Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
Wij zijn beschikbaar
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
 • Onafhankelijk
 • Alle grote aanbieders
 • Persoonlijk
Uitstekend via Trustpilot Logo trustpilot
"Uitstekende service"

Artikel overslaan
 
Door Suzanne 06-10-2022 (laatste wijziging 03-04-2024)

KPN vs Odido: welke provider kun je het beste kiezen?

Door Suzanne 06-10-2022 (laatste wijziging 03-04-2024)

Op zoek naar een nieuwe provider? Zowel Odido als KPN zijn populaire keuzes. Maar welke provider past het beste bij jou?

Dat ligt helemaal aan je wensen. En je adres. Niet alle providers zijn overal mogelijk. Check daarom eerst je postcode en huisnummer, voordat je verder gaat met dit artikel: 

Inhoud

Odido vs KPN: de grootste verschillen in het kort

kpn of odido infographic 1kpn of odido 2

Internetaanbod 

Laten we beginnen met het belangrijkste: wat zijn de verschillen in het internetaanbod van Odido en KPN? De verbinding, snelheid en het soort router - we nemen het allemaal mee:

Soort verbinding: DSL en glasvezel

Odido: DSL en glasvezel

Zowel KPN als Odido leveren internet zowel via DSL als via glasvezel. Hierin is dus weinig verschil te merken tussen beide providers. 

Zo werkt internet via DSL

Bij DSL komt het internet je woning binnen via de telefoonkabel. Deze verbinding wordt al heel lang gebruikt, en is in de meeste huizen aanwezig. Het is nog steeds een prima verbinding waarmee je goede snelheden kunt halen.

Er is wel één maar: je moet niet te ver van de wijkcentrale af wonen. Je internetsnelheid is namelijk afhankelijk van deze afstand. Hoe verder je huis van de wijkcentrale af staat, hoe lager de snelheid is die je kunt halen. Met je postcode en huisnummer kun je checken wat jouw maximale internetsnelheid is via DSL.

check jouw snelheid

Zo werkt internet via glasvezel

Glasvezel is de allernieuwste vorm van internet en zorgt voor een razendsnelle verbinding. Waar je ook woont. (Je moet alleen wél een glasvezelaansluiting in je woning hebben.)

Het grootste en belangrijkste verschil tussen glasvezel en andere internetverbindingen, is dat je uploadsnelheid bij glasvezel net zo hoog is als je downloadsnelheid. Bij andere verbindingen is je uploadsnelheid altijd een stuk lager.

Wat dit inhoudt? Met een hoge uploadsnelheid heb je zonder haperingen of verstoringen een scherp videogesprek, en kun je zonder vertraging online gamen of grote bestanden versturen. Het is ook ideaal voor grotere huishoudens, waarin iedereen allemaal tegelijkertijd online wil zijn.

In het kort:

DSL:

+ voordelig
+ hoge snelheden mogelijk, afhankelijk van je adres
- op sommige adressen is de snelheid erg laag
- meest storingsgevoelige verbinding

Glasvezel:

+ razendsnel downloaden én uploaden, op elk adres
+ niet storingsgevoelig
- nog niet overal in Nederland beschikbaar

KPN vs Odido: welke provider is het snelst?

Beide providers bieden hoge snelheden aan via glasvezel: KPN tot 4 Gb/s en Odido tot maar liefst 8 Gb/s.

Dit is dan ook wel héél snel, en de kans is zeer klein dat je dit nodig hebt.

Overigens is er voor beide providers wel een kanttekening: deze snelheden zijn niet op alle adressen mogelijk. Je hebt hiervoor een glasvezelverbinding nodig, en zelfs dan is de hoge snelheid nog niet overal uitgerold. Ook hier geldt dus weer: bekijk goed welke snelheid jij kunt ontvangen via een postcodecheck:

check jouw snelheid

Wat zijn alle snelheden waar je uit kunt kiezen?

Momenteel biedt KPN de volgende snelheden aan:

 • 100 Mb/s
 • 200 Mb/s
 • 1.000 Mb/s (alleen via glasvezel)
 • 4.000 Mb/s (alleen via glasvezel)

Veel keuze dus, voor ieder wat wils! Wel jammer dat er tussen 200 Mb/s en 1 Gb/s geen extra keuze is, bijvoorbeeld 500 Mb/s of 750 Mb/s.

Odido biedt de volgende snelheden aan:

 • 50 Mb/s (alleen via DSL)
 • 100 Mb/s
 • 400 Mb/s (alleen via glasvezel)
 • 1.000 Mb/s (alleen via glasvezel)
 • 2.000 Mb/s (alleen via glasvezel)
 • 8.000 Mb/s (alleen via glasvezel)

Net als KPN biedt Odido je genoeg keuzemogelijkheden aan. Twijfel je tussen snelheden? Dan adviseren wij om eerst voor een iets lagere snelheid te kiezen. Je kunt daarna altijd nog upgraden. 

Waar krijg je het beste modem?

De meeste providers werken met een modem/router, oftewel 1 apparaat met zowel een modem- als routerfunctie. Zo ook Odido en KPN. Voor het gemak noemen we de apparaten hieronder 'modem'.

Met welke modem behaal je de hoogste snelheden, en heb je het grootste bereik? Heb je de mogelijkheid om een eigen modem te gebruiken? Lees verder:

KPN: KPN Box 12 of FRITZ!Box

Na de eindeloze Experia boxen van KPN is het sinds 2020 tijd voor iets nieuws: de KPN Box 12. Het modem maakt gebruik van de nieuwe wifi technologie: namelijk wifi 6. Het grootste voordeel hiervan is dat veel mensen tegelijkertijd gebruik kunnen maken van het netwerk, zonder dat je internetsnelheid daaronder te lijden heeft.

Het nadeel van het nieuwe modem? Dat is er eigenlijk alleen voor DSL-klanten met een slechte internetsnelheid. De KPN Box 12 ondersteunt namelijk geen pairbonding, in tegenstelling tot voorgaande modems van KPN. Met pairbonding is het mogelijk om je snelheid via DSL te verdubbelen. Handig wanneer je een slechte DSL-snelheid hebt. Helaas wordt deze mogelijkheid niet door het apparaat ondersteunt.

...of toch kiezen voor een FRITZ!Box?

Sinds KPN de stekker uit XS4ALL heeft getrokken, probeert de provider haar aanbod interessant te maken voor oud-XS4ALL klanten. Te beginnen met het aanbieden van een vrije modem/router keuze. KPN biedt daarbij zelf de FRITZ!Box als optie aan voor een kleine meerprijs.

Dit modem is meer gericht op 'tweakers': mensen die hun modem volledig naar hun eigen wensen willen instellen. KPN levert overigens 2 verschillende FRITZ!Box modems: 1 voor glasvezel/VDSL klanten en 1 voor ADSL. Allebei hebben ze vergelijkbare specificaties. Tip: de laatste is geschikt voor pairbonding!

Eigen modem/router gebruiken bij KPN

Heb je een eigen modem dat je graag gebruikt bij KPN? Dat is ook mogelijk. Je ontvangt dan alleen niet altijd technische ondersteuning van de klantenservice wanneer je internet er bijvoorbeeld uit ligt.

Lees meer over de voor- en nadelen van het gebruiken van een eigen modem.

Odido Zyxel T50 en Zyxel T54

Odido levert de Zyxel T50 bij DSL-verbindingen en de Zyxel T54 bij glasvezel. Voldoen deze apparaten aan al jouw internet eisen? 

Voor de basis gebruiker: zeker. Beide modems ondersteunen Multiroom (of mesh) wifi, net als SmartWifi van KPN overigens. Dit is handig wanneer je je thuisnetwerk wilt uitbreiden met meerdere mesh-routers. Hierdoor kan je het wifi-bereik in huis op een snelle manier uitbreiden.

Sinds januari 2022 kun je bij elke provider een eigen modem gebruiken. Dus ook bij Odido! 

Op deze Odido Community pagina kun je lezen wat er benodigd is wanneer je graag je eigen modem gebruikt. 

KPN of Odido: welk modem is het beste?

Specificaties KPN Box 12 FRITZ!Box 7590 (glasvezel/VDSL) FRITZ!Box 7583 (DSL pairbonding) Odido Zyxel T50 Odido Zyxel T54
Merk Sagemcom FRITZ!Box FRITZ!Box Zyxel Zyxel
Maximale snelheid (theoretisch) 4,8 Gb/s 1,7 Gb/s 1,7 Gb/s 1,7 Gb/s 4,8 Gb/s
Wifi standaard 802.11ax (Wifi 6*) 802.11ac (Wifi 5) 802.11ac (Wifi 5) 802.11ac (Wifi 5) 802.11ax (Wifi 6*)
Dualband (2.4 GHz + 5 GHz) ✔︎ ✔︎ ✔︎ ✔︎ ✔︎
Bridge modus
Multiroom wifi ✔︎ ✔︎ ✔︎ ✔︎ ✔︎
IPv6 ✔︎ ✔︎ ✔︎
USB aansluitingen 1x USB 2.0
2x USB 3.0
2x USB 3.0 2x USB 3.0 1x USB 2.0
1x USB 3.0
1x USB 3.0
Ethernetpoorten 4 4 4 4 4
Telefoniepoorten 2 2 2 2 2
WPA 2 / WPA 3 ** WPA 3 WPA 2 WPA 2 WPA 2 WPA 3
Ondersteunt pairbonding ✔︎

* Met Wifi 6 kunnen er meer apparaten tegelijk op het wifi-netwerk, zonder dat dit het wifi-netwerk erg belast.

** Hier lees je wat WPA precies inhoudt en wat het verschil is tussen WPA 2 en WPA 3

TV-aanbod

Dan nu over op het volgende belangrijke onderdeel voor de TV fanatiekelingen onder ons... Wat bieden Odido en KPN aan televisiezenders? Aan handige interactieve functies? En welke TV app werkt het meest intuïtief?

TV-ontvangers: wat krijg je in huis?

Loeiende TV-kastjes met hun verschillende afstandsbedieningen: het kan voor sommigen een ergernis zijn. Hoe hebben KPN en Odido hun TV-aanbod geregeld?

KPN: alle vormen van kabel televisie

Laten we beginnen bij KPN.

Bij KPN gaat TV kijken via de UTP-kabel in plaats van via de coax-kabel. Dit betekent dat je TV-ontvanger nodig hebt. Deze krijg je dan ook van KPN wanneer je een TV-abonnement afsluit. Draadloos TV kijken bij KPN is ook mogelijk.

Afhankelijk van je wensen kun je bij KPN kiezen voor opties zoals:

 • Programma's opnemen
 • Zenders in 4K bekijken
 • Extra TV-ontvangers bestellen

Nieuw is KPN TV+. Hiermee speelt KPN in op de trend dat mensen wel streamen, maar niet veel meer liniear televisie kijken. 

Met KPN TV+ is het mogelijk om alleen een TV-box te bestellen zonder zenders, maar mét toegang tot streamingsdiensten. (Je hebt dan wel een abonnement nodig bij de streamingsdiensten die je wilt gebruiken.)

Handig wanneer je geen smart TV hebt en toch Netflix of YouTube op je televisie wilt kijken. 

Programma's opnemen

De enige interactieve optie waar je apart voor betaalt, mocht je graag willen opnemen. Alle andere interactieve opties zijn standaard inbegrepen, denk aan programma's terugkijken, live pauzeren, enzovoorts. Kijk je TV op meer dan 1 televisie, en heb je dus 2 ontvangers nodig? Wanneer je kiest voor een extra TV-ontvanger, krijg je er ook een gratis opnemen-pakket bij.

4K

KPN levert standaard een ontvanger die 4K ondersteunt - om zenders in 4K te kunnen bekijken moet je overigens wel nog een 4K abonnement van € 2,50 per maand bij KPN afsluiten. Dit abonnement heeft een contractsduur van 6 maanden.

Extra TV's aansluiten

Heb je veel TV's in huis? Bij KPN kun je tot wel 6 televisies aansluiten, mits je een hoge maximumsnelheid hebt, of glasvezel. Heb je een lage maximumsnelheid op je adres, bijvoorbeeld 20 Mb/s? Dan kan het zijn dat je minder TV's kunt aansluiten. Dat komt omdat je televisie kijkt via de internetverbinding. Als je op meerdere TV's televisie wilt kijken, gaat dat ten koste van je internetsnelheid.

Je hebt bovendien voor elke televisie een TV-ontvanger nodig.

Odido: digitale televisie

Net zoals bij KPN, gaat het kijken van TV bij Odido via internet. Odido biedt 2 verschillende abonnementen aan voor TV kijken: via een smart TV app of via een digitale ontvanger. Kies je voor TV kijken via een app? Dan kan je op 4 televisies zonder extra kosten TV kijken! Je TV moet wel geschikt zijn voor de Odido TV app. 

Wil je liever TV kijken via een ontvanger? Elke extra ontvanger die je bestelt, kost € 5 per maand. Wil je dus op veel TV's televisie kijken, dan ben je algauw een hoger bedrag kwijt.

Op een andere draadloos TV kijken is ook mogelijk, daarover lees je meer in het kopje 'Draadloos TV kijken'.

Afhankelijk van wat jij wilt in je TV-abonnement, kun je bij Odido:

 • Programma's opnemen (in de cloud)
 • Extra TV-ontvangers bestellen (t/m 4 ontvangers)
 • Verschillende extra zenderpakketten bestellen

KPN vs Odido: TV-aanbod

  KPN

Odido

Aantal zenders (excl. regionale zenders)

63

64
Abonnementskosten 

€ 12,50 per maand

€ 12,50 per maand
Kosten per extra TV-box

€ 5 per maand

€ 5 per maand
Programma's terugkijken

✔︎

✔︎
Programma's opnemen

+ € 4,99 per maand

+ € 5
Uitzendingen live pauzeren

✔︎

✔︎
4K beeldkwaliteit*

+ € 2,50**

✔︎
On demand films + series kijken

✔︎

✔︎
Persoonlijk kijkprofiel instellen

✔︎

* Let op: de box ondersteunt wel 4K, maar de meeste tv-zenders zijn nog niet in 4K te bekijken

** Let op: een 4K-upgrade bij KPN heeft een contractperiode van 6 maanden. Je kunt deze dus niet maandelijks opzeggen, zoals andere TV-extra's.

Kun je draadloos televisie kijken?

Bij beide providers: ja!

Er zijn meerdere mogelijkheden om draadloos TV te kijken bij zowel KPN als Odido. Ideaal wanneer een TV in een ruimte staat zonder coax- of internetaansluiting, of wanneer je geen zin hebt om kabels te trekken.

Draadloos TV kijken bij KPN

Je kunt bij KPN op de volgende mogelijkheden draadloos TV kijken:

 • KPN iTV app streamen naar je TV
 • KPN iTV app downloaden op je smart TV
 • Via een draadloze verbindingsset

Benieuwd naar alle ins en outs? Lees dan ons artikel over draadloos TV kijken bij KPN.

Draadloos TV kijken bij Odido

Ook bij Odido is het een en ander mogelijk als je draadloos wilt kijken:

 • Odido app streamen naar je TV
 • Odido app downloaden op je smart TV
 • Via een draadloze verbindingsset

Meer lezen over deze opties? Dat kan in ons artikel over draadloos TV kijken.

Pluspakketten en gratis extra zenders

Ben je elke avond gekluisterd aan de buis, en hoef je niet per se een Netflix of Disney Plus abonnement? Dan is een pluspakket van je provider met extra zenders een leuke mogelijkheid. Zowel Odido als KPN bieden verschillende pakketten aan:

Gratis zenders bij KPN en Odido

Zowel Odido als KPN bieden gratis de sportzender ESPN aan. Dit is de eerste zender van het betaalde ESPN-pakket. Op deze zender is een selectie aan wedstrijden van de Eredivisie te zien.

Odido versus KPN: wie biedt de beste TV-pakketten?

 

Odido

KPN

Biedt Odido dit aan, zo ja onder welke naam?

Beschrijving Hoeveel zenders? Kosten per maand Biedt KPN dit aan, zo ja onder welke naam? Beschrijving Hoeveel zenders? Kosten per maand

Pluspakket met extra zenders 

 

Entertainment pakket Voor liefhebbers van (spannende) series, humor en entertainment. 13 € 3,75 Pluspakket Extra zenders, o.a. kids, films, muziek, erotiek  27 € 6,99

Infotainment pakket

De mooiste natuurprogramma's, documentaires en laatste actualiteiten.

10 € 3,75

Film1

Film1 Zenderpakket met films en series direct uit de bioscoop 4 € 15 Film1 Zenderpakket met films en series direct uit de bioscoop 4 € 14,99

Kids pakket

Kids & Music pakket Ruim 20 extra zenders met films, cartoons, kinderprogramma's, klassieke muziek of rock. 23 (waarvan 8 kids zenders) € 3,75 Pluspakket Extra zenders, o.a. kids, films, muziek, erotiek 27 (4 kids zenders) € 6,99

ESPN Compleet

ESPN Compleet Compleet pakket met Eredivisie wedstrijden en internationale topsport 4 € 10

ESPN Compleet

Compleet pakket met Eredivisie wedstrijden en internationale topsport 4 € 12,99

Ziggo Sport Totaal

Ziggo Sport Totaal Pakket met internationale sporten, waaronder Formule 1 6 € 15 Ziggo Sport Totaal Pakket met internationale sporten, waaronder Formule 1 6 € 14,99

Erotiek pakket

Erotiek pakket Pakket met erotische zenders 5 € 10 Erotiek Pakket met erotische zenders 5 € 12,99

Gay pakket

Gay TV pakket Pakket met erotische gay zenders  2 € 9,99

Duits pakket

Internationaal pakket 20 (waarvan 9 Duitse zenders) € 3,75 Duits pakket Pakket met Duitse zenders, waaronder nieuws, sport, films en series 10 € 3,99

Turks pakket

20 (waarvan 1 Turkse zender) Turks Pakket met Turkse zenders, waaronder films, entertainment, documentaires  8 € 7,99

Hindi pakket

Hindi Pakket met Hindi zenders, waaronder nieuws, films, muziek en entertainment 9 € 14,99

Hoe goed is de TV app?

Geen provider ontkomt er meer aan: een TV app, waardoor je dus niet alleen meer op je TV, maar ook op je smartphone of tablet televisie kijkt! Ook Odido en KPN bieden hun klanten zo'n app. Zijn de apps vergelijkbaar? Welke is het beste, werkt het meest intuïtief, of biedt de meeste interactieve functies?

KPN iTV app

We beginnen met de app van KPN. Je kunt deze downloaden en gebruiken als je ook TV van KPN in je abonnement hebt.

Je bekijkt met de app iets minder zenders dan via de TV-ontvanger. Ook ligt het eraan waar je je bevindt: maak je bijvoorbeeld gebruik van je KPN wifi? Dan krijg je meer zenders dan wanneer je buitenshuis gebruikmaakt van de app. 

De app biedt vrijwel alle interactieve functies die je ook op je TV-ontvanger hebt. En leuke extra: je kunt de beelden van je smartphone of tablet streamen naar je TV, mits je hiervoor een geschikt streaming device hebt.

De app werkt meestal vloeiend, als je tenminste een niet te oude telefoon of tablet gebruikt. KPN gebruikt een logische indeling, zodat je snel en gemakkelijk je favoriete programma kunt vinden. Bekijk alle functies van de app en vergelijk het met de app van Odido in onze tabel.

Odido TV Anywhere

Met de TV Anywhere app van Odido kun je overal je favoriete programma's bekijken. Je kunt de app downloaden wanneer je ook TV van Odido hebt.

Net als bij KPN, ontvang je minder zenders met de app dan via de TV-ontvanger. Bovendien hangt het aantal zenders af van je afgesloten pakket. Je kunt deze zenders ook buitenshuis gebruiken.

Benieuwd naar alle functies van Odido TV Anywhere? Bekijk dan de tabel hieronder:

Odido versus KPN: wie biedt de beste TV app?

 

Odido

KPN

Aantal live zenders (via wifi)

55 zenders

51 zenders

Aantal live zenders (buitenshuis)

43 zenders

Zenders uit pluspakketten bekijken op de app

✔︎ ✔︎

Opnemen

✔︎ (als dit in je pakket zit) ✔︎ (als dit in je pakket zit)

Begin gemist

✔︎

Programma's terugkijken

✔︎ (tot 7 dagen terug) ✔︎ (tot 7 dagen terug)

Live TV pauzeren

✔︎

Hoeveel mensen kunnen tegelijkertijd op de app?

3 3

Streamen naar TV

Via Chromecast of Apple TV Via ingebouwde Chromecast

Vast bellen

Een vaste telefoonlijn wordt niet meer zoveel gebruikt als vroeger. Vind je het nog fijn om vast te kunnen bellen? Dat kan bij beide providers voor een klein bedrag extra. Is het aanbod vergelijkbaar? En bieden ze goede aanvullende belabonnementen?

Kosten van een (los) belabonnement

Allebei de providers bieden de optie om een vaste telefoonlijn bij je abonnement af te sluiten. Is de prijs aantrekkelijk, en bieden de providers een vergelijkbaar abonnement?

KPN

Tot voor kort was het bij KPN ook mogelijk om een los abonnement voor vast bellen af te sluiten. De provider is daar nu mee gestopt, dus dat betekent dat je alleen nog maar een vast bel-abonnement kunt afsluiten in combinatie met een internetaansluiting.

Dit kost € 2 per maand.

Wat is je start- en minuuttarief?

Het start- en minuuttarief bij KPN is een fractie hoger dan bij Odido. Je betaalt bij elk gesprek een starttarief van € 0,15 en een minuuttarief van € 0,15. Er wordt bij KPN niet afgerond op hele minuten, maar je rekent per seconde af. 

Odido

Een vast belabonnement (bij je internetpakket) kost bij Odido € 2,50 per maand. Iets meer dan bij KPN dus. Net als bij KPN kun je een vast bellen alleen als aanvulling bij je internet (en TV) abonnement bestellen.

Wat is je start- en minuuttarief?

Odido rekent bij elk gesprek een starttarief van € 0,13 en een minuuttarief van € 0,13. Gesprekken worden per seconde afgerekend. Dat is gunstig, want wanneer je bijvoorbeeld 14 minuten en 3 seconden belt, wordt dit niet afgerond naar 15 minuten.

Hoe uitgebreid zijn de aanvullende abonnementen?

Elke dag onbezorgd bellen met de huistelefoon: dan heb je een onbeperkt belabonnement nodig! Bieden de providers dit? En zo ja, hoe uitgebreid zijn deze abonnementen?

KPN

Het aanbod van KPN is uitgebreid, zeker wanneer je graag naar het buitenland belt. Er zijn 2 abonnementen waaruit je kunt kiezen:

 • Onbeperkt NL
 • Onbeperkt NL & EU

Met Onbeperkt NL bel je voor € 9,99 per maand onbeperkt naar vaste en mobiele nummers in Nederland. Met het Onbeperkt NL & EU abonnement bel je voor € 14,99 per maand naar vaste en mobiele nummers binnen de EU.

Odido

Ook bij Odido kun je kiezen uit 2 abonnementen:

 • Unlimited Vast Bellen
 • Unlimited Vast Bellen Plus

Het Unlimited Vast Bellen abonnement kost € 10 per maand, en laat je onbeperkt bellen naar vaste nummers binnen Nederland.

Met het Unlimited Vast Bellen Plus abonnement bel je onbeperkt naar zowel vaste- als mobiele nummers in Nederland. Je betaalt voor dit abonnement € 15 per maand. 

Odido versus KPN: wie heeft het beste aanbod voor vast bellen?

 

Odido

KPN
Kosten (bij een internetabonnement)

€ 2,50 per maand

€ 2 per maand
Starttarief

€ 0,13

€ 0,15
Minuuttarief

€ 0,13 (afrekenen per seconde)

€ 0,15 (afrekenen per seconde)
Onbeperkt bellen naar vaste nummers

€ 10 per maand

€ 9,99 per maand
Onbeperkt bellen naar vast en mobiel

€ 15 per maand

Onbeperkt bellen naar het buitenland

€ 14,99 per maand

Prijs

Waar voor je geld: dat is belangrijk. Misschien ben je al volledig overtuigd van alle mogelijkheden die Odido en KPN bieden. Maar... is het ook betaalbaar?

Abonnement Odido KPN
Kosten per maand Snelheid Kosten per maand Snelheid
Internet Only v.a. € 32,50 50 Mb/s via DSL v.a. € 42,50 100 Mb/s (DSL/Glasvezel)
Internet + Bellen v.a. € 35 v.a. € 44,50
Internet + TV v.a. € 45 v.a. € 55
Alles-in-1 v.a. € 48,50 v.a. € 57

Qua snelheid biedt Odido de basis: 50 Mb/s is voor de meeste huishoudens voldoende.

Bij elk pakket heb je de mogelijkheid om je snelheid te verhogen. Je moet natuurlijk wel net geluk hebben dat je deze snelheid kunt halen, in het geval van een DSL-verbinding. Kun je dit niet, dan ontvang je de maximale snelheid die er op het adres beschikbaar is. Is er geen DSL, maar glasvezel bij je beschikbaar? Dan is de instapsnelheid 100 Mb/s en betaal je voor elk pakket € 2,50 per maand meer.

De standaard snelheid van KPN is net een stapje hoger: 100 Mb/s. Dit is meer dan voldoende voor de meeste mensen. Zéker als je glasvezel op je adres hebt. Je betaalt dan niet bij, maar ontvangt 100 Mb/s down- én up. 

Het is duidelijk dat Odido meer gericht is op het budget-segment, en dat KPN wat duurder uit de bus komt.

Installatie

Wil je zo snel mogelijk online zijn? Of geen omkijken hebben naar de installatie van je pakket? Bekijk hoe Odido en KPN de installatie regelen:

Hoe lang duurt het voor je van het internet gebruik kan maken?

Stel: je bent last minute op zoek naar een nieuwe internet provider, en je hebt het liefst zo snel mogelijk je pakket in huis. Waar kun je dan het beste terecht?

KPN

Net als bij de meeste andere providers, kan het bij KPN lang duren voor je werkend internet hebt. Zeker als je gebruikmaakt van de overstapservice. Meestal kun je een afspraak maken voor 2 tot 3 weken vooruit. Je bent in elk geval binnen 23 werkdagen aangesloten, mits je dat wilt natuurlijk. Later plannen is ook mogelijk. 

Heb je nog geen internet op je adres, of zeg je je huidige pakket zelf op? KPN zegt dan zelf dat je binnen 7 werkdagen gebruik kunt maken van het abonnement. Toch zien we een andere datum staan wanneer we op de KPN website doorklikken, namelijk 2 weken verder; 10 werkdagen in plaats van 7. 

Odido

Ook wanneer je kiest voor Odido, heb je nog even geduld nodig voor je gebruik kunt maken van het internet. Het duurt 2 tot 3 weken voor je contract in kan gaan. Je ontvangt het pakket meestal al binnen een paar (werk)dagen. Deze kun je vervolgens zelf installeren, of je kunt een monteur laten komen. Een afspraak plannen voor een latere datum is ook mogelijk.

Wordt het voor je geïnstalleerd?

Odido en KPN bieden allebei installatiegarantie aan. Dit houdt in dat de providers ervan uitgaan dat je het pakket zelf installeert. Dit kan met behulp van de installatiehandleiding die je krijgt, en de uitleg op de website. Kom je er niet uit? Dan kun je bellen met de klantenservice, die je erdoorheen loodst. Lukt het vervolgens nog steeds niet, dan stuurt je provider gratis een monteur, die het pakket voor je installeert. 

Het installeren van een internetabonnement is goed te doen, ook wanneer je geen ervaring hebt met dit soort dingen. De handleiding is meestal erg duidelijk. Heb je er echt geen vertrouwen in, dan is het natuurlijk vervelend dat je niet direct kunt kiezen voor een monteur. Er gaat namelijk enige tijd en moeite overheen voor de monteur wordt langs gestuurd, en jij wilt je internet gewoon gelijk kunnen gebruiken.

Wanneer stuurt Odido wel een monteur?

Heb je glasvezel? Dan krijg je bij Odido standaard een monteur. Nou ja 'krijgen' is een groot woord... Je betaalt hier wel voor, namelijk € 37,50. 

Let op dat je echt wacht op de glasvezelmonteur en niet zelf al probeert het een en ander aan te sluiten. Glasvezel mag namelijk alleen worden aangesloten door een monteur, je mag hier niet zelf aan sleutelen.

Wanneer stuurt KPN wel een monteur?

Heb je glasvezel? Dan kun je tevreden achterover zitten: KPN stuurt in dit geval altijd gratis een monteur mee. Let op dat je echt wacht op de glasvezelmonteur en niet zelf al probeert het een en ander aan te sluiten. Glasvezel mag namelijk alleen worden aangesloten door een monteur, je mag hier niet zelf aan sleutelen.

Heb je gratis overstapservice?

Ja: beide providers bieden een gratis overstapservice. Dat betekent dat ze je huidige abonnement voor je opzeggen, en je nieuwe abonnement zo naadloos mogelijk hierop aansluiten. Dat houdt in dat je zo min mogelijk zonder internet komt te zitten, en dat je huidige telefoonnummer overgezet kan worden.

Als je gebruikmaakt van de overstapservice, hou er dan rekening mee dat het langer kan duren voordat je gebruik kunt maken van je internetabonnement. 

Let op: naast de gratis overstapservice kan het wel zijn dat je te maken krijgt met eenmalige aansluit- of activatiekosten. Vaak komt dat uit op zo'n € 30.

Combinatievoordelen

Ben je al bekend met het fenomeen 'combivoordeel'? Wanneer je zowel je internet- als mobiele abonnement bij dezelfde provider onderbrengt, kom je hiervoor in aanmerking. Beide abonnementen moeten op hetzelfde adres geregistreerd staan, de naam van de abonnementshouder hoeft niet overeen te komen.

Wat bieden Odido en KPN aan combinatievoordeel? Is het aanbod vergelijkbaar, en waar ben je het beste uit?

Odido Klantvoordeel

Wat krijg je als je Odido abonnementen combineert?

Je kunt Odido Thuis en Mobiel met elkaar combineren. Maar ook als je 2 mobiele abonnementen bij Odido heb, kom je in aanmerking voor het Odido Klantvoordeel. 

Internet + Mobiel

Combineer je internet van Odido met mobiel van Odido?

Dan ontvang je:

 • € 5 korting per maand op je internet abonnement
 • Dubbele mobiele data
 • Tot € 7,50 korting op een Unlimited abonnement 

Mobiel + Mobiel

Heb je geen vast internet van Odido maar wel 2 of meer mobiele abonnementen?

Dan ontvang je dezelfde voordelen, alleen de € 5 korting komt te vervallen. 

Korting per mobiele abonnement

De korting die je elke maand ontvangt op je mobiele abonnement, hangt af van het abonnement dat je hebt afgesloten. Hier zie je precies hoeveel je krijgt: 

Hello 2 GB, 10 GB, 20 GB

 • € 2,50 korting per maand

Hello Unlimited Start

 • € 5 korting per maand

Hello Unlimited Basis, Plus en Premium

 • € 7,50 korting per maand

Odido + Ben

Heb je een Odido internet abonnement voor thuis en een mobiel abonnement bij Ben?

Ook dan kom je in aanmerking voor Klantvoordeel! 

Je krijgt elke maand tot 5 GB extra in je mobiele bundel, en ontvangt € 5 korting op je internet abonnement. De abonnementen moeten wel op hetzelfde adres staan. 

Dit is wat je precies krijgt: 

Ben + Odido

Het hangt van je internetbundel af hoeveel extra data je krijgt:

 • 1 - 4,9 GB: 1 GB extra
 • 5 - 9,9 GB: 3 GB extra
 • 10 GB en hoger: 5 GB extra
 • € 5 korting op je internetabonnement

Heb je een mobiel abonnement zonder data? Dan krijg je helaas geen data. Maar het abonnement telt wél mee om eventuele andere abonnementen voordeel te geven. 

Meerdere Ben abonnementen

Heb je geen vast internet van Odido, maar wel 2 of meer Ben abonnementen?

Dan krijg je ook de extra data zoals hierboven benoemd, mits je natuurlijk mobiele data in je abonnement hebt afgesloten. 

Oudere abonnementen van T-Mobile

Heb je nog een abonnement van vóór 5 september 2023? Dan gelden voor jou deze klantvoordelen: 

Mobiele abonnementen zonder onbeperkte data:

 • € 2,50 korting op je mobiele abonnement 
 • 2 GB extra

Unlimited abonnementen (dus met onbeperkte data)

 • € 10 korting op je mobiele abonnement

Voeg je daar ook je internetabonnement aan toe, dan krijg je daarnaast € 5 korting op je internetabonnement. 

T-Mobile + Tele2 

Heb je nog internet van T-Mobile, en een mobiel abonnement van Tele2? Dan gelden deze klantvoordelen:

Abonnement zonder data, of met onbeperkte data:

 • € 5 korting op T-Mobile internet

Databundel onder de 5 GB

 • € 5 korting op T-Mobile internet
 • 1 GB extra data

Databundel van 5 GB tot 10 GB 

 • € 5 korting op T-Mobile internet
 • 3 GB extra data

Databundel van 10 GB of hoger

 • € 5 korting op T-Mobile internet
 • 5 GB extra data

Conclusie

Odido beloont hun beste klanten goed. Dubbele data zorgt ervoor dat je geen heel grote mobiele bundel hoeft af te sluiten. Sluit je namelijk een bundel met 5 GB af, dan wordt dit automatisch 10 GB als je 2 of meer Odido abonnementen hebt. 

vergelijk met alle providers

KPN Combivoordeel

Wat eerst KPN Compleet was en daarna KPN Hussel, is het nu weer terug naar het ouderwetse 'Combivoordeel', dat je misschien bekend in de oren zal klinken van Telfort. Het komt nog steeds op hetzelfde neer: mix en match je abonnementen voor het krijgen van extra korting en andere voordelen!

Een aantal voordelen die je kunt krijgen met KPN Combivoordeel:

 • tot € 7,50 korting op je mobiele abonnement
 • dubbele mobiele data
 • mobiele data delen met andere mobiele abonnementen op 1 adres
 • gratis onderling bellen 

Je kunt natuurlijk combinatievoordeel krijgen als je alles bij KPN afsluit. Maar je krijgt ook een aantal voordelen als je internet van KPN combineert met een mobiel abonnement van Simyo! Simyo valt namelijk onder KPN. Combivoordeel van KPN en Simyo heet Simyo Compleet. In de tabel kun je precies zien welke extra voordelen je krijgt.

KPN versus Odido: wie biedt de beste combivoordelen?

Combinatie van abonnementen

Odido

KPN  

Odido abonnementen vanaf 5 september 2023

KPN + KPN  

Internet + Mobiel 

Hello 2 GB, 10 GB en 20 GB

€ 2,50 korting p/m 

Dubbele data

Hello Unlimited Start

€ 5 korting p/m

Hello Unlimited Basis/Plus/Premium

€ 7,50 korting p/m

€ 5 korting op Internet Thuis bij alle abonnementen

Mobiel 0 GB - 10 GB

€ 2,50 korting p/m

Dubbele data

Mobiel 20 GB

€ 5 korting p/m

Dubbele data

Onbeperkt internet

€ 7,50 korting p/m

+

€ 5 entertainmentvoordeel, te besteden aan Spotify, Viaplay, Netflix, ESPN Compleet, Xbox Game Pass Ultimate of Film1

 

 

Internet + TV + Mobiel

Hetzelfde als hierboven

Hetzelfde als hierboven

+

Gratis Pluspakket

 

Mobiel + Mobiel

Hello 2 GB, 10 GB of 20 GB

€ 2,50 korting p/m

Dubbele data

Hello Unlimited Start

€ 5 korting p/m

Hello Unlimited Basis/Plus/Premium

€ 7,50 korting p/m

Gratis onderling bellen naar andere mobiele nummers van KPN op hetzelfde adres

+

Mobiele data delen op alle mobiele abonnementen van KPN op hetzelfde adres

 
 

Odido + Ben

KPN + Simyo  
Internet + Mobiel

Databundel onder de 5 GB

1 GB extra data

Databundel van 5 GB tot 10 GB 

3 GB extra data

Databundel van 10 GB of hoger

5 GB extra data

+

€ 5 korting op Internet Thuis

Dubbel zoveel belminuten en mobiele data

 
Mobiel + Mobiel (Ben)

Databundel onder de 5 GB

1 GB extra data

Databundel van 5 GB tot 10 GB 

3 GB extra data

Databundel van 10 GB of hoger

5 GB extra data

 

Klantenservice

Als je internet niet naar behoren werkt, is het fijn als je je provider gemakkelijk en snel kunt bereiken. Hoe zijn de openingstijden van de helpdesk geregeld bij KPN en Odido? Zijn er meerdere manieren om de provider te pakken te krijgen? En hoe lang ben je dan bezig?

Odido klantenservice

Odido staat bekend als een iets goedkopere provider. Dat maakt ons benieuwd naar de klantensupport: is deze wel goed geregeld? Veel budget providers leveren iets in op de klantenservice, zodat je als klant minder hoeft te betalen. Hoe is dit geregeld bij Odido?

Dit zijn alle contactmogelijkheden van Odido:

Odido bellen

Je vindt gemakkelijk het telefoonnummer van Odido op de klantenservice pagina.

Je kunt de klantenservice bereiken op 0800-0092.

Dit zijn de openingstijden van de helpdesk:

 • maandag t/m vrijdag: 08:00 tot 20:00 uur
 • zaterdag en zondag: 09:00 tot 17:30 uur

Sinds T-Mobile is overgegaan naar Odido, lijkt er bespaard te zijn op de klantenservice.

Zo was de klantenservice eerst van maandag t/m zaterdag tot 22:00 uur open, maar is dat nu tot 20:00 uur geworden, en op zaterdag zelfs tot 17:30 uur. 

Op zich nog steeds ruim, maar wel jammer dat dit is aangepast. 

Odido chat

Bijna elke provider biedt het aan: een chatservice om gemakkelijk en snel antwoord op je vraag te krijgen. Net als bij veel andere providers krijg je ook bij Odido eerst een robot te spreken. Het voordeel hiervan is dat je met simpele, korte vragen snel antwoord krijgt.

Het nadeel van een chatbot? Dat hebben we vast allemaal wel eens meegemaakt. Het is frustrerend als je bij complexere vragen geen goed antwoord krijgt. Gelukkig kan je bij Odido ook snel met een medewerker spreken. Wij hebben een chatgesprek gestart op vrijdag rond 12:00 uur, en toen was er een wachtrij van 2 minuten.

Odido Community

Net als veel andere providers heeft Odido een forum, waar klanten vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit forum wordt bovendien gemodereerd door klantenservice medewerkers van Odido zelf, die ook kunnen reageren op vragen van klanten. 

Het forum is vooral bestemd voor technische vragen, waar je niet per se gelijk een antwoord voor nodig hebt. Het duurt namelijk vaak iets langer voor je een antwoord hebt, zeker van een moderator.

Odido winkels

Hou je ervan om écht iemand voor je te hebben, die je ter plekke helpt? Dan kan je altijd nog langs één van de vele winkels van Odido. Met deze tool vind je wat de dichtstbijzijnde winkel bij jou in de buurt is. 

KPN klantenservice

KPN staat bekend als een deskundige provider met een goede service. Toch is het vinden van de juiste contactpagina op de website van KPN niet zomaar gedaan.

Net zoals veel andere providers, laat KPN eerst een pagina zien met veelgestelde vragen. Als je hierdoor navigeert en vervolgens strategisch op het juiste antwoord klikt ("Ik heb een andere vraag of wil graag contact") vind je alle contactmogelijkheden en het telefoonnummer van KPN. Gelukkig zijn de mogelijkheden om contact op te nemen uitgebreid én gaat het snel.

Dit zijn alle contactmogelijkheden bij KPN:

KPN bellen

Je kunt KPN bereiken op het nummer 0800 0402. Dit zijn de openingstijden van de helpdesk:

 • Maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur
 • Zaterdag van 08:00 tot 17:00 uur
 • Zon- en feestdagen gesloten

Bij een storing of bij diefstal is KPN wél 24/7 bereikbaar. 

Wanneer je KPN belt, kom je terecht in een telefoonmenu. Je kunt inspreken waarvoor je belt. Op deze manier kom je gelijk bij de juiste medewerker terecht. Het komt wel vaak voor dat je even in de wachtrij staat, maar afhankelijk van het moment waarop je belt, wacht je vaak niet langer dan 15 minuten.

Wel jammer dat je 's avonds niet terecht kan, ook niet doordeweeks. 

KPN Chat

Chat je liever dan dat je belt? Dat kan ook bij KPN. Hoewel - je spreekt wel eerst met de chatbot Dot.

Je wordt eerst geholpen door een robot, die je vraag probeert te beantwoorden. Meestal lukt dat wel, mits het een simpele vraag is die de robot begrijpt. 

Je kunt ook aangeven bij de chat dat je teruggebeld wilt worden. Maar het lijkt erop dat je niet meer een 'echt' persoon kunt spreken via de chatfunctie.

KPN Forum

Klanten die elkaar kunnen helpen: dat is natuurlijk ideaal voor het ontlasten van de helpdesk van KPN. Bovendien werkt het goed: veel klanten hebben genoeg aan een antwoord van anderen, en hebben een KPN medewerker dus niet per se nodig.

KPN medewerkers maken overigens ook gebruik van het forum, om te reageren op vragen en voor het modereren van het forum. Ook worden wijzigingen in pakketten of prijsverhogingen vaak via het forum aangekondigd aan bestaande klanten.

Je kunt gebruikmaken van het KPN Forum met je KPN account, die je kunt activeren wanneer je een abonnement hebt bij KPN.

Het duurt via het forum meestal wel wat langer voor je een antwoord krijgt, zeker wanneer je een KPN medewerker wilt spreken. Je kunt dus bij dringende vragen beter contact opnemen door te bellen of te chatten.

KPN winkels

Vind je het prettig om langs te gaan in een winkel, en écht iemand te spreken? Dan kun je langs in één van de vele KPN winkels in Nederland. 

Met deze tool kun je een KPN winkel bij jou in de buurt vinden: Vind een KPN winkel.

KPN of Odido: waar is de klantenservice het best?

Het is duidelijk: beide providers bieden legio mogelijkheden om contact op te nemen. Odido komt wat beter uit: de openingstijden van de telefonische klantenservice zijn nét iets ruimer. En je kunt een echt persoon spreken naast de chatbot, wat bij KPN niet mogelijk lijkt te zijn. 

Manier van contact opnemen

Odido KPN

Bellen

maandag t/m vrijdag: 08:00 tot 20:00 uur

zaterdag en zondag: 09:00 tot 17:30 uur

maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur.
zaterdag 08:00 tot 17:00 uur

zon- en feestdagen dicht (behalve bij technische problemen of storing)

Chatten

✔︎ (Je krijgt wel eerst een chatbot) ✔︎ (Chatbot)

Forum

✔︎ ✔︎

Winkels

✔︎ ✔︎

Conclusie: Odido of KPN?

Ben jij er al uit welke provider je moet kiezen?

KPN en Odido bieden beiden DSL- en glasvezelinternet aan. Daarbij is Odido vaak wat voordeliger, en KPN meestal iets luxer.

Dit zie je weer terug in de aangeboden service: bij KPN krijg je namelijk meer standaard in je abonnement. Je kunt bijvoorbeeld meer snelheden kiezen, je hebt meer opties met onbeperkt bellen en de installatie is gratis.

Wat wel een voordeel is wanneer je graag veel TV kijkt: bij Odido kun je veel verschillende TV-pakketten aanzetten voor een klein bedrag per maand. 

Door de providers te gaan vergelijken, kom je er het snelst achter welke het beste bij jou past.

vergelijk odido en kpn

Hulp nodig met kiezen?

Vind je het na het lezen van dit artikel nog steeds lastig om te kiezen voor Odido of KPN? Geen zorgen, we helpen je graag om de juiste keuze te maken.

Als je een chat opent op onze website, geven we je onafhankelijk advies. We kijken wat er op jouw adres mogelijk is, en wat de beste keuze voor jou persoonlijk is. We zijn er op werkdagen tot 22:00 uur! Je kunt ook een reactie achterlaten onder dit artikel. We lezen alle reacties.

We hebben naast dit artikel ook een behulpzaam artikel als je wilt kiezen tussen KPN of Ziggo, of Ziggo vs Odido.

 
Tags van deze pagina
Geen tags gevonden.
 
Navigatie
Home>Internet vergelijken>Internet blog>KPN vs Odido: welke provider kun je het beste kiezen?
Leon
17-09-2022
Jullie onderzoek naar kwaliteit van de servicedesk is echt veel te oppervlakkig. Als je echt een probleem hebt, hoe lang duurt het dan voordat je de juiste persoon spreekt en vervolgens hoe lang voordat je probleem verholpen is of je vraag beantwoord. Doe eens een goede test en laat eerlijk zien hoe slecht de service op dit moment bij alle providers is! (zit zelf al 6 weken zonder tv bij online omdat ze geen idee hebben hoe ze een klantennummer moeten aanmaken!
Reactie op Leon
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Leon, Bedankt voor je feedback. Ik begrijp dat het in de praktijk anders kan verlopen dan dat je hier in de review leest over de klantenservice. Helaas gaat het soms ook wel eens fout. Wel hebben wij een test over de chatservice gedaan en daar kregen wij redelijk op tijd de juiste persoon te pakken. Natuurlijk kan dit verschillen per dag en per situatie. Hopelijk word je snel geholpen bij Online. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
MW.SITS KLEINHOUT
28-08-2022
IK GA NAAR EEN ANDER ADRES VERHUIZEN EN HEB BIJ DE KPN EEN AFSPRAAK LOPEN VOOR HET INSTALLEREN VAN INTERNET. DE EENMALIGE KOSTEN HIERVOOR ZIJN MAAR LIEFST 75 EURO. ALS IK JULLIE VERHAAL ZO LEES,VRAAG IK ME AF OF DIT BEDRAG KLOPT. GROETEN VAN MW.S.KLEINHOUT.
Reactie op MW.SITS KLEINHOUT
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Mw.Sits Kleinhout, Normaal gesproken komen er bij KPN geen installatiekosten bij. Het kan zijn dat er bij een verhuizing wel kosten bij komen, dat is een beetje afhankelijk van de situatie. Je kunt het beste contact opnemen met KPN om te vragen wat de installatie precies inhoudt en waar de kosten vandaan komen. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Reactieformulier overslaan
Laat hier een reactie achter
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Sluiten
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
Sluiten
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Sluiten
Bedankt voor uw reactie!