Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
9:00 - 17:30
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
  • Onafhankelijk
  • Alle grote aanbieders
  • Persoonlijk
Uitstekend via Trustpilot Logo trustpilot
"Uitstekende service"

Artikel overslaan
 
Door Suzanne 30-06-2022 (laatste wijziging 27-09-2023)

TV met CI+ module: dit is waarom je het (niet) wilt hebben

Door Suzanne 30-06-2022 (laatste wijziging 27-09-2023)

Twijfel je over de aansluiting van je (extra) TV? Een TV met CI+ module (of insteekkaart) heeft een aantal voor- en nadelen. Je leest er hier alles over. 

Inhoud

Wat is CI+?

CI staat voor Common Interface, en is kortgezegd een manier van digitaal televisie kijken. Een CI+ bestaat uit de smartcard van je provider, waar je abonnement op staat, en een soort omhulsel: de module. Je doet de smartcard in de module en deze steek je vervolgens in de TV. Een CI+ module wordt ook wel een insteekkaart genoemd. 

Nadelen CI+ module

Voordat we je helemaal enthousiast maken met alle voordelen van een insteekkaart voor je TV: laten we eerst even kijken naar de nadelen. Want ja, die zijn er ook:

Niet bij elke provider beschikbaar

Allereerst: er bestaat een grote kans dat zo'n CI+ module bij jou helemaal geen optie is. Dit is namelijk alleen mogelijk bij kabelproviders. Dus heb je momenteel glasvezel of zit je nog op de 'ouderwetse' DSL lijn? Deze providers bieden vaak alleen TV aan in combinatie met een interactieve TV-ontvanger. Een extra kastje dus.

Wil je ontzettend graag af van dit apparaatje, kijk dan eens naar providers die wél een CI+ module aanbieden:

bekijk providers

Een andere mogelijkheid is om televisie te kijken via een TV app. Dit kan tot nu toe alleen bij Odido en Online.nl. Op de vergelijker wordt dit aangegeven met 'TV via App'.

bekijk deze providers

Tip: voer in de vergelijker je postcode en huisnummer in om te checken of deze providers ook bij jou thuis kunnen leveren.

(Bijna) geen interactieve functies

Als je veel waarde hecht aan interactief TV kijken (denk aan opnemen, terugkijken en live pauzeren), is een CI+ misschien niet de beste keuze voor jou. Toch heb je nog wel een aantal mogelijkheden tot interactieve opties. Zo kun je met veel apps alsnog programma's terugkijken. Lees meer over interactief TV kijken met een insteekkaart.

Oude TV's niet compatibel

Tja, en dan nog iets; heb je een (hele) oude TV? Een echte dikke analoge kast? Dan heeft deze zeer waarschijnlijk geen CI+ ingang. Misschien tijd voor een upgrade? Maar als je nog erg nostalgisch bent ingesteld, kun je natuurlijk ook gewoon kabel televisie blijven kijken. 🙂

Check gelijk of je TV geschikt is!

Voordelen CI+ module

Zijn de nadelen allemaal geen punt voor jou? Dan gaan we verder met alles waar je wél blij van wordt:

Opgeruimd

Zijn alle snoeren bij jou in huis allemaal netjes weggewerkt en zijn apparaten bijna onvindbaar?

Als je niet van extra snoertjes, apparaten en afstandsbedieningen houdt, is een CI+ module ideaal. Het enige wat je krijgt: een kaartje die - je raadt het niet - weggestopt wordt achterin je TV. Niks te zien dus! Bovendien kun je gewoon je eigen afstandsbediening blijven gebruiken om te zappen.

Waar je wél rekening mee moet houden, is dat je via de coax-kabel verbonden moet zijn. Anders werkt de module namelijk niet.

Voordelig

Een CI+ module is vaak voordeliger dan een kastje. Afhankelijk van je provider betaal je zo'n € 2 - € 4 per CI+ module. 

Energiezuinig

Wat snoept er meer energie: een klein, onschuldig kaartje in je TV, of een loeiend apparaat? Juist: met een CI+ module verbruik je een stuk minder energie. Goed voor het milieu en de portemonnee!

Ondersteunt CI+ interactieve TV?

In principe kun je met een CI+ module niet precies hetzelfde als wat je met een TV-ontvanger kunt. Opnemen is out of the question. Net zoals programma's terugkijken* of live pauzeren. Toch zijn er een aantal manieren om tóch interactief TV te kijken.

* Wanneer je Ziggo hebt, is het terugkijken van programma's via CI+ in sommige gebieden wél mogelijk. Alleen wanneer je in een oud-UPC gebied zit, is dit niet mogelijk. Er is een manier om te checken of je in oud UPC gebied zit of niet, en of je dus wel of niet programma's on demand en terug kan kijken. Dat doe je op deze pagina van Ziggo.

Interactief TV kijken via een smart TV

Veel TV's zijn tegenwoordig alleskunners: je kunt niet alleen de zenders in je abonnement bekijken, maar zelfs apps downloaden of filmpjes kijken op YouTube. Heb je inderdaad zo'n slimme TV? Je kunt er dan voor kiezen om de NPO Start app te downloaden, waarmee je NPO programma's kan terugkijken. Of kies tegen betaling voor NLZIET, waarmee je zowel NPO programma's als commerciële zenders kunt terugkijken. Zo heb je toch je interactieve opties bij de hand.

Heb je geen smart TV? Niet getreurd, er is nog een optie:

Streamen

Bij elk Ziggo abonnement krijg je toegang tot Ziggo Go: een app voor mobiele apparaten waarmee je altijd interactief TV kunt kijken! Denk aan live pauzeren, programma's terugkijken en TV on demand, voor het huren van films of series. Download de app op je telefoon of tablet, en stream het beeld vervolgens naar je televisie. Dit kun je doen met behulp van een Chromecast of Apple TV. Zo kun je toch gebruikmaken van de interactieve functies. Het enige is dat je je telefoon of tablet bij de hand moet houden. Dit is nu als het ware je afstandsbediening geworden. 

Geen Ziggo, maar Caiway of Delta op jouw adres? Dan heb je sowieso geen interactieve TV functies met CI+ module. Je kunt bij Caiway gebruikmaken van de Caiway Multiscreen app. Hiermee kan je live televisie kijken op je mobiele apparaten. Interactieve functies zoals pauzeren of terugkijken zitten hier alleen niet bij.

Is jouw TV geschikt voor een CI module?

Heb je al een TV en wil je weten of deze CI+ gecertificeerd is? Allereerst kun je achterop de TV kijken of er een slot aanwezig is voor een CI+ module. Bij sommige TV's, bijvoorbeeld van Samsung, krijg je zo'n slot er los bij en kun je deze zelf aan de TV bevestigen door dit erin te klikken.

Kun je het niet zo gauw zien, bijvoorbeeld omdat je TV stevig vast zit aan de muur? Je kunt ook het typenummer op internet opzoeken en bij de specificaties zoeken naar CI+. Ziggo heeft bovendien een gemakkelijke test om te kijken of je TV gecertificeerd is voor een insteekkaart.

Ga je een nieuwe TV kopen? Let dan op de Ziggo CI+ sticker op de TV wanneer je kabelinternet van Ziggo wilt afsluiten. Wanneer je in Caiway of Delta gebied woont, zoek dan in de specificaties naar de mogelijkheid voor een insteekkaart of vraag het aan een verkoper. 

Zo installeer je de CI+ module

Helemaal klaar voor? Als je de insteekkaart wilt installeren, zijn dit de dingen die je nodig hebt:

  • Coax-kabel: een kabel met een rond uiteinde en een soort pinnetje in het midden. Als je nu kabel TV hebt, zit deze als het goed is al in de TV. Niet het geval, of is dit de eerste keer dat je je TV gaat installeren? Zorg er dan voor dat je de TV met de coax-kabel aansluit voor je de CI+ gaat installeren.
  • Smartcard: ziet eruit als een pinpas en heeft het logo van je provider. Hier staat als het ware je abonnement op, dit kaartje krijg je van je provider.
  • CI+ module: ook deze krijg je van je provider, maar je kunt een module ook los kopen. Let er dan wel op dat de module geschikt is voor jouw provider. In de module steek je je smartcard.
  • TV met CI+ slot: het slot bevindt zich vaak aan de achterkant van de TV, maar kan er ook los bij geleverd worden. In dat geval zit er vaak een sticker op de achterkant van de TV, precies op de plek waar het slot moet komen. Haal de sticker weg en klik het slot vast in de TV.
  • Installatie handleiding: hoewel het in veel gevallen hetzelfde werkt, is het handig om de instructies van jouw specifieke provider op te volgen. De installatiehandleiding krijg je bij je pakket. Kwijtgeraakt? Kan gebeuren. Providers hebben hun handleidingen vaak ook online staan.

Volg de stappen die voor jou gelden:

Ik ga op mijn nieuwe TV CI+ installeren

Stap 1:

Sluit je TV aan op de coax-kabel. Volg vervolgens het installatieproces van je TV zelf, tot de TV aangeeft dat hij naar kanalen gaat zoeken. 

Volg nu het stappenplan hieronder vanaf stap 2.

Ik ga op mijn bestaande TV CI+ installeren

Stap 1:

Zet je TV terug naar fabrieksinstellingen en loop het installatieproces opnieuw door, tot de TV aangeeft dat hij naar kanalen gaat zoeken. Zorg ervoor dat de coax-kabel in de TV zit. (Als je momenteel gebruikmaakt van kabel TV, zit dit snoer er al in.)

Stap 2:

De TV gaat nu naar kanalen zoeken. Kies in het menu voor 'digitaal'. Moet je ook een bron invullen? Dan is dit 'kabel DVB-C'. Vaak staan er ook al frequenties en een netwerk ID ingevuld. Check of deze juist zijn met behulp van de installatie handleiding. 

Als het zoeken naar zenders voltooid is, kun je als het goed is NPO 1, 2 en 3 bekijken. Zet nu de TV uit.

Stap 3:

Als je provider dit nog niet voor je heeft gedaan, steek dan zelf de smartcard in de CI+ module. Let op: er is maar 1 juiste manier waarop de kaart werkt. Kijk dus goed op welke manier je hem in de module steekt, en check of de kaart niet verkeerd om zit.

Stap 4:

Steek de module in het TV-slot en zet de TV weer aan. (Heb je het TV-slot los erbij gekregen? Klik deze dan eerst vast aan de achterkant van je TV, en steek vervolgens de module in het slot.) De TV gaat nu de zenders opzoeken van je abonnement, dit kan tot 20 minuten duren. 

Lukt het installeren niet? Neem dan contact op met de klantenservice van je provider. Zij kunnen ook vaak op afstand iets voor je doen.

 
Tags van deze pagina
 
Navigatie
Home>Internet vergelijken>Internet blog>TV met CI+ module: dit is waarom je het (niet) wilt hebben
J.Reckers
18-09-2023
Goedenavond. Is er persé een Coax-aansluiting nodig, of kan het ook met een internetaansluiting die via WiFi op de TV binnenkomt?
Reactie op J.Reckers
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste J. Reckers, Nee, voor een CI+ module heb je helaas altijd een coaxverbinding nodig. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Dia
24-01-2023
Hallo,wij hebben altijd een goed werkende CI module gehad maar na een reset van de Samsung tv hebben we allen nog maar de zenders 1, 2 en 3. Ziggo monteur geeft aan dat het probleem hij de tv zit. Heb jij een oplossing.
Reactie op Dia
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Dia, Voor specifieke vragen kun je het beste bij je provider terecht. Zij kunnen je hier beter bij helpen! Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Robin H
02-07-2022
Wat een vaag verhaal. CI en CI+ is/zijn geen manier om digitaal TV te kijken. CI+ is de opvolger van CI en steeds meer providers gebruiken tegenwoordig alleen nog maar CI+. Met een CI+ module met (al dan niet ingebouwde) smartcard kun je gecodeerde TV kanalen die via een DVB techniek worden uitgezonden decoderen. Je hebt in ieder geval een TV nodig die in staat is het DVB signaal te kunnen ontvangen. Vaak kun je dan al een aantal ongecodeerde zenders ontvangen. Als deze TV een (geschikte) CI+ interface heeft kun je er een geschikte module in schuiven zodat je naast ongecodeerde zenders ook de gecodeerde zenders kunt bekijken. Welke module geschikt is voor welke manier van TV kijken hangt af van je provider. In Nederland zijn er 5 manieren om lineaire TV te kijken: - Kabel via DVB-C (Ziggo, Delta, e.a.) - Het basispakket is bij de meesten ongecodeerd - Antenne via DVB-T2 (KPN Digitenne) - NPO123 en de Regionale zenders zijn ongecodeerd - Satelliet via DVB-S2 (Canal Digitaal) - BVN, Duitse en Engelse zenders zijn ongecodeerd - IPTV (de meeste DSL providers zoals KPN, T-Mobile, Online, Youfone, e.a.) - Streaming dienst (NLZiet, NPOStart, RTLXL, Kijk, Ziggo Go, LiveTV, andere Apps) Het verschil tussen IPTV en streaming dienst is dat bij IPTV een DVB achtig signaal wordt verstuurd via het internet. Een IPTV ontvanger werkt dan ook alleen als deze aangesloten wordt op internetverbinding van dezelfde provider. Een streamingdienst is onafhankelijk van de internetverbinding. Bijvoorbeeld, je kunt NLZiet of Ziggo Go ook in Frankrijk op de camping bekijken. In theorie zou IPTV ook met CI+ modules kunnen, maar in Nederland bieden IPTV providers allemaal hun eigen apparatuur aan zonder CI+ mogelijkheden. Wel kun je met een SmartTV vaak een App van de provider installeren en zo TV kijken zonder aparte ontvangers. De kijkervaring via App is echter afhankelijk van de internetverbinding. Daarom prefereren de meeste mensen lineaire TV via IPTV of een DVB techniek (DVB-C/T2/S2). Als je TV een DVB-C/T2/S2 ontvanger heeft, dan kun je de (antenne-)kabel er rechtstreeks op aansluiten en in ieder geval de ongecodeerde zenders zonder CI+ module gewoon bekijken.
Reactie op Robin H
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Robin H, Bedankt voor je feedback en aanvullingen. We hebben geprobeerd om het kijken van tv met een CI+ module zo duidelijk mogelijk te beschrijven. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
RIETJE LODEIZEN
20-06-2022
GOEDEMIDDAG, BIJ HET INSTALLEREN VAN EEN NIEUWE SMART TV , KREEG IK NIET DE RTL ZENDERS. IK HEB TOEN C1+ MODULE BESTELD. OPEENS DEDEN DE RTL ZENDERS HET WEL. EN DE MODULE ZIT NOG IN DE VERPAKKING. HEB IK NU NOG DIE MODULE NODIG? MET VRIENDELIJKE GROET RIETJE LODEIZEN
Reactie op RIETJE LODEIZEN
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Rietje Lodeizen, Wanneer je je televisie alleen via de coax-kabel hebt aangesloten, kun je inderdaad ook deze RTL-zenders ontvangen. Je hebt dus niet per se een CI+ module nodig. Je kunt het beste contact opnemen met je provider als je de module weer wilt terugsturen. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Kees
17-03-2022
kan het zijn dar juke de muziekzender niet meer werkt door de ci+module?
Reactie op Kees
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Kees, Hierover kun je het beste informeren bij Ziggo zelf. Zij kunnen je het beste helpen met technische vragen. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Marjan
24-03-2021
Kan ik met een CI module in mijn tweede TV ook ESPN uit mijn abonnement kijken?
Esther Brouwer
28-02-2021
IK WIL EEN 2E TV AANSCHAFFEN. SAMSUNG UE28N4305AK. DEZE HEEFT EEN CI+ V1.3 INGANG ÉN TV IS ZIGGO GECERTIFICEERD HOE KAN HET DAN ZO ZIJN DAT OP DE ZIGGO SITE TELKENS GEZEGD WORDT DAT DEZE TV ONGESCHIKT IS? DE SMARTCARD ZELF MOET DOOR ZIGGO GELEVERD WORDEN TOCH? IK DURF TV NU EIGENLIJK NIET AAN TE SCHAFFEN. VIND HET ONDUIDELIJK VERHAAL ZO. STRAKS HEB IK DIE TV EN WEIGERT ZIGGO EEN EXTRA SMARTCARD OP TE STUREN. EN IK LEES OOK DAT ZIGGO GEEN LOSSE SMARTCARD MEER VERSTREKT MAAR ALLEEN CI MODULES, MAAR DIE ZIT AL IN DE TV... HELP
Reactie op Esther Brouwer
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Esther Brouwer, Ik snap dat dat verwarrend is. Voor het soort TV kun je het beste contact opnemen met Ziggo zelf. Als het goed is levert Ziggo nog wel CI+ modules en smartcards. Je kunt deze er bij kiezen wanneer je een Ziggo pakket bestelt. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Ron van Oost
17-02-2021
Ik wil CI+ module maar geen Ziggo, welke keuze heb ik dan?
Reactie op Ron van Oost
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Ron van Oost, Als Ziggo wel bij je beschikbaar is, heb je verder helaas geen andere keuze. Kabelproviders zijn namelijk de enige die CI-modules aanbieden, en er is altijd maar 1 kabelprovider op een adres beschikbaar. Als dat bij jou dus Ziggo is, is Ziggo je enige keuze. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Ditters F T
11-09-2020
Hoi, Ik heb heden gebeld met een lief talige dame ,wilde CI module type insteek voor HD kanalen Het was een aardige zorgzame dame ,eerst gaf ze aan € 2 kosten en bij later inzien ,zou het € 6 per maand gaan kosten,ik voelde dat haar wat deed . Dat zijn goede werknemers. Me vr gr Frits
JANS POOL
24-08-2020
HOE KOM IK AAN ZO'N MODULE, DE HUMAX VERTROUW IK NIET DEZE WORD ZO HEET DAT IK BANG VOOR BRAND BEN.
Reactie op JANS POOL
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Jans Pool, Je kunt deze CI+ module bij Ziggo bestellen. Je TV moet hier wel geschikt voor zijn. (Vaak zie je dit aan een sleuf aan de achterkant van je TV). Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
marco
05-07-2020
hallo ik heb net een smart tv aangeschaft maar deze gaat niet verder dan 123 dan vraagt hij om ci+ kaart de vorige tv zat ook Ziggo slot op maar daar zonder kaart geen problemen moet Ziggo deze niet opsturen zodat je kan kijken of kan je ook zonder kaart alles kijken met vriendelijke groet, M Jongeneel
Reactie op marco
Annick van Prijsvergelijken
Beste M Jongeneel, Als je meer zenders wilt ontvangen, heb je wel een CI+ module kaart nodig. Mocht het met de CI+ module kaart nog niet werken dan kan Ziggo je hierbij helpen. Zonder kaart zou het niet mogelijk moeten zijn om commerciële zenders te ontvangen. Een CI+ module kaart kost €2,- per maand en is een soort abonnement wat je afsluit. Voor meer informatie kun je contact opnemen voor Ziggo. Met vriendelijke groet, Annick van Prijsvergelijken.nl
T.schudde
07-06-2020
Kan ik met een tv module ci+1.3 ook ziggo on demand tv programma ‘s terug kijken.
Reactie op T.schudde
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste T. Schudde, Dit kan in sommige regio's, afhankelijk of je in oud UPC-gebied woont of niet. Je kunt dit hier checken: https://www.ziggo.nl/klantenservice/televisie-radio/ci-plus Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Reactieformulier overslaan
Laat hier een reactie achter
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Sluiten
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
Sluiten
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Sluiten
Bedankt voor uw reactie!