Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
Wij zijn beschikbaar
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
  • Onafhankelijk
  • Alle grote aanbieders
  • Persoonlijk
Uitstekend via Trustpilot Logo trustpilot
"Uitstekende service"

Artikel overslaan
 
Door Annick 07-12-2022 (laatste wijziging 17-04-2024)

TV kijken zonder (internet) abonnement: alle voor- en nadelen

Door Annick 07-12-2022 (laatste wijziging 17-04-2024)

TV-zenders waarvan je niet wist dat je ze had en elke maand weer een fikse rekening voor je kiezen.

Een traditioneel televisie pakket is voor veel mensen onnodig. Daarom is TV kijken via internet steeds populairder. Je kijkt namelijk precies wat jij wilt, wanneer het jou uitkomt.

Maar is er wel een goed alternatief voor het traditionele televisie kijken? Na het lezen van dit artikel weet je wat er mogelijk is én wat de beste keuze is voor jou. 

Inhoud

TV uit je abonnement schrappen

Maar liefst 18% van de Nederlanders denkt dat ze in de komende jaren hun traditionele TV abonnement zullen opzeggen (Telecompaper, 2021). Ga maar na: hoe vaak kijk jij naar al die zenders die je op je TV ontvangt?

Wellicht dat je 's avonds naar het nieuws kijkt, of af en toe een sportprogramma aanzet. Wanneer 'Wie is de Mol' op TV is, is dat natuurlijk ook leuk om live te volgen, want voor je het weet kom je spoilers tegen op social media.

Maar het is tegenwoordig zo makkelijk om gemiste programma's terug te kijken - of zelfs vooruit - dat het lineair kijken van TV steeds minder gebeurt. Waarom zou je dan nog voor een TV-abonnement kiezen?

Het alternatief: TV via internet

Kijken wanneer je het uitkomt. Dát is TV kijken anno 2024. Series, films, documentaires. Helemaal gebaseerd op wat jij wilt zien, en geen tientallen zenders waar je nooit van gehoord hebt. Klinkt dit aantrekkelijk? Dan is TV on demand wat voor jou.

Afhankelijk van waar je precies naar op zoek bent, kun je kiezen uit:

  • NPO Start of NPO Plus (Alle programma's op NPO 1, 2 en 3);
  • NLZIET (NPO, RTL, SBS en regionale zenders);
  • Canal+(NPO, RTL, SBS en regionale zenders);
  • Netflix (veel internationale films, series en documentaires);
  • Videoland (veel Nederlandse films en series);
  • Pathé Thuis (nieuwste films).

Ben je op zoek naar actualiteitenprogramma's en een aantal commerciële zenders? Kies dan niet voor Videoland, Netflix of Pathé Thuis, maar voor Canal+ of NLZiet. Kijk je alleen Nederland 1, 2 of 3? Kies dan voor NPO Start (gratis) of NPO Plus, waarmee je ook programma's kunt terugkijken. Hiermee kan je goedkoop tv kijken wanneer jou het uitkomt. 

Hoe kijk je TV via internet?

Je hebt nu waarschijnlijk een 'kastje' van je provider waarmee je TV kijkt. Bij on demand diensten kijk je juist TV via een app.

Bij alle bovenstaande diensten is het mogelijk om een account aan te maken. Vaak hoef je slechts 1 keer in te loggen, daarna 'onthoudt' je apparaat je gegevens. Je kunt zo'n on demand dienst bekijken via een app. Of surf met je laptop naar de website en kijk op die manier 'TV'. 

Heb je een smart TV? Dan is on demand TV kijken ideaal. Je kunt namelijk direct op je TV de juiste app downloaden. Plof op de bank en kijk zonder omweg gelijk waar je naar wilt kijken, wanneer jij het wilt.

Geen smart TV? Niet getreurd. Je kunt nog steeds op je televisiescherm je favoriete serie of programma kijken. Je hebt hiervoor wel een streaming device nodig: een Google Chromecast of Apple TV (Apple TV werkt alleen via Apple toestellen).

Open de app op je tablet of TV, en stream het beeld vervolgens naar je televisie. Let op dat je dit doet via wifi, niet via je mobiele netwerk. Anders ben je zo door je bundel heen.

Waar moet je op letten wanneer je on demand kijkt?

De interactieve televisie-functies die je zometeen niet meer tot je beschikking hebt. Je kunt bij een aantal apps nog wél programma's terugkijken, maar niet bij allemaal. Bovendien kun je vaak geen programma's meer opnemen.

Bovendien heb je te maken met een aantal seconden vertraging wanneer je TV kijkt via een app. Als je graag live naar sportwedstrijden kijkt, is dit dus wel iets om rekening mee te houden.

Vind je dit allemaal geen punt? Let dan alleen nog hierop:

Als je van je telefoon naar je TV gaat streamen, heb je een goede internetsnelheid nodig. In elk geval 20 Mb/s, maar meer is aan te raden. Zeker wanneer je met meerdere personen gebruikmaakt van het internet. Ben je bijvoorbeeld TV aan het kijken, en tegelijkertijd iets aan het downloaden? Ga dan voor een snelheid vanaf 50 Mb/s. Gelukkig zijn er veel providers die dit soort snelheden aanbieden:

bekijk abonnementen

Is TV via internet een goed alternatief voor lineaire TV?

Tsja, dat ligt er echt net aan waar je naar op zoek bent. Vind je het niet erg om een avondje voor de buis zappen, op zoek naar iets leuks? Of ga je gericht op zoek naar die docu die je al zo lang wilt zien? En kun je zonder lineaire TV nog wel programma's opnemen?

We nemen hier alle functies van lineaire en on demand TV mee:

Functies TV via provider NPO Start NPO Plus NLZIET Canal +(app)

Aantal zenders

Vanaf 45 (hangt af van provider) 3 3 38 66

Live TV kijken

Programma's terugkijken

Ja, meestal tot 7 dagen (hangt af van pakket)

Ja (tot 7 dagen) Ja (tot 1 jaar) Ja (tot 1 jaar) Ja (tot 7 dagen)

Begin gemist

Ja (hangt af van pakket)

Opnemen

Ja (hangt af van pakket)

Overal TV kijken via een app

Ja, in de hele EU Ja, in de hele EU Ja, in de hele EU Ja, in de hele EU Ja, in de hele EU
Kosten

Rond € 15 per maand (hangt af van provider en pakket)

Gratis € 2,95 per maand € 8,95 per maand € 14,95 per maand

Waarom staan Pathé Thuis, Videoland en Netflix niet in deze tabel?

Pathé Thuis, Videoland en Netflix bieden on demand films en series aan. Deze apps zijn daarom niet echt een alternatief voor het lineaire TV kijken.

Conclusie

Is het nou echt voordeliger om geen regulier tv-abonnement meer te nemen?

Ja... en nee. Het hangt helemaal van jouw voorkeuren af. Wanneer je extra zenders kiest kan het maandbedrag nog aardig oplopen. En voor diensten zoals Netflix of HBO Max los erbij betaal je sowieso ook. De flexibiliteit is weer wel aantrekkelijk. Gebruik je bepaalde zenders niet, dan zeg je het op. Simpel.

Online tv-kijken is vooral een nieuwe manier van tv-kijken. Misschien kijk je graag een paar zenders via de tablet. Dit kan dan ook via de app van je provider. Anderen willen juist een groot aanbod aan zenders via interactieve tv. Het ligt er dus maar net wat jij fijn vindt.

Een internetabonnement met voldoende snelheid is wel van belang voor online tv-kijken. Je bent hiervan afhankelijk bij online tv-kijken. Kijk daarom bij het internet en tv vergelijken naar snelheden van 20 Mb/s en hoger.

 
Tags van deze pagina
 
Navigatie
Home>Internet vergelijken>Internet blog>TV kijken zonder (internet) abonnement: alle voor- en nadelen
Jan
16-04-2024
Hallo ik kijk altijd gericht tv en neem bijna alles van te voren op. Ik kijk eigenlijk alleen naar ned 1,2,3 en discovery channel. Is een kastje van PRO-TV voor mij de beste oplossing.?
Reactie op Jan
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Jan, Ik ben zelf niet bekend met PRO-TV, maar dit ziet er niet uit als een legale dienst. Als je alleen op zoek bent naar NPO 1, 2 en 3 en Discovery, zou ik Odido aanraden. Deze provider biedt het voordeligst deze zenders aan (€45 per maand voor internet + TV). Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Martine
24-11-2023
Zijn er ook providers voor een traditioneel tv-abonnement zonder internet abonnement? Wij hebben nu een provider waar we nog een jaar aan vast zitten voor het internet, maar we willen ergens anders een traditioneel tv-abonnement aanschaffen.
Reactie op Martine
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Martine, KPN en Ziggo bieden ook abonnementen aan waarbij je alleen TV in je pakket hebt. Dat gaat om Digitenne van KPN of Kabel TV van Ziggo. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Oliver
12-10-2023
Hoe komen julllie op die prijs va 14,95 bij canal digitaal? Ik betaal 29,65 per mand
Reactie op Oliver
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Oliver, In dit artikel gaat het over het Canal Digitaal abonnement met de interactieve tv app. Dit abonnement kost € 14,95 per maand. Het zou kunnen dat andere of oudere abonnementen een andere prijs hebben. Je zou bij Canal Digitaal kunnen informeren of het mogelijk is om over te schakelen naar dit abonnement. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
nick de oude
17-09-2023
ik heb net een smart tv gekocht ( is nog niet binnen ) en vroeg me af of ik nog steeds een tv abbonement nodig heb of dat ik alles via internet kan doen?
Reactie op nick de oude
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Nick de Oude, Met een smart TV kun je inderdaad via bepaalde apps televisie kijken via het internet. Bijvoorbeeld met NLZIET of Netflix. Hier heb je dan wel een abonnement voor nodig. Als je ook televisiezenders wilt kijken (naast NPO 1, 2 en 3) heb je ook een TV-abonnement nodig. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Esther
22-08-2023
Hoi Ik heb een ziggo abonnement, ik kijk veel netflix,videoland en rtl,wat kan ik het beste kiezen voor abonnement? Is er dan ook 1 waar netflix bij zit,vindt ziggo verls te prijzig groetjes esther
Reactie op Esther
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Esther, Je kunt het beste deze abonnementen los afsluiten. KPN is de enige provider die Netflix en Videoland bij het abonnement aanbiedt, maar KPN is een wat duurdere provider. Daarnaast betaal je bij KPN hetzelfde voor Netflix en Videoland als wanneer je deze diensten los bestelt. Ik zou dus aanraden om los een abonnement af te sluiten voor Netflix en Videoland (waarmee je ook RTL kunt zien), en los een voordelig internet abonnement. Hier vind je de voordeligste Internet Only abonnementen: voordelige internet only abonnementen Mocht je hulp nodig hebben met vergelijken, dan hoor ik het graag! Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Richard
22-08-2023
Ik heb bij Ziggo een abonnement tv/telefoon/internet en wil dat opzeggen, omdat ik de vaste telefoon niet gebruik en ik bijna uitsluitend tv kijk naar de publieke zenders. Is er een abonnement internet en tv met npo 1,2, 3, npo plus en npo start o.i.d.?
Reactie op Richard
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Richard, Als je alleen deze zenders nodig hebt, zou ik aanraden om een Internet Only abonnement af te sluiten, en los een abonnement bij NPO Plus. Met NPO Plus kun je (online of op een smart TV) kijken naar NPO 1, 2 en 3 en daarnaast on demand het NPO Plus aanbod bekijken. Dan betaal je dus alleen voor de zenders die je kijkt, en heb je geen extra onnodige kosten meer. Daarnaast kun je kiezen voor een voordelig Internet Only abonnement. Hier vind je de voordeligste Internet Only abonnementen: voordelige internet only abonnementen Mocht je hulp nodig hebben met vergelijken, dan hoor ik het graag! Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Peter
04-06-2023
Ik heb 'n kpn abbonement, kost ca 70 pmnd. Ik heb echter ook 'n mifi router. Mijn idee: ik neem 'n unlimited Simcard en daarbij nl ziet abb. 25 +8,95= nog geen 35 e en dan kijk ik tv. Daarnaast kan ik met die mifi 'n hotspot maken voor internet. Klopt mijn gedachte?
Reactie op Peter
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Peter, Je kunt dat inderdaad doen, maar bedenk wel dat je internetbundel er heel snel doorheen gaat zodra je TV via internet (bijv. via NLZIET) gaat kijken. (Met een unlimited sim-abonnement heb je namelijk alsnog te maken met een limiet, bij de meeste providers is dat 10 GB per dag. Zodra je op 1 dag 10 GB hebt verbruikt, moet je je databundel handmatig opwaarderen met 2 GB per keer.) Het is een prima oplossing wanneer je tijdelijk internet & TV wilt hebben, of bijvoorbeeld alleen voor in een vakantiehuis. Maar in plaats van een vaste internetaansluiting zou ik het niet aanraden. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Dolf
26-03-2023
Alleen internet is toch ook best prijzig,dan nog streamingdiensten . Wie heeft goedkoopste internet?
Reactie op Dolf
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Dolf, Op dit moment biedt Youfone het voordeligste alleen-internet pakket: bekijk Youfone pakket Met vriendelijke groet, Suzanne, team Prijsvergelijken
Ed C.
14-03-2023
Bij geen klassiek abonnement zoals bij de KPN: Hoe staat het met de kwaliteit van de tv uitzendingen zoals de sport (bijv. eredivisie) : geeft dat ook hd+/ 4K?
Reactie op Ed C.
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Ed C., Wanneer je op onze internet vergelijker kijkt naar providers met een internet & TV abonnement, kun je per zender zien in welke kwaliteit je deze kunt bekijken. Je kunt hiervoor klikken op het aantal zenders in het aanbod van de provider. Er wordt dan een venster getoond met het aantal zenders en in welke kwaliteit je deze bekijkt. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Pim Monteiro
18-01-2023
Kan ik met internet/ WiFi ook het sportkanaal van de Spaanse “ Primera Division “ zien ?
Reactie op Pim Monteiro
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Pim Monteiro, Hiervoor heb je helaas wel een abonnement bij Ziggo nodig, of als je bij een andere provider zit, een abonnement op Ziggo Sport Totaal. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Caroline
07-01-2023
Hallo, Ik kijk online tv via apps en chromecast en dat bevalt prima. Mijn tv (aangeschaft in tijd met abonnement) is overleden. Kunnen jullie tips geven over te kiezen nieuw scherm? Met vriendelijke groet, Caroline
Reactie op Caroline
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Caroline, Ik kan je wel helpen met het vinden van het juiste abonnement, maar in het adviseren van bepaalde tv's zijn we helaas niet gespecialiseerd. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Jan Smits
11-12-2022
Ik zou graag willen overstappen naar NL-Ziet maar ik moet dan de radiozenders missen die ik nu via de provider krijg. Is er een alternatief voor de radio maar wel in stereo?
Reactie op Jan Smits
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Jan, Een alternatief zou kunnen zijn om radio online te luisteren, dus via je webbrowser. Er zijn ook verschillende apps die je kunt downloaden om radio te luisteren. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Anneke Veen
11-11-2022
Heb een abonnement op npo plus wil dit opzeggen hoe doe ik dat
Reactie op Anneke Veen
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Anneke Veen, Als je je NPO Plus abonnement wilt opzeggen, kan dat door op de website van npostart.nl in te loggen. Bij de instellingen kun je kiezen voor 'Abonnement stopzetten'. Het pakket kan niet worden opgezegd in de app, je moet dus echt naar de website gaan en daar inloggen. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Robbert
10-11-2022
Omdat ik graag buitenlandse zenders kijk (BBC, Duitsland, etc) zijn bovenstaande mogelijkheden voor mij geen optie. Is alleen leuk voor mensen die toch niet over de grens kijken. Zal denk ik iets met VPN moeten doen zou ik geen liniair tv meer willen kijken..
Yvonne
13-10-2022
Hartelijk bedankt, ik begreep er eerst niet veel van, maar nu een stuk meer. Duidelijk verhaal.
Arne Eindhoven
20-08-2022
We gebruiken nu 2 jaar NLziet en ik beaam ook hier de logica. Het gezin, twee volwassenen en drie kinderen kijken nooit meer lineair. NLziet is een goed alternatief voor die prijs.
Monique Twijnstra
18-06-2022
KAN IK OOK TV5MONDE KIJKEN EN FRANCE DEUX
Reactie op Monique Twijnstra
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Monique Twijnstra, De genoemde streamingsdiensten in dit artikel bieden deze zenders helaas niet aan. Wellicht dat dit bij een internet provider wel mogelijk is om terug te kijken via een app. Dit kun je het beste aan je huidige provider navragen. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Cor
27-04-2022
Kan ik via wifi met nlziet in de slaapkamer naar de ene zender kijken en mijn vrouw in de woonkamer naar een andere zender?
Reactie op Cor
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Cor, Ja, dat is mogelijk. Met 1 NLZIET abonnement kun je op maximaal 2 apparaten tegelijk kijken (en dan dus ook naar andere zenders). Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
JACK
15-03-2022
Het komt er op neer dat je bijna evenveel betaald voor een internet only abbo als voor een compleet abonnement. Is er ook iets waar je de NPO volledig kan elimineren?
Casper
09-03-2022
Ik vind het vooral jammer dat ik mijn abonnement niet kan "pauzeren" tijdens langere tijd van afwezigheid. Ik ben regelmatig langere tijd weg en "moet" dan betalen voor mijn tv abonnement en internet wat ik niet gebruik. Tijdelijk stopzetten kan wel, maar dan moet alle hardware worden ingeleverd en bij terugkomst weer aanvragen.
Reactieformulier overslaan
Laat hier een reactie achter
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Sluiten
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
Sluiten
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Sluiten
Bedankt voor uw reactie!