Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
Wij zijn beschikbaar
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
  • Onafhankelijk
  • Alle grote aanbieders
  • Persoonlijk
Uitstekend via Trustpilot Logo trustpilot
"Uitstekende service"

Artikel overslaan
 
Door Suzanne 12-09-2022 (laatste wijziging 27-09-2023)

Vrije modemkeuze: wel of geen gebruik van maken?

Door Suzanne 12-09-2022 (laatste wijziging 27-09-2023)

Twijfel jij nog om gebruik te maken van een eigen modem, of van die van je provider? Providers bieden vaak een 'basic' modemrouter, die wel goed kan werken, maar waar je zelf weinig aan kunt sleutelen.

Wanneer je dus graag een beetje wilt tweaken aan je internet instellingen, kan een eigen modem interessant zijn. En sinds kort kan dit! Elke provider is namelijk verplicht om een vrije modemkeuze aan te bieden. Je zit dan niet meer vast aan het apparaat van je provider.

Maar er zijn wel een aantal dingen om op te letten wanneer je gebruik maakt van een eigen modem. Het vergt technische kennis, tijd en energie.

Inhoudsopgave

Modem of router?

Wacht - voor we verdergaan: ga je een eigen modem gebruiken of een eigen router? Of misschien heb je een apparaat gekocht die beide functies heeft?

De woorden modem en router worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wat is nu precies het verschil?

Een modem is het apparaat waarop je internet verbinding het huis binnenkomt. De modem zit meestal in de meterkast. 

Een router is het apparaat dat het internetsignaal vervolgens verspreidt naar al je apparaten in huis. Dat kan zijn via een draadloos (wifi) signaal, of bekabeld.

Bijna alle providers bieden 1 apparaat aan dat dient als zowel een modem als een router. Dit wordt ook wel aangeduid als modemrouter

Alleen de router vervangen

Met de vrije modemkeuze die er nu is, kun je er dus voor kiezen om de modem vervangen.

Het was bij een aantal providers al eerder mogelijk om een eigen router te gebruiken in combinatie met de modem van je provider.

Daarvoor moet je de routerfunctie van de modem van je provider uitschakelen. Dat wordt ook wel bridge-modus genoemd.

Wil je inderdaad alleen de router vervangen? Bekijk dan hier hoe je dat doet per provider:

Bij KPN, Odido, Youfone, Solcon, Online.nl en Caiway is het helaas niet mogelijk om de bridge-modus te gebruiken. Daardoor kun je geen eigen router gebruiken in combinatie met de modem van deze providers. 

Je kunt overigens wel extra routers in huis plaatsen om je internetbereik te vergroten. Maar de 'basis' router blijft de modemrouter van je provider.

De modem vervangen

Vind je dat de standaard modem van je provider te weinig functies heeft voor jouw wensen?

Dan kun je deze vanaf januari 2022 vervangen voor een eigen modem! 

Let er wel op dat je de modemrouter van je provider dan helemaal niet meer kunt gebruiken, ook niet als router.

Je kunt namelijk wel de routerfunctie uitschakelen en het apparaat blijven gebruiken als modem, maar niet andersom. 

Je moet naast een modem dus ook zorgen voor een router. Of koop een apparaat dat beide functies vervult: een modemrouter. 

Voordelen van het gebruiken van een eigen modem:

Oké: dus jij denkt eraan om een eigen modem te gebruiken. Dit brengt zeker een aantal voordelen met zich mee:

Veel keuze uit modems

Een kleine zoektocht op internet laat al gauw zien hoeveel modems er worden aangeboden. Er is voor ieder wat wils.

Onze tip: kijk van tevoren wat jouw eisen zijn voor een goed modem. Wat mag er níet ontbreken? Ben je op zoek naar een modem, een router, of een modemrouter?

Wil je een apparaat dat Wifi 6 ondersteunt? WPA 3? Dual band? 

Ook een goede om na te gaan: wil je later uitbreiden met extra routers in huis? Bijvoorbeeld om het bereik te versterken naar een bovenverdieping? Dan is het handig om alvast te checken of het apparaat dat je gaat kopen uitbreidbaar is met meerdere routers. Vaak werkt een merk alleen samen met andere apparaten van ditzelfde merk. 

Let op: ondanks het grote modem-aanbod, zijn er wel bepaalde eisen waaraan je modem moet voldoen vanuit je provider. 

Makkelijker overstappen naar een andere provider

De tijd moet nog uitwijzen of dit inderdaad zo is: maar het zou nog makkelijker moeten worden om over te stappen naar andere providers.

Normaal gesproken krijg je namelijk een modemrouter in bruikleen van je provider. Dat betekent dat je deze bij een overstap weer moet retourneren.

Maak je gebruik van je eigen apparatuur, dan zou je niets meer terug hoeven sturen naar de provider. Daarnaast werken meer en meer providers met een televisie app, waardoor je óók geen tv-box meer nodig hebt. 

Dat zou dus betekenen dat je met een paar klikken bij een andere provider zou uitkomen. Geen gewissel van kastjes of gehannes met het terugsturen van je router.

Helaas: op dit moment gaat het nog niet zo. Dat komt omdat providers je álsnog hun eigen apparatuur sturen. Ook als je aangeeft dat je van een eigen modem gebruik wilt maken. 

Wanneer je namelijk een probleem ondervindt met het netwerk, kan een provider je alleen helpen wanneer je de apparatuur van de provider gebruikt. Daarom wordt deze standaard meegeleverd aan elke nieuwe klant. Stel, je hebt een netwerkstoring, dan kun je bekijken of deze ook bij de originele apparatuur plaatsvindt, of dat het specifiek aan jouw apparatuur ligt.

De vraag is of dat snel zal veranderen.

eigen modem router gebruiken

Meer mogelijkheden

Dit is waarschijnlijk voor veel mensen de reden om een eigen modem te gebruiken: er is namelijk véél meer mogelijk met een eigen modem.

Providers leveren vaak een vrij dichtgetimmerd modemrouter, waarbij alles al voor je is ingesteld. Voor de meeste mensen is dit handig, zeker als je niet veel zin hebt om veel aan je instellingen te rommelen.

Maar als je specifieke wensen hebt, bijvoorbeeld het aansluiten van een NAS of een managed switch, kan het makkelijk zijn om zelf te sleutelen aan het modem. Zeker als je daar een beetje handigheid in hebt. 

Meer controle

Wil je een verandering doorvoeren in je modem die niet op de interface van het apparaat is in te stellen? Dan zal je moeten bellen met de klantenservice van je provider.

Tenzij... je een eigen modem hebt. Dan doe je dit natuurlijk gewoon zelf. 

Nadelen van het gebruiken van een eigen modem:

Helaas: er zijn ook een boel nadelen op te noemen wanneer je kiest voor een eigen modem. 

Kosten van de modem

Ga je voor een eigen modem? Dan zijn de kosten ook voor jouw rekening.

En afhankelijk van wat je precies zoekt, kan dit best oplopen. 

Je betaalt 'niets' voor de modemrouter die je provider levert - tenminste: dit is bij de abonnementskosten inbegrepen. En deze blijven hetzelfde wanneer je kiest voor een eigen modem.

Je krijgt namelijk, of je wilt of niet, altijd de modemrouter van je provider thuisgeleverd. Dat doet de provider omdat de klantenservice je alleen ondersteunt op deze apparaten. Wanneer je bijvoorbeeld een probleem hebt met je internet, kan je checken of dit ook zo is met het apparaat van de provider. 

Specifiek soort modem nodig

Modems worden in alle geuren en kleuren aangeboden op internet. Veel keuze dus, zou je denken.

Helaas werkt niet elk modem goed met de diensten die je provider aanbiedt. Je hebt een modem nodig die aan bepaalde specificaties voldoet. 

Je provider moet hiervoor de juiste informatie aanleveren.

Hier vind je alle eisen waaraan je modem moet voldoen per provider:

Geen ondersteuning vanuit de klantenservice

We hebben het hierboven al genoemd: de klantenservice van de provider ondersteunt je alleen wanneer je hun eigen apparatuur gebruikt.

Dat is ook de reden dat je altijd alsnog de modemrouter van de provider ontvangt. 

Een kleine uitzondering: bij KPN kun je kiezen voor Service Plus. Dit is een uitbreiding op de klantenservice, speciaal voor technische vragen.

Ook wanneer je vraag niet gaat over KPN apparaten kun je hier terecht. Deze service kost € 5 per maand. 

Technische kennis nodig

XGSPON, IPv4, DHCP, VLAN... 

We strooien maar even met een aantal termen waar je enigszins bekend mee moet zijn, wil je een eigen modem gaan gebruiken. 

Gaat er geen lampje branden? Of ben je niet heel bekend met deze termen?

Dan raden we het zeker af om een eigen modem te gebruiken. Het kost veel tijd en energie om een modem goed in te stellen. 

Als je je dan ook nog moet verdiepen in alle technische aspecten (en dit is nog maar het topje van de ijsberg), wordt het een behoorlijke klus. 

Gebruik dus echt alleen een eigen modem als je 100% zeker weet wat je doet.

Tip! Ga eens wat fora af van providers. Er zijn je veel mensen voorgegaan in het gebruiken van een eigen modem of router. Waar liepen die tegenaan? Wat hebben zij voor tips? 

Bijvoorbeeld deze forum pagina van Odido, of deze Community pagina van Ziggo.

Het kost tijd en energie

Technische kennis in huis? Check.

Maar dan ben je er nog niet. Je hebt ook nodig:

  • tijd...
  • energie...
  • en een hoop geduld.

Er kan best wat tijd overheen gaan vóór je gebruik kunt maken van internet en tv/bellen via je eigen modem. 

Allereerst moet je uitzoeken aan welke specificaties de modem moet voldoen vanuit je provider. Daarnaast heb je zelf natuurlijk je wensen. 

Dan de aansluiting. Los van behulpzame klanten op het forum van je provider, sta je hier alleen voor. 

Is de modem aangesloten, dan stopt je werk niet. Het apparaat moet up to date blijven, dus je blijft tijd investeren voor het uitvoeren van (beveiligings)updates.

Bedenk dus van tevoren goed of je dit het waard vindt. 

Eigen modem bij KPN

Je zit bij KPN en wil je eigen modem gebruiken? 

Hier bekijk je alle specificaties waaraan jouw apparaat moet voldoen:

Tip! Weet je nog niet zeker of je echt een nieuwe modem nodig hebt? 

In dat geval is er nog een optie: je kunt namelijk gebruikmaken van een technisch modem dat KPN aanbiedt. Dit kost € 7,49 per maand.

Afhankelijk van je verbinding, ontvang je de FRITZ!Box 7590 (glasvezel) of de FRITZ!Box 7583 (VDSL). 

Lees meer over het gebruik van de FRITZ!Box bij KPN.

Het beste? Je ontvangt hierbij automatisch Service Plus van KPN. Een klantenservice waarbij je terecht kunt met al je technische vragen. Bijvoorbeeld over je smart home. 

KPN garandeert dat je een technisch onderlegde klantenservice medewerker te spreken krijgt. Dat is wel eens anders wanneer je de reguliere klantenservice van een provider te spreken krijgt.

Lijkt dit je wat? Bekijk de internet abonnementen van KPN om te zien of het bij jou past:

bekijk kpn

Eigen modem bij Ziggo

Wil je een eigen modem bij Ziggo gebruiken? 

Dat kan, na wat tegengestribbel vanuit Ziggo's kant

Hier vind je de specificaties waaraan je modem moet voldoen bij Ziggo:

Eigen modem bij Odido

Ook Odido heeft een duidelijke pagina opgesteld met eisen voor een eigen modem.

Conclusie

Ben je een standaard internetgebruiker en twijfel je nog om een eigen modem aan te schaffen? 

Bedenk dan: het kost aardig wat tijd, geld en energie. We raden het de gemiddelde gebruiker af. 

Heb je echt een goede reden om een eigen modem te gebruiken, vind je het een leuke bezigheid én ben je technisch onderlegd?

Dan kun je het zien als een leuke uitdaging. 

 
Tags van deze pagina
Geen tags gevonden.
 
Navigatie
Home>Internet vergelijken>Internet blog>Vrije modemkeuze: wel of geen gebruik van maken?
Geen reacties
Reactieformulier overslaan
Laat hier een reactie achter
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Sluiten
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
Sluiten
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Sluiten
Bedankt voor uw reactie!