay pakket

Gay Lifestyle Pakket met erotische gay zenders  2 € 9,95

Duits pakket

Internationaal pakket 20 (waarvan 9 Duitse zenders) € 3,75

Turks pakket

20 (waarvan 1 Turkse zender) Turks Pakket met Turkse zenders, waaronder films, entertainment, documentaires  8 € 7,95

Hindi pakket

Hindi Pakket met Hindi zenders, waaronder nieuws, films, muziek en entertainment 6 € 15,95

Hoe goed is de TV app?

Geen provider ontkomt er meer aan: een TV app, waardoor je dus niet alleen meer op je TV, maar ook op je smartphone of tablet televisie kijkt! Ook Odido en Ziggo bieden hun klanten zo'n app. Zijn de apps vergelijkbaar? Welke is het beste, werkt het meest intuïtief, of biedt de meeste interactieve functies?

Odido TV App

Met de online TV app van Odido kun je overal je favoriete programma's bekijken. Je kunt de app downloaden wanneer je ook TV van Odido hebt.

Net als bij KPN, ontvang je minder zenders met de app dan via de TV-ontvanger. Bovendien hangt het aantal zenders af van je afgesloten pakket. Je kunt deze zenders ook buitenshuis gebruiken.

Benieuwd naar alle functies van de TV app? Bekijk dan de tabel hieronder.

Ziggo GO app

Ook bij Ziggo moet je minimaal een TV-abonnement hebben afgesloten, wil je van de Ziggo GO app gebruikmaken. Het abonnement met online TV volstaat ook. 

Net als bij Odido, ontvang je minder zenders met de app dan via de TV-ontvanger. Bovendien hangt het aantal zenders af van je afgesloten pakket. Je kunt deze zenders ook buitenshuis gebruiken, maar je kunt buitenshuis een aantal extra zenderpakketten niet ontvangen. Deze staan genoemd in de tabel hieronder.

Het bedienen van de app is af en toe wat stroperig en traag. Hou je van films of series en wil je niet gestoord worden tussendoor? Het gebeurt helaas nog wel eens dat bij het pauzeren en hervatten van een beeld, dat de film of serie helemaal opnieuw begint. Dat kan erg irritant zijn.

Wel zijn er veel functies in de app en is het een pro dat je zelfs offline films en series kunt bekijken.

Odido versus Ziggo: wie biedt de beste TV app?

 

Odido

Ziggo

Aantal live zenders (via wifi)

55 zenders

Kabel TV: 37 zenders

TV Start: 60 zenders

TV Complete: 60 zenders

TV Max: 100 zenders

Aantal live zenders (buitenshuis)

Net zoveel als in TV pakket (met uitzondering van extra zenderpakketten)

Zenders uit pluspakketten bekijken op de app

✔︎ ✔︎

Opnemen

✔︎ (als dit in je pakket zit) ✔︎ (als dit in je pakket zit)

Begin gemist

✔︎ (alleen met Mediabox XL/Next)

Programma's terugkijken

✔︎ (tot 7 dagen terug) ✔︎ (Met TV Start tot 2 dagen terug, met andere interactieve TV abonnementen tot 7 dagen terug)

Live TV pauzeren

✔︎

Films/series downloaden en offline kijken

✔︎

Hoeveel mensen kunnen tegelijkertijd op de app?

3 3

Streamen naar TV

Via Chromecast of Apple TV Via Chromecast of Apple TV

Vast bellen

Een vaste telefoonlijn wordt niet meer zoveel gebruikt als vroeger. Vind je het nog fijn om vast te kunnen bellen? Dat kan bij beide providers voor een klein bedrag extra. Is het aanbod vergelijkbaar? En bieden ze goede aanvullende belabonnementen?

Kosten van een (los) belabonnement

Allebei de providers bieden de optie om een vaste telefoonlijn bij je abonnement af te sluiten. Is de prijs aantrekkelijk, en bieden de providers een vergelijkbaar abonnement?

Ziggo

Bij Ziggo lopen de kosten voor een vaste lijn behoorlijk uiteen:

Vaste lijn als onderdeel van je internet abonnement € 3,75 per maand
Los abonnement met vaste lijn € 38,40 per maand + eenmalige aansluitkosten van € 19,95

Wil je dus per se alleen vast bellen, zonder internet of TV? Dan kun je beter bij een andere provider terecht. Trouwens - het belabonnement biedt óók standaard kabel televisie. Dit komt omdat de verbinding via de coax-kabel gaat, en het TV-signaal automatisch meegeleverd wordt. Het is voor Ziggo een kleine moeite om gelijk TV en internet mee te sturen over dit signaal. Vandaar dat een Alles-in-1 pakket relatief goedkoper is dan alleen bellen. 

Wat is je start- en minuuttarief?

Ziggo rekent bij elk gesprek een starttarief van € 0,16. Het minuuttarief is ook € 0,16 en wordt afgerekend per seconde. Dat is gunstig, want wanneer je bijvoorbeeld 14 minuten en 3 seconden belt, wordt dit niet afgerond naar 15 minuten.

Odido

Een vast belabonnement (bij je internetpakket) kost bij Odido € 2,50 per maand. Iets lager dan bij Ziggo dus. In tegenstelling tot bij Ziggo, is het bij Odido niet mogelijk om een belabonnement los van je internetabonnement af te sluiten. Je kunt het alleen als aanvulling op je internet (en TV) abonnement bestellen.

Wat is je start- en minuuttarief?

Odido rekent bij elk gesprek een starttarief van € 0,13 en een minuuttarief van € 0,13. Gesprekken worden per seconde afgerekend. Dat is gunstig, want wanneer je bijvoorbeeld 14 minuten en 3 seconden belt, wordt dit niet afgerond naar 15 minuten.

Hoe uitgebreid zijn de aanvullende abonnementen?

Elke dag onbezorgd bellen met de huistelefoon: dan heb je een onbeperkt belabonnement nodig! Bieden de providers dit? En zo ja, hoe uitgebreid zijn deze abonnementen?

Ziggo

Ziggo biedt slechts 1 aanvullend belabonnement aan: Volop Bellen. Hiermee bellen klanten zonder start- of minuuttarief naar vaste en mobiele nummers in Nederland. Het abonnement kost € 14,95 en is maandelijks opzegbaar.

Odido

Het aanbod van Odido is iets uitgebreider. Je kunt kiezen uit 2 abonnementen:

 • Unlimited Vast Bellen
 • Unlimited Vast Bellen Plus

Het Unlimited Vast Bellen abonnement kost € 10 per maand, en laat je onbeperkt bellen naar vaste nummers binnen Nederland.

Met het Unlimited Vast Bellen Plus abonnement bel je onbeperkt naar zowel vaste- als mobiele nummers in Nederland. Je betaalt voor dit abonnement € 15 per maand. 

Odido versus Ziggo: wie heeft het beste aanbod voor vast bellen?

 

Odido

Ziggo
Kosten (bij een internetabonnement)

€ 2,50 per maand

€ 3,75 per maand
Kosten (voor een los abonnement)

€ 38,40 per maand
Starttarief

€ 0,13

€ 0,16
Minuuttarief

€ 0,13 (afrekenen per seconde)

€ 0,16 (afrekenen per seconde)
Onbeperkt bellen naar vaste nummers

€ 10 per maand

€ 14,95 per maand
Onbeperkt bellen naar vast en mobiel

€ 15 per maand

Prijs

Waar voor je geld: dat is belangrijk. Misschien ben je al volledig overtuigd van alle mogelijkheden die Odido en Ziggo bieden. Maar... is het ook betaalbaar?

Abonnement Odido Ziggo
Kosten per maand Snelheid Kosten per maand Snelheid
Internet Only v.a. € 32,50 100 Mb/s via DSL v.a. € 42,50 100 Mb/s (kabel)
Internet + Bellen v.a. € 35
Internet + TV v.a. € 45 v.a. € 49 100 Mb/s (kabel)
Alles-in-1 v.a. € 48,50 v.a. € 59,75

Qua snelheden bieden beide providers veel: 100 Mb/s is voor de meeste huishoudens voldoende.

Bij elk pakket heb je de mogelijkheid om je snelheid te verhogen. Je moet natuurlijk wel net geluk hebben dat je deze snelheid kunt halen, in het geval van een DSL-verbinding. Kun je dit niet, dan ontvang je de maximale snelheid die er op het adres beschikbaar is.

Installatie

Wil je zo snel mogelijk online zijn? Of geen omkijken hebben naar de installatie van je pakket? Bekijk hoe Odido en Ziggo de installatie regelen:

Hoe lang duurt het voor je van het internet gebruik kan maken?

Stel: je bent lastminute op zoek naar een nieuwe internet provider, en je hebt het liefst zo snel mogelijk je pakket in huis. Waar kun je dan het beste terecht?

Ziggo

Ziggo levert het internet erg snel: binnen 3 tot 5 werkdagen kun je online zijn. Je kunt natuurlijk ook plannen dat je pakket later komt, als je het nu nog niet nodig hebt. 

Odido

Net als bij de meeste andere providers, duurt het bij Odido wat langer. Zeker als je gebruikmaakt van de overstapservice. Het duurt 2 tot 3 weken voor je contract in kan gaan. Je ontvangt het pakket meestal al binnen een paar (werk)dagen. Deze kun je vervolgens zelf installeren, of je kunt een monteur laten komen. Een afspraak plannen voor een latere datum is ook mogelijk.

Wordt het voor je geïnstalleerd?

Odido en Ziggo bieden allebei installatiegarantie aan. Dit houdt in dat de providers ervan uitgaan dat je het pakket zelf installeert. Dit kan met behulp van de installatiehandleiding die je krijgt, en de uitleg op de website. Kom je er niet uit? Dan kun je bellen met de klantenservice, die je erdoorheen loodst. Lukt het vervolgens nog steeds niet, dan stuurt je provider gratis een monteur, die het pakket voor je installeert. 

Het installeren van een internetabonnement is goed te doen, ook wanneer je geen ervaring hebt met dit soort dingen. De handleiding is meestal erg duidelijk. Heb je er echt geen vertrouwen in, dan is het natuurlijk vervelend dat je niet direct kunt kiezen voor een monteur. Er gaat namelijk enige tijd en moeite overheen voor de monteur wordt langs gestuurd, en jij wilt je internet gewoon gelijk kunnen gebruiken.

Wanneer stuurt Odido wel een monteur?

Heb je glasvezel? Dan krijg je bij Odido standaard een monteur. Nou ja 'krijgen' is een groot woord... Je betaalt hier wel voor, namelijk € 37,50. 

Let op dat je echt wacht op de glasvezelmonteur en niet zelf al probeert het een en ander aan te sluiten. Glasvezel mag namelijk alleen worden aangesloten door een monteur, je mag hier niet zelf aan sleutelen.

Heb je gratis overstapservice?

Ja: beide providers bieden een gratis overstapservice. Dat betekent dat ze je huidige abonnement voor je opzeggen, en je nieuwe abonnement zo naadloos mogelijk hierop aansluiten. Dat houdt in dat je zo min mogelijk zonder internet komt te zitten, en dat je huidige telefoonnummer overgezet kan worden.

Als je gebruikmaakt van de overstapservice, hou er dan rekening mee dat het langer kan duren voordat je gebruik kunt maken van je internetabonnement. 

Combinatievoordelen

Ben je al bekend met het fenomeen 'combivoordeel'? Wanneer je zowel je internet- als mobiele abonnement bij dezelfde provider onderbrengt, kom je hiervoor in aanmerking. Beide abonnementen moeten op hetzelfde adres geregistreerd staan, de naam van de abonnementshouder hoeft niet overeen te komen.

Wat bieden Odido en Ziggo aan combinatievoordeel? Is het aanbod vergelijkbaar, en waar ben je het beste uit?

Odido Klantvoordeel

Je kunt Odido Thuis en Mobiel met elkaar combineren. Maar ook als je 2 mobiele abonnementen bij Odido heb, kom je in aanmerking voor het Odido Klantvoordeel. 

Internet + Mobiel

Combineer je internet van Odido met mobiel van Odido?

Dan ontvang je:

 • € 5 korting per maand op je internet abonnement
 • Dubbele mobiele data
 • Tot € 7,50 korting op een Unlimited abonnement 

Mobiel + Mobiel

Heb je geen vast internet van Odido maar wel 2 of meer mobiele abonnementen?

Dan ontvang je dezelfde voordelen, alleen de € 5 korting komt te vervallen. 

Korting per mobiele abonnement

De korting die je elke maand ontvangt op je mobiele abonnement, hangt af van het abonnement dat je hebt afgesloten. Hier zie je precies hoeveel je krijgt: 

Hello 2 GB, 10 GB, 20 GB

 • € 2,50 korting per maand

Hello Unlimited Start

 • € 5 korting per maand

Hello Unlimited Basis, Plus en Premium

 • € 7,50 korting per maand

Odido + Ben

Heb je een Odido internet abonnement voor thuis en een mobiel abonnement bij Ben?

Ook dan kom je in aanmerking voor Klantvoordeel! 

Je krijgt elke maand tot 5 GB extra in je mobiele bundel, en ontvangt € 5 korting op je internet abonnement. De abonnementen moeten wel op hetzelfde adres staan. 

Dit is wat je precies krijgt: 

Ben + Odido

Het hangt van je internetbundel af hoeveel extra data je krijgt:

 • 1 - 4,9 GB: 1 GB extra
 • 5 - 9,9 GB: 3 GB extra
 • 10 GB en hoger: 5 GB extra
 • € 5 korting op je internetabonnement

Heb je een mobiel abonnement zonder data? Dan krijg je helaas geen data. Maar het abonnement telt wél mee om eventuele andere abonnementen voordeel te geven. 

Meerdere Ben abonnementen

Heb je geen vast internet van Odido, maar wel 2 of meer Ben abonnementen?

Dan krijg je ook de extra data zoals hierboven benoemd, mits je natuurlijk mobiele data in je abonnement hebt afgesloten. 

Oudere abonnementen van T-Mobile

Heb je nog een abonnement van vóór 5 september 2023? Dan gelden voor jou deze klantvoordelen: 

Mobiele abonnementen zonder onbeperkte data:

 • € 2,50 korting op je mobiele abonnement 
 • 2 GB extra

Unlimited abonnementen (dus met onbeperkte data)

 • € 10 korting op je mobiele abonnement

Voeg je daar ook je internetabonnement aan toe, dan krijg je daarnaast € 5 korting op je internetabonnement. 

T-Mobile + Tele2 

Heb je nog internet van T-Mobile, en een mobiel abonnement van Tele2? Dan gelden deze klantvoordelen:

Abonnement zonder data, of met onbeperkte data:

 • € 5 korting op T-Mobile internet

Databundel onder de 5 GB

 • € 5 korting op T-Mobile internet
 • 1 GB extra data

Databundel van 5 GB tot 10 GB 

 • € 5 korting op T-Mobile internet
 • 3 GB extra data

Databundel van 10 GB of hoger

 • € 5 korting op T-Mobile internet
 • 5 GB extra data

Ziggo & Vodafone: Volop extra voordelen

Ook Ziggo kan niet achterblijven. Hoewel de provider zelf al enige tijd geen mobiele abonnementen meer aanbiedt, doet Vodafone, waarmee Ziggo is gefuseerd, dit wel. In combinatie met mobiele abonnementen van Vodafone, kan je een aantal voordelen ontvangen, zoals:

 • tot € 5 korting per maand
 • dubbel zoveel mobiele data
 • gratis TV-pakket

Een unieke extra die de providers aanbieden, is de Wifi backup bundel. Wanneer Ziggo bijvoorbeeld een storing heeft, kun je op deze manier blijven internetten, maar dan via je Vodafone bundel. Je maakt dan van je telefoon een hotspot, waardoor ook andere apparaten hiermee online kunnen zijn. De bundel bestaat uit 50 GB, is 15 dagen geldig, en krijg je voor elk Vodafone abonnement op je adres.

Je kunt overigens ook met de mobiele provider hollandsnieuwe, die op het netwerk van Vodafone opereert, extra voordeel krijgen. 

Bekijk alle combivoordelen in onderstaande tabel:

Ziggo versus Odido: wie biedt de beste combivoordelen?

Combinatie van abonnementen

Odido Ziggo
  Odido abonnementen vanaf 5 september 2023

Ziggo + Vodafone

Internet + Mobiel

Hello 2 GB, 10 GB en 20 GB

€ 2,50 korting p/m

Dubbele data

Hello Unlimited Start

€ 5 korting p/m

Hello Unlimited Basis/Plus/Premium

€ 7,50 p/m

€ 5 korting op Internet Thuis bij alle abonnementen

Internet + Start of Red Together Extra

€ 2,50 korting per maand

Internet + Start, Red, Smart, Scherp of Black

€ 5 korting per maand

+

Dubbel zoveel mobiele data, of € 5 korting op Red Unlimited abonnement

+

Gratis beveiligingssoftware voor maximaal 20 apparaten

+

Wifi backup bundel

Internet + TV + Mobiel Hetzelfde als hierboven

Internet + Start of Red Together Extra

€ 2,50 korting per maand

Internet + Start, Red, Smart, Scherp of Black

€ 5 korting per maand

+

Dubbel zoveel mobiele data, of € 5 korting op Red Unlimited abonnement

+

Gratis beveiligingssoftware voor maximaal 20 apparaten

+

Wifi backup bundel

+

Gratis TV zenderpakket, met keuze uit Ziggo Movies & Series L, Ziggo Sport Totaal of Ziggo Kids

Mobiel + Mobiel

Hello 2 GB, 10 GB en 20 GB

€ 2,50 korting p/m

Dubbele data

Hello Unlimited Start

€ 5 korting p/m

Hello Unlimited Basis/Plus/Premium

€ 7,50 p/m

 

Odido + Ben

Ziggo + hollandsnieuwe
Internet + Mobiel

Databundel onder de 5 GB

1 GB extra data

Databundel van 5 GB tot 10 GB 

3 GB extra data

Databundel van 10 GB of hoger

5 GB extra data

+

€ 5 korting op Internet Thuis bij alle abonnementen

1.000 MB's / belminuten / SMS extra

+

Gratis TV zenderpakket, met keuze uit Ziggo Movies & Series L, Ziggo Sport Totaal of Ziggo Kids

Klantenservice

Als je internet niet naar behoren werkt, is het fijn als je je provider gemakkelijk en snel kunt bereiken. Hoe zijn de openingstijden van de helpdesk geregeld bij Ziggo en Odido? Zijn er meerdere manieren om de provider te pakken te krijgen? En hoe lang ben je dan bezig?

Odido klantenservice

Odido staat bekend als een iets goedkopere provider. Dat maakt ons benieuwd naar de klantensupport: is deze wel goed geregeld? Veel budget providers leveren iets in op de klantenservice, zodat je als klant minder hoeft te betalen. Hoe is dit geregeld bij Odido?

Dit zijn alle contactmogelijkheden van Odido:

Odido bellen

Je vindt gemakkelijk het telefoonnummer van Odido op de klantenservice pagina.

Dit zijn de openingstijden van de helpdesk:

 • maandag t/m vrijdag: 08:00 tot 20:00 uur
 • zaterdag en zondag: 09:00 tot 17:30 uur

Sinds T-Mobile is overgegaan naar Odido, lijkt er bespaard te zijn op de klantenservice.

Zo was de klantenservice eerst van maandag t/m zaterdag tot 22:00 uur open, maar is dat nu tot 20:00 uur geworden, en op zaterdag zelfs tot 17:30 uur. 

Op zich nog steeds ruim, maar wel jammer dat dit is aangepast. 

Odido chat

Bijna elke provider biedt het aan: een chatservice om gemakkelijk en snel antwoord op je vraag te krijgen. Net als bij veel andere providers krijg je ook bij Odido eerst een robot te spreken. Het voordeel hiervan is dat je met simpele, korte vragen snel antwoord krijgt.

Het nadeel van een chatbot? Dat hebben we vast allemaal wel eens meegemaakt. Het is frustrerend als je bij complexere vragen geen goed antwoord krijgt. Gelukkig kan je bij Odido ook snel met een medewerker spreken. Wij hebben een chatgesprek gestart op vrijdag rond 12:00 uur, en toen was er een wachtrij van 2 minuten.

Odido Community

Net als veel andere providers heeft Odido een forum, waar klanten vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit forum wordt bovendien gemodereerd door klantenservice medewerkers van Odido zelf, die ook kunnen reageren op vragen van klanten. 

Het forum is vooral bestemd voor technische vragen, waar je niet per se gelijk een antwoord voor nodig hebt. Het duurt namelijk vaak iets langer voor je een antwoord hebt, zeker van een moderator.

Odido winkels

Hou je ervan om écht iemand voor je te hebben, die je ter plekke helpt? Dan kan je altijd nog langs één van de vele winkels van Odido. Met deze tool vind je wat de dichtstbijzijnde winkel bij jou in de buurt is. 

Ziggo klantenservice

Kan de helpdesk van Ziggo zich meten met die van Odido? Is het makkelijk om contact op te nemen, en sta je lang in de wacht?

Dit zijn alle contactmogelijkheden van Ziggo:

Ziggo bellen

Dat is prettig: Ziggo heeft de contactmogelijkheden allesbehalve weggestopt. Het telefoonnummer is gelijk te zien op de contactpagina van Ziggo.

Je kunt Ziggo bereiken op 0900 1884. Geen zorgen, ondanks dat het een 0900-nummer is, hoef je hiervoor niet meer te betalen dan je gebruikelijke belkosten. Dit komt omdat het gaat om een klantenservice nummer. 

Ben je al klant bij Ziggo en heb je vaste telefonie? Dan kun je met je vaste telefoon van Ziggo ook gratis naar 1200 bellen.

Dit zijn de openingstijden van de telefonische helpdesk:

 • elke dag van 08:00 tot 20:00 uur geopend.

Niet alleen doordeweeks, ook in het weekend heeft Ziggo dezelfde ruime openingstijden. Het is dan waarschijnlijk wel wat drukker. Doordeweeks ben je meestal snel aan de beurt.

Ziggo chat

Liever chatten met je provider? Dat kan!

Alleen... niet als je nog geen klant bent. Je hebt namelijk de Mijn Ziggo app nodig. Hierin kun je 24/7 chatten - wel met een robot. Je kunt een medewerker spreken zodra de robot je niet begrijpt. 

 

Ziggo Community

Ook Ziggo maakt dankbaar gebruik van een forum, en noemt dit toepasselijk de Ziggo Community. Het werkt vanzelfsprekend, je kunt als Ziggo klant een nieuwe vraag stellen, of door het forum navigeren om te kijken of er andere klanten zijn die deze vraag hebben. Ook kun je reageren op anderen, of een vraag stellen aan Ziggo zelf. Net als bij Odido, kan het via het forum wat langer duren voordat je een reactie hebt. Als je dus een dringende vraag hebt, kun je beter bellen of chatten.

Ziggo winkels

De laatste manier om contact te krijgen met Ziggo, is om langs te gaan in een winkel. Er zijn verschillende Ziggo winkels door heel Nederland, die je met deze tool kunt vinden. Je kunt ook terecht in Vodafone winkels én in de Mediamarkt. Daar heeft Ziggo een eigen hoekje, waar je een abonnement kunt afsluiten of waar je terecht kan met je vraag. Veel mogelijkheden dus!

Ziggo of Odido: waar is de klantenservice het best?

Het is duidelijk: beide providers bieden legio mogelijkheden om contact op te nemen. Odido komt er iets beter uit: de openingstijden van de telefonische klantenservice zijn nét iets ruimer. 

Manier van contact opnemen

Odido Ziggo

Bellen

maandag t/m zaterdag: 07:00 tot 22:00 uur

zondag en feestdagen: 09:00 tot 18:00 uur

elke dag van 08:00 tot 20:00 uur

Chatten

✔︎ (Chatbot, 'echte' medewerker zodra chatbot je niet begrijpt) ✔︎ (Chatbot, 'echte' medewerker zodra chatbot je niet begrijpt)

Forum

✔︎ ✔︎

Winkels

✔︎ ✔︎

Conclusie: Odido of Ziggo?

Weet je al welke provider je gaat kiezen? 

Zelfs als je nog twijfelt, is er een makkelijke manier om te zien welke provider het beste bij jou past.

Je kunt de providers namelijk eenvoudig met elkaar vergelijken, bijvoorbeeld op de maandprijs of de internetsnelheid.

Doe van tevoren altijd de postcodecheck, om te zien of Odido of Ziggo op je adres mogelijk is:

vergelijk odido en ziggo

Hulp nodig met kiezen?

Vind je het na het lezen van dit artikel nog steeds lastig om te kiezen voor Odido of Ziggo? Geen zorgen, we helpen je graag om de juiste keuze te maken.

Als je een chat opent op onze website, geven we je onafhankelijk advies. We kijken wat er op jouw adres mogelijk is, en wat de beste keuze voor jou persoonlijk is. We zijn er op werkdagen tot 22:00 uur! Je kunt ook een reactie achterlaten onder dit artikel. We lezen alle reacties.

We hebben naast dit artikel ook een behulpzaam artikel als je wilt kiezen tussen KPN of Ziggo, of KPN vs Odido.

 
Tags van deze pagina
Geen tags gevonden.
 
Navigatie
Home>Internet vergelijken>Internet blog>Odido of Ziggo: welke provider moet je kiezen?
Geen reacties
Reactieformulier overslaan
Laat hier een reactie achter
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Sluiten
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
Sluiten
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Sluiten
Bedankt voor uw reactie!