

Wanneer komt er glasvezel op mijn adres?
Wacht jij nog met smart totdat er een brief bij je op de mat valt waarin aangekondigd wordt dat er glasvezel bij jou wordt aangelegd? Dan ben je niet de enige.
Veel mensen willen graag profiteren van de snelle en stabiele internetverbinding. Toch is glasvezel nog in relatief weinig plekken in Nederland beschikbaar. Woon je in een buitengebied? Dan heb je geluk, in veel gebieden wordt namelijk ook dit jaar weer glasvezel aangelegd.
Waar ligt glasvezel?
Op dit moment zijn vooral gebieden in Midden- en Oost-Nederland aangesloten op het glasvezelnetwerk. Vooral buitengebieden worden aangesloten op glasvezel.
In de Randstad zijn er nog de minste aansluitingen. De reden hiervoor is dat de aanleg een lastig proces is waarbij de infrastructuur voor een tijd plat kan komen te liggen. Dat maakt het in de Randstad een grotere operatie dan in de rest van het land. Bovendien is er in buitengebieden vaak meer vraag naar glasvezel, aangezien er weinig goede alternatieven zijn.
Wanneer komt er glasvezel op mijn adres?
Glasvezel wordt wijk voor wijk aangelegd. KPN Netwerk (hiervoor Reggefiber) regelt voor zo'n 80% het aansluiten en onderhouden van het glasvezelnetwerk. Daarnaast zijn er nog wat kleine organisaties die ook de aanleg van glasvezel regelen. Zij bepalen de planning voor de aanleg maar er zijn nog andere factoren van belang voor de aanleg van glasvezel.
De gemeente en de aanlegger overleggen eerst of er een glasvezelnetwerk kan komen. Bewoners worden hiervan op de hoogte gesteld en mogen hierin meebeslissen. Minstens 30% moet akkoord gaan. Als dit geregeld is, begint de aanlegger eerst met kabels in de straat te installeren.
Daarnaast worden alle huizen hierop aangesloten. De aanleg van glasvezel kan in totaal 3 tot 6 maanden duren. Het hele traject, van de oriëntatiefase van de gemeente en aanlegger tot aan de daadwerkelijke aansluiting kan zelfs meer dan een jaar in beslag nemen.
Hoe kom ik te weten of er glasvezel op mijn adres is?
Misschien is er op dit moment wel glasvezel bij je beschikbaar, maar maak je gebruik van DSL of kabel. Om te weten welke glasvezel aanbieders beschikbaar zijn op je adres, kun je glasvezel vergelijken. Je kunt met de postcodecheck meteen zien of er glasvezel beschikbaar is en welke providers dit leveren.
Is er (nog) geen glasvezel mogelijk op je adres? Dan kun je je aanmelden op de glasvezelpagina van kpnnetwerk.nl. Je wordt dan op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen binnen het glasvezelnetwerk. Ook kun je hier aangeven dat je interesse hebt in een glasvezelaansluiting.
Kan ik zelf een glasvezelaansluiting aanvragen?
Voor nieuwbouwwoningen die op eigen initiatief gebouwd zijn, is het mogelijk om een aansluiting aan te vragen. Dit kan via mijnaansluiting.nl. Als een nieuwbouwwoning op initiatief van een aannemer of projectontwikkelaar is gebouwd, wordt de aansluiting voor je geregeld. In andere situaties bepaalt de aanlegger meestal of er een aansluiting komt.
Wat zijn de voordelen van glasvezel?
Ten opzichte van andere verbindingen (DSL en kabel) zijn er veel voordelen van glasvezel. Zo is het de meest stabiele verbinding en kun je gegevens net zo snel versturen als binnenhalen. Bovendien kun je op elk adres enorme snelheden halen, hoger dan via de 'ouderwetse' DSL-verbinding.
Is er glasvezel op je adres beschikbaar en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Ga dan providers met elkaar vergelijken voor het beste aanbod!


























