TV met CI+ module: dit is waarom je het (niet) wilt hebben
Twijfel je over de aansluiting van je (extra) TV? Een TV met CI+ module (of insteekkaart) heeft een aantal voor- en nadelen. Je leest er hier alles over.
Inhoud
- Wat is CI+?
- Voor- en nadelen
- Ondersteunt CI+ interactieve TV?
- Is jouw TV geschikt?
- Zo installeer je een CI+ module
Wat is CI+?
CI staat voor Common Interface, en is kortgezegd een manier van digitaal televisie kijken. Een CI+ bestaat uit de smartcard van je provider, waar je abonnement op staat, en een soort omhulsel: de module. Je doet de smartcard in de module en deze steek je vervolgens in de TV. Een CI+ module wordt ook wel een insteekkaart genoemd.
Nadelen CI+ module
Voordat we je helemaal enthousiast maken met alle voordelen van een insteekkaart voor je TV: laten we eerst even kijken naar de nadelen. Want ja, die zijn er ook:
Niet bij elke provider beschikbaar
Allereerst: er bestaat een grote kans dat zo'n CI+ module bij jou helemaal geen optie is. Dit is namelijk alleen mogelijk bij kabelproviders. Dus heb je momenteel glasvezel of zit je nog op de 'ouderwetse' DSL lijn? Deze providers bieden vaak alleen TV aan in combinatie met een interactieve TV-ontvanger. Een extra kastje dus.
Wil je ontzettend graag af van dit apparaatje, kijk dan eens naar providers die wél een CI+ module aanbieden:
Een andere mogelijkheid is om televisie te kijken via een TV app. Dit kan tot nu toe alleen bij Odido en Online.nl. Op de vergelijker wordt dit aangegeven met 'TV via App'.
Tip: voer in de vergelijker je postcode en huisnummer in om te checken of deze providers ook bij jou thuis kunnen leveren.
(Bijna) geen interactieve functies
Als je veel waarde hecht aan interactief TV kijken (denk aan opnemen, terugkijken en live pauzeren), is een CI+ misschien niet de beste keuze voor jou. Toch heb je nog wel een aantal mogelijkheden tot interactieve opties. Zo kun je met veel apps alsnog programma's terugkijken. Lees meer over interactief TV kijken met een insteekkaart.
Oude TV's niet compatibel
Tja, en dan nog iets; heb je een (hele) oude TV? Een echte dikke analoge kast? Dan heeft deze zeer waarschijnlijk geen CI+ ingang. Misschien tijd voor een upgrade? Maar als je nog erg nostalgisch bent ingesteld, kun je natuurlijk ook gewoon kabel televisie blijven kijken. 🙂
Check gelijk of je TV geschikt is!
Voordelen CI+ module
Zijn de nadelen allemaal geen punt voor jou? Dan gaan we verder met alles waar je wél blij van wordt:
Opgeruimd
Zijn alle snoeren bij jou in huis allemaal netjes weggewerkt en zijn apparaten bijna onvindbaar?
Als je niet van extra snoertjes, apparaten en afstandsbedieningen houdt, is een CI+ module ideaal. Het enige wat je krijgt: een kaartje die - je raadt het niet - weggestopt wordt achterin je TV. Niks te zien dus! Bovendien kun je gewoon je eigen afstandsbediening blijven gebruiken om te zappen.
Waar je wél rekening mee moet houden, is dat je via de coax-kabel verbonden moet zijn. Anders werkt de module namelijk niet.
Voordelig
Een CI+ module is vaak voordeliger dan een kastje. Afhankelijk van je provider betaal je zo'n € 2 - € 4 per CI+ module.
Energiezuinig
Wat snoept er meer energie: een klein, onschuldig kaartje in je TV, of een loeiend apparaat? Juist: met een CI+ module verbruik je een stuk minder energie. Goed voor het milieu en de portemonnee!
Ondersteunt CI+ interactieve TV?
In principe kun je met een CI+ module niet precies hetzelfde als wat je met een TV-ontvanger kunt. Opnemen is out of the question. Net zoals programma's terugkijken* of live pauzeren. Toch zijn er een aantal manieren om tóch interactief TV te kijken.
* Wanneer je Ziggo hebt, is het terugkijken van programma's via CI+ in sommige gebieden wél mogelijk. Alleen wanneer je in een oud-UPC gebied zit, is dit niet mogelijk. Er is een manier om te checken of je in oud UPC gebied zit of niet, en of je dus wel of niet programma's on demand en terug kan kijken. Dat doe je op deze pagina van Ziggo.
Interactief TV kijken via een smart TV
Veel TV's zijn tegenwoordig alleskunners: je kunt niet alleen de zenders in je abonnement bekijken, maar zelfs apps downloaden of filmpjes kijken op YouTube. Heb je inderdaad zo'n slimme TV? Je kunt er dan voor kiezen om de NPO Start app te downloaden, waarmee je NPO programma's kan terugkijken. Of kies tegen betaling voor NLZIET, waarmee je zowel NPO programma's als commerciële zenders kunt terugkijken. Zo heb je toch je interactieve opties bij de hand.
Heb je geen smart TV? Niet getreurd, er is nog een optie:
Streamen
Bij elk Ziggo abonnement krijg je toegang tot Ziggo Go: een app voor mobiele apparaten waarmee je altijd interactief TV kunt kijken! Denk aan live pauzeren, programma's terugkijken en TV on demand, voor het huren van films of series. Download de app op je telefoon of tablet, en stream het beeld vervolgens naar je televisie. Dit kun je doen met behulp van een Chromecast of Apple TV. Zo kun je toch gebruikmaken van de interactieve functies. Het enige is dat je je telefoon of tablet bij de hand moet houden. Dit is nu als het ware je afstandsbediening geworden.
Geen Ziggo, maar Caiway of Delta op jouw adres? Dan heb je sowieso geen interactieve TV functies met CI+ module. Je kunt bij Caiway gebruikmaken van de Caiway Multiscreen app. Hiermee kan je live televisie kijken op je mobiele apparaten. Interactieve functies zoals pauzeren of terugkijken zitten hier alleen niet bij.
Is jouw TV geschikt voor een CI module?
Heb je al een TV en wil je weten of deze CI+ gecertificeerd is? Allereerst kun je achterop de TV kijken of er een slot aanwezig is voor een CI+ module. Bij sommige TV's, bijvoorbeeld van Samsung, krijg je zo'n slot er los bij en kun je deze zelf aan de TV bevestigen door dit erin te klikken.
Kun je het niet zo gauw zien, bijvoorbeeld omdat je TV stevig vast zit aan de muur? Je kunt ook het typenummer op internet opzoeken en bij de specificaties zoeken naar CI+. Ziggo heeft bovendien een gemakkelijke test om te kijken of je TV gecertificeerd is voor een insteekkaart.
Ga je een nieuwe TV kopen? Let dan op de Ziggo CI+ sticker op de TV wanneer je kabelinternet van Ziggo wilt afsluiten. Wanneer je in Caiway of Delta gebied woont, zoek dan in de specificaties naar de mogelijkheid voor een insteekkaart of vraag het aan een verkoper.
Zo installeer je de CI+ module
Helemaal klaar voor? Als je de insteekkaart wilt installeren, zijn dit de dingen die je nodig hebt:
- Coax-kabel: een kabel met een rond uiteinde en een soort pinnetje in het midden. Als je nu kabel TV hebt, zit deze als het goed is al in de TV. Niet het geval, of is dit de eerste keer dat je je TV gaat installeren? Zorg er dan voor dat je de TV met de coax-kabel aansluit voor je de CI+ gaat installeren.
- Smartcard: ziet eruit als een pinpas en heeft het logo van je provider. Hier staat als het ware je abonnement op, dit kaartje krijg je van je provider.
- CI+ module: ook deze krijg je van je provider, maar je kunt een module ook los kopen. Let er dan wel op dat de module geschikt is voor jouw provider. In de module steek je je smartcard.
- TV met CI+ slot: het slot bevindt zich vaak aan de achterkant van de TV, maar kan er ook los bij geleverd worden. In dat geval zit er vaak een sticker op de achterkant van de TV, precies op de plek waar het slot moet komen. Haal de sticker weg en klik het slot vast in de TV.
- Installatie handleiding: hoewel het in veel gevallen hetzelfde werkt, is het handig om de instructies van jouw specifieke provider op te volgen. De installatiehandleiding krijg je bij je pakket. Kwijtgeraakt? Kan gebeuren. Providers hebben hun handleidingen vaak ook online staan.
Volg de stappen die voor jou gelden:
Ik ga op mijn nieuwe TV CI+ installeren
Stap 1:
Sluit je TV aan op de coax-kabel. Volg vervolgens het installatieproces van je TV zelf, tot de TV aangeeft dat hij naar kanalen gaat zoeken.
Volg nu het stappenplan hieronder vanaf stap 2.
Ik ga op mijn bestaande TV CI+ installeren
Stap 1:
Zet je TV terug naar fabrieksinstellingen en loop het installatieproces opnieuw door, tot de TV aangeeft dat hij naar kanalen gaat zoeken. Zorg ervoor dat de coax-kabel in de TV zit. (Als je momenteel gebruikmaakt van kabel TV, zit dit snoer er al in.)
Stap 2:
De TV gaat nu naar kanalen zoeken. Kies in het menu voor 'digitaal'. Moet je ook een bron invullen? Dan is dit 'kabel DVB-C'. Vaak staan er ook al frequenties en een netwerk ID ingevuld. Check of deze juist zijn met behulp van de installatie handleiding.
Als het zoeken naar zenders voltooid is, kun je als het goed is NPO 1, 2 en 3 bekijken. Zet nu de TV uit.
Stap 3:
Als je provider dit nog niet voor je heeft gedaan, steek dan zelf de smartcard in de CI+ module. Let op: er is maar 1 juiste manier waarop de kaart werkt. Kijk dus goed op welke manier je hem in de module steekt, en check of de kaart niet verkeerd om zit.
Stap 4:
Steek de module in het TV-slot en zet de TV weer aan. (Heb je het TV-slot los erbij gekregen? Klik deze dan eerst vast aan de achterkant van je TV, en steek vervolgens de module in het slot.) De TV gaat nu de zenders opzoeken van je abonnement, dit kan tot 20 minuten duren.
Lukt het installeren niet? Neem dan contact op met de klantenservice van je provider. Zij kunnen ook vaak op afstand iets voor je doen.