Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
9:00 - 17:30
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
  • Onafhankelijk
  • Alle grote aanbieders
  • Persoonlijk
Uitstekend via Trustpilot Logo trustpilot
"Uitstekende service"

Artikel overslaan
 
Door Suzanne 21-06-2021 (laatste wijziging 23-02-2024)

Dataweb: de oudste én nog zelfstandige zakelijke internet provider

Door Suzanne 21-06-2021 (laatste wijziging 23-02-2024)

DataWeb: wellicht een naam die je nog niet zo vaak hebt gehoord. Het bedrijf viert dit jaar haar 25'e verjaardag is daarmee de oudste en nog zelfstandige zakelijke provider. Wat is er zo bijzonder aan deze internet provider?

25 jaar geleden is DataWeb begonnen als studieopdracht door studenten van de Haagse Hogeschool. Inmiddels levert en beheert het bedrijf internet- en netwerkverbindingen voor bedrijven zoals Diergaarde Blijdorp, Nuon en Moneyou. Daarbij staat de betrouwbaarheid en persoonlijke service centraal. Onder het motto 'altijd en overal' zorgt DataWeb dat er altijd een netwerkoplossing wordt gevonden.

Voor elk probleem een oplossing

Multicarrier systeem

Namen van providers die je misschien wél meer zeggen, zijn bijvoorbeeld KPN of Ziggo. Deze providers leveren alleen niet in alle uithoeken van het land, en wanneer ze wel leveren, kun je op sommige plekken maar een lage snelheid ontvangen. Dat is waar DataWeb om de hoek komt kijken met een zogenaamd 'multicarrier systeem'.

Door dit multicarrier systeem kan DataWeb altijd een verbinding leveren. "KPN, Ziggo, Tele2, T-Mobile: verzin wat en we kunnen er wat mee," zegt Michel Elsenbroek, de account manager van Dataweb. "Voor ons maakt het niet uit of er een KPN netwerk is of een ander netwerk."

Rico Wisman, de manager van Dataweb, oppert: "Stel, je wilt een verbinding tussen 2 locaties, die helemaal van Groningen naar Maastricht moet. Wij kijken dan wat er mogelijk is op beide locaties. Ik heb een partij nodig die een netwerk in Maastricht levert, dat is bijvoorbeeld KPN. En in Groningen hebben we bijvoorbeeld een Ziggo verbinding. Wij als DataWeb huren dan bij KPN een verbinding en bij Ziggo.

"Beide internetverbindingen komen vervolgens binnen in het netwerk van DataWeb. Deze worden met elkaar gekoppeld zodat de locaties met elkaar in contact staan. We hebben een soort switch waar ik beide stekkers in steek, en die zien elkaar dan als het ware."

Dark fiber

Ga je naar een internet provider, dan verwacht je natuurlijk een internetverbinding te ontvangen. Maar wil je als bedrijf alleen verbinding maken met de server op een andere locatie, dan is het voordeliger om dit zonder internetaansluiting te doen. Dit is mogelijk bij DataWeb. Dit wordt een gesloten verbinding of dark fiber genoemd. Oftewel: een onbelichte glasvezelverbinding.

Rico geeft een voorbeeld: "Stel, jouw bedrijf heeft 2 locaties die hun data willen synchroniseren. Dan wil je eigenlijk 1 lange stekker hebben, je wilt niet over internet, je wilt het er gewoon zo inprikken. En dan is je server gewoon aan beide kanten hetzelfde. Dus als alles afbrandt heb je de data aan de andere kant nog."

"Door dat ene snoertje praten ze als het ware met elkaar," aldus Michel. "Dat gaat niet over internet, daar kan niemand afluisteren, daar kan niemand tussen, en het is razendsnel."

Altijd en overal

Het motto van DataWeb is: altijd en overal. Maar hoe zit dat als je met je bedrijf in een buitengebied zit? In buitengebieden zijn er vaak geen hoge snelheden mogelijk en glasvezel is niet altijd een optie. Hier komt DataWeb's motto nog eens om de hoek kijken.

Als je KPN belt, zeggen ze: helaas, het is niet mogelijk. Wij zeggen: leuk dat je belt. Het kost 25 duizend euro.

Michel: "Gooi eens een dartpijl op de kaart van Nederland. Komt de pijl op land terecht? Dan maken we de verbinding voor je. Stel je hebt een oprit van een kilometer, dan gaat KPN niet denken van: nou, op jouw oprit ga ik eens graven. Daar kan KPN niets aan verdienen. Je belt DataWeb, wij maken hem. Of je het kunt betalen, is een andere vraag."

Rico: "Als je KPN belt, zeggen ze: helaas, het is niet mogelijk. Wij zeggen: leuk dat je belt. Het kost 25 duizend euro. Ja, het is misschien veel geld, maar ja, het is wel een oplossing waar je levenslang plezier van hebt.”

Edwin Jonker (Prijsvergelijken) & Rico Wisman (Dataweb)

VRRP 'kinderlijk eenvoudig' uitgelegd

Ben je eigenaar van een goedlopende website? Dan is het funest als de server waarop je je website host, eruit ligt. Gelukkig snappen ze dat bij DataWeb ook. De provider garandeert een uptime van 99,9%. De kans is dus minimaal dat de server eruit ligt.

Maar wat nou als je écht zeker wilt zijn dat je verbinding altijd werkt? Dan kies je voor de VRRP oplossing. VRRP staat voor Virtual Router Redundancy Protocol. Wanneer je hiervoor kiest, ontvang je 2 routers van 2 verschillende internetleveranciers. Deze routers vormen samen een soort virtuele router, waardoor je 'gewoon' gebruik kunt maken van 1 internetnetwerk. Deze 2 verbindingen gaan vervolgens beide via een verschillende route naar 2 verschillende datacenters van Dataweb. Waarom?

"Nou," legt Michel uit, "we maken vaak mee dat er een graafmachine bezig is, z'n schep in de grond zet en een fiber kapotmaakt. Als dit gebeurt, doet de andere verbinding het nog wel. Dus de route is anders, het netwerk is anders, de hardware is anders, de datacenters zijn anders. Waarom? Bijna alles kan kapot."

"En gaat de ene router kapot? Dan gaat het volautomatisch naar de volgende router. Je merkt er als klant niets van," aldus Rico.

Is het nog niet helemaal duidelijk wat VRRP nou inhoudt? Bekijk dan onderstaand filmpje!

Persoonlijke service

De klantenservice van DataWeb is 24/7 te bereiken. En heb je een technische vraag? Dan kun je erop rekenen dat je meteen met een deskundige te maken hebt.

"Als je consumenten provider belt, moet je eerst je klantnummer opgeven: ‘O heeft u een storing? Heeft u digitale TV, enzovoorts.’ Je krijgt heel veel vragen voor consumenten terwijl onze klanten bedrijven zijn die heel goed weten hoe zo’n verbinding werkt en die gewoon het beste moeten hebben," legt Michel uit.

"Ja," knikt Rico, "vooral als het om technische vragen gaat, zie je dat we onze klanten snel weer op weg kunnen helpen. In plaats van lange belscripts doorlopen, gaan we direct opzoek naar de kern van het probleem en denken we mee in een oplossing.”

Echt je eigen verbinding

Als je als bedrijf op zoek bent naar een internet verbinding, zal je in eerste instantie niet gelijk kiezen voor DataWeb. Hun klanten zijn namelijk vooral het midden- en grootbedrijf waar een prijsverschil zit met verbindingen voor ZZPers of kleinbedrijf.

Rico legt uit waar dit prijsverschil in zit. "We maken de internetverbinding altijd van de klant direct naar ons netwerk. Deze verbinding wordt met niemand anders gedeeld. Op het moment dat jij Ziggo hebt bijvoorbeeld, gaat iedereen met z’n allen over dezelfde lijn. Dataweb werkt zo: de lijn gaat van het pand naar ons netwerk, en die bandbreedte is van jou, daar zit geen buurman op."

Michel vult aan: "Vergelijk het met een pakket van een reguliere provider. Die verkoopt 1 verbinding aan 20 verschillende klanten, dus dan heb je maar 1/20e deel van die verbinding gegarandeerd. Bij ons krijg je een onversneden verbinding."

Die bandbreedte is van jou, daar zit geen buurman op

Kies je dus voor DataWeb, dan ontvang je een verbinding die alleen door jouw bedrijf gebruikt kan worden. Iets dat je bij andere providers niet zo snel terug zal vinden.

Op naar de volgende 25 jaar

DataWeb is de afgelopen 25 jaar met veel trots onafhankelijk gebleven en is van plan dit ook te blijven. De komende 25 jaar verandert er waarschijnlijk nog voldoende door het werken in de cloud en door 5G. “Wij zijn klaar voor de toekomst en zullen altijd en overal blijven leveren!” aldus Rico.

Meer weten over DataWeb? Check www.dataweb.nl 

 
Tags van deze pagina
 
Navigatie
Home>Zakelijk internet vergelijken>Dataweb: de oudste én nog zelfstandige zakelijke internet provider
Geen reacties
Reactieformulier overslaan
Laat hier een reactie achter
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Sluiten
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
Sluiten
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Sluiten
Bedankt voor uw reactie!