Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo bekend van TV
085 88 88 566
Ma-Vr bereikbaar
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
 • Onafhankelijk
 • Alle grote aanbieders
 • Persoonlijk

Artikel overslaan
 
Door Suzanne 31-07-2020 (laatste wijziging 15-09-2020)

De fair use policy van mobiele providers: hier moet je op letten

Door Suzanne 31-07-2020 (laatste wijziging 15-09-2020)

Ben jij zo iemand die de algemene voorwaarden eens rustig doorbladert voor je een abonnement afsluit? 

...nee, dat dacht ik al.

Toch kan de fair use policy in je mobiele contract het je nog wel eens knap lastig maken. Onbeperkt internet is toch wel écht onbeperkt? En waar is die 4G snelheid waar je - dacht je - voor getekend had? 

Al deze verborgen kleine lettertjes nemen we voor je onder de loep. Zodat jij naderhand geen spijt krijgt van je keuze.

Inhoud

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een contract?

Er zijn een aantal punten die snel over het hoofd worden gezien bij het afsluiten van een mobiel contract. Van plan een mobiel abonnement af te sluiten? Let dan vooral op deze dingen:

4G snelheid

Een voorbeeld: je wilt graag 4G in je mobiele abonnement. Dus klik je de optie 4G aan in onze mobiele vergelijker. Nu krijg je alle abonnementen te zien met een 4G-verbinding.

Met 4G zou je - in principe - een maximale internetsnelheid van 256 Mb/s kunnen halen. Maar niet elke provider biedt deze maximumsnelheid aan. 
De ene biedt een maximumsnelheid van 225 Mb/s, een ander 100 Mb/s en weer een ander slechts 25 Mb/s. Je hebt dus niet de garantie dat je die hoge snelheid bij elke provider krijgt.

Overigens: deze snelheid wordt in veel gevallen helemaal niet gehaald, zelfs als die wel wordt aangeboden. Providers laten de maximale snelheid zien die in een optimale situatie gehaald kan worden. Bijvoorbeeld buiten, vlak naast een zendmast. Toch is het wel fijn om een hoge 4G-snelheid te kunnen ontvangen.

Goed om te weten: 4G is bij alle providers nog steeds een behoorlijk stuk sneller dan 3G, waar je een maximumsnelheid van zo'n 15 Mb/s kunt halen. 

O ja, nog even over die maximumsnelheden die per provider verschillen: dit kun je in onze mobiele vergelijker zien staan. Klik het toestel - of sim only abonnement - aan dat je wilt hebben en je ziet de maximale snelheden per abonnement aangegeven.

Fair use policy: onbeperkt is niet altijd onbeperkt

Je ziet het steeds vaker: mobiele providers die onbeperkte data of belminuten aanbieden. Klinkt aantrekkelijk toch? Urenlang filmpjes streamen zonder je druk te hoeven maken om buiten je bundel te gaan. Maar is onbeperkt wel echt onbeperkt? En hoe zit dat eigenlijk als je in het buitenland verblijft?

Providers maken gebruik van een fair use policy (FUP), die ze voor het gemak soms een beetje verstoppen. In deze FUP staat hoeveel data of belminuten de provider onder 'redelijk gebruik' rekent.

Bijvoorbeeld: in de fair use policy van provider X staat dat je op 1 dag maximaal 5 GB kunt gebruiken. Een verbruik van meer dan 5 GB op 1 dag wordt dus als buitenproportioneel gezien. (En inderdaad, dit is ook wel behoorlijk wat.)

Verbruik je inderdaad zoveel, dan wordt je databundel voor die dag stopgezet. Deze activeer je dan zelf handmatig, vaak met 1 GB per keer. Bij sommige providers doe je dit door middel van een SMS, of door in te loggen in de omgeving van je provider. En is de dag om? Dan krijg je weer een nieuwe 5 GB om te gebruiken.

Onderaan het artikel lichten we de fair use policy toe per mobiele provider

BKR-vrije pakketten

Tip: wil je het allernieuwste toestel? Grote kans dat je dan een lening gaat afsluiten. Tenzij je in 1 klap een vermogen kwijt wilt zijn.

Als je een lening afsluit met een restbedrag van € 250,- of meer, wordt je geregistreerd bij de BKR. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor een latere hypotheek. Lees er alles over in ons artikel Telefoon abonnement en BKR: zó zit het.

Onbeperkt internet in het buitenland

Wel eens van de roam like at home regel gehoord? Hiermee is het mogelijk om je mobiele bundel ook in EU-landen te gebruiken. Met een aantal uitzonderingen. Want heb je een bundel met onbeperkt internet? Dan zit hier altijd een maximum aan.

Dit maximum is wettelijk bepaald en hangt af van de prijs die je per maand voor je mobiele abonnement betaalt. Kort door de bocht: hoe meer je per maand voor je bundel betaalt, hoe meer data je in de EU kunt gebruiken. Je kunt zelf uitrekenen hoeveel je in elk geval van je provider moet krijgen. (bron: Europa.EU)

Dit doe je door de prijs van je volledige mobiele bundel (exclusief btw) te delen door de maximale groothandelprijs voor een Gigabyte. Wat hier uitkomt moet je dubbel doen: dit is de databundel die je minimaal moet krijgen van je provider als je in een EU-land verblijft. Volg je het nog?

Een voorbeeld. We nemen het mobiele abonnement van Tele2 met onbeperkte data in gedachten. Voor een pakket met onbeperkte data, belminuten en SMS'jes betaal je per maand € 21,33 exclusief btw.  Hoeveel data krijg je dan minstens in andere EU-landen?

Dit moet je dan weten: in 2020 is de maximale groothandelprijs voor 1 GB € 3,50. Je deelt dus je maandbedrag (21,33) door de maximale groothandelprijs (3,50) en doet de uitkomst keer 2. Dan kom je uit op een databundel van in elk geval 12 GB in de EU. 

Springen we naar de fair use policy van Tele2, dan zul je zien dat je 15 GB in EU-landen kunt gebruiken. Veel providers zijn coulant en geven je iets meer data. Wellicht om later bij een prijsverhoging dit niet weer aan te hoeven passen.

Lees meer over onbeperkt internet in het buitenland.

Fair use policy Tele2

Wil je onbeperkt internet op je nieuwe telefoon? Grote kans dat je dan bij Tele2 uitkomt. Tele2 biedt super voordelige pakketten aan voor de echte grootverbruikers. Maar... hoe onbeperkt is onbeperkt nou echt bij Tele2?

Onbeperkt internet

Net zoals T-Mobile biedt Tele2 een dagbundel van 5 GB. Gaat deze bundel binnen 1 dag op (en dat gaat sneller dan je denkt als je constant streamt), dan kun je de zogenoemde 'Bundelbooster' activeren. Met deze booster krijg je weer 1 GB extra om te verbruiken. Heb je deze ook opgemaakt, dan kun je weer een extra booster inzetten. Stel dit in op de Tele2 app of op Mijn Tele2.

Met zo'n handmatige activatie wil Tele2 een goede kwaliteit van het netwerk garanderen. Maar: de provider wil ook voorkomen dat je het internet gebruikt voor dingen waar het eigenlijk niet voor bedoeld is. Bijvoorbeeld je telefoon inzetten als dongel en met meerdere laptops van dit netwerk gebruikmaken. En ja, dan kan je voorstellen dat 5 GB er zo doorheen gejaagd wordt in 1 dag.

In eerste instantie lijkt het alsof je de 1 GB booster onbeperkt kunt inzetten. Toch hoor je op het Tele2 forum nog wel eens andere verhalen. Bijvoorbeeld van klanten die een mail krijgen omdat ze boven het gemiddelde verbruik uit zijn gekomen. Vaak zijn er geen directe gevolgen hiervan, maar vraagt Tele2 je vriendelijk om het dataverbruik binnen de perken te houden.

De kleine letters uitvergroot

Toch kan het gebeuren dat Tele2 maatregelen neemt als je inderdaad buitensporig gebruik blijft maken van het Unlimited abonnement. Als je naar de fair use policy van Tele2 kijkt, dan staat in artikel 6.9.3:

"Als sprake is van bel- of sms- of internet gedrag dat naar objectieve omstandigheden moet worden aangemerkt als afwijkend gebruik of misbruik, kan Tele2:

a. je verzoeken om genoegzaam aan te tonen, dat er geen sprake is van afwijkend gebruik of misbruik; en/of

b. de Dienst(en) (gedeeltelijk) buiten gebruik stellen; en/of

c. de snelheid of kwaliteit van de Dienst tijdelijk beperken; en/of

d. je abonnement te wijzigen naar de hoogst mogelijke bel/ sms- en/of internetabonnement met een limiet; en/of

e. voor Roaming verkeer de reguliere tarieven en/of het maximale gereguleerde tarief in rekening brengen; en/of

f. de overeenkomst met jou beëindigen."

Afwijkend gebruik of misbruik van je abonnement

Oké, dit klinkt behoorlijk duidelijk. Alleen, wat is dan dit 'afwijkend gebruik' of zelfs 'misbruik' volgens Tele2?

Dat wordt genoemd in artikel 6.6.1 en is op sommige punten lekker vaag:

"a. Gebruik waar de dienst niet voor bedoeld is, zoals gebruik door derden of bedrijfsmatig gebruik.

b. Gebruik van de Dienst dat als gevolg heeft dat het Netwerk of de systemen van Tele2 of derden hinder ondervinden.

c. (Een vermoeden van) omzeiling van de voorwaarden zoals weergegeven in deze Fair Use Policy, dan wel enig ander gebruik op een manier waarvoor de Diensten van Tele2 niet bedoeld zijn , waaronder maar niet uitsluitend het buitensporig veel bellen/sms-en naar premium telefoonnummers of dataverbruik in strijd met deze Fair Use Policy.

d. Gebruik dat samenhangt met georganiseerde (weder) verkoop van een Simkaart aan een persoon zonder woon- of verblijfplaats in Nederland en/of zonder stabiele link met Nederland.

e. Het versturen van spam of bulk-sms (het excessief versturen van sms vanuit één nummer naar één of meerdere ontvangende nummer(s)) en/of het aanbieden van de sms-mogelijkheid aan derde(n)."

Hoeveel Gigabytes je precies moet verbruiken om anderen te hinderen (zoals genoemd bij punt b) blijft onduidelijk. Totdat je dit forumbericht bekijkt van iemand die op z'n vingers werd getikt door Tele2. Dit gebeurde bij een verbruik van rond de 150 GB per maand. Volgens een reactie van Tele2 is er geen 'harde limiet', maar gaat het om klanten die vaak meer dan het gemiddelde verbruiken.

Gebruik in het buitenland

Van plan naar het buitenland te gaan? Buiten Nederland maak je automatisch gebruik van 3G in plaats van 4G. Het laden van je appjes kan dus iets langzamer gaan. In deze landen maak je wél gebruik van 4G:

 • Zweden;
 • Kroatië;
 • Estland;
 • Letland;
 • Litouwen.

Heb je een abonnement met onbeperkt internet? In alle EU-landen (én in Noorwegen, Liechtenstein, Zwitserland en IJsland) kun je maximaal 15 GB per maand gebruiken. 

Hier zijn - surprise - nog wel een aantal regels aan verbonden. In de FUP van Tele2 (artikel 6.6.2) is er bij onderstaande gevallen sprake van misbruik of afwijkend gedrag van Roaming binnen de EER:

"a. Gebruik van een simkaart alleen voor Roaming, die gedurende een lange tijd inactief blijft

b. Koop en gebruik van verschillende simkaarten voor Roaming.

c. Gebruik dat voortkomt uit het niet hebben van een woon- of verblijfplaats in Nederland en/of het niet hebben van een stabiele link met Nederland. Hier is in ieder geval sprake van, wanneer je gedurende een periode van minimaal 4 maanden in die vier maanden meer volume gebruikt en langer van onze diensten gebruik maakt dan dat je van die dienst gebruik maakt vanuit Nederland."

De laatste regel wordt overigens door alle providers gehanteerd - en ook regel a. en b. zal je vaker tegenkomen. 

Conclusie

Onbeperkt internet is lang niet zo onbeperkt als je op het eerste gezicht denkt. Tele2 geeft geen keiharde limiet, maar wil wel dat je het netwerk op een 'normale manier' gebruikt. Gebruik je Unlimited Data als hotspot of als dongel, reken maar dat je dan wat te horen krijgt van de provider. Overigens wil geen enkele provider dat je onbeperkte internet hiervoor gebruikt. De één laat daarin alleen wat sneller van zich horen dan de ander.

Fair use policy T-Mobile

Hoewel Tele2 vaak voordeliger uit de bus komt, kan een mobiel abonnement bij T-Mobile ook interessant zijn. Als je ook vast internet van deze provider hebt bijvoorbeeld. Je krijgt dan extra voordeel op je internet- én mobiele abonnement

T-Mobile biedt bovendien een iets hogere maximumsnelheid via 4G dan Tele2, hoewel het echt minimaal is. Zo krijg je bij T-Mobile een maximumsnelheid van 256 Mb/s, bij Tele2 is dit 225 Mb/s. Je zal hier in de praktijk niets van merken. Vooral omdat je in veel gevallen maar een fractie van de hoogst haalbare snelheid kunt halen.

Onbeperkt internet

Ben je een echte datavreter? T-Mobile biedt voor de grootverbruiker 'Unlimited' aan, pakketten met onbeperkt internet.

Net zoals bij Tele2 krijg je een dagbundel van 5 GB. Heb je dit na 1 dag bijna verbruikt? Dan stuurt T-Mobile je een SMS. Je kunt je data vervolgens blijven aanvullen met 1 GB. Dit doe je op My T-Mobile of via de mobiele app.

Wel onbeperkt dus, maar met een omweg, net zoals bij Tele2. Op deze manier probeert T-Mobile 'oneerlijk en/of commercieel gebruik' tegen te gaan. Ook wil de provider het netwerk 'niet onnodig belasten'. 

De kleine letters uitvergroot

Maar wanneer wordt het netwerk nou onnodig belast? In de Aanvullende Voorwaarden Redelijk Gebruik geeft T-Mobile het volgende aan:

"T-Mobile wil haar klanten nu en in de toekomst een goede ervaring bieden op haar mobiele netwerk, ook wil T-Mobile voorkomen dat de integriteit en continuïteit van haar netwerk wordt aangetast.
T-Mobile behoudt zich daarom het recht voor om maatregelen te nemen om congestie ofwel overbelasting van haar netwerk te voorkomen.
T-Mobile zal je dan uiteraard tijdig over deze maatregelen informeren."

Nou, daar wordt je op z'n zachtst gezegd niet heel veel wijzer van. T-Mobile kan maatregelen nemen wanneer je met jouw data-gebruik het netwerk overbelast. Maar wanneer dat is, en welke maatregelen dat zijn, dat wordt niet duidelijk.

Gelukkig worden deze maatregelen niet zomaar genomen, en zal T-Mobile van tevoren contact met je opnemen.

Waar moet je nog meer op letten als je naar T-Mobile gaat?

Zorg ervoor dat je je unlimited data alleen gebruikt waar het voor bedoeld is.

"T-Mobile verstaat in ieder geval, doch niet uitsluitend, onder “Oneigenlijk gebruik” danwel “misbruik”:

  • Gebruik dat voortkomt uit de omstandigheid dat de klant geen woon- of verblijfplaats in Nederland heeft en/of geen stabiele link heeft met Nederland. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in het feit dat over een periode van minimaal 4 maanden de aanwezigheid en/of het gebruik van (data) diensten in het buitenland groter is dan in Nederland, de SIM kaart langere periodes inactief is en/of enkel wordt gebruikt om te roamen of enkel wordt gebruikt voor telefoongesprekken in of vanuit de EU of USA;

  • Gebruik dat voortkomt uit (georganiseerde) wederverkoop van de abonnementen aan personen zonder woon- of verblijfplaats in Nederland en/of zonder stabiele link met Nederland;

Indien T-Mobile vaststelt dat er sprake is van oneigenlijk gebruik, danwel misbruik, behoudt zij zich het recht voor het maximale gereguleerde tarief wholesale voor het roamingverkeer in rekening te brengen en/of het verbruik tegen de reguliere tarieven zoals opgenomen in de tarievenoverzicht in rekening te brengen, de schade te verhalen en/of de dienstverlening (wholesale tijdelijk of permanent) te beëindigen."

Gebruik in het buitenland

Ben je van plan een tijd in het buitenland te verblijven? Als je je databundel wilt gebruiken kan dat, maar niet onbeperkt. Je kunt in EU-landen maximaal 18 GB gebruiken. Bovendien, zoals je ook in de voorwaarden hierboven kunt lezen, mag je verbruik in het buitenland niet hoger zijn dan in Nederland. Deze regel wordt door elke mobiele provider gehanteerd.

Conclusie

Nergens wordt in de fair use policy aangegeven wat precies het maximum is van je datagebruik. Ook zijn er in het forum geen verhalen te lezen zoals bij Tele2 het geval is. Dit zou kunnen betekenen dat T-Mobile wat soepeler is wat limieten betreft.

Heb jij hier een andere ervaring mee? Laat het ons weten in een reactie onderaan dit artikel!

Fair use policy KPN

kpn

 

Sinds kort is ook KPN begonnen met het aanbieden van onbeperkt mobiel internet. Wanneer je je onbeperkte data combineert met vast internet van KPN, kun je extra korting krijgen. Dit is namelijk 1 van de Hussel-voordelen die KPN aanbiedt (Hussel is het voormalige KPN Compleet).

Je krijgt bij KPN een maximale 4G-snelheid van 225 Mb/s. Erg vergelijkbaar met Tele2 en T-Mobile dus.

MB's delen: hoe werkt dat met onbeperkt internet?

Heb je wel eens KPN Compleet gehad? Dan zou je je kunnen herinneren dat je je MB's kunt delen. Is dit nog steeds mogelijk wanneer je onbeperkt internet hebt?

Jazeker. Je hebt hier alleen wel een limiet op. Per maand kun je 25 GB delen met andere mobiele abonnementen op hetzelfde adres.

Onbeperkt internet

KPN hanteert dezelfde daglimiet als T-Mobile en Tele2. Zo kun je op 1 dag maximaal 5 GB gebruiken. Heb je deze 5 GB opgemaakt? Vul je bundel dan aan met 1 GB. Doe dit zo vaak je wil via Mijn KPN.

Op deze manier zorgt KPN ervoor dat je onbeperkte mobiele internetbundel geen vervanging wordt van je reguliere internetabonnement. 

De kleine letters uitvergroot

KPN heeft géén speciale fair use policy voor onbeperkte abonnementen. Dat wil zeggen; je hebt natuurlijk je daglimiet van 5 GB die je onbeperkt kunt aanvullen. Maar over een gemiddeld maandverbruik is bij KPN niets te vinden. Na een chatgesprek met KPN blijkt dat ze geen maandlimiet hanteren. Ook in het KPN forum is (nog) niks te vinden over mensen waarmee contact is opgenomen over hun hoge verbruik. 

Als dit inderdaad zo is, betekent dit dat onbeperkte abonnementen erg aantrekkelijk zouden zijn voor grootverbruikers. Je hoeft je namelijk nooit zorgen te maken over het teveel gebruiken van je mobiele abonnement.

Gebruik in het buitenland

Van plan om je mobiele bundel veel in het buitenland te gaan gebruiken? KPN geeft je een limiet van 22 GB per maand als je in de EU bent.

Heb je geen onbeperkt internet, maar nog wel data in je abonnement? Dan kun je deze volledige databundel blijven gebruiken! Hou er alleen rekening mee dat je in een tijdsperiode van 4 maanden wel minder in het buitenland van je bundel gebruikt dan in Nederland. Het is dus echt voor recreatief gebruik bedoeld, niet wanneer je bijvoorbeeld een jaar in het buitenland gevestigd bent. Dit is overigens bij elke mobiele provider op deze manier geregeld.

Fair use policy Lebara

Heb je al een telefoon in je bezit, dan kun je terecht bij sim only aanbieder Lebara. Lebara komt vaak voordelig uit de bus als je gaat vergelijken. Je kunt bij elk abonnement standaard onbeperkt bellen en sms'en binnen Nederland. Bovendien zijn alle pakketten voor € 1,- extra maandelijks opzegbaar. Waar moet je dan wél op letten bij Lebara?

4G-snelheid

Als eerste de maximale 4G-snelheid die je kunt halen. Deze is vergeleken met andere providers erg laag: namelijk 25 Mb/s. Tele2, KPN, Vodafone en T-Mobile bieden beiden snelheden aan van boven de 200 Mb/s. Oké, zo'n snelheid wordt in weinig gevallen ook daadwerkelijk gehaald, maar de mogelijkheid is er in elk geval. Bij Lebara kun je nooit boven de 25 Mb/s uitkomen.

En er zijn nog wat dingen om op te letten...

Onbeperkt internet

Let op: Lebara is gestopt met het aanbieden van abonnementen met onbeperkt internet. Onderstaande fair use policy is van toepassing op oude pakketten met een onbeperkte internetbundel.

Bij Lebara is onbeperkt internet een stuk nadeliger dan bij bovenstaande providers. Lebara werkt namelijk niet met een dagbundel, maar met een maandbundel. Je krijgt per maand maximaal 75 GB. Ben je hier (bijna) doorheen, dan kun je dit met 1 GB blijven aanvullen. Dit doe je door contact op te nemen met de klantenservice door 1200 te bellen. 

Even vergelijken...

Zowel Tele2, T-Mobile en KPN leveren een bundel van maximaal 5 GB per dag. In een maand zou dat (5 x 30 dagen) 150 GB worden. Maar liefst het dubbele van wat Lebara aanbiedt! Bovendien kan je bij Tele2 en T-Mobile gemakkelijk je data verhogen, gewoon via de app of door online in te loggen. Bij Lebara wordt het je net iets lastiger gemaakt doordat je eerst moet bellen met de klantenservice. 

De kleine letters uitvergroot

Als we inzoomen op de fair use policy van Lebara, valt het volgende op. Niet alleen met onbeperkt internet, maar ook met 'onbeperkt' bellen en SMS moet je goed opletten. Je hebt namelijk te maken met een limiet die niet enorm hoog is. Lebara gaat ervan uit dat je je bundel 'normaal' gebruikt. Onder normaal gebruik verstaat Lebara:

 • maximaal 3.000 belminuten per maand
 • maximaal 1.000 SMS'jes per maand

En wat gebeurt er als je hier overheen gaat?

"Als je van deze Fair Use afwijkt, heeft Lebara het recht de dienst op te schorten of de overeenkomst te beëindigen."

Het wordt niet duidelijk of Lebara vóór het uitvoeren van deze maatregel nog contact met je opneemt. We raden je aan om dus goed te letten op je verbruik.

Gebruik in het buitenland

Zoals bij alle providers kun je ook bij Lebara je bundel in EU-landen gebruiken. Houd rekening met deze 3 dingen:

 1. Heb je een bundel met onbeperkt internet? In het buitenland wordt dit verlaagd naar een bepaald aantal GB's
 2. Je limiet in de EU is niet bij elke bundel hetzelfde, óók niet bij onbeperkte data bundels
 3. In het buitenland maak je gebruik van 3G

Benieuwd hoeveel GB jij kunt gebruiken in de EU? Bekijk dan deze tabel:

FUP Sim only abonnementen aangeschaft voor 2 juni 2020:

Product FUP in MB van totaal
 National SIM Only 2GB €7,50 24month  2.000
 National SIM Only 5GB €10 24month  4.813
 National SIM Only 7GB €15 24month  7.000
 National SIM Only 10GB €20 24month   9.524
 International  SIM Only 5GB €15 24month  5.000
 International  SIM Only 7GB €20 24month  7.000
 International  SIM Only 10GB €25 24month  10.000
 National SIM Only 5GB €10 1month  4.813
 National SIM Only 7GB €15 1month  7.000
 National SIM Only 10GB €20 1month  9.524
 National SIM Only Unlimited €25 1month  11.879
 International  SIM Only 5GB €15 1month  5.000
 International  SIM Only 7GB €20 1month  7.000
 International  SIM Only 10GB €25 1month  10.000
 International  SIM Only Unlimited €30 1month  14.234
 National SIM Only 2GB €8,50 1month  2.000
 National SIM Only 5GB €11 1month  5.000
 National SIM Only 7GB €16 1month  5.530
 National SIM Only 10GB €21 1month  9.933
 International SIM Only 5GB €16 1month  5.000
 International SIM Only 7GB €21 1month  7.000
 International  SIM Only 10GB €26 1month  10.000
 National SIM Only €26 Unlimited 1month  9.626
 National SIM Only €25 - Unlimited 24month  9.216
 National SIM Only 2GB €7,50 - 24month  2.000
 National SIM Only 5GB €10 - 24month  4.813
 National SIM Only 7GB €15 - 24month  7.000
 National SIM Only 10GB €20 - 24month  9.524

FUP Sim only abonnementen aangeschaft na 2 juni 2020:

Product FUP in MB van totaal
 National SIM Only 2GB €7,50 - 24month  2.000
 National SIM Only 5GB €10 - 24month  4.813
 National SIM Only 7GB €15 - 24month  7.000
 National SIM Only 10GB €20 - 24month  9.524
 National SIM Only 2GB €9,50 1month  2.000
 National SIM Only 5GB €12 - 1month  5.000
 National SIM Only 7GB €17 - 1month  5.530
 National SIM Only 10GB €22 - 1month  10.000

Bron: Fair Use Policy Lebara

Zoals je kunt zien in de tabel, verschilt het limiet behoorlijk per pakket. Zelfs pakketten met onbeperkt internet verschillen onderling. Let dus goed op welk pakket je afsluit als je ook in de EU veel gebruik wilt maken van je data!

Geen zorgen, Lebara laat je via een SMS weten wanneer je op 80% of 100% van je verbruik zit. Ga je toch buiten je bundel? Dan betaal je € 0,05 per verbruikte MB. Niet echt een ramp dus, tenzij je helemaal los gaat met je verbruik. 

Conclusie

Lebara is een erg voordelige provider. Maar zoals wel vaker het geval is bij voordelige providers, zijn dingen soms te mooi om waar te zijn. Zo is 'onbeperkt' niet zo onbeperkt als je misschien zou denken. Ook maak je in het buitenland altijd gebruik van 3G in plaats van 4G. Houd rekening met bovenstaande voorwaarden voor je een abonnement afsluit bij Lebara. Dan weet je altijd waar je aan toe bent!

Fair use policy Budget Mobiel

Budget Mobiel (voorheen Robin Mobile) heeft 1 pakket met een bundel van 7 GB en een bundel met onbeperkte data. En je raadt het al: vanzelfsprekend zitten hier een aantal voorwaarden aan verbonden. 

4G snelheid

Budget Mobiel biedt 4G aan, geen lage snelheden dus, zal je wellicht denken. Toch is de maximale snelheid die je kunt halen slechts 5 Mb/s. Even ter vergelijking: andere providers bieden vaak rond de 200 Mb/s aan. Dit betekent overigens niet altijd dat je die snelheid ook echt kunt halen. Op bepaalde plekken in Nederland zal dit niet mogelijk zijn. Maar je hebt wél de mogelijkheid. Bij Budget Mobiel kun je slechts 5 Mb/s halen, waar je ook bent. Iets om rekening mee te houden.

De kleine letters uitvergroot

We kijken iets beter naar de fair use policy van Budget Mobiel. Wat valt volgens de provider onder 'redelijk verbruik'?

Allereerst: Budget Mobiel wijkt behoorlijk af van andere providers. En niet op een positieve manier. Lees maar verder:

Onbeperkt internet

Als je de rest van dit artikel toevallig al gescand hebt, is het je onderhand wel duidelijk. 'Onbeperkt internet' kan je wel met een korreltje zout nemen. Zo ook bij Budget Mobiel. Dit staat in de fair use policy:

"Om te beoordelen of er sprake is van extreem en/of excessief gebruik van de mobiele internetdienst kijken wij naar het gemiddelde en redelijke verbruik van de mobiele internetdienst. Het gemiddelde mobiele dataverbruik per persoon lag in Nederland in 2019 op 3 GB per maand."

Geen zorgen: 3 GB per maand is niet de limiet wanneer je kiest voor onbeperkt internet van Budget Mobiel. Toch is je limiet vergeleken met andere providers wel behoorlijk laag:

"Op dit moment zien wij een verbruik van 40 GB in een maand als excessief en/of extreem. Als wij merken dat je in een bepaalde maand snel dit verbruik nadert, dan attenderen wij jou hierop via meerdere e-mails en/of pushberichten in de Budget Mobiel app."

In tegenstelling tot de meeste andere providers heb je bij Budget Mobiel geen daglimiet. Net zoals Lebara werkt de provider met een maandlimiet. Maar waar Tele2, T-Mobile en KPN omgerekend 150 GB per maand hanteren en Lebara 75 GB, biedt Budget Mobiel een magere 40 GB aan. Dat komt neer op iets meer dan 1 GB per dag

Maar wat gebeurt er precies wanneer je dit overschrijdt? 

"Bij overschrijding van deze 40 GB, passen wij je internetsnelheid aan naar 0,8 Mbps voor de rest van de maand. Het blijft dus goed mogelijk om te internetten met je abonnement en onbeperkt MB’s te verbruiken. Blijft er echter ook daarna sprake van excessief en/of extreem gebruik, dan passen wij de internetsnelheid bij overschrijding van 55 GB verder aan naar 0,5 Mbps voor de rest van de maand."

Je kunt je data dus nog gewoon blijven gebruiken, ook wanneer je ruim boven de limiet zit. Nou ja, 'gewoon'. Een snelheid van 0,8 Mb/s en 0,5 Mb/s (oftewel 800 Kb/s en 500 Kb/s) is maar net genoeg om een appje te sturen. Voor het downloaden of versturen van een foto zal je wat meer geduld moeten hebben. 

Bron: Fair Use Policy Budget Mobiel

Onbeperkt bellen

Budget Mobiel levert standaard onbeperkt bellen aan in elk pakket. Of nou ja, onbeperkt bellen... Wat wordt hier precies onder verstaan?

Ook hiervoor geldt: er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. 

"Indicaties die wij hanteren voor het vaststellen van excessief en/of extreem gebruik (en dat je dus het abonnement gebruikt op een manier waarvoor het niet bedoeld is) zijn bijvoorbeeld: je belt in een maand meer dan 100 uur of je stuurt in een maand in korte tijd meer dan 800 sms’jes naar verschillende nummers. Bij constatering van excessief en /of extreem gebruik (of ander niet redelijk gebruik), kunnen wij de diensten telefonie en sms tijdelijk opschorten. Wij zoeken dan contact met je om naar de reden/oorzaak te vragen van het geconstateerde gebruik."

Oké, 100 uur per maand is in dit geval dus de limiet. Waar moet je nog meer op letten?

Als je houdt van lange gesprekken, zit je bij Budget Mobiel misschien niet op de juiste plek:

"Bij afname van een Budget Mobiel Onbeperkt of Budget Mobiel Basis abonnement mag je onbeperkt bellen en sms’en, wederom zolang je deze diensten gebruikt waarvoor zij zijn bedoeld. Zo is het niet de bedoeling dat je de telefoonverbinding langdurig laat openstaan, bijvoorbeeld voor het gebruik als babyfoon. Hiervoor is de telefoonverbinding niet bedoeld. Om dit soort gebruik te voorkomen verbreken wij de telefoonverbinding automatisch na anderhalf uur."

Logisch natuurlijk dat je je telefoon niet mag gebruiken als babyfoon of iets dergelijks. Maar als je vaak lange, belangrijke gesprekken zit en de verbinding wordt ineens verbroken, kan dat erg vervelend zijn. Bedenk van tevoren of je dit inderdaad wilt gaan doen. 

Bron: Fair Use Policy Budget Mobiel

Gebruik in het buitenland

Hoe zit het wanneer je je data in het buitenland wilt gaan gebruiken? Gelden dan dezelfde regels als wanneer je in Nederland bent?

Niet helemaal. Je kunt een deel van je bundel gebruiken in het buitenland.

Wanneer je de bundel van 7 GB hebt afgesloten, kun je je bundel helemaal gebruiken in het buitenland. Bij een onbeperkte databundel geldt dat je maximaal 12 GB kunt gebruiken. Let wel: dat is alleen het geval in EU-landen! Bovendien kun je bij Budget Mobiel ook in Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland gebruikmaken van je bundel. 

Conclusie

Let goed op wanneer je een abonnement bij Budget Mobiel neemt. Het kan zomaar een prima abonnement voor jou zijn, wanneer je geen uren achtereen belt en toch veel internet voor een prikje wilt.

Fair use policy Vodafone

Vodafone

Sinds begin maart doet ook Vodafone mee met onbeperkt mobiel internet! Hoe fair is de fair use policy ten opzichte van andere providers? We zoeken het uit!

Allereerst: de prijs. Deze is vergeleken met alle andere providers echt een stuk hoger. Je betaalt voor een Red Unlimited abonnement maar liefst € 40,- per maand. Heb je internet van Ziggo? Dan zakt de prijs een stukje: je betaalt dan € 35,- per maand. 

De kleine letters uitvergroot

Onbeperkt internet bij Vodafone is net geïntroduceerd. Het enige wat hierover vermeld staat in de algemene voorwaarden, is dit:

"Het gebruik van mobiel internet bij Red Unlimited is onbeperkt in Nederland. Na 5 GB per dag krijgt de klant automatisch nog 1 GB, waarna deze 1 GB gratis kan worden aangevuld via de My Vodafone app."

Gebruik in het buitenland

De fair use policy wat betreft het buitenland is bij Vodafone het best geregeld! Je kunt namelijk 25 GB van je bundel gebruiken in EU-landen. 

Bron: Algemene Voorwaarden

Conclusie: welke provider heeft de beste fair use policy?

We zijn niet voor niets een vergelijkingssite. Twijfel je nog tussen providers? Bekijk bij welke provider je het beste uit bent met deze tabel:

 

Welke provider hanteert de beste fair use policy?

Provider Limiet per dag / maand Wat gebeurt er als je bundel 'op' is? Maximale 4G - snelheid Hoeveel GB in het buitenland? Maandprijs
Tele2 Dagbundel: 5 GB, onbeperkt aan te vullen met 1 GB

Gebruik je meer dan het gemiddelde (ongeveer 150 GB) per maand? Tele2 kan contact met je opnemen en bij verder verbruik je contract ontbinden.

225 Mb/s 15 GB

Maandcontract: € 27,-

1- jaar contract: € 26,-

2-jaar contract: € 25,-

T-Mobile Dagbundel: 5 GB, onbeperkt aan te vullen met 1 GB

T-Mobile kan contact opnemen als je over het gemiddelde gaat. Wat dit gemiddelde is, is onbekend.

256 Mb/s 18 GB

Maandcontract: niet mogelijk

1-jaar contract: € 36,-

2-jaar contract: € 35,-

KPN Dagbundel: 5 GB, onbeperkt aan te vullen met 1 GB Wordt niet duidelijk uit de voorwaarden van KPN. 225 Mb/s 22 GB

Maandcontract: € 39,-

1-jaar contract: € 37,50

2-jaar contract: € 36,50

Lebara Maandbundel: 75 GB  Lebara kan je contract beëindigen  25 Mb/s verschilt per pakket, maximaal 12,6 GB - niet meer mogelijk -
Budget Mobiel Maandbundel: 40 GB Je snelheid wordt verlaagd naar 0,8 Mb/s. Verbruik je meer dan 55 GB, dan wordt je snelheid verlaagd naar 0,5 Mb/s 5 Mb/s 12 GB

Maandcontract: € 20,-

1- of 2-jarige contracten niet mogelijk

Vodafone Dagbundel: 5 GB, onbeperkt aan te vullen met 1 GB Wordt niet duidelijk uit de voorwaarden van Vodafone. 225 Mb/s 25 GB

Maandcontract: niet mogelijk

1-jaar contract: € 41,-

2-jaar contract: € 40,-

Over het algemeen geldt: zit je bij een budget provider? Dan zijn je voorwaarden vaak iets of heel wat strenger. Kijk maar naar je maximale snelheid, de limiet die je (alsnog) krijgt en de MB's die je in het buitenland kunt gebruiken.

Abonnementen met onbeperkt internet

Ook al heb je te maken met allerlei voorwaarden en fair use policies, toch blijft een abonnement met onbeperkt internet aantrekkelijk. Denk aan: elke dag muziek streamen, filmpjes kijken zonder je zorgen te maken - en natuurlijk altijd bereikbaar zijn.

Ben jij momenteel op zoek naar een nieuw mobiel abonnement? In onze mobiele vergelijker filter je gemakkelijk op pakketten met onbeperkt internet.

Vind je nieuwe abonnement in 3 stappen:

 1. Klik je nieuwe telefoon aan of kies voor sim only
 2. Schuif de balk 'Internetbundel' helemaal naar rechts
 3. Kies tussen alle pakketten met onbeperkt internet!

start met vergelijken

Dit artikel is een momentopname en met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Providers kunnen hun fair use policies ten alle tijden wijzigen.

 
Tags van deze pagina
Geen reacties
Reactieformulier overslaan
Laat hier een reactie achter
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Sluiten
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
Sluiten
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Sluiten
Bedankt voor uw reactie!