Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
Wij zijn beschikbaar
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
  • Onafhankelijk
  • Alle grote aanbieders
  • Persoonlijk

Artikel overslaan
 
Door Annick 10-02-2023 (laatste wijziging 28-09-2023)

Roamingkosten in het buitenland 2023

Door Annick 10-02-2023 (laatste wijziging 28-09-2023)

Je gaat op vakantie en neemt mee... je mobiele telefoon. Je komt terug en ontdekt... een torenhoge rekening als ongewenst souvenir. Maar wees gerust, anno 2023 zijn roamingkosten in het buitenland eenvoudig te voorkomen. We zetten alle roaming regels - voor zowel binnen als buiten de EU - voor je op een rij.

Inhoud

Wat zijn roamingkosten?

In het buitenland gebruik je een ander netwerk om te internetten en bellen. Dit heet 'roaming'. Als je provider hiervoor extra rekent, betaal je roamingkosten. Dit komt bovenop de kosten van je telefoonabonnement. Deze extra kosten kunnen erg uiteenlopen: van géén kosten in de EU tot € 10,- per 1 MB in de duurste landen. 

Roaming in het buitenland: binnen EU

Sinds 15 juni 2017 zijn roamingkosten afgeschaft in de hele Europese Unie (EU). Dat betekent: géén extra kosten meer voor MB's of belminuten/SMS. Dit is Europese wetgeving. Het maakt dus niet uit bij welke provider je zit; je belt en internet gewoon vanuit je normale bundel. Providers noemen dit ook wel 'Roam like at home'.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld gebruikmaken van een onbeperkte databundel binnen de EU.

Dit kun je met je mobiele telefoon wanneer je in een EU-land verblijft:

  • bellen en sms'en tegen hetzelfde tarief als wat je normaal betaalt;
  • internet uit je bundel gebruiken (let op: voor grote bundels gelden andere regels);
  • gebeld worden tegen hetzelfde tarief als wat je normaal betaalt.

Voorbeeld: bellen in het buitenland

Stel: je gaat op vakantie naar Italië en je hebt een mobiele bundel met 100 belminuten. Vanuit Italië wil je een uurtje naar je vriend in Nederland bellen. Je belt nu dus naar een Nederlands nummer, wat normaal gesproken binnen je bundel valt. Je betaalt daarom niets extra's, mits je binnen je 100 belminuten blijft. Als je daar overheen gaat, betaal je het normale buiten-de-bundel tarief

Wil je naar een Nederlandse vriend bellen die op dat moment óók het buitenland is - de EU welteverstaan? Dan gaat dit gewoon uit je bundel (want het gaat om een Nederlands nummer), en kost het dus niets extra's.

Maar wil je bijvoorbeeld een pizza bestellen, en bel je de lokale pizzeria? Dan betaal je het tarief wat je ook zou betalen wanneer je vanuit Nederland naar dit nummer zou bellen. Zit het bellen naar Italiaanse nummers in je bundel? Dan betaal je hiervoor niets extra's. Maar is dit niet zo, zoals in de meeste gevallen, dan betaal je het tarief wat je normaal gesproken zou betalen voor het bellen naar een Italiaans nummer.

Voorbeeld: data in het buitenland

Vanuit Italië wil je af en toe foto's via WhatsApp versturen naar het thuisfront. Je hebt een bundel van 50 GB, wat normaal gesproken meer dan genoeg is. In de fair use policy van je provider staat dat je in EU-landen maximaal 20 GB uit je databundel kunt gebruiken. Na het opmaken van deze bundel, betaal je het buiten de bundel tarief van je provider. In sommige gevallen internet je tegen een lagere snelheid, of kun je helemaal geen data meer gebruiken. Bekijk hoe dat bij jouw provider zit in ons artikel over onbeperkt internet in het buitenland.

EU-landen met Roam like at home

In de volgende landen EU-landen kun je roam like at home gebruiken:
(Grieks) Cyprus Griekenland Malta Tsjechië
België Hongarije Oostenrijk Verenigd Koninkrijk*
Bulgarije Ierland Polen Zweden
Denemarken Italië Portugal  
Duitsland Kroatië Roemenië  
Estland Letland Slovenië  
Finland Litouwen Slowakije  
Frankrijk Luxemburg Spanje  

* Ja, ook in het Verenigd Koninkrijk kun je nog lekker roamen. Ze zijn ondertussen uit de EU gestapt, maar geen enkele Nederlandse provider rekent hiervoor nog roamingkosten.

Providers zijn gul: in sommige niet-EU landen kun je namelijk tóch zonder roamingkosten online zijn. Dit gaat dan meestal om Europese landen:

Land Providers die in dit land geen roamingkosten rekenen
Albanië Vodafone
Andorra Ben, KPN, Budget Mobiel, Simpel, Simyo, Vodafone en Youfone
Canarische eilanden Ben, hollandsnieuwe, KPN, Simpel, Simyo, Odido en Vodafone 
Guernsey, Isle of Man, Jersey Ben, KPN, Simyo, Odido en Vodafone
IJsland Budget Mobiel en hollandsnieuwe
Monaco Ben, KPN, Simyo en Vodafone
Noorwegen Vodafone, KPN, Simyo, Odido, Ben, Budget Mobiel, hollandsnieuwe
San Marino Ben, KPN, Budget Mobiel, Simyo, Odido en Vodafone   
Turkije Vodafone
Zwitserland hollandsnieuwe, KPN, Budget Mobiel, Simpel, Simyo, Vodafone en Youfone

Valkuilen en addertjes

EU=niet heel Europa!

Reis je naar 1 van de volgende landen? Dan is de kans groot dat je roamingkosten moet betalen! 

Armenië Montenegro
Bosnië en Herzegovina Oekraïne
Georgië Rusland
Macedonië Servië
Moldavië Wit-Rusland

Let op: Het verschilt per provider en per land. Dus check dit van tevoren bij je provider!

Onbeperkt internet is niet automatisch onbeperkt in het buitenland

Heb jij een abonnement met onbeperkt bellen/SMS/ en/of internet? Dan moet je dit weten:

  • Onbeperkt bellen/SMS in Nederland is in de rest van de EU ook altijd onbeperkt. No worries, dus. 
  • Onbeperkt internet in Nederland is in de rest van de EU niet onbeperkt. Daar mogen providers een limiet aan stellen. Check dit dus bij je provider.

(Dit laatste is ook het geval als je weinig voor je bundel betaalt. Je krijgt dan bijvoorbeeld maar de helft van je bundel.)

Benieuwd hoeveel GB jij bij je provider in het buitenland kunt gebruiken? Hier lees je alles over onbeperkt internet in het buitenland.

Grenzen aan hoe lang je je abonnement in het buitenland gebruikt

Gebruik jij 4 maanden op rij je abonnement vaker in het buitenland (binnen de EU) dan in Nederland? Ook dan mag je provider je extra laten betalen. Tenzij je kunt bewijzen dat je er een goede reden voor hebt. (Bron: Europa.EU)

Bellen naar het buitenland valt niet onder deze regeling!

Bel je vanuit Nederland naar een (niet Nederlands) Europees nummer? Dan ben je niet aan het roamen. Dus valt dit ook niet onder roaming-wetgeving. 

Anders gezegd: voor bellen naar het buitenland kunnen providers rekenen wat ze willen. Soms wel een dubbel of driedubbel tarief.

Bel je vanuit Nederland naar een Nederlands nummer in het buitenland (binnen de EU)? Dan vallen de belminuten gewoon binnen je bundel. En dat betekent dat je niets extra's hoeft te betalen.  

Roaming in het buitenland: buiten Europa

Buiten Europa kun je nog wel degelijk geconfronteerd worden met hoge kosten voor MB's en belminuten/SMS. 

En pas écht op. De kosten verschillen per land, die verdeeld zijn in zones. In landen in de duurste zone betaal je gigantische tarieven. Check deze tarieven bij jouw provider. 

Roaming op zee

Ga je op een cruise? Let ook dan goed op: op zee gelden hoge tarieven. De reden hiervoor is dat je gebruikmaakt van een satelliet.

Houd op een boot rekening met roamingkosten van ongeveer € 4 per belminuut en € 10 per MB. Oók als je tussen 2 EU-landen vaart!

Je kunt het beste je roaming uitzetten wanneer je je op een cruise schip bevindt.

Gouden tip

Wil je 100% zeker weten dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan? Dan kan je je roaming natuurlijk ook gewoon uitzetten zodra je buiten de EU komt. Wil je bellen of internetten? Zet het dan bewust aan. En zodra je klaar bent: weer uit.

En als je gaat internetten: probeer dan eerst verbinding te krijgen met een wifi-netwerk. Dan is het sowieso gratis. 

Geen zin in teveel gedoe?

Bij deze providers krijg je de grootste databundel in EU-landen (wanneer je een abonnement hebt afgesloten met onbeperkte data):

Provider Datalimiet in EU-landen buiten Nederland
KPN 50 GB
Vodafone 40 GB
Odido 50 GB

vergelijk mobiele abonnementen

 
Tags van deze pagina
 
Navigatie
Home>Informatie>Smartphone>Roamingkosten in het buitenland 2023
Wil van Kouwen
31-07-2023
Wat kost e-mailen naar Dubai?
Reactie op Wil van Kouwen
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Wil, Als je over de wifi-verbinding een e-mail stuurt, is dit gratis. Het maakt niet uit naar welk land je mailt. Je kunt ook onderweg mailen over je mobiele databundel, dan gaat dit van je data af. Wanneer je geen data (meer) hebt, betaal je per MB die je verbruikt. Je kunt de tarieven hiervoor vinden op de website van je provider. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Reactieformulier overslaan
Laat hier een reactie achter
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Sluiten
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
Sluiten
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Sluiten
Bedankt voor uw reactie!