prijsvergelijken

Welk internet pakket heb ik nodig dat past bij mijn verbruik?

28 november 2016 (laatste wijziging 7 februari 2020) door Annick

Ben je op zoek naar het beste internet pakket voor jouw internetgebruik? Het enorme aanbod kan ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Je leest hier alles over internetsnelheden en welke jíj specifiek nodig hebt. Ook kom je erachter wat de beste verbinding is in combinatie met jouw internetgebruik. Zo weet je na dit artikel welk internet pakket je nodig hebt!

Internet en tv

Inhoud

Welk internet pakket heb ik nodig?

Het vinden van een geschikt internet abonnement kan best veel tijd kosten. Wij helpen je hierbij. Beantwoord 3 vragen en vind direct het ideale internet abonnement voor jou. 

Om erachter te komen welk internet pakket jij nodig hebt, is het ook slim om te gaan vergelijken. Het vergelijken begint allemaal... met de postcodecheck! Zo zie je in 1 oogopslag uit welke abonnementen je kunt kiezen. En welke snelheid beschikbaar is op je adres. 
Op de meeste adressen zijn DSL en kabel beschikbaar. En op steeds meer adressen is glasvezel ook een mogelijkheid! Je hebt dus genoeg keuze. 

Je vindt de postcodecheck op de internet vergelijker.

Maar voor je gaat vergelijken: weet je al welke snelheid je nodig hebt? En wat zijn eigenlijk de verschillen tussen internetverbindingen? Je leest het allemaal hieronder.

Alles-in-1

Tip: Misschien ben je op zoek naar Internet en TV of Internet en Bellen. Toch is het handig om ook de filter 'Internet, bellen en TV' aan te vinken. Sommige providers bieden namelijk korting als je een Alles-in-1 pakket afsluit.

Welke snelheid heb ik nodig? internetsnelheid

De juiste internetsnelheid kiezen kan best lastig zijn. In de vergelijker staat bij elk pakket een bepaalde internetsnelheid aangegeven in Mb/s. Dit staat voor Megabit per seconde. Zowel de up- als downloadsnelheid worden aangegeven in Mb/s. De uploadsnelheid bepaalt hoe snel je iets online kunt zetten en de downloadsnelheid bepaalt hoe snel je bestanden of foto's kunt downloaden. De internetsnelheden die in de vergelijker staan, zijn de downloadsnelheden. 

Zo bepaal je jouw internetsnelheid

Hoe bepaal je nou precies je benodigde internetsnelheid? Het lijkt misschien niet zo, maar dit is echt een persoonlijke keuze. Misschien surf je af en toe wat op internet en stream je soms muziek of kijk je Netflix. Dan heb je aan 30 Mb/s al snel genoeg.

Maken er meer mensen gebruik van het netwerk, dan loopt de snelheid algauw op. En vooral als deze mensen tegelijkertijd het netwerk zwaar belasten. Zo zit je met 5 mensen die allemaal willen gamen algauw aan de 100 Mb/s.

Wil je erachter komen of jij een lichte, gemiddelde of zware internetgebruiker bent? In ons artikel Welke internetsnelheid heb je nodig? kun je precies vinden welke snelheid past bij jouw internetgedrag.

Wist je trouwens dat hoge snelheden niet via elke verbinding gehaald kunnen worden? 

Welk verbinding heb je nodig? DSL-Glasvezel

Goed, je weet nu als het goed is welke snelheid je nodig hebt. Maar welke verbinding is voor jou het beste?

Er zijn 3 soorten internetverbindingen en elke verbinding heeft zo zijn voordelen. We hebben het verschil tussen DSL, kabel en glasvezel al eens uitgebreid beschreven, in het kort zet ik het hieronder nog even voor je op een rij.

DSL-internet

DSL staat voor Digital Subscriber Line. Hierbij komt de internetverbinding via een kabel de telefoonlijn binnen. Voor het afsluiten van DSL hoef je niet per se een telefoonabonnement te nemen.

Bij DSL is de internetsnelheid afhankelijk van de afstand tussen je huis en de telefooncentrale. Hoe groter die afstand, hoe lager je maximumsnelheid. Het is dus mogelijk dat een DSL-provider 100 Mb/s aanbiedt, maar dat je maar 50 Mb/s kunt halen. Dit is het grootste nadeel van DSL.

Het voordeel van DSL is dat dit soort verbindingen vaak erg voordelig zijn vergeleken met kabel en glasvezel. DSL kan dus een goede keuze zijn als je een hoge maximumsnelheid hebt. De maximale downloadsnelheid bij DSL is 100 Mb/s. Mits dit dus beschikbaar is op je adres.

Tip: Voor DSL-internet is een IS/RA-punt vereist. Toch kan het zijn dat je dit niet in huis hebt. Dat is vooral het geval in oude huizen of buitengebieden. Wat je dan moet doen, lees je in ons blog over het IS/RA-punt

ADSL en VDSL

DSL is de verzamelnaam voor ADSL en VDSL. ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. VDSL staat voor Very-high-bitrate Digital Subscriber Line. Het verschil tussen ADSL en VDSL is de downloadsnelheid. VDSL is een nieuwere verbinding en voor een deel gemaakt van glasvezel in plaats van koper. Hierdoor kan VDSL dus een hogere downloadsnelheid behalen dan ADSL.

Kabelinternet

Kabelinternet gaat via de televisiekabel je huis binnen. Het overgrote deel is gemaakt van glasvezel en alleen het laatste stukje dat je huis binnen komt, is van kabel. Bij kabelinternet kun je je tv en computers aansluiten op de kabel. Een draadloos netwerk met WiFi is ook mogelijk.

Het nadeel van kabel is dat er altijd maar 1 kabelaanbieder actief is op een bepaalde postcode. In 90% van de gevallen is dit de provider Ziggo. Het voordeel van kabel is dat je, vaak voor een lagere prijs dan bij glasvezel, een hoge snelheid kunt halen. Ook is de snelheid niet afhankelijk van je adres, zoals bij DSL het geval is. 

Tip: Kabelinternet is alleen in combinatie met tv af te sluiten. Ben je aan het vergelijken en kun je geen kabelabonnementen zien? Dan kan het dat je de filter 'Alleen internet' of 'Internet en bellen' hebt aangevinkt.

GlasvezelGlasvezelinternet 

Glasvezel is de nieuwste vorm van internet, en bestaat uit een glasdraad die naar je huis loopt.

Glasvezel heeft meerdere voordelen. Zo kun je met glasvezel de hoogste snelheid halen, is de verbinding niet gevoelig voor storingen en is je uploadsnelheid even hoog als de downloadsnelheid

Het nadeel van glasvezel is dat het vaak iets duurder is dan andere verbindingen. Ook is glasvezel in Nederland nog niet overal beschikbaar.

Welke opties wil je in het pakket?

Oké, je hebt de juiste snelheid én verbinding uitgekozen!

Nu komen we bij het leuke gedeelte: vink in de vergelijker alles aan wat je in het abonnement wilt hebben. Kies bijvoorbeeld voor een gratis monteur bij het pakket. Handig als jij niet zo handig bent. Of ga voor een Fox Sports pakket als je een echte voetballiefhebber bent.

kidspakketEen extra zenderpakket of meer tv opties? 

Denk je net het voordeligste abonnement gevonden te hebben, zit er geen zenderpakket voor de kinderen bij. Of kun je geeneens programma's opnemen.

Tja, sommige providers bieden dit niet standaard aan. Kies daarom tijdens het vergelijken je favoriete tv-opties in de vergelijker. En sorteer dan op laagste maand- of jaarprijs. Zo zit alles in het pakket dat je wilt hebben en kom je niet meer voor verrassingen te staan.

Providers bieden tegenwoordig wel standaard digitale televisie aan. Heb je nu nog een analoog televisieabonnement, dan zul je dus moeten overstappen op digitale tv. Benieuwd hoe dat werkt, lees dan ons artikel over het overstappen op digitale tv.

Zelf installeren of door een monteur laten doen?

Ben je handig en is een internetpakket installeren voor jou een eitje? Veel providers bieden een doe-het-zelf pakket aan met een stappenplan waarmee de installatie zo gepiept is. Hiermee kun je ook nog eens geld besparen, want bij sommige providers kost het wel wat om een monteur langs te laten komen.

Maar het kan natuurlijk zo zijn dat je juist graag een monteur wilt laten komen. Gebruik dan de filter 'gratis monteur'. Je vergelijkt dan alleen de pakketten waarbij een monteur gratis langskomt. 

Tip: veel providers bieden zogenaamde 'Installatiegarantie'. Dit betekent niet dat de monteur meteen langskomt. Je zult het eerst zelf moeten proberen te installeren. Kom je er niet uit, dan bel je de klantenservice. En als je er dan uiteindelijk nog niet uitkomt, laat de provider gratis een monteur langskomen.

Ben je dus handig, maar weet je niet zeker of het installeren jou lukt, dan is dit fijn om achter de hand te hebben. Maar durf je het niet aan om zelf te doen, dan kun je het beste gelijk kiezen voor een monteur. Bespaart je weer een hoop gedoe.

Wij hebben alle providers met gratis monteur voor je op een rijtje gezet. En heb je interesse in een internet abonnement van Tele2? Dan heb je geluk! Wij hebben de hele installatie van een Tele2 internetpakket voor jou begrijpelijk gemaakt met behulp van filmpjes.

Tips: zo weet je welk internet pakket je nodig hebt!
tips

Speciaal voor jou hebben we wat extra tips op een rij gezet:

  • Lees onze reviews en die van klanten voor je een pakket afsluit. Provider op het oog? Lees eerst onze reviews en die van klanten voor je een abonnement afsluit. Zo weet je gelijk waar je aan toe bent.
  • Maak gebruik van combivoordeel als je internet afsluit bij je mobiele provider. Benieuwd of jouw mobiele provider dit aanbiedt? Bekijk dan het combivoordeel van alle providers op een rij.
  • Gebruik na het uitzoeken van je opties onze sorteer functie. Hiermee zie je alle pakketten gesorteerd op laagste prijs per maand of per jaar. Net wat jij fijn vindt.

Hulp nodig? Wij helpen je graag!

Kom je er niet uit tijdens het vergelijken of heb je nog bepaalde vragen? Open dan gerust een chat, want wij helpen je graag. 

start internet vergelijken

welk internet heb ik nodig

Annick

Mijn naam is Annick. Dagelijks schrijf ik artikelen omtrent internetpakketten en mobiele abonnementen. Met mijn artikelen probeer ik het vergelijken zo eenvoudig mogelijk te maken. Zodat jij het juiste abonnement kunt vinden.

Geen reacties
Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.
Terug naar vergelijking
Start de chat