prijsvergelijken

De fair use policy van mobiele providers: hier moet je op letten

19 maart 2019 (laatste wijziging 15 oktober 2019) door Suzanne

Ben jij zo iemand die de algemene voorwaarden eens rustig doorbladert voor je een abonnement afsluit? 

...nee, dat dacht ik al.

Toch kan de fair use policy in je mobiele contract het je nog wel eens knap lastig maken. Onbeperkt internet is toch wel écht onbeperkt? En waar is die 4G snelheid waar je - dacht je - voor getekend had? 

Al deze verborgen kleine lettertjes nemen we voor je onder de loep. Zodat jij naderhand geen spijt krijgt van je keuze.

Inhoud

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een contract?

Er zijn een aantal punten die snel over het hoofd worden gezien bij het afsluiten van een mobiel contract. Van plan een mobiel abonnement af te sluiten? Let dan vooral op deze dingen:

4G is niet overal even snel

Een voorbeeld: je wilt graag 4G in je mobiele abonnement. Dus klik je de optie 4G aan in onze mobiele vergelijker. Nu krijg je alle abonnementen te zien met een 4G-verbinding.

Met 4G zou je - in principe - een maximale internetsnelheid van 256 Mb/s kunnen halen. Maar niet elke provider biedt deze maximumsnelheid aan. 
De ene biedt een maximumsnelheid van 225 Mb/s, een ander 100 Mb/s en weer een ander slechts 25 Mb/s. Je hebt dus niet de garantie dat je die hoge snelheid bij elke provider krijgt.

Overigens: deze snelheid wordt in veel gevallen helemaal niet gehaald, zelfs als die wel wordt aangeboden. Providers laten de maximale snelheid zien die in een optimale situatie gehaald kan worden. Bijvoorbeeld buiten, vlak naast een zendmast.

Goed om te weten: 4G is bij alle providers nog steeds een behoorlijk stuk sneller dan 3G, waar je een maximumsnelheid van zo'n 15 Mb/s kunt halen. 

O ja, nog even over die maximumsnelheden die per provider verschillen: dit kun je in onze mobiele vergelijker zien staan. Klik het toestel - of sim only abonnement - aan dat je wilt hebben en je ziet de maximale snelheden per abonnement aangegeven.

fair use policy

Fair use policy: onbeperkt is niet altijd onbeperkt

Je ziet het steeds vaker: mobiele providers die onbeperkte data of belminuten aanbieden. Klinkt aantrekkelijk toch? Urenlang filmpjes streamen zonder je druk te hoeven maken om buiten je bundel te gaan. Maar is onbeperkt wel echt onbeperkt? En hoe zit dat eigenlijk als je in het buitenland verblijft?

Providers maken gebruik van een fair use policy (FUP), die ze voor het gemak soms een beetje verstoppen. In deze FUP staat hoeveel data of belminuten de provider onder 'redelijk gebruik' rekent.

Bijvoorbeeld: de fair use policy van provider X is 5 GB per dag. Een verbruik van meer dan 5 GB op 1 dag wordt dus als buitenproportioneel gezien. (En inderdaad, dit is ook wel behoorlijk wat.)

Verbruik je inderdaad zoveel, dan wordt je databundel stopgezet. Deze kun je vaak zelf weer activeren met eenmalig 1 GB. Bij sommige providers doe je dit door middel van een SMS, maar het kan ook voorkomen dat dit via de klantenservice moet moet. En zie die soms maar eens te pakken te krijgen...

Onderaan het artikel lichten we de fair use policy toe per mobiele provider

BKR-vrije pakketten

Tip: wil je het allernieuwste toestel? Grote kans dat je dan een lening gaat afsluiten. Tenzij je in 1 klap een vermogen kwijt wilt zijn.

Als je een lening afsluit met een restbedrag van € 250,- of meer, wordt je geregistreerd bij de BKR. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor een latere hypotheek. Lees er alles over in ons artikel Telefoon abonnement en BKR: zó zit het.

Onbeperkt internet in het buitenland

Wel eens van de roam like at home regel gehoord? Hiermee is het mogelijk om je mobiele bundel ook in EU-landen te gebruiken. Met een aantal uitzonderingen. Want heb je een bundel met onbeperkt internet? Dan zit hier altijd een maximum aan.

Zo kan je vaak 'slechts' rond de 12 GB in het buitenland gebruiken. Goed om te weten, want ga je meer dan dit verbruiken? Dan kan je nog wel eens voor behoorlijke kosten komen te staan. 

Bovenstaand staan wat voorbeelden die bij veel providers voorkomen. Ben je specifiek op zoek naar een bepaalde provider? Onderstaande providers bieden de mogelijkheid tot onbeperkte data en belminuten in hun pakketten. Check wat onbeperkt écht inhoudt bij deze providers:

Fair use policy Tele2

Wil je onbeperkt internet op je nieuwe telefoon? Grote kans dat je dan bij Tele2 uitkomt. Tele2 biedt super voordelige pakketten aan voor de echte grootverbruikers. Maar... hoe onbeperkt is onbeperkt nou echt bij Tele2?

Onbeperkt internet

Net zoals T-Mobile biedt Tele2 een dagbundel van 5 GB. Gaat deze bundel binnen 1 dag op (en dat gaat sneller dan je denkt als je constant streamt), dan kun je de zogenoemde 'Bundelbooster' activeren. Met deze booster krijg je weer 1 GB extra om te verbruiken. Heb je deze ook opgemaakt, dan kun je weer een extra booster inzetten. Stel dit in op de Tele2 app of op Mijn Tele2.

Met zo'n handmatige activatie wil Tele2 een goede kwaliteit van het netwerk garanderen. Maar: de provider wil ook voorkomen dat je het internet gebruikt voor dingen waar het eigenlijk niet voor bedoeld is. Bijvoorbeeld je telefoon inzetten als dongle en met meerdere laptops van dit netwerk gebruikmaken. En ja, dan kan je voorstellen dat 5 GB er zo doorheen gejaagd wordt in 1 dag.

In eerste instantie lijkt het alsof je de 1 GB booster onbeperkt kunt inzetten. Toch hoor je op het Tele2 forum nog wel eens andere verhalen. Bijvoorbeeld van klanten die een mail krijgen omdat ze boven het gemiddelde verbruik uit zijn gekomen. Vaak zijn er geen directe gevolgen hiervan, maar vraagt Tele2 je vriendelijk om het dataverbruik binnen de perken te houden.

De kleine letters uitvergroot

Toch kan het gebeuren dat Tele2 maatregelen neemt als je inderdaad buitensporig gebruik blijft maken van het Unlimited abonnement. Als je naar de fair use policy van Tele2 kijkt, dan staat in artikel 6.9.3:

"Als sprake is van bel- of sms- of internet gedrag dat naar objectieve omstandigheden moet worden aangemerkt als afwijkend gebruik of misbruik, kan Tele2:

a. je verzoeken om genoegzaam aan te tonen, dat er geen sprake is van afwijkend gebruik of misbruik; en/of

b. de Dienst(en) (gedeeltelijk) buiten gebruik stellen; en/of

c. de snelheid of kwaliteit van de Dienst tijdelijk beperken; en/of

d. je abonnement te wijzigen naar de hoogst mogelijke bel/ sms- en/of internetabonnement met een limiet; en/of

e. voor Roaming verkeer de reguliere tarieven en/of het maximale gereguleerde tarief in rekening brengen; en/of

f. de overeenkomst met jou beëindigen."

Afwijkend gebruik of misbruik van je abonnement

Oké, dit klinkt behoorlijk duidelijk. Alleen, wat is dan dit 'afwijkend gebruik' of zelfs 'misbruik' volgens Tele2?

Dat wordt genoemd in artikel 6.6.1 en is op sommige punten lekker vaag:

"a. Gebruik waar de dienst niet voor bedoeld is, zoals gebruik door derden of bedrijfsmatig gebruik.

b. Gebruik van de Dienst dat als gevolg heeft dat het Netwerk of de systemen van Tele2 of derden hinder ondervinden.

c. (Een vermoeden van) omzeiling van de voorwaarden zoals weergegeven in deze Fair Use Policy, dan wel enig ander gebruik op een manier waarvoor de Diensten van Tele2 niet bedoeld zijn , waaronder maar niet uitsluitend het buitensporig veel bellen/sms-en naar premium telefoonnummers of dataverbruik in strijd met deze Fair Use Policy.

d. Gebruik dat samenhangt met georganiseerde (weder) verkoop van een Simkaart aan een persoon zonder woon- of verblijfplaats in Nederland en/of zonder stabiele link met Nederland.

e. Het versturen van spam of bulk-sms (het excessief versturen van sms vanuit één nummer naar één of meerdere ontvangende nummer(s)) en/of het aanbieden van de sms-mogelijkheid aan derde(n)."

Hoeveel Gigabytes je precies moet verbruiken om anderen te hinderen (zoals genoemd bij punt b) blijft onduidelijk. Totdat je dit forumbericht bekijkt van iemand die op z'n vingers werd getikt door Tele2. Dit gebeurde bij een verbruik van rond de 150 GB per maand. Volgens een reactie van Tele2 is er geen 'harde limiet', maar gaat het om klanten die vaak meer dan het gemiddelde verbruiken.

Gebruik in het buitenland

Van plan naar het buitenland te gaan? Buiten Nederland maak je automatisch gebruik van 3G in plaats van 4G. Het laden van je appjes kan dus iets langzamer gaan.

Heb je een abonnement met onbeperkt internet? In alle EU-landen (én in Noorwegen, Liechtenstein, Zwitserland en IJsland) kun je maximaal 12 GB per maand gebruiken. 

Hier zijn - surprise - nog wel een aantal regels aan verbonden. In de FUP van Tele2 (artikel 6.6.2) is er bij onderstaande gevallen sprake van misbruik of afwijkend gedrag van Roaming binnen de EER:

"a. Gebruik van een simkaart alleen voor Roaming, die gedurende een lange tijd inactief blijft

b. Koop en gebruik van verschillende simkaarten voor Roaming.

c. Gebruik dat voortkomt uit het niet hebben van een woon- of verblijfplaats in Nederland en/of het niet hebben van een stabiele link met Nederland. Hier is in ieder geval sprake van, wanneer je gedurende een periode van minimaal 4 maanden in die vier maanden meer volume gebruikt en langer van onze diensten gebruik maakt dan dat je van die dienst gebruik maakt vanuit Nederland."

De laatste regel wordt overigens door alle providers gehanteerd - en ook regel a. en b. zal je vaker tegenkomen. 

Conclusie

Onbeperkt internet is lang niet zo onbeperkt als je op het eerste gezicht denkt. Tele2 geeft geen keiharde limiet, maar wil wel dat je het netwerk op een 'normale manier' gebruikt. Gebruik je Unlimited Data als hotspot of als dongle, reken maar dat je dan wat te horen krijgt van de provider. Dit is overigens bij alle mobiele providers het geval. 

Fair use policy T-Mobile

Hoewel Tele2 vaak voordeliger uit de bus komt, kan een mobiel abonnement bij T-Mobile ook interessant zijn. Als je ook vast internet van deze provider hebt bijvoorbeeld. Je krijgt dan extra voordeel op je internet- én mobiele abonnement

T-Mobile biedt bovendien een iets hogere maximumsnelheid via 4G dan Tele2, hoewel het echt minimaal is. Zo krijg je bij T-Mobile een maximumsnelheid van 256 Mb/s, bij Tele2 is dit 225 Mb/s. Of je hier iets van merkt, is maar net de vraag. Vooral omdat je in veel gevallen maar een fractie van de hoogst haalbare snelheid kunt halen.

Onbeperkt internet

Ben je een echte datavreter? T-Mobile biedt voor de grootverbruiker 'Unlimited' aan, pakketten met onbeperkt internet.

Net zoals bij Tele2 krijg je een dagbundel van 5 GB. Heb je dit na 1 dag bijna verbruikt? Dan stuurt T-Mobile je een SMS. Je kunt je data vervolgens blijven aanvullen met 1 GB. Dit doe je op My T-Mobile of via de mobiele app.

Wel onbeperkt dus, maar met een omweg, net zoals bij Tele2. Op deze manier probeert T-Mobile 'oneerlijk en/of commercieel gebruik' tegen te gaan. Ook wil de provider het netwerk 'niet onnodig belasten'. 

De kleine letters uitvergroot

Maar wanneer wordt het netwerk nou onnodig belast? In de Aanvullende Voorwaarden Redelijk Gebruik geeft T-Mobile het volgende aan:

"T-Mobile wil haar klanten nu en in de toekomst een goede ervaring bieden op haar mobiele netwerk, ook wil T-Mobile voorkomen dat de integriteit en continuïteit van haar netwerk wordt aangetast.
T-Mobile behoudt zich daarom het recht voor om maatregelen te nemen om congestie ofwel overbelasting van haar netwerk te voorkomen.
T-Mobile zal je dan uiteraard tijdig over deze maatregelen informeren."

Nou, daar wordt je op z'n zachtst gezegd niet heel veel wijzer van. T-Mobile kan maatregelen nemen wanneer je met jouw data-gebruik het netwerk overbelast. Maar wanneer dat is, en welke maatregelen dat zijn, dat wordt niet duidelijk.

Gelukkig worden deze maatregelen niet zomaar genomen, en zal T-Mobile van tevoren contact met je opnemen.

Waar moet je nog meer op letten als je naar T-Mobile gaat?

Zorg ervoor dat je je unlimited data alleen gebruikt waar het voor bedoeld is.

"T-Mobile verstaat in ieder geval, doch niet uitsluitend, onder “Oneigenlijk gebruik” danwel “misbruik”:

  • Gebruik dat voortkomt uit de omstandigheid dat de klant geen woon- of verblijfplaats in Nederland heeft en/of geen stabiele link heeft met Nederland. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in het feit dat over een periode van minimaal 4 maanden de aanwezigheid en/of het gebruik van (data) diensten in het buitenland groter is dan in Nederland, de SIM kaart langere periodes inactief is en/of enkel wordt gebruikt om te roamen of enkel wordt gebruikt voor telefoongesprekken in of vanuit de EU of USA;

  • Gebruik dat voortkomt uit (georganiseerde) wederverkoop van de abonnementen aan personen zonder woon- of verblijfplaats in Nederland en/of zonder stabiele link met Nederland;

Indien T-Mobile vaststelt dat er sprake is van oneigenlijk gebruik, danwel misbruik, behoudt zij zich het recht voor het maximale gereguleerde tarief wholesale voor het roamingverkeer in rekening te brengen en/of het verbruik tegen de reguliere tarieven zoals opgenomen in de tarievenoverzicht in rekening te brengen, de schade te verhalen en/of de dienstverlening (wholesale tijdelijk of permanent) te beëindigen."

Gebruik in het buitenland

Ben je van plan een tijd in het buitenland te verblijven? Als je je databundel wilt gebruiken kan dat, maar niet onbeperkt. Je kunt in EU-landen maximaal 14 GB gebruiken. Bovendien, zoals je ook in de voorwaarden hierboven kunt lezen, mag je verbruik in het buitenland niet hoger zijn dan in Nederland. Deze regel wordt door elke mobiele provider gehanteerd.

Conclusie

Nergens wordt in de fair use policy aangegeven wat precies het maximum is van je datagebruik. Ook zijn er in het forum geen verhalen te lezen zoals bij Tele2 het geval is. Dit zou kunnen betekenen dat T-Mobile wat soepeler is wat limieten betreft.

Heb jij hier een andere ervaring mee? Laat het ons weten in een reactie onderaan dit artikel!

Fair use policy KPN

kpn

 

 

Sinds kort is ook KPN begonnen met het aanbieden van onbeperkt mobiel internet. Het is alleen mogelijk om onbeperkt internet af te sluiten bij KPN, wanneer je ook vast internet van deze provider hebt. Dit is namelijk 1 van de Hussel-voordelen die KPN aanbiedt (Hussel is het voormalige KPN Compleet).

MB's delen: hoe werkt dat met onbeperkt internet?

Heb je wel eens KPN Compleet gehad? Dan zou je je kunnen herinneren dat je je MB's kunt delen. Is dit nog steeds mogelijk wanneer je onbeperkt internet hebt?

Jazeker. Je hebt hier alleen wel een limiet op. Per maand kun je 25 GB delen met andere mobiele abonnementen op hetzelfde adres.

Onbeperkt internet

KPN hanteert een zelfde soort fair use policy als T-Mobile en Tele2. Zo kun je op 1 dag maximaal 5 GB gebruiken. Heb je deze 5 GB opgemaakt? Vul je bundel dan aan met 1 GB. Doe dit zo vaak je wil via Mijn KPN.

Op deze manier zorgt KPN ervoor dat je onbeperkte mobiele internetbundel geen vervanging wordt van je reguliere internetabonnement. Overigens doet de provider dit ook al door onbeperkt mobiel internet alleen mogelijk te maken voor vaste internet-klanten.

Gebruik in het buitenland

Van plan om je mobiele bundel veel in het buitenland te gaan gebruiken? Dan zit je goed bij KPN. Waar je bij andere providers tot 14 GB kunt gebruiken, heeft KPN dit limiet iets opgeschroefd. Wanneer je een onbeperkte internetbundel hebt, kun je in EU-landen maar liefst 20 GB hiervan blijven gebruiken.

En heb je een andere mobiele bundel? Dan kun je je volledige databundel blijven gebruiken! Hou er alleen rekening mee dat je in een tijdsperiode van 4 maanden wel minder in het buitenland van je bundel gebruikt dan in Nederland. Het is dus echt voor recreatief gebruik bedoeld, niet wanneer je bijvoorbeeld een jaar in het buitenland gevestigd bent. 

Fair use policy Lebara

Heb je al een telefoon in je bezit, dan kun je terecht bij sim only aanbieder Lebara. Lebara komt vaak voordelig uit de bus als je gaat vergelijken. Je kunt bij elk abonnement standaard onbeperkt bellen en sms'en binnen Nederland. Bovendien zijn alle pakketten voor € 1,- extra maandelijks opzegbaar. Waar moet je dan wél op letten bij Lebara?

4G-snelheid

Als eerste de maximale 4G-snelheid die je kunt halen. Deze is vergeleken met andere providers erg laag: namelijk 25 Mb/s. Tele2 en T-Mobile bieden beiden snelheden aan van boven de 200 Mb/s. Oké, zo'n snelheid wordt in weinig gevallen ook daadwerkelijk gehaald, maar de mogelijkheid is er in elk geval. Bij Lebara kun je nooit boven de 25 Mb/s uitkomen.

En er zijn nog wat dingen om op te letten...

Onbeperkt internet

Let op: sinds kort kun je geen abonnement met onbeperkt internet bij Lebara aanschaffen! Onderstaande fair use policy is van toepassing op oude pakketten met een onbeperkte internetbundel.

Bij Lebara is onbeperkt internet een stuk nadeliger dan bij bovenstaande providers. Lebara werkt namelijk niet met een dagbundel, maar met een maandbundel. Je krijgt per maand maximaal 75 GB. Ben je hier (bijna) doorheen, dan kun je dit met 1 GB blijven aanvullen. Dit doe je door contact op te nemen met de klantenservice door 1200 te bellen. 

Even vergelijken...

Zowel Tele2, T-Mobile en KPN leveren een bundel van maximaal 5 GB per dag. In een maand zou dat (5 x 30 dagen) 150 GB worden. Maar liefst het dubbele van wat Lebara aanbiedt! Bovendien kan je bij Tele2 en T-Mobile gemakkelijk je data verhogen, gewoon via de app of door online in te loggen. Bij Lebara wordt het je net iets lastiger gemaakt doordat je eerst moet bellen met de klantenservice. 

De kleine letters uitvergroot

Als we inzoomen op de fair use policy van Lebara, valt het volgende op. Niet alleen met onbeperkt internet, maar ook met 'onbeperkt' bellen en SMS moet je goed opletten. Je hebt namelijk te maken met een limiet die niet enorm hoog is. Lebara gaat ervan uit dat je je bundel 'normaal' gebruikt. Onder normaal gebruik verstaat Lebara:

 • maximaal 3.000 belminuten per maand
 • maximaal 1.000 SMS'jes per maand

En wat gebeurt er als je hier overheen gaat?

"Als je van deze Fair Use afwijkt, heeft Lebara het recht de dienst op te schorten of de overeenkomst te beëindigen."

Het wordt niet duidelijk of Lebara vóór het uitvoeren van deze maatregel nog contact met je opneemt. We raden je aan om dus goed te letten op je verbruik.

Gebruik in het buitenland

Zoals bij alle providers kun je ook bij Lebara je bundel in EU-landen gebruiken. Houd rekening met deze 3 dingen:

 1. Heb je een bundel met onbeperkt internet? In het buitenland wordt dit verlaagd naar een bepaald aantal GB's
 2. Je limiet in de EU is niet bij elke bundel hetzelfde, óók niet bij onbeperkte data bundels
 3. In het buitenland maak je gebruik van 3G

Benieuwd hoeveel GB jij kunt gebruiken in de EU? Bekijk dan deze tabel:

Product FUP in GB
All in NL €10 met 2 GB 3,6
All in NL €15 met 5 GB 5,5
All in NL €20 met 7 GB 7,2
All in NL €30 met Onbeperkt GB 10,8
All in International €15 met 3 GB 5,4
Unlimited €20 met 5 GB 7,2
Unlimited €30 met 10 GB 10,8
Unlimited €35 met Onbeperkt GB 12,6
Sim Only Nationaal 1 maand €10 met 5 GB 3,6
Sim Only Nationaal 1 maand €15 met 7 GB 5,4
Sim Only Nationaal 1 maand €20 met Onbeperkt GB 7,2
Sim Only Nationaal 1 maand €25 met Onbeperkt GB 9
Sim Only Nationaal 24 maanden €10 met 5 GB 5,4
Sim Only Nationaal 24 maanden €15 met 7 GB 7,2
Sim Only Nationaal 24 maanden €20 met Onbeperkt GB 9
Sim Only Internationaal 1 maand €15 met 5 GB 5,4
Sim Only Internationaal 1 maand €20 met 7 GB 7,2
Sim Only Internationaal 1 maand €25 met Onbeperkt GB 9
Sim Only Internationaal 1 maand €30 met Onbeperkt GB  10,8
Sim Only Internationaal 24 maanden €15 met 5 GB 5,4
Sim Only Internationaal 24 maanden €20 met 7 GB 7,2
Sim Only Internationaal 24 maanden €25 met Onbeperkt GB   9

Bron: Fair Use Policy Lebara

Zoals je kunt zien in de tabel, verschilt het limiet behoorlijk per pakket. Zelfs pakketten met onbeperkt internet verschillen onderling. Let dus goed op welk pakket je afsluit als je ook in de EU veel gebruik wilt maken van je data!

Geen zorgen, Lebara laat je via een SMS weten wanneer je op 80% of 100% van je verbruik zit. Ga je toch buiten je bundel? Dan betaal je € 0,05 per verbruikte MB. Niet echt een ramp dus, tenzij je helemaal los gaat met je verbruik. 

Conclusie

Lebara is een erg voordelige provider. Maar zoals wel vaker het geval is bij voordelige providers, zijn dingen soms te mooi om waar te zijn. Zo is 'onbeperkt' niet zo onbeperkt als je misschien zou denken. Ook maak je in het buitenland altijd gebruik van 3G in plaats van 4G. Houd rekening met bovenstaande voorwaarden voor je een abonnement afsluit bij Lebara. Dan weet je altijd waar je aan toe bent!

Abonnementen met onbeperkt internet

Ook al heb je te maken met allerlei voorwaarden en fair use policies, toch blijft een abonnement met onbeperkt internet aantrekkelijk. Denk aan: elke dag muziek streamen, filmpjes kijken zonder je zorgen te maken - en natuurlijk altijd bereikbaar zijn.

Ben jij momenteel op zoek naar een nieuw mobiel abonnement? In onze mobiele vergelijker filter je gemakkelijk op pakketten met onbeperkt internet.

Vind je nieuwe abonnement in 3 stappen:

 1. Klik je nieuwe telefoon aan of kies voor sim only
 2. Schuif de balk 'Internetbundel' helemaal naar rechts
 3. Kies tussen alle pakketten met onbeperkt internet!

start met vergelijken

Dit artikel is een momentopname en met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Providers kunnen hun fair use policies ten alle tijden wijzigen.

Fair use policy van mobiele providers

Suzanne

Mijn naam is Suzanne. Met de artikelen die ik schrijf, wil ik antwoord geven op vragen die jij hebt. Over internet of mobiele abonnementen. Zodat het voor jou in 1 oogopslag duidelijk is waar je aan toe bent.

Terug naar vergelijking
Start de chat