prijsvergelijken

Eén derde van ouders ziet geen negatieve gevolgen van digitaal mediagebruik bij kind

9 juni 2020 (laatste wijziging 23 juni 2020) door Suzanne

Uit onderzoek door Markteffect onder meer dan 1.000 Nederlandse ouders, blijkt dat ruim driekwart van de ouders (76%) vindt dat digitale media overwegend positieve gevolgen hebben voor kinderen en dat één derde van de ouders zelfs helemaal geen negatieve gevolgen ziet. Toch vertrouwt slechts 27% erop dat hun kind de juiste beslissingen kan nemen omtrent digitale media. Hebben Nederlandse ouders een realistisch beeld van de gevolgen van digitaal mediagebruik op hun kinderen?

Bijna alle ouders in Nederland (91%) zijn het erover eens dat het hun verantwoordelijkheid is om toezicht te houden op het internetgebruik van hun kinderen en ruim vier op de vijf ouders (84%) maakt hier ook daadwerkelijk afspraken over. Toch zegt bijna de helft van de ouders (43%) dat hun kinderen ook gebruikmaken van digitale media als zij niet in de buurt zijn. Is dat verantwoord?

Denise Bontje, gespecialiseerd op het gebied van mediaopvoeding, taalontwikkeling en spel, stelt dat het belangrijk is dat ouders hun kinderen een kader geven waarbinnen zij zich vrij kunnen ontwikkelen, maar dat het tegelijkertijd essentieel is om kinderen niet uit het oog te verliezen: “Het is pas echt veilig als je betrokken bent en wanneer je het vertrouwen schept bij je kind dat het bij je terecht kan met vragen. Dan maak je de ontwikkeling samen door en ben je de eerste persoon bij wie ze aankloppen als er iets besproken moet worden.”

Denken we er te gemakkelijk over?

De cijfers doen vermoeden dat we ons er wat makkelijk vanaf maken: Hoewel bijna de helft van alle ouders hun kinderen gebruik laat maken van digitale media als zij niet in de buurt zijn, vertrouwt slechts 27% erop dat hun kind de juiste beslissingen kan nemen omtrent digitale media. Kinderen houden zich bovendien lang niet altijd aan de gemaakte afspraken: slechts 28% komt de afspraken altijd na. Als er afspraken worden geschonden, dan gaat het vooral om schermtijd en de toegestane spelletjes en filmpjes.

Toch zien ouders vooral de voordelen van digitaal mediagebruik: Eén derde van de ouders ziet helemaal geen negatieve gevolgen. Ruim driekwart (76%) vindt zelfs dat het gebruik van digitale media overwegend positieve gevolgen heeft. Een op de vijf ouders vindt dat het meer negatieve dan positieve gevolgen heeft en slechts 3% vindt dat het alleen maar negatieve gevolgen heeft.

gevolgen digitaal mediagebruik tabel

Welke gevolgen zien we?

Een derde van de ouders (33%) ziet verslavingsverschijnselen bij hun kind als gevolg van digitaal mediagebruik. Ongeveer een kwart (26%) ziet een verminderde interactie en een op de vijf ouders (19%) ziet agressie of irritatie. Ook geven ouders aan dat hun kind minder buiten wil spelen, minder gemotiveerd is voor andere dingen en dat het grof taalgebruik oppikt online.

negatieve gevolgen tabel

 

Ruim driekwart van de ouders (77%) ziet dat hun kind plezier beleeft aan online filmpjes of spelletjes. Twee derde (65%) geeft aan dat hun kind door het gebruik van digitale media meegaat met de digitale ontwikkelingen en 63% ziet dat het kinderen ontspanning biedt. Opvallend is dat slechts een op de zes ouders (15%) het opdoen van sociale contacten als een positief gevolg voor hun kinderen ziet.

positieve gevolgen tabel
“De grootste uitdaging zit hem in het af en toe samen dingen doen, in plaats van je kinderen wegzetten en je eigen ding gaan doen,” zegt Denise Bontje. “Je kunt veel meer positieve effecten uit het digitaal mediagebruik van je kinderen halen, wanneer je de interactie opzoekt en meekijkt vanuit interesse.”

Lees het volledige onderzoek

Onderzoek Digitaal Mediagebruik kinderen

Suzanne

Mijn naam is Suzanne. Met de artikelen die ik schrijf, wil ik antwoord geven op vragen die jij hebt. Over internet of mobiele abonnementen. Zodat het voor jou in 1 oogopslag duidelijk is waar je aan toe bent.

Geen reacties
Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.
Terug naar vergelijking
Start de chat