Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
9:00 - 17:30
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
 • Onafhankelijk
 • Alle grote aanbieders
 • Persoonlijk
Uitstekend via Trustpilot Logo trustpilot
"Uitstekende service"

Artikel overslaan
 
Door Annick 10-10-2022 (laatste wijziging 20-12-2023)

Kan ik internet in een recreatiewoning laten aansluiten?

Door Annick 10-10-2022 (laatste wijziging 20-12-2023)

Wil je internet laten aansluiten in je recreatiewoning? Als je al een postcode hebt waarmee je dit kunt checken, doet deze het vaak niet of kan de provider het niet leveren. Toch wil je graag online zijn. Wat kun je dan doen om te internetten tijdens je vakantie? Ik leg de mogelijkheden voor je uit.

Inhoud

Internet in recreatiewoning aansluiten 

Het is meestal niet mogelijk om een vaste internetaansluiting te regelen in een recreatiewoning. De oorzaak hiervan is dat er geen aansluiting is waarop ook daadwerkelijk een abonnement besteld kan worden. Wat kun je dan doen? Het is toch fijn als je ook in je vakantiewoning af en toe online kunt zijn.

Geen zorgen, er zijn een aantal laagdrempelige mogelijkheden voor internet in jouw vakantieverblijf. Misschien hoef je niet eens een nieuw abonnement af te sluiten!

Internet via mobiel netwerk 

Waarschijnlijk heb je via je smartphone al een abonnement met 4G of 5G. Internetten via een mobiel netwerk netwerk is een goede oplossing als er geen enkele internetaansluiting mogelijk is in je recreatiewoning. Wanneer je inderdaad kiest voor internet via 4G, betekent dat niet dat je alleen via je smartphone gebruik kunt maken van internet. 

Als je wilt internetten via je mobiele data, heb je 2 dingen nodig:

 • sim only abonnement (met genoeg data)
 • 4G-router (optioneel)

Een 4G-router is handig, want het zorgt ervoor dat je met meerdere apparaten van hetzelfde netwerk gebruik kunt maken. Deze router is hiervoor speciaal ontworpen en heeft een sleuf waar precies een simkaart in past.  Maar wist je dat je van je smartphone ook een router kunt maken? Je maakt dan een hotspot aan in de instellingen van je telefoon.

Andere toestellen moeten nu met een wachtwoord - dat je zelf kunt bepalen - verbinden met jouw netwerk. Het nadeel is dat iedereen gebruik maakt van jouw internet abonnement. Zorg er dus voor dat je genoeg data hebt, zeker als (meerdere) mensen ook nog filmpjes willen kijken.

Toch liever een 4G-router? Bij sommige abonnementen krijg je een router erbij, maar in de meeste gevallen moet je hem zelf aanschaffen. Als je googlet op '4G router' krijg je een hele lijst met geschikte apparaten. Dan rest alleen nog je sim only abonnement! We hebben een paar tips om het juiste abonnement uit te kiezen:

Tip 1: kies een sim only met in elk geval 10 GB aan data. Gaan er veel mensen gebruikmaken van het netwerk, kies dan nog meer.

Tip 2: kies een provider die een dataplafond heeft, of waarbij je snelheid wordt verlaagd als de data op is. Zo heb je niet ineens enorme kosten als iemand per ongeluk te lang op 4G een filmpje heeft gekeken.

Tip 3: vergelijk voordat je een sim only afsluit, en kies voor de goedkoopste sim only bundel die bij jouw wensen past.

Bij deze providers ga je nooit buiten de bundel
Provider

Wat gebeurt er als je data op is?

Ben

Je kunt een gratis dataplafond instellen.

hollandsnieuwe

Je kunt helemaal niet meer internetten als je data op is.

KPN

Je kunt nog steeds internetten, de snelheid wordt verlaagd.

Budget Mobiel

Je kunt nog steeds internetten, de snelheid wordt verlaagd.

Simpel

Je kunt een dataplafond instellen (€ 0,50 per maand).

Odido

Je kunt gratis instellen dat je internetsnelheid wordt verlaagd. Let op: dit staat niet standaard ingesteld.

Vodafone

Je kunt gratis instellen dat je internetsnelheid wordt verlaagd. Let op: dit staat niet standaard ingesteld.

Youfone

Je kunt een dataplafond instellen (€ 0,50 per maand).

vergelijk sim only

Waar moet je op letten wanneer je kiest voor 4G of 5G?

Kies je inderdaad voor internetten via je mobiele bundel, dan zijn er nog wel een aantal dingen om op te letten. Bijvoorbeeld:

Kun je de data onbeperkt gebruiken of zit er een limiet op?

Wanneer je van plan bent om internet op meerdere apparaten tegelijkertijd te gaan gebruiken, zal je merken dat je in een mum van tijd door je data heen bent. Ontvang je bijvoorbeeld 10 GB per maand? Met alleen je smartphone heb je hier vaak wel genoeg aan. Maar als je kinderen tegelijkertijd filmpjes willen kijken is een onbeperkte databundel een betere keuze.

Wat is je maximale snelheid?

4G is 4G, denk je misschien. Toch betekent dat niet dat je bij elke provider die 4G aanbiedt een even hoge snelheid ontvangt. Zo biedt de ene provider een maximale snelheid aan van 250 Mb/s, terwijl de andere een magere 5 Mb/s als max aanbiedt. Je merkt dan echt wel verschil. Alle maximumsnelheden worden overzichtelijk in onze vergelijker laten zien. 

Hoe lang zit je aan het abonnement vast?

Misschien zoek je een maandelijks opzegbaar abonnement omdat je maar een aantal weken in het jaar in je recreatiewoning verblijft. Of misschien verhuur je de woning aan anderen en wil je liever een 1- of 2-jarig contract. Ale deze mogelijkheden worden aangeboden door providers.

Sim only bundels bij mobiele providers

Je kunt prima uit de voeten met een 'gewoon' sim only abonnement, die dus eigenlijk geschikt zijn voor je mobiele telefoon. Maar er zijn ook providers die speciaal een 4G-abonnement aanbieden voor een woning:

Odido: 4G voor Thuis

Odido heeft speciale abonnementen voor 4G voor Thuis. Je kunt kiezen voor sim only wanneer je zelf al een router hebt die geschikt is voor een simkaart.

soort bundel aantal GB maximumsnelheid prijs per maand contractduur
4G voor Thuis (sim only) onbeperkt* 30 Mb/s v.a. € 35,- 2 jaar
4G voor Thuis Extra Snel (inclusief router) 100 Mb/s v.a. € 49 2 jaar

* De abonnementen bieden een onbeperkt aantal GB, maar hier zit wel een fair use policy aan verbonden. Zo krijg je per maand een limiet van 150 GB, en als je hier overheen bent, kun je handmatig je bundel (gratis) verhogen met 5 GB per keer. 

Bij het Extra Snel abonnement ontvang je daarnaast ook een buitenrouter.

Voordelen van 4G voor Thuis

 • Je staat niet voor onverwachte kosten: je gaat namelijk nooit over je internetverbruik heen
 • De router wordt goed beoordeeld
 • Mogelijkheid tot hoge snelheid van 100 Mb/s (alleen bij abonnement Extra Snel)

Nadelen van 4G voor Thuis

 • Het is niet op elk adres mogelijk
 • De maximumsnelheid van 30 Mb/s is niet heel hoog wanneer je het internet met veel personen gebruikt
 • Je zit minstens 1 jaar vast aan het abonnement
 • Prijzig

Vodafone: Mobiel internet

Vodafone biedt 3 bundels voor 4G internet, alle 3 sim only. Je moet hiervoor dus al in het bezit zijn van een 4G-router, of je koopt hem zelf los erbij. 

Je kunt deze pakketten bestellen via de klantenservice van Vodafone.

soort bundel aantal GB maximumsnelheid prijs per maand contractduur

basis

1 GB 225 Mb/s € 10,- 1 maand

standaard

5 GB 225 Mb/s € 20,- 1 maand

extra

15 GB 225 Mb/s € 30,- 1 maand

Voordelen van Vodafone Mobiel internet

 • De pakketten zijn maandelijks opzegbaar, ideaal voor een tijdelijk verblijf
 • Je ontvangt een hoge maximumsnelheid*
 • Vodafone stuurt je een SMS op 80% en 100% van je verbruik

Nadelen van Vodafone Mobiel internet

 • Je bent snel door je data heen met veel mensen tegelijkertijd op internet
 • De bundels zijn zonder router
 • Je betaalt extra wanneer je over de bundel gaat (€ 0,075 per MB)

*Snelheden zoals deze zijn niet altijd mogelijk. Tijdens je bestelling bij Vodafone kun je checken of jij in een goed dekkingsgebied valt. 

Meer 4G-abonnementen die maandelijks opzegbaar zijn én andere oplossingen, vind je in ons artikel over tijdelijk internet.

KPN: Sneller internet buitengebied

KPN biedt een alternatief aan wanneer je vakantiewoning zich in een buitengebied bevindt. Het nadeel is wel gelijk dat KPN op je adres beschikbaar moet zijn. Vaak is dit - in elk geval in recreatiewoningen - niet het geval. Is KPN wel beschikbaar, en is je snelheid (de afgelopen 6 maanden) lager dan 30 Mb/s? Dan kom je in aanmerking voor dit abonnement. 

soort bundel aantal GB maximumsnelheid prijs per maand contractduur
Sneller internet buitengebied onbeperkt 50 Mb/s v.a. € 42,50 1 jaar
Sneller internet buitengebied onbeperkt 50 Mb/s v.a. € 45,50

1 maand

Het abonnement is even duur als een 'gewoon' instap abonnement van KPN. Bovendien krijg je een 4G-router gratis in bruikleen als nieuwe KPN klant.

Wifi-hotspots gebruiken 

Vind je het teveel moeite of geld voor je vakantiehuis waar je maar af en toe bent? Ziggo biedt op 2 miljoen plekken in Nederland wifi-hotspots. Daarmee kun je op een open wifi-netwerk internetten. Het kan zo zijn dat je in je recreatiewoning gebruik kan maken van deze hotspots. Dit kan je een hoop geld besparen. 

Let wel op welke sites je bezoekt wanneer je op een openbaar wifi-netwerk zit. Deze netwerken zijn namelijk makkelijk te hacken. Ook zijn er soms 'nep-netwerken' die worden aangemaakt door criminelen. Die maken dan zelf een hotspot aan en noemen die bijvoorbeeld 'Ziggo wifi'. Wanneer jij denkt dat je op de hotspot van je provider zit, zit je in werkelijkheid op het netwerk van zo'n crimineel. Wil je privacy-gevoelige informatie versturen, zet dan dus even je 4G aan. (Volkskrant)

Als je internet alleen nodig hebt om bereikbaar te zijn en af en toe iets op te zoeken, kun je ook gebruikmaken van mobiel internet op je telefoon. Je kunt ervoor kiezen om je bundel voor een maand te verhogen wanneer je bijvoorbeeld ook filmpjes wilt kijken. Of bekijk de keuzes voor onbeperkt mobiel internet

internet in recreatiewoning

 
Tags van deze pagina
Geen tags gevonden.
 
Navigatie
Home>Internet vergelijken>Internet blog>Kan ik internet in een recreatiewoning laten aansluiten?
Jaap
20-08-2023
Lokatie verblijf in Frankrijk, we hebben alleen Strood. En will op Afstand via een Camera onze tuin zien, desnoods alleen indien beweging. Wat zijn de opties?
Reactie op Jaap
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Jaap, Je kunt dan het beste terecht bij een Franse internet provider, of vergelijker. Wij vergelijken alleen Nederlandse internet providers dus ik ben bang dat ik je hiermee niet kan helpen. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Leni
14-12-2022
Wij hebben glasvezel in ons vakantiehuisje, maar dat abonnement vinden we te duur worden omdat we er maar weinig gebruik van maken. Wel vinden we het handig om de verwarming op afstand dus via WiFi aan te zetten. Kan dat als je een router neemt met een sim kaart . Misschien stomme vraag maar ik kom er niet goed uit hoe dat zit.
Reactie op Leni
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Leni, Dat is een goede vraag. Ik denk wel dat dat mogelijk is, maar voor de zekerheid zou ik het even navragen bij de provider waar je naartoe wilt overstappen voor een simkaart. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Els
03-04-2020
Beste Linda, Kan ik nog een vraag stellen via dit forum?
Reactie op Els
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Els, Jazeker, wij kunnen nog steeds helpen met vragen over dit onderwerp. Waar kan ik je precies mee helpen?
Rob
30-04-2019
Beste Linda, In het buitengebied in Barchem hebben we sinds kort glasvezel aansluiting op onze recreatiewoning. We vertoeven hier in de weekenden en gedurende korte vakanties. We zijn op zoek naar een betaalbare aansluiting voor internet. Bijvoorbeeld een seizoens aansluiting van half april’t/m half oktober. Is dat mogelijk? Of moet elk jaar een nieuwe aansluiting regelen? Ben benieuwd naar jullie oplossingen Groet, Rob
Reactie op Rob
Annick van Prijsvergelijken
Beste Rob, Bij een (particulier) internetabonnement is de minimale contractsduur 1 jaar. Als je het contract eerder wilt ontbinden, zou je als nog de resterende abonnementskosten moeten betalen. Alleen bij een verhuizing geldt dit niet altijd. Maar in dit geval kun je het niet eerder kosteloos opzeggen. Een andere mogelijkheid is om een mifi-router aan te schaffen. Hiermee kun je dan internetten via 4G. En je kunt dan een sim only abonnement daarbij afsluiten. Vodafone biedt bijvoorbeeld maandelijks opzegbare abonnementen. Hier zit wel een limiet bij voor het gebruik dus het is niet mogelijk om onbeperkt te internetten. Vodafone verkoopt dit soort abonnementen alleen via hun klantenservice. Ik hoop je zo voldoende geïnformeerd te hebben. Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik het graag. Met vriendelijke groet, Annick van Prijsvergelijken.nl
Linda
04-03-2019
Ik heb een stacaravan en ik wil daar graag een internetverbinding hebben. ik doe veel spelletjes op de pc online, facebook en natuurlijk mailen en streamen ed en als ik daar ben wil ik natuurlijk een goede verbinding zonder veel gezeur. er is zover ik weet geen glasverzel maar er zit wel een kpn kastje naast mn caravan. dus bij wie kan ik de goedkoopste en beste aansluiting afsluiten 🙂 Groetjes Linda
Reactie op Linda
Annick van Prijsvergelijken
Beste Linda, Als het KPN kastje naast de caravan een IS/RA punt is, kun je wel een vast internetabonnement afsluiten. Het gaat dan via een DSL-verbinding waar verschillende providers op kunnen leveren. Ik kan nu moeilijk inschatten of dit het juiste kastje is maar wellicht weet de beheerder dit wel. Een andere mogelijkheid is om internet af te sluiten via 4G. Voordeel hiervan is dat je hier geen vaste verbinding voor hoeft te hebben maar wel goed en snel internet kunt krijgen. Een nadeel is dat je wel voor het verbruik betaalt. Het is niet onbeperkt. Een provider zoals T-Mobile biedt 4G voor thuis aan. Ik hoop je zo voldoende geïnformeerd te hebben. Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik het graag. Met vriendelijke groet, Annick van Prijsvergelijken.nl
Reactieformulier overslaan
Laat hier een reactie achter
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Sluiten
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
Sluiten
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Sluiten
Bedankt voor uw reactie!