prijsvergelijken

IS/RA-punt verplaatsen

26 oktober 2021 (laatste wijziging 11 november 2021) door Coen

Ben je niet tevreden over de plek van je IS/RA-punt? Of moét de aansluiting wel ergens anders naartoe? Dan kun je die door een professionele monteur laten verplaatsen.

Let wel: laten verplaatsen, want je mag het niet zelf doen! De aansluiting is namelijk eigendom van KPN. Als consument mag je daar niet aankomen.

Kosten

Is de verplaatsing noodzakelijk? Dan is de kans groot dat je netwerkbeheerder de kosten betaalt.

De verplaatsing is noodzakelijk wanneer je gaat verbouwen en er daardoor kans is dat je de aansluiting en/of kabels beschadigt. Of als door de verbouwing de aansluiting verdwijnt (omdat je bijvoorbeeld een muur weghaalt).

Na melding van je verbouwing komt je netbeheerder het punt binnen 16 weken verplaatsen.
Is de verplaatsing niet noodzakelijk? Dan betaal je de kosten zelf.

De verplaatsing is niet noodzakelijk als je het punt ‘niet mooi’ vindt of de plek ‘onhandig’. Het goede nieuws is dat je netbeheerder alleen de gemaakte kosten in rekening brengt. Vraag van tevoren hoe hoog deze kosten zijn!

Verlengen

Het IS/RA-punt zelf mag je dus niet verplaatsen. Maar je kunt de verbinding wél verlengen met een UTP-kabel. Dat werkt zo:

Je steekt het ene uiteinde van de kabel in het ISRA-punt. Het andere uiteinde stop je gewoon in je modem. Het enige verschil is dat je een langere UTP-kabel gebruikt dan degene die je meegeleverd krijgt van je provider.

Zo kun je je modem overal in huis plaatsen: in je slaapkamer, de woonkamer, de gang… Net waar ‘ie bij jou in huis het beste tot z’n recht komt. En hoe lang je kabel is, natuurlijk. 😉

Nog op zoek naar een provider?

Als je nog geen DSL-abonnement hebt, kun je ook met je toekomstige provider in overleg. Misschien zijn zij wel heel toeschietelijk en regelen ze de verplaatsing of verlenging voor je. ‘Nee’ heb je…!

Of je gaat uiteindelijk juist níet voor DSL, maar voor kabel of glasvezel. In dat geval heb je je IS/RA-punt helemaal niet meer nodig.

Beide opties hebben voor- en nadelen. Wat voor jou de beste keus is? Onderzoek het snel en eenvoudig met onze vergelijker!

start internet vergelijken

Coen

Geen reacties
Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.
Terug naar vergelijking
Start de chat