prijsvergelijken

IS/RA-punt aansluiten op een modem

26 juli 2018 (laatste wijziging 29 mei 2019) door Coen

Er bestaan verschillende typen IS/RA-punten. Vooral bij verouderde aansluitingen is het soms lastig om je DSL-modem eraan te koppelen. Daarom in dit artikel duidelijke instructies hoe je dit doet per type IS/RA-punt.

Let op: bedoel jij met ‘aansluiten’ een volledig nieuwe aansluiting? Lees dan: IS/RA-punt aanleggen of IS/RA-punt herstellen. Daar lees je ook wat de kosten daarvan zijn.

Het IS/RA-punt aansluiten op een modem werkt bij iedere aanbieder overigens hetzelfde. Het maakt niet uit of je nu KPN, Telfort, Tele2 of een andere DSL-provider hebt.

(Heb je Ziggo? Dan heb jij kabelinternet, en is dit hele artikel niet relevant voor jou. Jouw modem moet je aansluiten op het punt waar je kabel het huis binnenkomt, en niet je telefoonlijn.)

Internet aansluiten

Hieronder leggen we per type hoofdaansluiting uit hoe je je modem eraan koppelt.

Weet jij nog niet welk type jij hebt? Lees dan eerst: IS/RA-punt vinden.

Aansluiting type 1: ministekker

IS/RA-punt aansluiten op modem

Ziet jouw aansluiting eruit zoals 1 van de 2 hierboven afgebeelde kastjes? Dan is je modem aansluiten kinderspel:

Bij je installatiepakket van je provider vind je een telefoonkabel. Het ene stekkertje stop je in de juiste DSL-aansluiting van je modem (zie handleiding van je provider). De andere in het IS/RA-punt. Klaar!

Aansluiting type 2: wandcontactdoos

Zit jouw aansluiting niet in de meterkast, maar in je woonkamer in de vorm van een wandcontactdoos? Ook dan ben je zó klaar:

Bij je installatiepakket van je provider vind je (als het goed is) een telefoonstekker én telefoonkabel. De telefoonstekker plug je in de muur. De telefoonkabel stop je in de juiste DSL-aansluiting van je modem en de stekker (zie handleiding van je provider). Klaar!

Aansluiting type 3: lasdoos

Heb jij een verouderde lasdop als IS/RA-punt, zoals hierboven afgebeeld? Dan is er wat stunt- en vliegwerk nodig om je modem aan te sluiten. Volg dit stappenplan (ter verduidelijking hebben we ook een aansluitschema voor je gemaakt):

  1. Zoek de dunne grijze kabel die uit de lasdop komt.
  2. Knip deze kabel door, op ongeveer 25 cm van de lasdop.
  3. Strip de kabel aan het uiteinde, ongeveer 2 cm.
  4. Je ziet nu verschillende draadjes met verschillende kleuren. In ieder geval moet je een blauwe en een rode hebben. Strip deze ongeveer 0,5 cm. (Eventuele andere draadjes mag je negeren.)
  5. Als het goed is, heb je van je provider een aansluitdoosje gekregen. Maak die open volgens de instructies van je provider.
  6. Het blauwe draadje sluit je aan op het blauwe contactpunt. Het rode draadje op het rode contactpunt. Maak vervolgens het aansluitdoosje weer dicht.
  7. Nu kun je de telefoonkabel aansluiten op het aansluitdoosje en natuurlijk je modem (zie handleiding van je provider). Klaar!

Klaar? Testen!

Heb je eenmaal je modem aan weten te sluiten op je IS/RA-punt, dan kun je je aansluiting gaan testen. Dat doe je simpelweg door je modem aan te zetten, en te kijken of je ‘online’ komt.
In de handleiding van je provider staat beschreven hoe je het beste te werk kunt gaan.

Telefoon aansluiten

Wil je ook een telefoon aansluiten op je IS/RA-punt? Je kunt ‘m direct aansluiten op je modem, of in de woonkamer op een wandcontactdoos. Hoe het allemaal precies werkt, is afhankelijk van je provider en type modem. We verwijzen je dan ook graag door naar de handleiding van je provider.

Overstappen?

Je kan ook altijd nog overstappen naar een kabel- of glasvezelaanbieder. Je kunt op z’n minst je opties even naast elkaar leggen met onze vergelijker. Er zijn altijd wel mooie aanbiedingen te vinden.

start internet vergelijken

Coen

Geen reacties
Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.
Terug naar vergelijking
Start de chat