Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
9:00 - 17:30
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
 • Onafhankelijk
 • Alle grote aanbieders
 • Persoonlijk
Uitstekend via Trustpilot Logo trustpilot
"Uitstekende service"

Artikel overslaan
 
Door Michelle 02-11-2022 (laatste wijziging 06-10-2023)

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Door Michelle 02-11-2022 (laatste wijziging 06-10-2023)

Je hebt net de postcodecheck gedaan. In 1 overzicht zie je alle providers die op je adres beschikbaar zijn. Met de snelheden die ze leveren. 30 Mb/s, 50 Mb/s, 100 Mb/s... Maar wat betekent dit? En welke internetsnelheid heb je nodig met jouw specifieke internet gebruik?

In dit artikel probeer ik het vage begrip 'internetsnelheid' duidelijk te maken. Zodat je meteen weet welke snelheid bij jou past!

Inhoud

Wat is snel internet?

Traag internet - dat wil niemand. Toch is een goede internetsnelheid voor iedereen anders. 

De één heeft genoeg aan 30 Mb/s, terwijl de ander minimaal 100 Mb/s nodig heeft. Om vast te stellen wat een goede internetsnelheid is voor jou, is het handig om te bedenken waar je het internet voor gebruikt.

Ben je een echte grootverbruiker en download je elke dag films in Full HD, terwijl je huisgenoot tegelijkertijd online gamet? Of gebruik je het internet meer om je mails weg te werken en af en toe te Netflixen? Welke snelheid je nodig hebt, hangt volledig af van jouw internetgebruik.

Hieronder hebben we een aantal mogelijkheden op een rij gezet. Vind meteen uit wat voor internet gebruiker jij bent!

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Lichte gebruiker: snelheid van 10 tot 30 Mb/s

Klinkt dit bekend?

 • Je (huishouden) gebruikt internet op 1 tot 3 apparaten
 • Je (huishouden) werkt je mail weg en bezoekt Facebook
 • Je (huishouden) kijkt af en toe iets op Netflix

Als je jezelf in de bovenstaande omschrijving herkent, ben je een lichte internetgebruiker. Met een snelheid tot 30 Mb/s kun je met 1 tot 3 personen licht gebruikmaken van het netwerk.

Deze snelheid is vaak het voordeligst bij een DSL-provider. Kun je deze snelheid niet halen op je adres, dan heb je nog de mogelijkheid voor een kabel- of glasvezelaansluiting. Check wat voor jou het voordeligst is met behulp van onze postcodecheck!

Gemiddelde gebruiker: snelheid vanaf 50 Mb/s

Herken je jezelf hierin?

 • Je (huishouden) gebruikt internet op 3 tot 5 apparaten
 • Je (huishouden) mailt en bezoekt webpagina's
 • Je (huishouden) streamt soms filmpjes, gamet heel af en toe en downloadt soms bestanden

Als het netwerk op bovenstaande manier wordt gebruikt, kunnen er zo'n 5 mensen probleemloos tegelijkertijd internetten. Wordt het netwerk zwaarder belast? Dan is een hogere snelheid aan te raden.

Een snelheid van zo'n 50 Mb/s is vaak haalbaar met een DSL-verbinding. Check het voor de zekerheid met de postcodecheck. De maximumsnelheid die je kunt halen, verschilt namelijk per adres. Is je werkelijke snelheid lager dan 50 Mb/s? Kies dan voor kabel of glasvezel.

Zware gebruiker: snelheid vanaf 100 Mb/s

Wil je erachter komen of je een echte grootverbruiker van het internet bent?

 • Je (huishouden) gebruikt internet op 5 of meer apparaten
 • Je (huishouden) mailt en bezoekt webpagina's
 • Je (huishouden) downloadt vaak, streamt filmpjes en je houdt van online gamen

Kies een snelheid vanaf 100 Mb/s om op meerdere apparaten zonder lag te kunnen gamen. Ben je de enige in huis die gamet? Bekijk ons speciale artikel om te zien welke snelheid je nodig hebt als gamer.

Game je niet, maar woon je in een groot gezin of studentenhuis? Dan is deze snelheid ook aan te raden.

Een snelheid van 100 Mb/s of hoger, is soms te halen via een DSL-verbinding. Dit is vaak je voordeligste optie. Maar deze snelheid is niet op elk adres mogelijk. Wil je weten wat jouw maximumsnelheid is, vul dan je postcode en huisnummer in op onze internet vergelijker!

Is 1 Gb/s (1.000 Mb/s) nodig?

Internetsnelheden gaan tegenwoordig helemaal over de kop. Er worden nu snelheden aangeboden van boven de 1.000 Mb/s, vooral bij glasvezel abonnementen. Maar wanneer heb je dat nou nodig? 

Eigenlijk heb je dit alleen in uitzonderlijke gevallen nodig. Bijvoorbeeld met een heel groot huishouden, waarbij iedereen zo snel mogelijk bestanden wilt downloaden, wilt gamen of videobellen. 

Ben je met minder dan 5 personen thuis, dan kan je genoegen nemen met minder. 

Downloadsnelheid verhogen

Word je er soms gek van dat het internet niet zo snel is als jij graag zou willen? Dan kun je ervoor kiezen je downloadsnelheid te verhogen. Je hebt 2 opties om je downloadsnelheid te verhogen. Zo kun je ervoor kiezen om...

... je bestaande pakket te upgraden

Misschien zit je nog niet aan je 'max' bij jouw provider, en kun je kiezen voor hogere snelheden. In dat geval is het snel geregeld: met een paar klikken of 1 telefoontje kun je je snelheid opschroeven. Je krijgt dan natuurlijk wel een hogere maandprijs.

Is het niet mogelijk om je snelheid te upgraden? Dan zit je misschien al op de hoogst mogelijke snelheid. Het kan ook zijn dat de provider wel hogere snelheden aanbiedt, maar dat dit niet mogelijk is op je adres. In dat geval kun je beter op zoek naar een alternatief, bijvoorbeeld door...

... over te stappen naar een provider met hogere snelheden

Het kan geen kwaad om af en toe eens rond te kijken voor andere mogelijkheden. Al helemaal wanneer er bijvoorbeeld glasvezel wordt aangelegd op je adres. Hiermee kun je niet alleen een hoge downloadsnelheid, maar ook een hoge uploadsnelheid ontvangen. Ook wanneer er geen glasvezel is, is er bij andere providers soms meer mogelijk. De markt verandert snel, en providers kunnen steeds hogere snelheden aanbieden. Neem eens een kijkje op onze internet vergelijker, en vergelijk het met je huidige pakket. Misschien dat je ergens anders beter uit bent.

Welke internetsnelheid heb ik nodig voor Netflix?

Binge je elke dag series via Netflix? Dan wil je geen korrelig beeld of haperende series hebben.

Volgens Netflix zelf heb je ten minste een snelheid nodig van 3 Mb/s als je films en series in SD-kwaliteit wilt bekijken. Kijk je Netflix op een klein scherm, dan zal je het misschien niet heel erg vinden om wat korreliger beeld te hebben. Maar bedenk wel dat dit vervelend kan zijn als je het op een grote TV wilt zien. Dan is een HD-kwaliteit aan te raden (mits je dit in je Netflix-abonnement hebt afgesloten)! Om HD-beelden op Netflix te kunnen zien, heb je ten minste een snelheid van 5 Mb/s nodig. Ondersteunt jouw TV 4K, oftewel Ultra HD? Voor dit haarscherpe beeld heb je in elk geval een snelheid van 25 Mb/s nodig.

Let wel: dit zijn de aanbevolen snelheden wanneer je alleen aan het Netflixen bent. Wil je dus tijdens het Netflixen door nog iets op je pc downloaden of wil je partner iets anders kijken? Dan kun je beter je snelheid nog wat omhoog schroeven.

Wat is mijn werkelijke snelheid?

Als je de postcodecheck hebt gedaan, heb je het misschien al zien staan in onze vergelijker: 'Werkelijke snelheid'. Wat betekent dit precies?

Nou, kort gezegd heb je per adres te maken met een maximumsnelheid. Let op: dit is alleen zo in het geval van een DSL-abonnement. Dat is een abonnement via de telefoonverbinding.

Deze maximumsnelheid is afhankelijk van de afstand tussen je huis en de wijkcentrale. Hoe groter deze afstand - je voelt 'm al aankomen - hoe lager de maximumsnelheid. Heb je dus een contract bij een DSL-provider van 100 Mb/s, maar is de maximumsnelheid op je adres 50 Mb/s? Dan ontvang je ook maar 50 Mb/s. Volg je het nog?

Oké, hoe zit dat dan bij kabel of glasvezel?

Nou, daarvoor geldt dit hele praatje niet. Biedt een kabel- of glasvezelprovider jou 100 Mb/s, dan krijg je dat in principe ook. Ontvang je toch een lagere snelheid, dan ligt dat misschien aan de plaats van je router.

Wil je nog meer weten over glasvezel, kabel en DSL? We hebben een uitgebreid artikel geschreven over de belangrijkste verschillen tussen DSL, kabel en glasvezel.

Snel internet op jouw adres? Doe de postcodecheck!

Zo, als het goed is weet je nu precies welke internetsnelheid je nodig hebt. Het enige wat je nu rest: checken of je gewenste snelheid beschikbaar is op je adres. Dit doe je door middel van onze postcodecheck:

start internet vergelijken

 
Tags van deze pagina
Geen tags gevonden.
 
Navigatie
Home>Internet vergelijken>Internet blog>Welke internetsnelheid heb ik nodig?