prijsvergelijken

MB, Mbit en Mb/s: wat is het verschil?

19 augustus 2019 (laatste wijziging 13 mei 2020) door Suzanne

Je bent deze verschillende termen vaak genoeg tegengekomen. Misschien toen je op zoek ging naar een smartphone met genoeg opslagcapaciteit. Of wanneer je op zoek bent naar een snellere internetverbinding. Maar wat is nou precies het verschil tussen MB, Mb/s of Mbit?

Verschil Mbit en MB

Om te beginnen staan de afkortingen Mbit en MB voor:

Mbit (ook wel Mb) = Megabits

MB = Megabytes

In de afkorting voor Megabits schrijf je de 'b' altijd met een kleine letter. Een klein, maar belangrijk verschil dus 🙂 

Wat betekent MB?

verschil mbit en mb

 

Deze vorm komt je misschien het meest bekend voor: MB, oftewel Megabyte. Kortgezegd geeft de term 'Megabyte' de hoeveelheid ruimte aan dat een bestand inneemt. Het kan ook gebruikt worden als indicator van de opslagruimte van een apparaat.

We kunnen tegenwoordig steeds meer op een telefoon, computer of harde schijf kwijt. Daarom wordt de opslagruimte nu voornamelijk uitgedrukt in GB: Gigabyte. 1 Gigabyte bestaat uit 1.000 Megabyte. 

Denk eens aan de ruimte die je op je smartphone hebt. Dit kan bijvoorbeeld 32GB, 64GB of zelfs 128GB zijn. Of denk aan de externe harde schijf die je hebt aangeschaft, speciaal voor al je films en series. Op een harde schijf kun je algauw honderden Gigabytes aan bestanden kwijt. Of zelfs een paar Terabytes! 1 Terabyte bestaat uit 1.000 Gigabyte. 

1.000 Megabytes = 1 Gigabyte | 1.000 Gigabyte = 1 Terabyte

Wat betekent Mb/s of Mbit?

verschil mbit en mb
Hoewel de term 'Megabits' niet zo vaak wordt gebruikt als Megabytes, staat het ook voor de grootte van een bestand. De term wordt voornamelijk gebruikt door internetproviders. Die duiden het vaak aan als: Mbit/s, Mb/s of Mbps. Alle termen staan voor hetzelfde: het aantal Megabits dat je per seconde kunt binnenhalen.

De één heeft in zijn pakket een internetsnelheid van 10 Mb/s. Dit betekent dus dat het je 1 seconde kost om een bestand van 10 Mbit binnen te halen. De ander kan bestanden sneller binnenhalen, bijvoorbeeld met een snelheid van 100 Mb/s. Oftewel: een bestand van 100 Mbit is in 1 seconde gedownload. En er zijn zelfs pakketten met 500 Mb/s: binnen 1 seconde is een bestand van 500 Mbit binnen.

Oké... maar hoeveel is nou 1 Megabit? Daarvoor moeten we helaas wat omrekenen:

1 Megabyte (MB dus) bestaat uit 8 Megabits (Mb).

Even een voorbeeld. Stel, je wilt een film downloaden op je computer. De ruimte die deze film inneemt, is 800 MB. Je hebt een internetsnelheid van 10 Mb/s. Hoe lang duurt het dan voor de film binnen is?

 

  • 800 MB moet je keer 8 doen, want je wilt het in Megabit hebben. Dan kom je dus uit op 6.400 Mbit.
  • Dat deel je door je snelheid per seconde: 10 Mbit. Dit is 640 seconden. 
  • Oftewel, je zal dik 10 minuten moeten wachten tot je film gedownload is!

 

Download je dezelfde film van 800 MB terwijl je een snelheid van 100 Mb/s hebt in plaats van 10 Mb/s? Dan ben je met een minuutje al klaar! Als je tenminste alleen een film downloadt. Is er ook nog iemand aan het gamen terwijl je wacht op je download? Dan zal je wat meer geduld moeten hebben 🙂

Hoe snel internet heb ik nodig?

verschil mb mbitZie jij je downloads het liefst zo snel mogelijk binnen vliegen, dan spreekt het voor zich dat je beter kunt kiezen voor een snelheid van 100 Mb/s dan voor 10 Mb/s. Je kán wel met een lagere snelheid bestanden downloaden, alleen heb je dan iets meer geduld nodig. Lees hier precies welke internetsnelheid jij nodig hebt!

Zeker als meerdere personen tegelijkertijd gebruikmaken van de internetverbinding. Benieuwd welke snelheid er mogelijk is? Doe dan de postcodecheck op onze internetvergelijker en bekijk welke provider er het beste uitkomt:

start internet vergelijken

Suzanne

Mijn naam is Suzanne. Met de artikelen die ik schrijf, wil ik antwoord geven op vragen die jij hebt. Over internet of mobiele abonnementen. Zodat het voor jou in 1 oogopslag duidelijk is waar je aan toe bent.

Geen reacties
Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.
Terug naar vergelijking
Start de chat