Geen IS/RA-punt in huis? Dit kun je doen
Neem je een abonnement bij een provider die DSL-internet levert? Dan heb je een zogenaamd IS/RA-punt van KPN nodig. Maar wat is dat precies? En waar vind je ‘m? Wat moet je doen als je er geen hebt? Al je vragen worden hier beantwoord.
Inhoud
- Wat is een IS/RA-punt?
- Zo vind je 'm
- IS/RA-punt aansluiten op een modem
- IS/RA-punt aanleggen
- IS/RA-punt herstellen
- IS/RA-punt verplaatsen
- IS/RA-punt verwijderen
- Alternatieven voor DSL-internet
Wat is een IS/RA-punt?
Het IS/RA-punt (‘infrastructuur randapparatuur’) is de hoofdaansluiting waar je je modem aansluit op het internet. Het is de scheiding tussen het telefoonnet en jouw randapparatuur (modem, telefoon, tv etc.). De aansluiting is alléén voor internet via de telefoonlijn (DSL), dus niet voor kabel en glasvezel.
Vinden
De kans is groot dat ook jij ‘gewoon’ een IS/RA-punt in je huis hebt. Maar hoe kan je die vinden?
Eerst hoe zo’n hoofdaansluiting eruitziet. Er zijn er verschillende, afhankelijk van het jaartal van installatie:
V.l.n.r.: lasdoos van vóór 1990, IS/RA-punt van 1990-2000, IS/RA-punt van na 2000, wandcontactdoos in de woonkamer.
Mogelijkheid 1: Meterkast Start met zoeken in de meterkast! In de overgrote meerderheid van de woningen zit ‘ie daar.
Mogelijkheid 2: Huiskamer Niet te vinden in je meterkast? Zoek dan in je huiskamer naar een wandcontactdoos met 4 gaten (voor ‘telefoonstekkers’).
Mogelijkheid 3: Gang Ook niet in de woonkamer gevonden? Kijk dan nog eens heel goed in je gang, rondom de meterkast. Het kan zijn dat je daar de aansluiting vindt.
Mogelijkheid 4: Kruipruimte Kan je het IS/RA-punt helemaal niet vinden? Dan is jouw aansluiting naar alle waarschijnlijkheid losgehaald/verwijderd. Het enige wat er dan nog over is, is een blauwe kabel onder je huis. Deze moet je in de kruipruimte kunnen vinden.
Kabel gevonden? Dan kun je in ieder geval het IS/RA-punt laten herstellen door KPN of een andere provider. Anders is internet via DSL in jouw huis onmogelijk.
Gevonden?
Dan kun je met een gerust hart een abonnement afsluiten bij een DSL-provider. Maar let op: welk soort punt heb je? Want internet aansluiten is niet op ieder type even gemakkelijk.
Niet gevonden?
Dan heb je nu 2 opties:
- (Zelf) laten aanleggen. Dit kan extra kosten meebrengen, afhankelijk van hoe je dit regelt.
- Kiezen voor kabel of glasvezel in plaats van DSL. Want dan heb je deze telefoonaansluiting helemaal niet nodig.
Aansluiten
Je modem aansluiten op een IS/RA-punt van na 1990 is eenvoudig: kwestie van telefoonstekkertje erin steken en controleren of ‘ie werkt. Maar wat als je een verouderde lasdoos of een wandcontactdoos hebt als hoofdaansluiting? Dan is er iets meer stunt- en vliegwerk nodig…
Verder lezen: IS/RA-punt aansluiten op een modem
Aanleggen
Je hebt geen IS/RA-punt in huis, maar wilt wél internet via de telefoonlijn (DSL)? Dan zul je ‘m moeten laten aanleggen. Als je dit slim doet, kun je veel kosten besparen…
Zélf aanleggen?
Waarschuwing: ga nooit zélf aan het IS/RA-punt sleutelen! Want maak je de aansluiting kapot? Dan draai je sowieso op voor de kosten, en die kunnen flink oplopen. Laat het de vakman doen. Dat scheelt niet alleen geld, maar ook tijd.
Bovendien mág het ook niet. De aansluiting is namelijk eigendom van KPN. Consumenten mogen daar niet aankomen; niet aanleggen, niet vervangen en ook niet verplaatsen.
Aanvragen
Je kunt je aanvraag voor een nieuw IS/RA-punt op verschillende manieren aanvliegen:
- Zelf kopen: via mijnaansluiting.nl kun je een nieuw IS/RA-punt kopen. Maar dan zijn de gemaakte kosten normaal gesproken voor jou.
- Sluit een abonnement af bij KPN (of een andere DSL-provider): dan regelt een monteur de aansluiting. Of hier kosten aan verbonden zijn, dat verschilt per situatie. Neem daarvoor contact op met je aanstaande provider.
NB: Wil je een extra IS/RA-punt aanvragen? Dan draai je sowieso altijd voor de aansluitkosten op.
Herstellen
Zie je wel waar de aansluiting gezeten heeft, maar is ‘ie verwijderd of kapot? Dan kan een monteur van je provider deze herstellen of vervangen. Maar let op: dit kan extra kosten meebrengen, ook al heb je een (nieuw) abonnement.
Zelf herstellen?
Allereerst is het belangrijk om te weten dat je zélf niets mag doen. Het IS/RA-punt is namelijk eigendom van KPN. Jij als consument mag daar niet aankomen.
Doe je het toch? Dan draai je sowieso op voor de kosten als KPN er daarna zelf nog aan moet sleutelen. Mogelijk zijn er nog andere gevolgen (zoals een boete).
Wat ook de reden is dat je aansluiting hersteld of vervangen moet worden, laat een vakman komen.
Kapot, verwijderd of verouderd?
Hieronder vertellen we je per situatie wat je moet doen en wat de kosten zijn.
Situatie | Wat te doen? | Kosten |
1. Het IS/RA-punt is kapot | Neem contact op met je DSL-provider. Normaal gesproken regelen zij een monteur om de aansluiting te herstellen. Geen abonnement? Dan bel je KPN voor een reparatieverzoek. Of ga naar mijnaansluiting.nl. |
Meestal gratis als je een abonnement hebt (controleer dit voor de zekerheid altijd bij je provider). Zonder abonnement draai je waarschijnlijk wel voor de kosten op: grofweg tussen de 100 en 1.000 euro. (Dit is een inschatting, per situatie kan de prijs verschillen). |
2. Het IS/RA-punt is verwijderd |
Neem contact op met je DSL-provider. Normaal gesproken regelen zij een monteur om de aansluiting te herstellen. Geen abonnement? Dan bel je KPN voor een reparatieverzoek. Of ga naar mijnaansluiting.nl. |
Meestal gratis als je een abonnement hebt (controleer dit voor de zekerheid altijd bij je provider). Zonder abonnement draai je waarschijnlijk wel voor de kosten op: grofweg tussen de 100 en 1.000 euro. Dit is een inschatting, per situatie kan de prijs verschillen). |
3. Het IS/RA-punt is verouderd |
Deze situatie kan lastig zijn. De meeste providers vervangen geen aansluiting zolang die nog werkt. Dat is ook wel logisch: een provider moet altijd een KPN-monteur inschakelen, en dit kost natuurlijk gewoon geld. |
De kosten om een verouderde aansluiting op eigen initiatief te vervangen, betaal je zelf. Het bedrag kan erg uiteenlopen. Vraag dus vooraf om een prijsopgaaf! |
Verplaatsen
Heb je de aansluiting gevonden, maar zit ‘ie niet op de plaats waar jij ‘m wilt? Dan kun je ‘m laten verplaatsen of verleggen (normaal gesproken tegen kosten voor eigen rekening). Óf zelf verlengen naar een ander punt.
Verder lezen: IS/RA-punt verplaatsen
Verwijderen
Ben je van plan je aansluiting te verwijderen? Niet doen! Dit mag simpelweg niet, omdat het punt eigendom is van KPN.
…of tóch kabel of glasvezel?
Voor DSL-internet heb je een IS/RA-punt nodig. Maar níet voor kabel of glasvezel. Dus heb je geen IS/RA-punt in huis en vind je het te duur of te veel gedoe om het te laten aanleggen, dan zijn deze opties zeker de vergelijking waard.
Vergeet niet je postcode in te voeren in de vergelijker. Zo zie je of deze opties op jouw adres mogelijk zijn.
Zijn andere opties op jouw adres niet beschikbaar en móet je wel DSL nemen? Dan heb je geen keuze. Gelukkig kun je dan altijd nog geld besparen door via onze vergelijker het goedkoopste pakket te vinden.