Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan

Artikel overslaan
 
Door Annick 16-10-2022 (laatste wijziging 28-10-2022)

TV kijken zonder abonnement: alle voor- en nadelen

Door Annick 16-10-2022 (laatste wijziging 28-10-2022)

Wil je TV kijken zonder abonnement? Of twijfel je nog tussen een los internetabonnement of een pakket met internet en TV? 

In een regulier televisie-abonnement zitten veel zenders. Ook zenders waar je nooit naar kijkt. Jammer, want ook voor die zenders betaal je. Als je selectief kijkt, dan kan dat goedkoper. En op momenten dat het jou uitkomt.

Bedenk wel dat de kosten niet altíjd lager uitvallen als je voor een los internetabonnement kiest. De apps, apparatuur en streamingsdiensten kosten namelijk óók geld. 

Na het lezen van dit artikel weet je wat er mogelijk is én wat de beste keuze is voor jou. 

Inhoud

TV uit je abonnement schrappen

Maar liefst 18% van de Nederlanders denkt dat ze in de komende jaren hun traditionele TV abonnement zullen opzeggen (Telecompaper, 2021). Ga maar na: hoe vaak kijk jij naar al die zenders die je op je TV ontvangt?

Wellicht dat je 's avonds naar het nieuws kijkt, of af en toe een sportprogramma aanzet. Wanneer 'Wie is de Mol' op TV is, is dat natuurlijk ook leuk om live te volgen, want voor je het weet kom je spoilers tegen op social media.

Maar het is tegenwoordig zo makkelijk om gemiste programma's terug te kijken - of zelfs vooruit - dat het lineair kijken van TV steeds minder gebeurt. Waarom zou je dan nog voor een TV-abonnement kiezen?

Het alternatief: TV on demand

Kijken wanneer je het uitkomt. Dát is TV kijken anno 2022. Series, films, documentaires. Helemaal gebaseerd op wat jij wilt zien, en geen tientallen zenders waar je nooit van gehoord hebt. Klinkt dit aantrekkelijk? Dan is TV on demand wat voor jou.

Afhankelijk van waar je precies naar op zoek bent, kun je kiezen uit:

  • NPO Start of NPO Plus (Alle programma's op NPO 1, 2 en 3);
  • NLZiet (NPO, RTL, SBS en regionale zenders);
  • Canal Digitaal (NPO, RTL, SBS en regionale zenders);
  • Netflix (veel internationale films, series en documentaires);
  • Videoland (veel Nederlandse films en series);
  • Pathé Thuis (nieuwste films).

Ben je op zoek naar actualiteitenprogramma's en een aantal commerciële zenders? Kies dan niet voor Videoland, Netflix of Pathé Thuis, maar voor Canal Digitaal of NLZiet. Kijk je alleen Nederland 1, 2 of 3? Kies dan voor NPO Start (gratis) of NPO Plus, waarmee je ook programma's kunt terugkijken. Hiermee kan je goedkoop tv kijken wanneer jou het uitkomt. 

Hoe kijk je TV on demand?

Je hebt nu waarschijnlijk een 'kastje' van je provider waarmee je TV kijkt. Bij on demand diensten kijk je juist TV via een app.

Bij alle bovenstaande diensten is het mogelijk om een account aan te maken. Vaak hoef je slechts 1 keer in te loggen, daarna 'onthoudt' je apparaat je gegevens. Je kunt zo'n on demand dienst bekijken via een app. Of surf met je laptop naar de website en kijk op die manier 'TV'. 

Heb je een smart TV? Dan is on demand TV kijken ideaal. Je kunt namelijk direct op je TV de juiste app downloaden. Plof op de bank en kijk zonder omweg gelijk waar je naar wilt kijken, wanneer jij het wilt.

Geen smart TV? Niet getreurd. Je kunt nog steeds op je televisiescherm je favoriete serie of programma kijken. Je hebt hiervoor wel een streaming device nodig: een Google Chromecast of Apple TV (Apple TV werkt alleen via Apple toestellen).

Open de app op je tablet of TV, en stream het beeld vervolgens naar je televisie. Let op dat je dit doet via wifi, niet via je mobiele netwerk. Anders ben je zo door je bundel heen.

Waar moet je op letten wanneer je on demand kijkt?

De interactieve televisie-functies die je zometeen niet meer tot je beschikking hebt. Je kunt bij een aantal apps nog wél programma's terugkijken, maar niet bij allemaal. Bovendien kun je vaak geen programma's meer opnemen.

Bovendien heb je te maken met een aantal seconden vertraging wanneer je TV kijkt via een app. Als je graag live naar sportwedstrijden kijkt, is dit dus wel iets om rekening mee te houden.

Vind je dit allemaal geen punt? Let dan alleen nog hierop:

Als je van je telefoon naar je TV gaat streamen, heb je een goede internetsnelheid nodig. In elk geval 20 Mb/s, maar meer is aan te raden. Zeker wanneer je met meerdere personen gebruikmaakt van het internet. Ben je bijvoorbeeld TV aan het kijken, en tegelijkertijd iets aan het downloaden? Ga dan voor een snelheid vanaf 50 Mb/s. Gelukkig zijn er veel providers die dit soort snelheden aanbieden:

bekijk abonnementen

Is TV on demand een goed alternatief voor lineaire TV?

Tsja, dat ligt er echt net aan waar je naar op zoek bent. Vind je het niet erg om een avondje voor de buis zappen, op zoek naar iets leuks? Of ga je gericht op zoek naar die docu die je al zo lang wilt zien? En kun je zonder lineaire TV nog wel programma's opnemen?

We nemen hier alle functies van lineaire en on demand TV mee:

Functies TV via provider NPO Start NPO Plus NLZiet Canal Digitaal (app)

Aantal zenders

Vanaf 45 (hangt af van provider) 3 3 38 66

Live TV kijken

Programma's terugkijken

Ja, meestal tot 7 dagen (hangt af van pakket)

Ja (tot 7 dagen) Ja (tot 1 jaar) Ja (tot 1 jaar) Ja (tot 7 dagen)

Begin gemist

Ja (hangt af van pakket)

Opnemen

Ja (hangt af van pakket)

Overal TV kijken via een app

Ja, in de hele EU Ja, in de hele EU Ja, in de hele EU Ja, in de hele EU Ja, in de hele EU
Kosten

Rond € 15 per maand (hangt af van provider en pakket)

Gratis € 2,95 per maand € 7,95 per maand € 14,95 per maand

Waarom staan Pathé Thuis, Videoland en Netflix niet in deze tabel?

Pathé Thuis, Videoland en Netflix bieden on demand films en series aan. Deze apps zijn daarom niet echt een alternatief voor het lineaire TV kijken.

Conclusie

Is het nou echt voordeliger om geen regulier tv-abonnement meer te nemen?

Ja... en nee. Het hangt helemaal van jouw voorkeuren af. Wanneer je extra zenders kiest kan het maandbedrag nog aardig oplopen. En voor diensten zoals Netflix of HBO Max los erbij betaal je sowieso ook. De flexibiliteit is weer wel aantrekkelijk. Gebruik je bepaalde zenders niet, dan zeg je het op. Simpel. 

Online tv-kijken is vooral een nieuwe manier van tv-kijken. Misschien kijk je graag een paar zenders via de tablet. Dit kan dan ook via de app van je provider. Anderen willen juist een groot aanbod aan zenders via interactieve tv. Het ligt er dus maar net wat jij fijn vindt.

Een internetabonnement met voldoende snelheid is wel van belang voor online tv-kijken. Je bent hiervan afhankelijk bij online tv-kijken. Kijk daarom bij het internet en tv vergelijken naar snelheden van 20 Mb/s en hoger.

 
Tags van deze pagina
 
Navigatie
Home>Internet vergelijken>Internet blog>TV kijken zonder abonnement: alle voor- en nadelen
Anneke Veen
11-11-2022
Heb een abonnement op npo plus wil dit opzeggen hoe doe ik dat
Reactie op Anneke Veen
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Anneke Veen, Als je je NPO Plus abonnement wilt opzeggen, kan dat door op de website van npostart.nl in te loggen. Bij de instellingen kun je kiezen voor 'Abonnement stopzetten'. Het pakket kan niet worden opgezegd in de app, je moet dus echt naar de website gaan en daar inloggen. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Robbert
10-11-2022
Omdat ik graag buitenlandse zenders kijk (BBC, Duitsland, etc) zijn bovenstaande mogelijkheden voor mij geen optie. Is alleen leuk voor mensen die toch niet over de grens kijken. Zal denk ik iets met VPN moeten doen zou ik geen liniair tv meer willen kijken..
Yvonne
13-10-2022
Hartelijk bedankt, ik begreep er eerst niet veel van, maar nu een stuk meer. Duidelijk verhaal.
Arne Eindhoven
20-08-2022
We gebruiken nu 2 jaar NLziet en ik beaam ook hier de logica. Het gezin, twee volwassenen en drie kinderen kijken nooit meer lineair. NLziet is een goed alternatief voor die prijs.
Monique Twijnstra
18-06-2022
KAN IK OOK TV5MONDE KIJKEN EN FRANCE DEUX
Reactie op Monique Twijnstra
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Monique Twijnstra, De genoemde streamingsdiensten in dit artikel bieden deze zenders helaas niet aan. Wellicht dat dit bij een internet provider wel mogelijk is om terug te kijken via een app. Dit kun je het beste aan je huidige provider navragen. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Cor
27-04-2022
Kan ik via wifi met nlziet in de slaapkamer naar de ene zender kijken en mijn vrouw in de woonkamer naar een andere zender?
Reactie op Cor
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Cor, Ja, dat is mogelijk. Met 1 NLZIET abonnement kun je op maximaal 2 apparaten tegelijk kijken (en dan dus ook naar andere zenders). Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
JACK
15-03-2022
Het komt er op neer dat je bijna evenveel betaald voor een internet only abbo als voor een compleet abonnement. Is er ook iets waar je de NPO volledig kan elimineren?
Casper
09-03-2022
Ik vind het vooral jammer dat ik mijn abonnement niet kan "pauzeren" tijdens langere tijd van afwezigheid. Ik ben regelmatig langere tijd weg en "moet" dan betalen voor mijn tv abonnement en internet wat ik niet gebruik. Tijdelijk stopzetten kan wel, maar dan moet alle hardware worden ingeleverd en bij terugkomst weer aanvragen.
Reactieformulier overslaan
Laat hier een reactie achter
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Sluiten
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
Sluiten
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Sluiten
Bedankt voor uw reactie!