Enable high contrast Skip main menu
Prijsvergelijken logo Trustpilot logo Thuiswinkel logo
085 88 88 566
9:00 - 17:30
Live chat
Quick response
Independent
Not a single provider can pay us to come out on top. The 'recomended' ordering is determined by an algorithm. The algorithm's main factor is popularity of subscriptions among our customers. Other orderings are available to you to pick from (for example order by price or order by speed).
Independent
Not a single provider can pay us to come out on top. The 'recomended' ordering is determined by an algorithm. The algorithm's main factor is popularity of subscriptions among our customers. Other orderings are available to you to pick from (for example order by price or order by speed).
Close
Personal
We have our own helpdeks: ask questions via e-mail (response within 8 hours), via telephone (085 8888 566, 9.00 - 17.30h) or via chat (also avialable in the evening!).
Personal
We have our own helpdeks: ask questions via e-mail (response within 8 hours), via telephone (085 8888 566, 9.00 - 17.30h) or via chat (also avialable in the evening!).
Close
  • Independent
  • All big providers
  • Personal
Uitstekend via Trustpilot Trustpilot logo
"Uitstekende service"

Skip article
 
By Suzanne 05-06-2022 (laatste wijziging 07-07-2023)

iOS of Android: wat kun je het beste kiezen?

By Suzanne 05-06-2022 (last adjustment 07-07-2023)

Je bent op zoek naar een nieuwe telefoon: check! Ondertussen weet je waarschijnlijk dat er 2 grote besturingssystemen zijn: iOS en Android. Maar welke kun je het beste kiezen? Daar proberen we je een handje mee te helpen in dit artikel. 

Inhoudsopgave

In het kort

Beide besturingssystemen hebben punten waar ze in uitblinken, en punten waar hun concurrent beter in presteert. Welke nou beter is voor jou, dat hangt helemaal af van jouw voorkeuren. 

Een groot voordeel van Android, is dat dit besturingssysteem op veel toestellen gebruikt wordt. Samsung, Huawei, Oppo, LG, OnePlus, Motorola, Google, Xiaomi... Noem maar op. Veel keuzevrijheid dus, en dat kan je niet zeggen wanneer je gaat voor een iOS toestel. Dit besturingssysteem wordt namelijk alleen door Apple iPhones gebruikt. 

Hiernaast verschillen Android en iOS ook op het gebied van veiligheid, kosten en updates.

Bekijk de infographic voor de belangrijkste verschillen tussen Android en iOS:

android vs ios

Waarom kiezen voor iOS?

Simpel, strak en elegant. Dat zijn enkele woorden waarmee je iOS zou kunnen omschrijven. 

Heb je een iPhone (gehad), dan zal je waarschijnlijk tevreden zijn met de werking van de telefoon. Het bedienen van een iPhone gaat erg vanzelfsprekend, waardoor zelfs kleine kinderen met een paar klikken in een handomdraai hun favoriete spelletje hebben gevonden. Dat moet je natuurlijk maar net fijn vinden...

Het thuisscherm ziet er overzichtelijk en clean uit. Ook fijn: er zijn weinig overbodige apps die Apple er van te voren al heeft opgezet.

Dit zijn alle nadelen van iOS

Maar er zijn ook een aantal nadelen op te noemen. Laten we daar gelijk maar mee beginnen...

Minder keuze uit toestellen

Het besturingssysteem iOS is ontwikkeld door Apple. Dit betekent dat je alleen gebruik kunt maken van iOS als je een Apple telefoon aanschaft: de iPhone. 

Natuurlijk heb je binnen iPhones wel keuze uit verschillende toestellen: de iPhone XR, de iPhone 12, 13 of 14... 

Maar het is slechts 1 merk, in tegenstelling tot bij Android. Als je last hebt van keuzestress kan dit een voordeel zijn. Maar omdat Apple niet snel grote veranderingen doorvoert in design en functionaliteiten, kan het snel saai voelen om steeds een iPhone te hebben. 

De prijs...

Tsja, dit is waarschijnlijk wel het grootste nadeel: de prijs. Voor een iPhone betaal je nou eenmaal een stuk meer dan voor een Android toestel. 

Er is wel een manier om de prijs iets te verzachten, bijvoorbeeld wanneer je een refurbished iPhone aanschaft. Of wanneer je een iPhone in combinatie met een abonnement neemt, dan betaal je elke maand een wat lager bedrag.

Maar ja, dan nog is het wel duurder dan een Android telefoon. 

Geheugen niet uitbreidbaar met micro-SD

Nog zoiets typisch Apple: je kunt de opslag van je telefoon niet vergroten door middel van een micro SD-kaartje. 

En ja, dat is een bewuste keuze. Want je kiest dan natuurlijk eerder voor een iPhone variant met een grote opslag. Zo voorkom je dat je ineens moet kiezen welke foto's en filmpjes je gaat verwijderen om ruimte vrij te maken op je toestel. 

Het is overigens wel mogelijk om je iPhone opslag ergens anders op te slaan, bijvoorbeeld in de iCloud of met behulp van een speciale iPhone usb-stick. Maar een micro SD-kaartje heeft het voordeel dat je deze beschikbare ruimte altijd bij je hebt op je toestel. Bovendien heb je geen internet nodig om de bestanden te kunnen zien, wat wel het geval is wanneer je het in de cloud opslaat. 

Dit zijn alle voordelen van iOS

Tijd om te kijken naar alle voordelen van een iOS toestel! Want ja, daar zijn er véél van:

iOS krijgt lang updates 

Ben jij iemand die het liefst zo lang mogelijk met z'n telefoon doet? Dan zit je met een iPhone gebakken. iOS geeft namelijk gemiddeld erg lang updates aan (oudere) toestellen. Dit is positief, want zo lang je toestel up to date is, blijft deze snel en soepel werken. Het oudste toestel van Apple dat momenteel nog updates krijgt, is de iPhone 8. Deze kwam uit in 2017. Het is verwacht dat dit toestel in september 2024 de laatste iOS update krijgt, en dat alle latere updates niet meer worden ondersteund voor dit toestel. Dat betekent dat de iPhone 8 tegen die tijd dan maar liefst 7 jaar lang updates heeft gekregen!

Als je toestel geen updates meer krijgt, is deze overigens nog steeds te gebruiken. Het toestel krijgt nog steeds beveiligingsupdates. Hij zal wel wat langzamer worden na verloop van tijd. Bovendien worden apps uit de App Store vaak niet meer speciaal voor oudere toestellen aangepast, en kan het zijn dat deze niet meer optimaal werken op jouw toestel.

iOS is overzichtelijk en makkelijk te begrijpen

What you see is what you get, dat is iOS. Zelfs mensen die nooit een smartphone gehad hebben, zullen met een iPhone goed uit de voeten kunnen. 

De apps op je telefoon zijn overzichtelijk georganiseerd op het thuisscherm. De manier van het swipen, bijvoorbeeld om te schakelen tussen apps, werkt vanzelfsprekend en heb je snel in de vingers.

Heb je ook andere Apple producten, bijvoorbeeld een iPad of Macbook? Dan zal je veel apps herkennen, bijvoorbeeld het icoon voor Berichten, FaceTime en Contacten. Hierdoor is de interface snel en gemakkelijk te begrijpen. 

Bekijk alle iPhones

Apple toestellen werken onderling goed samen

We noemden het hierboven al: alle Apple producten sluiten naadloos op elkaar aan. Hierdoor is het begrijpen van de interface niet alleen makkelijker, de apparaten werken onderling ook enorm soepel samen. Een paar voorbeelden:

  • Je ontgrendelt je Macbook gemakkelijk met een Apple Watch, waardoor je je wachtwoord niet hoeft in te voeren;
  • Een bulk foto's naar een ander Apple apparaat verstuur je razendsnel via Airdrop, en deze worden in hogere kwaliteit verzonden dan wanneer je WhatsApp zou gebruiken;
  • Notities kun je bewerken met je Mac, en vervolgens overal inzien en verder bewerken met je iPhone.

Handig toch?

Oké, misschien is het een hebbedingetje. Maar als je het eenmaal gewend bent, is de lat wel wat hoger om weer terug te gaan naar Android. En dat is natuurlijk precies de bedoeling. 

Apps in de App Store zijn veiliger

Voordat een app wordt toegevoegd in de App Store, ondergaat deze een strenge kwaliteitscontrole van Apple. Er wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of de app geen privacy-gevoelige informatie opslaat.

Als de app aan alle kwaliteitseisen voldoet, komt deze in de App Store terecht en kun je hem downloaden. Je kunt er dus vanuit gaan dat alle apps in de App Store veilig zijn.

Overigens: bij de Play Store van Android worden de apps ook gecontroleerd, maar er is een minder strenge controle. Daardoor is de kans groter dat er af en toe een app tussendoor glipt die niet goed omgaat met je privacy, bijvoorbeeld.

Waarom kiezen voor Android?

Over naar Android. Want zijn er na alle voordelen van Apple nog wel redenen om te kiezen voor een Android telefoon?

Die zijn er zeker. Kijk maar:

Alle voordelen van een Android telefoon

Veel keuze uit verschillende merken telefoons

Waar je bij iOS bent aangewezen op de iPhone, kun je bij Android veel meer kanten op. Kies voor het allernieuwste vlaggenschip van Samsung, een betaalbare telefoon van OPPO of neem eens een Sony. Dit is slechts een kleine greep uit de verschillende merken waaruit je kunt kiezen. Op al deze telefoons kun je het Android besturingssysteem terugvinden.

Last van keuzestress? Oké, dan kan je dit grote aanbod misschien als een nadeel ervaren. Maar het is zeker dat er voor iedereen wat tussen zit.

Lagere prijs

Dit is ook zeker geen overbodige luxe: je betaalt een stuk - en dan bedoel ik: een stuk - minder wanneer je kiest voor een Android toestel. Apple onderscheidt zich met luxe telefoons waar je meer voor neerlegt, en dat lukt dan ook goed. Maar uiteindelijk blijft het 'gewoon' een telefoon, en ook bij andere merken kun je iets heel moois krijgen voor een fractie van de prijs die Apple rekent.

Trouwens, Apple heeft wel budget toestellen. Tenminste, zo noemen ze dit zelf. De iPhone SE bijvoorbeeld, waar je op het moment van schrijven zo'n € 500 voor betaalt. Maar vergelijk dit eens met een budget toestel van Motorola (bijvoorbeeld de Moto E13 á € 120) of Xiaomi (bijvoorbeeld de Redmi Note 10 á € 170), en je zult zien dat de term 'budget' bij Apple iets anders is dan bij Android.

Bekijk alle Android telefoons

Uitbreidbaar geheugen

Heb je ook wel eens je hele foto-album doorgespit, op zoek naar oude filmpjes of foto's die je kunt weggooien om zo ruimte te maken op je toestel? Het is ontzettend vervelend als je stééds maar weer de melding krijgt dat de opslag vol is op je telefoon.

Met een Android toestel heb je dat gelukkig (bijna) nooit. Je kunt namelijk gewoon een micro SD-kaartje kopen om je geheugen uit te breiden. Weet je dus niet zeker hoeveel opslag je nodig hebt op je toestel? Dan is het geen probleem als je in eerste instantie iets te weinig hebt. Je kunt in een sleufje (vaak naast je simkaart) gewoon een micro SD-kaartje stoppen.

Tip! 

Niet alle Android telefoons hebben een uitbreidbaar geheugen. Hier vind je alle telefoons die dit wél hebben:

telefoons met uitbreidbaar geheugen

Meer manieren om te personaliseren

Vind je het heerlijk om je telefoon helemaal naar jouw hand te zetten? Dat kan met Android!

Je kunt je thuisscherm zo verbouwen dat je apps een bepaalde kleur of lettertype hebben. Ook met widgets kun je alle kanten op (hoewel dat tegenwoordig bij iPhones óók mogelijk is). 

Zo heb je de stijl en vormgeving die helemaal bij je past, en kan je door af te wisselen voor je gevoel ineens een hele andere telefoon hebben.

Alle nadelen van een Android telefoon

Overgehaald om voor Android te kiezen? Wacht nog heel even, en bekijk eerst nog even de nadelen:

Android werkt minder vanzelfsprekend dan iOS

De overzichtelijke look van Apple is bij Android soms ver te zoeken. Omdat je vrij bent om je apps overal te plaatsen en de look te wijzigen, kun je gauw de weg kwijt raken.

Het is natuurlijk helemaal aan jou of je dit vervelend vindt of niet. Sommige mensen vinden het juist fijn dat Android veel mogelijkheden geeft om bijvoorbeeld je apps weer te geven, of veel extra apps erbij aanbiedt. Maar voor anderen kan het snel wat onoverzichtelijk worden.

Over het uiterlijk van Android gesproken: dit kan ook verschillen per toestel. Dit komt omdat fabrikanten van telefoons hun eigen draai kunnen geven aan Android. Hierdoor kan het er dus op een ander toestel net wat anders uitzien.

Meer mogelijkheden voor het downloaden van pricacy-gevoelige apps

We noemden het al in de voordelen van iOS: daar worden apps streng gecontroleerd voordat deze door gebruikers gedownload kunnen worden.

Bij Android heb je een stuk meer apps in de Play Store, en dat komt omdat de kwaliteitscontrole bij Android minder streng is. Zo zou het dus kunnen dat je apps kunt downloaden die niet netjes met jouw gegevens omgaan. 

Minder lang updates

De toestellen zijn goedkoper: check! Maar... je doet er wel minder lang mee dan met een Apple. 

Dat komt omdat toestellen slechts een paar jaar ondersteund worden met updates van Android.

Daarbij hangt het er overigens wel vanaf welk merk toestel je hebt. Samsung is het best en biedt standaard vier jaar lang updates en vijf jaar lang beveiligingsupdates. Bij de meeste andere merken kun je maximaal 3 jaar profiteren van updates, bij sommige zelfs maar 2.

Daarna kun je de telefoon natuurlijk nog blijven gebruiken, maar apps worden niet meer geoptimaliseerd voor jouw toestel. Ook kan je telefoon trager worden, en kan je te maken krijgen met vervelende bugs.

Werkt niet soepel samen met andere Android apparaten

In tegenstelling tot bij Apple, wordt je bij Android niet beloond wanneer al je devices gebruikmaken van hetzelfde besturingssysteem. Je apparaten werken niet soepel met elkaar samen, zoals bij Apple het geval is. (Denk aan snel bestanden delen via AirDrop of andere Apple apparaten ontgrendelen met je Apple Watch.)*

Dit geeft misschien ook wel een zekere keuzevrijheid: je voelt je minder 'gedwongen' om alles van Android te kiezen. Maar het is wel jammer dat de apparaten die je hebt, niet gemakkelijk met elkaar verbinden.

* Het is vanaf Android 6.0 mogelijk om gebruik te maken van Nearby Share, wat een zelfde soort functie heeft als Airdrop bij iOS. Je kunt snel en makkelijk je bestanden delen met andere Android apparaten.

Conclusie

Er is geen grote winnaar: je kiest voor iOS of Android op basis van wat jij belangrijk vindt.

Neem je het liefst elke twee jaar een andere telefoon? Dan kun je gezien de prijs het beste kiezen voor Android. Doe je daarentegen liever zo lang mogelijk met je toestel, dan is Apple een verstandige keuze.

Hoe dan ook: de keuze is aan jou! 

Bekijk alle iPhones

Bekijk alle Android telefoons

 
Tags on this page
No tags found.
 
Breadcrumbs
Home>Informatie>Smartphone>iOS of Android: wat kun je het beste kiezen?
No comments
Skip comment form
Leave your comment here
Name is missing
Give a name
Name is missing
Give a name
Close
Invalid email address
Enter a valid email address
Invalid email address
Enter a valid email address
Close
Comment is missing
Write a response to
Comment is missing
Write a response to
Close
Thank you for your comment!