Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
Wij zijn beschikbaar
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
 • Onafhankelijk
 • Alle grote aanbieders
 • Persoonlijk
Uitstekend via Trustpilot Logo trustpilot
"Uitstekende service"

Artikel overslaan
 
Door Suzanne 19-05-2022 (laatste wijziging 18-07-2023)

Hoe regel je je wifi aansluiting?

Door Suzanne 19-05-2022 (laatste wijziging 18-07-2023)

Wat is wifi?

Weet je nog, toen je vroeger die enorme laptop dicht bij de router moest schuiven, zodat je die makkelijker kon verbonden met de internetkabel? Gelukkig is dat nu verleden tijd met wifi! Dankzij wifi kun je draadloos internetten, zonder vervelende snoeren dus. 

Wat heb je nodig voor een wifi aansluiting?

Op zoek naar een (nieuwe) wifi aansluiting? Dan moet je op zoek naar een internet provider. Alle providers leveren internet via wifi, volledig draadloos dus!

lees verder

Zo verbeter je je wifi

Wifi die beneden perfect werkt, maar boven te wensen over laat: het is helaas maar al te bekend.

Gelukkig zijn er veel manieren om je wifi-netwerk te verbeteren...

lees verder


Wat is er bij jou mogelijk?

Er zijn veel keuzes uit providers als je een nieuwe wifi aansluiting wilt. Weet jij al wat er bij jou mogelijk is? Je kunt dit eenvoudig checken met behulp van onze vergelijker. Doe de postcodecheck, en vind meteen al jouw mogelijkheden:


start internet vergelijken


Wat heb je nodig voor een wifi aansluiting?

Je hebt een aantal dingen nodig als je op zoek bent naar een wifi aansluiting.

Allereerst een internet provider. Deze zorgt ervoor dat het internet jouw huis binnenkomt. Kortom: zonder provider ook geen internet.

Vervolgens heb je apparatuur nodig, zoals een router, die het internetsignaal in huis draadloos verspreiden naar al je apparaten. Geen zorgen, een router krijg je altijd in bruikleen van je provider. Je hoeft dus niet zelf zo'n apparaat uit te zoeken.

Heb je een nieuwe provider uitgekozen? Dan hoef je het pakket alleen nog maar te (laten) installeren. Je verbindt de router met de juiste internetaansluiting. Je ontvangt van je provider altijd een duidelijke handleiding.

Is je internet volledig (draadloos) aangesloten? Dan kun je gebruikmaken van wifi! Je wifi-verbinding werkt het beste als je dichtbij de router zit. Deze verspreidt namelijk het wifi-signaal.

Maar hoe zorg je voor een goede verbinding als je verder weg bent, bijvoorbeeld op een andere verdieping?

Hoe verbeter je je wifi-netwerk?

Een slechtwerkende internetverbinding: het is een frustratie die iedereen wel eens gehad heeft. Zeker als je een thuiswerker bent of wanneer je graag online gamet, is dit niet iets waar je op zit te wachten. Hoe zorg je ervoor dat het wifi-netwerk in huis niet meer hapert?

Tsja, wifi is nou eenmaal minder stabiel dan wanneer je internet via een kabel aansluit. Het komt dus vaak voor dat je bereik ver van de router slechter is dan dichtbij. Denk aan die ene kamer op zolder, of buiten in de tuin. Hoe verder je router moet reiken, hoe slechter je internet vaak is. Dikke muren of plafonds doen dit ook geen goed.

Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om je wifi-bereik in huis te verbeteren:

 • Zet je router centraal neer
 • Stel je router anders in
 • Breid je netwerk uit

Zet je router op een zo centraal mogelijke plek

Hoe dichter bij de router, hoe beter. Het is dus handig om het apparaat niet teveel weg te stoppen. Onder de bank, uit het zicht, is dus niet het meest handig voor je wifi-signaal.

Wat dan wel?

Allereerst is het slim om het apparaat op heuphoogte neer te zetten. Dit zorgt voor de beste 'verspreiding' van je signaal. Daarom hebben routers ook vaak haakjes waarmee je ze kunt ophangen.

Daarnaast kun je proberen de antennes verschillende kanten op te richten, en te testen wat voor jou het beste werkt. Er is niet één goede instelling.

Stel de frequentie en het kanaal van je router anders in

Je hoeft geen nerd te zijn om een beetje aan je router te sleutelen! Sterker nog, een ander wifi-kanaal instellen is zo gebeurd, en kan snel resultaten opleveren.

Ander wifi-kanaal instellen

Woon je in een flat of appartement waar iedereen een eigen router heeft? Dan is dit dé tip voor jou.

Veel routers zijn namelijk standaard ingesteld op hetzelfde kanaal. Hierdoor wordt het als het ware 'drukker' op de digitale snelweg. Om zulke wifi-files te vermijden, kun je je router instellen op een ander kanaal:

 1. Bekijk welke wifi-kanalen het meest worden gebruikt bij jou in de buurt. Dit kan bijvoorbeeld met gratis wifi scanners, die je op je telefoon kunt installeren.
 2. Bezoek de site van je router. Deze staat vermeld op het apparaat en bestaat uit cijfers, afgewisseld met punten. Bijvoorbeeld http://192.168.178.1/ voor Ziggo. Je komt dan terecht in een menu, waar je de instellingen kunt beheren.
 3. Stel het juiste kanaal in. Dit is dus niet het kanaal dat het meest gebruikt wordt in jouw omgeving.

De kanalen 1 en 11 geven vaak het beste resultaat. Probeer het eens!

Andere frequentie instellen

Buiten het kanaal kun je ook een andere wifi-frequentie instellen. Dit is de band waarover de router je wifi-signaal uitzendt. Er zijn twee frequentie-banden:

 • 2,4 GHz
 • 5 GHz

Standaard staan de meeste routers ingesteld op 2,4 GHz. Veel apparaten in huis maken gebruik van deze frequentie, wat 'drukte' op het netwerk creëert. Je kunt eens proberen om de 5 GHz frequentieband in te stellen. Het voordeel hiervan is dat deze band een hogere internetsnelheid ondersteunt, en dus betere prestaties geeft. Het nadeel is de reikwijdte. De 2,4 GHz frequentie reikt verder dan 5 GHz, waardoor je bijvoorbeeld ook op zolder wifi hebt.

Nog een nadeel: 5 GHz wordt niet door alle apparaten ondersteund. Heb je bijvoorbeeld een oude laptop, dan is de kans groot dat je aangewezen bent op 2,4 GHz.

De oplossing? Een dualband router. De naam zegt het al: zo'n apparaat gebruikt beide frequenties tegelijkertijd. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de werkcomputer, vlakbij de router, altijd gebruikmaakt van 5 GHz. De computers die verder van de router staan, kunnen gebruikmaken van 2,4 GHz. Zo vermijd je drukte op het netwerk, en gebruikt elk apparaat de juiste frequentie.

Tip: er zijn ook dualband access points, waarmee je je wifi-netwerk kunt uitbreiden.

Breid je netwerk (bedraad) uit met versterkers

Ben je bereid er iets meer tijd (en geld) in te stoppen, dan is het uitbreiden van je thuisnetwerk een handige keuze. Overigens hoeft dit helemaal niet duur te zijn, soms volstaat een klein apparaatje van rond de € 20 al. Je kunt ook kiezen om zo'n wifi-versterker te huren bij je provider. Dan betaal je een klein bedrag per maand.

Maar voordat je zo'n apparaat aanschaft, is het handig om te kijken wat jij precies nodig hebt:

Welk apparaat kies je?

Als je je al een klein beetje erin verdiept hebt, heb je vast gezien dat er veel keuze is uit verschillende apparatuur. Véééél keuze.

Wat is de beste keuze voor jou, als het aankomt op het uitbreiden van je thuisnetwerk?

Laten we eerst eens een duik nemen in de mogelijkheden, en de prijskaartjes die daaraan vastzitten. Als we het hebben over het uitbreiden van je netwerk, hebben we het bijvoorbeeld over:

Wifi repeaters

Dit is meestal de voordeligste optie. De naam zegt het al: een wifi repeater (of wifi versterker) zendt het signaal 'opnieuw' uit. Het bestaat uit een set van 2 apparaten die je in het stopcontact steekt. Eén dichtbij de router, en één op de plek waar je internet te wensen over laat. Het werkt het beste als dit gaat om een kleine plek, bijvoorbeeld een kamer.

Wil je een hele ruimte van betere wifi voorzien? Dan kun je beter één van onderstaande opties kiezen.

Powerline adapters

In principe zijn powerline adapters hetzelfde als wifi versterkers, alleen sluit je deze bedraad aan op de router. Het installeren heeft dus iets meer omhanden. De resultaten zijn daarentegen wél beter. Bovendien hebben veel powerline adapters een wifi-functie. Daardoor kun je op de plek waar je je wifi wilt verbeteren, gebruikmaken van een draadloze verbinding.

De prijzen voor powerline adapters lopen erg uiteen. Het verschil zit hem in de functies: goedkopere powerline adapters hebben meestal geen wifi-functie. Je moet dan dus je apparaten bedraad aansluiten.

Access points

Een access point is eigenlijk een soort tweede router. Je kunt je netwerk uitbreiden met meerdere access points, maar je kunt er ook 1 kopen. Vaak is dit al voldoende voor 1 of zelfs 2 verdiepingen. Wil je later nog een access point erbij doen, dan is het handig om deze van hetzelfde merk aan te schaffen, zodat ze als het ware met elkaar kunnen communiceren.

Je sluit zo'n access point bedraad aan op de router, en zet hem vervolgens op de plek waar je wifi-signaal slecht is. Je kunt apparaten bedraad aansluiten op de access point, maar je kunt ook gebruikmaken van wifi.

Mesh wifi

Met mesh wifi heb je een volledig draadloze wifi-aansluiting. Mesh wifi wordt ook wel multiroom wifi genoemd, en bestaat vaak uit meerdere apparaten (nodes). Als je een groot huis hebt en veel plekken zo'n beetje 'wifi-loos' zijn, is een mesh-netwerk dé oplossing.

Je kunt de apparaten op verschillende plekken in het huis zetten. De nodes geven het signaal van je router door met zo min mogelijk snelheidsverlies. Afhankelijk van de grootte van je huis, kun je kiezen voor 2 tot 5 apparaten. Rond de 3 apparaten is voor veel huishoudens genoeg.

Het nadeel van een mesh netwerk is de prijs. Als je veel apparaten nodig hebt, betaal je algauw rond de € 200 - € 500.

 
Tags van deze pagina
Geen tags gevonden.
 
Navigatie
Home>Internet vergelijken>Internet blog>Hoe regel je je wifi aansluiting?
guy van woensel
26-07-2022
wij hebben 4G in onze woning in frankrijk. Een draadloze router met de 4G simkaart. Dezeis geplaatst in de garage. De draadloze router met de orange simkaart moeten wij nog aankopen. In de woning hebben wij in elke ruimte een RJ45 internetkabel voorzien. De router voor de simkaart zou moeten beschikken over RJ45 ingangen voor het - alarmsysteen - omvormer zonnepanelen - Kabels naar de respectievelijke kamers. In de kamers kunnen we gebruikmaken van draadloze verbindingen. Hebben jullie daarop een antwoord ?
Reactie op guy van woensel
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Guy van Woensel, Ik begrijp dat je op zoek bent naar een specifieke 4G-router. Ik ben bang dat ik je daarmee niet goed kan helpen omdat ik hierover niet genoeg kennis heb. Wellicht dat je je Franse mobiele provider hierbij om hulp kunt vragen. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Reactieformulier overslaan
Laat hier een reactie achter
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Sluiten
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
Sluiten
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Sluiten
Bedankt voor uw reactie!