prijsvergelijken

Telefoon verzekeren: ja of nee? Alle voor- en nadelen

15 juni 2022 (laatste wijziging 23 juni 2022) door Suzanne

Kan jij ook niet meer zonder je mobiele telefoon? Dan ben je niet de enige. Ga maar na: door je smartphone heb je je mailbox, Netflix account en een top camera altijd binnen handbereik. Wat als daarmee iets gebeurt? Hoe zuinig je ook bent, een ongeluk zit vaak in een klein hoekje.

Stel dat je telefoon inderdaad stuk gaat en je de reparatiekosten zo gauw niet kan betalen. Haal in dat geval die oude Nokia maar weer tevoorschijn. Óf zorg ervoor dat je een telefoonverzekering afsluit die de kosten voor je kan dekken.

In dit artikel nemen we de voor- en nadelen van een telefoon verzekering uitgebreid met je door.

Inhoud

Waarom zou je je telefoon verzekeren?

Is het het waard om je telefoon te verzekeren? Dat ligt aan een aantal factoren. Is het toestel zo waardevol (voor jou) dat je hem koste wat kost wilt beschermen? Of is je telefoon al wat ouder en is de kans op schade groter? Ook de buurt waarin je woont speelt een rol. Wordt de buurt geteisterd door inbraken, dan zal je premie hoger zijn dan in een relatief veilige omgeving.

Alle voor- en nadelen van een telefoon verzekering:

Voordelen van een telefoon verzekering

 • Zekerheid: heb je schade, dan kun je de reparatie altijd betalen
 • Een telefoonverzekering dekt meer dan de garantie van je toestel
 • Telefoonverzekeringen kun je goedkoop afsluiten

Nadelen van een telefoon verzekering

 • Bij kleine reparaties betaal je vaak zelf door het eigen risico
 • Diefstal, schade buiten jouw schuld of een overval is moeilijk aan te tonen waardoor verzekeraars niet altijd uitkeren
 • De dagwaarde van je telefoon daalt snel, waardoor een eventueel uitgekeerd bedrag niet altijd heel hoog is

Waar moet je op letten als je je telefoon gaat verzekeren?

 1. Vergelijk telefoon verzekeringen zodat je niet teveel betaalt
 2. Zorg dat je niet dubbel verzekerd bent 
 3. Welke dekking heb je nodig
 4. Maximaal uitgekeerd
 5. Eigen risico
 6. Waar is de verzekering geldig?

Vergelijk telefoon verzekeringen

Herken je dit? Heb je net een nieuwe telefoon gekocht, wordt er gelijk aan je gevraagd om een verzekering af te sluiten. Goed idee natuurlijk, maar het is fijn om zelf even rustig verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Bovendien weet je hierdoor zeker dat je niet teveel betaalt. Bekijk dus eerst de voorwaarden en kosten voordat je een beslissing neemt:

start met vergelijken

Zorg dat je niet dubbel verzekerd bent

Heb je op dit moment een inboedelverzekering? Dan bestaat de kans dat je smartphone al verzekerd is tegen schade of diefstal. 

Mocht dit inderdaad in je inboedel inbegrepen zijn, dan geldt dit wel alleen binnenshuis. Je kunt je telefoon ook verzekeren met een reisverzekering, maar dan moet je daadwerkelijk aan het reizen zijn of op vakantie zijn. 

Controleer voordat je een telefoonverzekering afsluit, waarvoor je al verzekerd bent én of je dit eventueel kunt uitbreiden.

Welke dekking heb je nodig?

Misschien spreekt het voor zich, maar niet bij elke verzekeraar ontvang je dezelfde dekking. Zo zit verlies of diefstal lang niet bij alle verzekeringen inbegrepen. Ook wanneer de telefoon uit je auto wordt gestolen, kunnen daar voorwaarden aan gesteld worden. Zoals dat je telefoon uit het zicht moest liggen of dat de inbraak niet tussen 22:00 en 7:00 uur mag zijn gepleegd. Lees de polisvoorwaarden dus goed door, voordat je een beslissing neemt.

Wat krijg je van de verzekering als je toestel 'total loss' is?

Soms is het maximum bedrag wat je krijgt voor je smartphone heel minimaal. Soms zelfs zo laag dat je niet eens een nieuw toestel zou kunnen aanschaffen. Let dus goed op wat het maximale bedrag is wat uitgekeerd kan worden. 

Ook krijg je vaak slechts de dagwaarde van je toestel uitgekeerd en niet de nieuwwaarde. Telefoons staan erom bekend dat de dagwaarde snel daalt. Zo is een toestel na 1 jaar vaak nog maar 60% van de originele prijs waard. Na 2,5 jaar wordt de waarde soms al minder dan 40% en dan keren sommige verzekeraars helemaal niet meer uit.

Oude telefoons verzekeren heeft daarom weinig zin.

Wat is je eigen risico?

Je eigen risico kan erg verschillen per verzekering. Zo kan je eigen risico zomaar eens € 500,- zijn. In dat geval heb je dus weinig aan je smartphone verzekering.

Ben je ook verzekerd in het buitenland?

Sommige verzekeringen dekken alleen in Nederland, andere geven dekking wereldwijd. Mocht je vaak net over de grens komen, dan is het verstandig om wereldwijde dekking te nemen. 

Hoe ga je je telefoon verzekeren?

Als je je telefoon wilt verzekeren kan dat op meerdere manieren. Je kunt kiezen voor een specifieke smartphone verzekering of een aanvullende buitenshuisdekking op je inboedelverzekering.

Een smartphone verzekering is speciaal voor je mobiele apparaten en dekt dus geen andere spullen. Een buitenshuisdekking is een aanvulling op je inboedelverzekering. Dus ten eerste moet je een inboedelverzekering hebben en daarnaast moet je een buitenshuisdekking afsluiten bij diezelfde aanbieder. Let wel op dat een buitenshuisdekking lang niet altijd smartphones dekt. Kies je voor een buitenshuisdekking, let dan goed op dat smartphones zijn inbegrepen. 

Zoals eerder gezegd, zorg dat je niet dubbel verzekerd bent en ga na of je inboedel- en/of reisverzekering je niet voldoende dekking geeft. 

Wat kost een telefoonverzekering?

Je betaalt voor een telefoonverzekering een premie. Afhankelijk van hoe duur je toestel is en hoe goed de voorwaarden zijn, variëren de kosten van een telefoonverzekering. Je kan al een telefoonverzekering afsluiten vanaf € 2,70 per maand, maar dan mag de aanschafwaarde maximaal € 250,- zijn en zit je in elk geval 2 jaar vast aan de verzekering. Meestal betaal je ongeveer tussen de € 6,- en € 10,- per maand voor een gemiddelde telefoonverzekering of een extra buitenshuisdekking als toevoeging op je inboedelverzekering. 

Op onze vergelijker kun je precies zien welke premie jij moet betalen:

start met vergelijken

Suzanne

Mijn naam is Suzanne van Steenbergen. Met de artikelen die ik schrijf, wil ik antwoord geven op vragen die jij hebt. Over internet of mobiele abonnementen. Zodat het voor jou in 1 oogopslag duidelijk is waar je aan toe bent.

Geen reacties
Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.
Terug naar vergelijking
Start de chat