MB, Mbit en Mb/s: wat is het verschil?
Je komt deze verschillende termen vaak genoeg tegen. Misschien als je zoekt naar een smartphone met genoeg opslagcapaciteit. Of wanneer je op zoek bent naar een snellere internetverbinding. Maar wat is nou precies het verschil tussen MB, Mb/s of Mbit?
Verschil Mbit en MB
Om te beginnen staan de afkortingen Mbit en MB voor:
Mbit (ook wel Mb) = Megabit
MB = Megabyte
In de afkorting voor Megabit schrijf je de 'b' altijd met een kleine letter. Een klein, maar belangrijk verschil dus 🙂
Wat betekent MB?
Deze vorm komt je misschien het meest bekend voor: MB, oftewel Megabyte. Kortgezegd geeft de term 'Megabyte' de hoeveelheid ruimte aan dat een bestand inneemt. Het kan ook gebruikt worden als indicator van de opslagruimte van een apparaat.
We kunnen tegenwoordig steeds meer op een telefoon, computer of harde schijf kwijt. Daarom wordt de opslagruimte nu voornamelijk uitgedrukt in GB: Gigabyte. 1 Gigabyte bestaat (ongeveer) uit 1.000 Megabyte.
Denk eens aan de ruimte die je op je smartphone hebt. Dit kan bijvoorbeeld 64 GB, 128 GB of zelfs 512 GB zijn. Of denk aan de externe harde schijf die je hebt aangeschaft, speciaal voor al je films en series. Op een harde schijf kun je algauw meer dan duizend Gigabytes aan bestanden kwijt. Oftewel: een paar Terabytes! 1 Terabyte bestaat weer uit 1.000 Gigabyte.
1.000 Megabytes = 1 Gigabyte | 1.000 Gigabyte = 1 Terabyte |
Wat betekent Mb/s of Mbit?
Hoewel de term Megabit niet zo vaak wordt gebruikt als Megabyte, staat het ook voor de grootte van een bestand. De term wordt voornamelijk gebruikt door internetproviders. Die duiden het vaak aan als: Mbit/s, Mb/s of Mbps. Alle termen staan voor hetzelfde: het aantal Megabit dat je per seconde kunt binnenhalen.
De één heeft in zijn pakket een internetsnelheid van 10 Mb/s. Dit betekent dus dat het je 1 seconde kost om een bestand van 10 Megabit binnen te halen.
De ander kan bestanden sneller binnenhalen, bijvoorbeeld met een snelheid van 100 Mb/s. Oftewel: een bestand van 100 Megabit is in 1 seconde gedownload. En er zijn zelfs pakketten met 500 Mb/s: binnen 1 seconde is een bestand van 500 Megabit binnen.
Oké... maar hoeveel is nou 1 Megabit? Daarvoor moeten we een beetje omrekenen:
1 Megabyte (MB dus) bestaat uit 8 Megabit (Mb).
Even een voorbeeld. Stel, je wilt een film downloaden op je computer. De ruimte die deze film inneemt, is 800 MB. Je hebt een internetsnelheid van 10 Mbit/s. Hoe lang duurt het dan voor de film binnen is?
|
Download je dezelfde film van 800 MB terwijl je een snelheid van 100 Mb/s hebt in plaats van 10 Mb/s? Dan ben je met een minuutje al klaar!
Als je tenminste alleen een film downloadt. Is er ook nog iemand aan het gamen terwijl je wacht op je download? Dan zal je wat meer geduld moeten hebben 🙂
Hoe snel internet heb ik nodig?
Zie jij je downloads het liefst zo snel mogelijk binnen vliegen, dan spreekt het voor zich dat je beter kunt kiezen voor een snelheid van 100 Mb/s dan voor 10 Mb/s. Je kán wel met een lagere snelheid bestanden downloaden, alleen heb je dan iets meer geduld nodig. Lees hier precies welke internetsnelheid jij nodig hebt!
Zeker als meerdere personen tegelijkertijd gebruikmaken van de internetverbinding. Benieuwd welke snelheid er mogelijk is? Doe dan de postcodecheck op onze internetvergelijker en bekijk welke provider er het beste uitkomt: