prijsvergelijken

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

28 april 2018 (laatste wijziging 24 januari 2020) door Michelle

Je hebt net de postcodecheck gedaan. In 1 overzicht zie je alle providers die op je adres beschikbaar zijn. Met de snelheden die ze leveren. 20 Mb/s, 50 Mb/s, 100 Mb/s... Maar wat betekent dit? En welke internetsnelheid heb je nodig met jouw specifieke internet gebruik?

In dit artikel probeer ik het vage begrip 'internetsnelheid' duidelijk te maken. Zodat je meteen weet welke snelheid bij jou past!

Wat is snel internet?

Oké, eerst is het handig om vast te stellen waarvoor je internet gebruikt. Ben je een echte grootverbruiker en wil je elke dag films streamen in Full HD? Of gebruik je het internet meer om je mails weg te werken en af en toe te Netflixen? Welke snelheid je nodig hebt, hangt volledig af van jouw internetgebruik.

Hieronder hebben we een aantal mogelijkheden op een rij gezet. Vind meteen uit wat voor internet gebruiker jij bent!

Hoe snel moet mijn internet zijn?

Lichte gebruiker: snelheid van 10 tot 30 Mb/s

Klinkt dit bekend?

  • Je (huishouden) gebruikt internet op 1 tot 3 apparaten
  • Je (huishouden) werkt je mail weg en bezoekt Facebook
  • Je (huishouden) kijkt af en toe iets op Netflix

Als je jezelf in de bovenstaande omschrijving herkent, ben je een lichte internetgebruiker. Met een snelheid tot 30 Mb/s kun je met 1 tot 3 personen licht gebruikmaken van het netwerk. 

Deze snelheid is vaak het voordeligst bij een DSL-provider. Kun je deze snelheid niet halen op je adres, dan heb je nog de mogelijkheid voor een kabel- of glasvezelaansluiting. Check wat voor jou het voordeligst is met behulp van onze postcodecheck

Gemiddelde gebruiker: snelheid vanaf 40 Mb/s

Herken je jezelf hierin?

  • Je (huishouden) gebruikt internet op 3 tot 5 apparaten
  • Je (huishouden) mailt en bezoekt webpagina's
  • Je (huishouden) streamt filmpjes, gamet heel af en toe en downloadt soms bestanden

Als het netwerk op bovenstaande manier wordt gebruikt, kunnen er zo'n 5 mensen probleemloos tegelijkertijd internetten. Wordt het netwerk zwaarder belast? Dan is een hogere snelheid aan te raden.

Een snelheid van zo'n 40 Mb/s is vaak haalbaar met een DSL-verbinding. Check het voor de zekerheid met de postcodecheck. De maximumsnelheid die je kunt halen, verschilt namelijk per adres. Is je werkelijke snelheid lager dan 40 Mb/s? Kies dan voor kabel of glasvezel.

Zware gebruiker: snelheid vanaf 80 Mb/s

Wil je erachter komen of je een echte grootverbruiker van het internet bent?

  • Je (huishouden) gebruikt internet op 5 of meer apparaten
  • Je (huishouden) mailt en bezoekt webpagina's
  • Je (huishouden) downloadt vaak, streamt filmpjes en je houdt van online gamen

Kies een snelheid vanaf 80 Mb/s om op meerdere apparaten zonder lag te kunnen gamen. Ben je de enige in huis die gamet? Bekijk ons speciale artikel om te zien welke snelheid je nodig hebt als gamer

Game je niet, maar woon je in een groot gezin of studentenhuis? Dan is deze snelheid ook aan te raden.

Een snelheid van 80 Mb/s of hoger, is soms te halen via een DSL-verbinding. Dit is vaak je voordeligste optie. Maar deze snelheid is niet op elk adres mogelijk. Wil je weten wat jouw maximumsnelheid is, vul dan je postcode en huisnummer in op onze internet vergelijker!

Hoe snel internet is nodig voor Netflix?

Ben je een echte Netflix-fanatiekeling? Dan wil je geen korrelig beeld of haperende series hebben. 

Volgens Netflix zelf heb je ten minste een snelheid nodig van 3 Mb/s als je films en series in SD-kwaliteit wilt bekijken. Kijk je Netflix op een klein scherm, dan zal je het misschien niet heel erg vinden om wat korreliger beeld te hebben. Maar bedenk wel dat dit vervelend kan zijn als je het op een grote TV wilt zien. Dan is een HD-kwaliteit aan te raden (mits je dit in je Netflix-abonnement hebt afgesloten)! Om HD-beelden op Netflix te kunnen zien, heb je ten minste een snelheid van 5 Mb/s nodig. Ondersteunt jouw TV 4K, oftewel Ultra HD? Voor dit haarscherpe beeld heb je in elk geval een snelheid van 25 Mb/s nodig. 

Let wel: dit zijn de aanbevolen snelheden wanneer je alleen aan het Netflixen bent. Wil je dus tijdens het Netflixen door nog iets op je pc downloaden of wil je partner iets anders kijken? Dan kun je beter je snelheid nog wat omhoog schroeven.

Wat betekent 'werkelijke snelheid'?

Als je de postcodecheck hebt gedaan, heb je het misschien al zien staan in onze vergelijker: 'Werkelijke snelheid'. Wat betekent dit precies? 

Nou, kort gezegd heb je per adres te maken met een maximumsnelheid. Let op: dit is alleen zo in het geval van een DSL-abonnement. Dat is een abonnement via de telefoonverbinding.

Deze maximumsnelheid is afhankelijk van de afstand tussen je huis en de wijkcentrale. Hoe groter deze afstand - je voelt 'm al aankomen - hoe lager de maximumsnelheid. Heb je dus een contract bij een DSL-provider van 100 Mb/s, maar is de maximumsnelheid op je adres 50 Mb/s? Dan ontvang je ook maar 50 Mb/s. Volg je het nog?

Oké, hoe zit dat dan bij kabel of glasvezel?

Nou, daarvoor geldt dit hele praatje niet. Biedt een kabel- of glasvezelprovider jou 100 Mb/s, dan krijg je dat in principe ook. Ontvang je toch een lagere snelheid, dan ligt dat misschien aan de plaats van je router.

Wil je nog meer weten over glasvezel, kabel en DSL? We hebben een uitgebreid artikel geschreven over de belangrijkste verschillen tussen DSL, kabel en glasvezel.

Snel internet op jouw adres? Doe de postcodecheck!

Zo, als het goed is weet je nu precies welke internetsnelheid je nodig hebt. Het enige wat je nu rest: checken of je gewenste snelheid beschikbaar is op je adres. Dit doe je door middel van onze postcodecheck:

start internet vergelijken

internetsnelheid

Michelle

Mijn naam is Michelle. Ik ben een IBO-student aan de Universiteit Leiden en ben redacteur bij Prijsvergelijken.nl. Doordat ik veel schrijf over internetpakketten en mobiele telefonie, ben ik nu specialist op het gebied van internet en tv en mobiele abonnementen. Als content medewerker doe ik altijd mijn best om complexe producten zo duidelijk mogelijk uit te leggen in artikelen om zo klanten verder te helpen.

Terug naar vergelijking
Start de chat