prijsvergelijken

Zorgverzekering vergelijken

Meer informatie over wat wij doen voor de consument, hoe ons verdienmodel in elkaar zit, hoe de vergelijking tot stand komt en hoe volledig de vergelijking is lees je op deze pagina

DisclaimerOnze vergelijker wordt aangeboden door Komparu. 

Prijsvergelijken.nl is onderdeel van de Collectieve Vergunning in bemiddelen van Awin BV AFM Nummer: 12042897

Zorgverzekeringen 2017 vergelijken

Prijsvergelijken maakt het elk jaar weer eenvoudig om zorgverzekeringen te vergelijken. De vergelijker wordt aangeboden door Komparu. Door gebruik te maken van deze vergelijker van zorgverzekeringen heb je de best passende zorgverzekering zo gevonden. 

Makkelijk zorgverzekeringen met elkaar vergelijken

De vergelijker werkt als volgt: vul je persoonlijke gegevens in en vul deze eventueel aan met gegevens van je partner en kinderen als je die hebt en mee wilt verzekeren. Daarna vul je jouw persoonlijke voorkeuren in, zoals de hoogte van het eigen risico, de aanvullende verzekeringen en premies. 

Premies en dekking in een overzicht

Per zorgverzekeraar vind je een overzicht met vergoedingen. Maar je kan ook een selectie maken van verschillende zorgverzekeraars en deze wat uitgebreider vergelijken. Wat vind jij belangrijk? Daar gaat het om.  

De veranderingen in 2017

Veel mensen kiezen ervoor om elk jaar bij hun huidige verzekeraar te blijven omdat dat goed bevalt. Toch is het raadzaam om even de huidige verzekering tegen het licht te houden en te vergelijken met andere zorgverzekeraars. Elk jaar verandert er het een en ander. Zo stijgt de zorgpremie waarschijnlijk iets (dat is de verwachting op basis van de stijging van de premie van zorgverzekeraar DSW). Het eigen risico blijft gelijk (€ 385,00).

Wijzigingen basisverzekering 

 • Nieuwe vergoedingen voor plastische chirurgie met medische noodzaak
  • borstprothesen voor vrouwen zonder borstvormingen,
  • ooglidcorrectie bij ernstige gezichtsbeperking,
  • medisch noodzakelijke circumcisie.
 • 37 fysiotherapiebehandelingen voor de behandeling van etalagebenen volledig vergoed
 • Fronttandvervanging jongeren tot en met het 22elevensjaar (onder speciaal geldende voorwaarden) 
 • Kortdurend verblijf in een zorginstelling (geldt voor patiënten die om medische redenen niet thuis kunnen wonen) 
 • Wijziging eigen bijdrage implantaatgedragen gebitsprothesen bedraagt voor de onderkaak 10%, en voor de bovenkaak 8% van de kosten (was vaste eigen bijdrage van €125 in 2016). De eigen bijdrage van 25% voor een normale gebitsprothese blijft gehandhaafd.

Naast de definitieve toelatingen tot het basispakket, kan er ook worden gekozen om bepaalde behandelingen voorwaardelijk toe te laten.

Basispakket 2017

Ook dit jaar worden er een aantal wijzigingen doorgevoerd in het basispakket. De basisverzekering voor de zorg is in principe bij alle verzekeraars gelijk, maar de hoogtes van de premies kunnen behoorlijk verschillen per verzekeraar. Zorgverzekeraars bepalen zelf de hoogte van de premie. Voor details over het basispakket verwijzen wij u door naar de Rijksoverheid, hier zullen de wijzigingen worden gepubliceerd. Door het open systeem van het basispakket stromen daarnaast elk jaar veel nieuwe behandelingen en medicijnen automatisch het pakket in. Behandelingen die voldoen aan ‘de stand van wetenschap en praktijk’ worden namelijk automatisch vergoed door de zorgverzekeraars. 

Basispakket verplicht

Wanneer je in Nederland woont of werkt, ben je verplicht om een basisverzekering te hebben. De basisverzekering dekt standaardzorg van huisarts, ziekenhuis, psychiater en apotheek. De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Je bent niet verplicht een aanvullende verzekering af te sluiten. 

Voorwaarden basisverzekering en aanvullende verzekering

Je mag zelf kiezen bij welke zorgverzekeraar je jouw zorgverzekering afsluit. Een zorgverzekeraar mag niemand niet weigeren voor de basisverzekering, ongeacht leeftijd of gezondheid. Wel mag een zorgverzekeraar iemand weigeren voor de aanvullende verzekering, maar in de praktijk komt dit bijna niet voor. Je hoeft je basisverzekering en aanvullende verzekeringen niet bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Voor een ‘losse’ aanvullende verzekering kunnen wel bijzondere voorwaarden gelden, zoals een hogere premie. 

Keuze uit zorgpolissen

Je kan kiezen uit verschillende polissen:

 • een naturapolis. Je kiest, indien nodig, uit een van de gecontracteerde zorgaanbieders. Als je behandelaar geen contract heeft afgesloten met je verzekeraar krijg je vaak niet de maximale vergoeding.
 • een restitutiepolis. Je mag zelf bepalen naar welke zorgaanbieder je gaat. De verzekeraar vergoedt daarna de kosten. 
 • een combinatie van een naturapolis en restitutiepolis. Bij dit type polis is er sprake van recht op zorg (natura) bij sommige zorgsoorten, en van recht op vergoeding van zorg op basis van restitutie bij andere.

Overstappen naar andere zorgverzekeraar elk jaar mogelijk

Elk jaar kan je aan het eind van het jaar overstappen naar een andere zorgverzekering. Let op: als je overstapt moet je oude zorgverzekering vóór 1 januari 2017 worden opgezegd en de nieuwe verzekering moet je vóór 1 februari 2017 afsluiten. Dan ben je met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2017 verzekerd.

Zorgplicht van de zorgverzekeraar

Zorgplicht betekent meehelpen om de juiste zorg te vinden, zorgen dat je deze op tijd en redelijk bij je in de buurt krijgt. Wanneer je niet tijdig terechtkan bij een ziekenhuis in de buurt, dan is de verzekeraar verplicht om te zorgen dat je elders terecht kunt. 

 
Terug naar vergelijking
Start de chat