Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
9:00 - 17:30
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
 • Onafhankelijk
 • Alle grote aanbieders
 • Persoonlijk
Uitstekend via Trustpilot Logo trustpilot
"Uitstekende service"

Artikel overslaan
 
Door Suzanne 10-10-2022 (laatste wijziging 23-02-2024)

De fair use policy van mobiele providers bij een onbeperkt abonnement

Door Suzanne 10-10-2022 (laatste wijziging 23-02-2024)

Ben jij zo iemand die de algemene voorwaarden eens rustig doorbladert voor je een abonnement afsluit? 

...nee, dat dacht ik al.

Toch kan de fair use policy in je mobiele contract het je nog wel eens knap lastig maken. Onbeperkt internet is toch wel écht onbeperkt? En waar is die 4G snelheid waar je - dacht je - voor getekend had? 

Al deze verborgen kleine lettertjes nemen we voor je onder de loep. Zodat jij naderhand geen spijt krijgt van je keuze.

Inhoud

Samenvatting: welke provider heeft de beste fair use policy?

Bekijk hier direct welke provider de beste fair use policy hanteert, of het nu gaat om onbeperkt internet of mobiele data in het buitenland: 

Welke provider hanteert de beste fair use policy als het gaat om onbeperkt internet?

Provider Limiet Wat als je meer gebruikt dan het gemiddelde? Maximale internetsnelheid (theoretisch) Hoeveel GB in het buitenland?
Odido Dagbundel: 20 GB, onbeperkt aan te vullen met 2 GB

Odido kan contact met je opnemen als je over het gemiddelde gaat. Wat dit gemiddelde is, is onbekend.

Hangt af van pakket (10 Mb/s tot 1.000 Mb/s) (5G) Ligt aan het abonnement (30 GB tot 50 GB)
KPN

Dagbundel: 20 GB, onbeperkt aan te vullen met 2 GB

Wordt niet duidelijk uit de voorwaarden van KPN. Hangt af van pakket (50 Mb/s tot 600 Mb/s) (5G) Ligt aan het abonnement (40 GB tot 75 GB)
Budget Mobiel Dagbundel: 4 GB, onbeperkt aan te vullen met 1 GB Wordt niet duidelijk uit de voorwaarden van Budget Mobiel. 5 Mb/s (5G) 17 GB
Vodafone Dagbundel: 10 GB, onbeperkt aan te vullen met 2 GB Wordt niet duidelijk uit de voorwaarden van Vodafone. 350 Mb/s (5G) 40 GB

Over het algemeen geldt: zit je bij een budget provider? Dan zijn je voorwaarden vaak iets of heel wat strenger.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een contract?

Er zijn een aantal punten die snel over het hoofd worden gezien bij het afsluiten van een mobiel contract. Van plan een mobiel abonnement af te sluiten? Let dan vooral op deze dingen:

4G of 5G snelheid

Een voorbeeld: je wilt graag 5G in je mobiele abonnement. Dus klik je de optie 5G aan in onze mobiele vergelijker. Nu krijg je alle abonnementen te zien met een 5G-verbinding.

Met 5G zou je - in principe - een maximale internetsnelheid van zo'n 4.000 Mb/s kunnen halen. Maar niet elke provider biedt deze maximumsnelheid aan. 
De ene biedt misschien een maximumsnelheid van 500 Mb/s, een ander 100 Mb/s en weer een ander slechts 5 Mb/s. Je hebt dus niet de garantie dat je die hoge snelheid bij elke provider krijgt.

Overigens: deze hoge snelheid wordt in veel gevallen helemaal niet gehaald, zelfs als die wel wordt aangeboden. Providers laten de maximale snelheid zien die in een optimale situatie gehaald kan worden. Bijvoorbeeld buiten, in de buurt van een zendmast. In de praktijk is je snelheid vaak wat lager. Dit is bij elke provider het geval.

O ja, nog even over die maximumsnelheden die per provider verschillen: dit kun je in onze mobiele vergelijker zien staan. Klik het toestel - of sim only abonnement - aan dat je wilt hebben en je ziet de maximale snelheden per abonnement aangegeven.

Fair use policy: onbeperkt is niet altijd onbeperkt

Je ziet het steeds vaker: mobiele providers die onbeperkte data of belminuten aanbieden. Klinkt aantrekkelijk toch? Urenlang filmpjes streamen zonder je druk te hoeven maken om buiten je bundel te gaan. Maar is onbeperkt wel echt onbeperkt? En hoe zit dat eigenlijk als je in het buitenland verblijft?

Providers maken gebruik van een fair use policy (FUP), die ze voor het gemak soms een beetje verstoppen. In deze FUP staat hoeveel data of belminuten de provider onder 'redelijk gebruik' rekent.

Bijvoorbeeld: in de fair use policy van provider X staat dat je op 1 dag maximaal 10 GB kunt gebruiken. Een verbruik van meer dan 10 GB op 1 dag wordt dus als buitenproportioneel gezien. (En inderdaad, dit is ook wel behoorlijk wat.)

Verbruik je inderdaad zoveel, dan wordt je databundel voor die dag stopgezet. Deze activeer je dan zelf handmatig, vaak met 2 GB per keer. Bij sommige providers doe je dit door middel van een SMS, of door in te loggen in de online omgeving van je provider. En is de dag om? Dan krijg je weer een nieuwe 10 GB om te gebruiken.

Onderaan het artikel lichten we de fair use policy toe per mobiele provider

Onbeperkt internet in het buitenland

Wel eens van de roam like at home regel gehoord? Hiermee is het mogelijk om je mobiele bundel ook in EU-landen te gebruiken. Met een aantal uitzonderingen. Want heb je een bundel met onbeperkt internet? Dan zit hier altijd een maximum aan.

Dit maximum is wettelijk bepaald en hangt af van de prijs die je per maand voor je mobiele abonnement betaalt. Kort door de bocht: hoe meer je voor je bundel betaalt, hoe meer data je in de EU kunt gebruiken. Je kunt zelf uitrekenen hoeveel je in elk geval van je provider moet krijgen. (bron: Europa.EU)

Dit doe je door de prijs van je volledige mobiele bundel (exclusief btw) te delen door de maximale groothandelprijs voor een Gigabyte. Wat hier uitkomt moet je dubbel doen: dit is de databundel die je minimaal moet krijgen van je provider als je in een EU-land verblijft. Volg je het nog?

Een voorbeeld. We nemen een fictief mobiel abonnement met onbeperkte data in gedachten. Voor een pakket met onbeperkte data, belminuten en SMS'jes betaal je per maand € 20,- exclusief btw.  Hoeveel data krijg je dan minstens in andere EU-landen?

Dit moet je dan weten: in 2023 is de maximale groothandelprijs voor 1 GB € 1,80. Je deelt dus je maandbedrag (20) door de maximale groothandelprijs (1,80) en doet de uitkomst keer 2. Dan kom je uit op een databundel van in elk geval 22,2 GB in de EU. Je provider moet je dus minstens 22 GB in de EU geven. Lees meer over onbeperkt internet in het buitenland.

Geen zorgen, je hoeft zelf geen rekensommen te maken. We behandelen hieronder de fair use policy van alle providers met onbeperkt internet, waaronder de mobiele bundel in het buitenland:

Fair use policy Tele2

Tele2 is samen met T-Mobile verder gegaan onder de naam 'Odido'. De informatie hieronder is van toepassing op de Tele2 abonnementen die zijn afgesloten tot 5 september 2023.

Wil je onbeperkt internet op je nieuwe telefoon? Grote kans dat je dan bij Tele2 uitkomt. Tele2 biedt super voordelige pakketten aan voor de echte grootverbruikers. Maar... hoe onbeperkt is onbeperkt nou echt bij Tele2?

Onbeperkt internet

Net zoals T-Mobile biedt Tele2 een dagbundel van 10 GB. Gaat deze bundel binnen 1 dag op (en dat gaat sneller dan je denkt als je constant streamt), dan kun je de zogenoemde 'Bundelbooster' activeren. Met deze booster krijg je weer 2 GB extra om te verbruiken. Heb je deze ook opgemaakt, dan kun je weer een extra booster inzetten. Dit doe je door middel van een SMS. Je kunt de booster ook activeren in de Tele2 app of op Mijn Tele2.

Met zo'n handmatige activatie wil Tele2 een goede kwaliteit van het netwerk garanderen. Maar: de provider wil ook voorkomen dat je het internet gebruikt voor dingen waar het eigenlijk niet voor bedoeld is. Bijvoorbeeld je telefoon inzetten als dongel en met meerdere laptops van dit netwerk gebruikmaken. En ja, dan kan je voorstellen dat 10 GB er zo doorheen gejaagd wordt in 1 dag.

In eerste instantie lijkt het alsof je de Bundelbooster onbeperkt kunt inzetten. Toch hoor je op het Tele2 forum nog wel eens andere verhalen. Bijvoorbeeld van klanten die een mail krijgen omdat ze boven het gemiddelde verbruik uit zijn gekomen. Vaak zijn er geen directe gevolgen hiervan, maar vraagt Tele2 je vriendelijk om het dataverbruik binnen de perken te houden.

Ook goed om te weten: heb je op 1 dag 20 GB verbruikt? Dan kun je de Bundelbooster alleen nog aanvragen met de Tele2 app of op Mijn Tele2. Een SMS sturen kan dus niet meer.

De kleine letters uitvergroot

Toch kan het gebeuren dat Tele2 maatregelen neemt als je inderdaad buitensporig gebruik blijft maken van het Unlimited abonnement. Als je naar de Aanvullende Voorwaarden van Tele2 kijkt, dan staat in punt 7:

"In het geval van (een vermoeden van) omzeiling van deze bepalingen van de Aanvullende Voorwaarden Redelijk Gebruik dan wel gebruik op een manier waarvoor de abonnementen niet bedoeld zijn, oneigenlijk gebruik, heeft Tele2 het recht om de verbinding tijdelijk op te schorten of om de snelheid of kwaliteit van de verbinding tijdelijk te beperken. Tele2 informeert je van te voren als dit gebeurt."

Oneigenlijk gebruik

Oké, dit klinkt behoorlijk duidelijk. Alleen, wat is dan dit 'oneigenlijk gebruik' volgens Tele2?

Dat wordt genoemd in punt 6:

"Tele2 verstaat in ieder geval, doch niet uitsluitend, onder “Oneigenlijk gebruik” danwel “misbruik”:

• Gebruik dat voortkomt uit de omstandigheid dat de klant geen woon-of verblijfplaats in Nederland heeft en/of geen stabiele link heeft met Nederland. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in het feit dat over een periode van minimaal 4 maanden de aanwezigheid en/of het gebruik van (data) diensten in het buitenland groter is dan in Nederland, de SIM kaart langere periodes inactief is en/of enkel wordt gebruikt om te roamen of enkel wordt gebruikt voor telefoongesprekken in of vanuit de EU of USA;

• Gebruik dat voortkomt uit (georganiseerde) wederverkoop van de abonnementen aan personen zonder woon- of verblijfplaats in Nederland en/of zonder stabiele link met Nederland."

Dit is duidelijk en is gemakkelijk te vermijden. Let wel op de woorden 'in ieder geval, doch niet uitsluitend'. Er zijn dus blijkbaar ook andere vormen van oneigenlijk gebruik of misbruik. 

In voorgaande aanvullende voorwaarden werd ook een maximum gesteld aan het aantal GB dat je per maand kon gebruiken. Dit mocht niet buitenproportioneel zijn. Wellicht dat Tele2 dit nog steeds hanteert, maar niet heel duidelijk meer in de voorwaarden vermeldt.

Gebruik in het buitenland

Van plan naar het buitenland te gaan? Buiten Nederland maak je automatisch gebruik van 3G in plaats van 4G. Het laden van je appjes kan dus iets langzamer gaan. In deze landen maak je wél gebruik van 4G:

 • Zweden;
 • Kroatië;
 • Estland;
 • Letland;
 • Litouwen.

Heb je een abonnement met mobiel internet? Dan is je limiet afhankelijk van de databundel die je hebt afgesloten:

 • Onbeperkte databundel: je krijgt 27 GB in de EU
 • Alle andere databundels: je kunt je volledige bundel gebruiken

Trouwens, onder de EU schaart Tele2 ook deze landen:

 • Noorwegen
 • Liechtenstein
 • Zwitserland
 • IJsland 

Let op bij het gebruik van mobiel internet in het buitenland: je mag dit niet méér doen dan in Nederland. Dit punt staat ook aangegeven in de Aanvullende voorwaarden (punt 6). Dit is een regel die elke provider aanhoudt.

Conclusie

Onbeperkt internet is niet zo onbeperkt als je op het eerste gezicht denkt. Tele2 geeft geen keiharde limiet, maar wil wel dat je het netwerk op een 'normale manier' gebruikt. Gebruik je Unlimited Data iedere dag als hotspot of als dongel, reken maar dat je dan wat te horen krijgt van de provider. Overigens wil geen enkele provider dat je onbeperkt internet hiervoor gebruikt. De één laat daarin alleen wat sneller van zich horen dan de ander.

Fair use policy Odido

odido logoOdido biedt verschillende onbeperkte internet abonnementen aan. Zeker in combinatie met vast internet is een abonnement van Odido interessant. Je krijgt dan namelijk extra voordeel op je internet- én mobiele abonnement

Onbeperkt internet

Ben je een echte datavreter? Odido biedt voor de grootverbruiker Unlimited abonnementen aan.

Op dit moment biedt Odido de grootste dagbundel van alle providers, namelijk 20 GB. Heb je dit na 1 dag bijna verbruikt? Dan stuurt Odido je een SMS. Je kunt je data vervolgens blijven aanvullen met 2 GB. Dit doe je met je Odido account of via de mobiele app.

Wel onbeperkt dus, maar met een omweg, net zoals alle andere providers. 

De kleine letters uitvergroot

In de Aanvullende Voorwaarden voor Redelijk Gebruik van Odido staat niets vermeld over excessief gebruik van je mobiele abonnement. Toen onbeperkt internet net werd geïntroduceerd, werd er vaak nog een 'redelijk gebruik' vastgesteld. Bij een gebruik hoger dan een X aantal GB per maand, kon de dienst (tijdelijk) worden opgeschort. Op dit moment zijn hier bij Odido geen voorwaarden voor opgesteld. Het enige wat wordt benoemd, is:

"In het geval van (een vermoeden van) omzeiling van deze bepalingen van de Aanvullende Voorwaarden Redelijk Gebruik dan wel gebruik op een manier waarvoor de abonnementen niet bedoeld zijn, oneigenlijk gebruik, heeft Odido het recht om de verbinding tijdelijk op te schorten of om de snelheid of kwaliteit van de verbinding tijdelijk te beperken."

Gebruik in het buitenland

Ben je van plan een tijd in het buitenland te verblijven? Als je je databundel wilt gebruiken kan dat, maar niet onbeperkt. Bij Odido hangt de hoogte van je maximale databundel af van het abonnement dat je hebt afgesloten. Kies je voor het instap Unlimited abonnement, dan krijg je minder data in het buitenland dan met het duurste Unlimited abonnement. Dit is wat je per abonnement aan datalimiet krijgt in EU-landen:

Odido Unlimited Start

35 GB

Odido Unlimited Basis

40 GB

Odido Unlimited Plus/Premium

50 GB

Conclusie

Nergens wordt in de fair use policy aangegeven wat precies het maximum is van je datagebruik. Dit zou kunnen betekenen dat Odido redelijk soepel is wat limieten betreft.

Heb jij hier een andere ervaring mee? Laat het ons weten in een reactie onderaan dit artikel!

Fair use policy KPN

kpn

Ook KPN biedt onbeperkt mobiel internet. Wanneer je je onbeperkte data combineert met vast internet van KPN, kun je extra korting krijgen. Dit is namelijk 1 van de combinatievoordelen die KPN aanbiedt.

Net als Odido biedt KPN verschillende onbeperkte abonnementen aan. Bij het duurste abonnement krijg je een snelheid van 600 Mb/s via 5G. Later zullen deze snelheden zeer waarschijnlijk oplopen, omdat 5G op dit moment nog niet optimaal kan worden gebruikt in Nederland. 

MB's delen: hoe werkt dat met onbeperkt internet?

Met Combivoordeel van KPN kun je je MB's delen met anderen die op hetzelfde adres staan geregistreerd. Ook met onbeperkt internet is dit mogelijk, alleen heb je hier wel een limiet op.

Per maand kun je 75 GB (!) delen met andere mobiele KPN abonnementen op hetzelfde adres. Dat is wel met het duurste abonnement, SuperUnlimited.

Onbeperkt internet

KPN hanteert dezelfde daglimiet als Odido. Zo kun je op 1 dag maximaal 20 GB gebruiken. Heb je deze 20 GB opgemaakt? Vul je bundel dan aan met 2 GB. Doe dit zo vaak je wil via Mijn KPN.

Op deze manier zorgt KPN ervoor dat je onbeperkte mobiele internetbundel geen vervanging wordt van je reguliere internetabonnement. 

De kleine letters uitvergroot

KPN heeft géén speciale fair use policy voor onbeperkte abonnementen. Dat wil zeggen; je hebt natuurlijk je daglimiet van 20 GB die je onbeperkt kunt aanvullen. Maar over een gemiddeld maandverbruik is bij KPN niets te vinden. Na een chatgesprek met KPN blijkt dat ze geen maandlimiet hanteren. Ook in het KPN forum is (nog) niks te vinden over mensen waarmee contact is opgenomen over hun hoge verbruik. (Dit is bijvoorbeeld alles wat je leest over Onbeperkt internet op het KPN forum.)

Als dit inderdaad zo is, betekent dit dat onbeperkte abonnementen erg aantrekkelijk zouden zijn voor grootverbruikers. Je hoeft je namelijk nooit zorgen te maken over het teveel gebruiken van je mobiele abonnement. (Natuurlijk heb je nog wel te maken met de daglimiet van 20 GB.)

Gebruik in het buitenland

Van plan om je mobiele bundel veel in het buitenland te gaan gebruiken? KPN geeft je een limiet van maar liefst 75 GB per maand als je in de EU bent. (Hiervoor moet je de duurste bundel hebben afgesloten. Zo niet, dan ontvang je maximaal 40 GB bij onbeperkte data-abonnementen. Bij alle niet-onbeperkte bundels kun je je volledige bundel gebruiken.)

Hou er wel rekening mee dat je in een tijdsperiode van 4 maanden je bundel minder in het buitenland gebruikt dan in Nederland. Het is dus echt voor recreatief gebruik bedoeld, niet wanneer je bijvoorbeeld een jaar in het buitenland gevestigd bent. Dit is overigens bij elke mobiele provider op deze manier geregeld.

Fair use policy Budget Mobiel

Budget Mobiel heeft verschillende bundels, waaronder één met onbeperkte data. En je raadt het al: vanzelfsprekend zitten hier een aantal voorwaarden aan verbonden. 

5G snelheid

Budget Mobiel biedt 5G aan, geen lage snelheden dus, zal je wellicht denken. Toch is de maximale snelheid die je kunt halen slechts 5 Mb/s. Even ter vergelijking: andere providers bieden vaak rond de 200 Mb/s aan. Dit betekent overigens niet altijd dat je die snelheid ook echt kunt halen. Op bepaalde plekken in Nederland zal dit niet mogelijk zijn. Maar je hebt wél de mogelijkheid. Bij Budget Mobiel kun je maximaal 5 Mb/s halen, waar je ook bent. Iets om rekening mee te houden.

De kleine letters uitvergroot

We kijken iets beter naar de fair use policy van Budget Mobiel. Wat valt volgens de provider onder 'redelijk verbruik'?

Allereerst: Budget Mobiel wijkt behoorlijk af van andere providers. En niet op een positieve manier. Lees maar verder:

Onbeperkt internet

Als je de rest van dit artikel toevallig al gescand hebt, is het je onderhand wel duidelijk. 'Onbeperkt internet' kan je wel met een korreltje zout nemen. Zo ook bij Budget Mobiel. Dit staat in de fair use policy:

"Om te beoordelen of er sprake is van extreem en/of excessief gebruik van de mobiele internetdienst kijken wij naar het gemiddelde en redelijke verbruik van de mobiele internetdienst. Het gemiddelde mobiele dataverbruik per persoon lag in Nederland in 2022 ongeveer gemiddeld op 6 GB per maand."

Geen zorgen: 6 GB per maand is niet de limiet wanneer je kiest voor onbeperkt internet van Budget Mobiel. Toch is je limiet vergeleken met andere providers wel behoorlijk laag:

"Op dit moment zien wij een verbruik van 4 GB per dag als excessief en/of extreem. Als wij merken dat je op een bepaalde dag snel dit verbruik nadert, dan attenderen wij jou hierop via een sms. Hierin staat hoe je gemakkelijk een gratis databundel van 1 GB kunt aanvragen. Je ontvangt deze sms als je nog 1 GB overhebt (80% van je dagbundel)."

Budget Mobiel hanteert een iets lagere dagbundel dan de meeste andere providers, die je 10 GB per dag aanbieden. Toch is deze vernieuwde fair use policy van Budget Mobiel een positief bericht. Voorheen kreeg je bij deze provider geen maximale dagbundel, maar een maximale maandbundel van slechts 40 GB. Dat kwam neer op iets meer dan 1 GB per dag

Gelukkig heeft Budget Mobiel ingezien dat dat, zeker vergeleken met de concurrentie, erg mager was.

Bron: Fair Use Policy Budget Mobiel

Onbeperkt bellen

Budget Mobiel levert standaard onbeperkt bellen aan in elk pakket. Of nou ja, 'onbeperkt' bellen... Wat wordt hier precies onder verstaan?

Ook hiervoor geldt: er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. 

"Indicaties die wij hanteren voor het vaststellen van excessief en/of extreem gebruik (en dat je dus het abonnement gebruikt op een manier waarvoor het niet bedoeld is) zijn bijvoorbeeld: je belt in een maand meer dan 100 uur of je stuurt in een maand in korte tijd meer dan 2.000 sms’jes naar verschillende nummers. Bij constatering van excessief en /of extreem gebruik (of ander niet redelijk gebruik), kunnen wij de diensten telefonie en sms tijdelijk opschorten. Wij zoeken dan contact met je om naar de reden/oorzaak te vragen van het geconstateerde gebruik."

Oké, 100 uur per maand is in dit geval dus de limiet. Waar moet je nog meer op letten?

Als je houdt van lange gesprekken, zit je bij Budget Mobiel misschien niet op de juiste plek:

"Bij afname van een Budget Mobiel Onbeperkt of Budget Mobiel Basis abonnement mag je onbeperkt bellen en sms’en, wederom zolang je deze diensten gebruikt waarvoor zij zijn bedoeld. Zo is het niet de bedoeling dat je de telefoonverbinding langdurig laat openstaan, bijvoorbeeld voor het gebruik als babyfoon. Hiervoor is de telefoonverbinding niet bedoeld. Om dit soort gebruik te voorkomen verbreken wij de telefoonverbinding automatisch na anderhalf uur."

Logisch dat Budget Mobiel niet wilt dat je je verbinding continu gebruikt als babyfoon of iets dergelijks. Maar als je vaak lange, belangrijke gesprekken hebt en de verbinding wordt ineens verbroken, kan dat erg vervelend zijn. Bedenk van tevoren of je dit inderdaad wilt gaan doen. 

Bron: Fair Use Policy Budget Mobiel

Gebruik in het buitenland

Hoe zit het wanneer je je data in het buitenland wilt gaan gebruiken? Gelden dan dezelfde regels als wanneer je in Nederland bent?

Niet helemaal. Je kunt een deel van je bundel gebruiken in het buitenland.

Wanneer je een bundel met beperkte data hebt afgesloten, kun je je bundel helemaal gebruiken in het buitenland (EU). Bij een onbeperkte databundel geldt dat je maximaal 21 GB kunt gebruiken in EU-landen. Bovendien kun je bij Budget Mobiel ook in Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland gebruikmaken van je bundel. 

Conclusie

Let goed op wanneer je een abonnement bij Budget Mobiel neemt. De fair use policy is erg streng. Het kan zomaar een prima abonnement voor jou zijn, wanneer je geen uren achtereen belt en toch veel internet voor een prikje wilt.

Fair use policy Vodafone

Vodafone

Sinds maart 2021 doet ook Vodafone mee met onbeperkt mobiel internet! Hoe fair is de fair use policy ten opzichte van andere providers? We zoeken het uit!

Allereerst: de prijs. Deze is vergeleken met alle andere providers echt een stuk hoger. Je betaalt voor een Red Unlimited abonnement maar liefst € 35,- per maand. Alleen als je internet van Ziggo hebt, kun je de prijs een stukje laten zakken.

De kleine letters uitvergroot

Onbeperkt internet bij Vodafone is kortgeleden geïntroduceerd. Het enige wat Vodafone hierover zegt, is dit:

"Met een Red Unlimited abonnement krijg je elke dag 10 GB data. Ben je door deze data heen, dan activeren we automatisch nog 2 GB. Nog meer internetten? In My Vodafone kun je gratis en onbeperkt steeds 2 GB extra activeren."

Gebruik in het buitenland

De fair use policy wat betreft het buitenland is bij Vodafone goed geregeld! Je kunt maar liefst 40 GB van je bundel gebruiken in EU-landen.

Bron: Algemene Voorwaarden

Abonnementen met onbeperkt internet

Ook al heb je te maken met allerlei voorwaarden en fair use policies, toch blijft een abonnement met onbeperkt internet aantrekkelijk. Denk aan: elke dag muziek streamen, filmpjes kijken zonder je zorgen te maken - en natuurlijk altijd bereikbaar zijn.

Ben jij momenteel op zoek naar een nieuw mobiel abonnement? Wij hebben alvast voor je gefilterd op onbeperkte databundels:

start met vergelijken

Dit artikel is een momentopname en met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Providers kunnen hun voorwaarden en prijzen ten alle tijden wijzigen.

 
Tags van deze pagina
 
Navigatie
Home>Informatie>Smartphone>De fair use policy van mobiele providers bij een onbeperkt abonnement
Dennis
10-01-2024
Zodra je door de 20 gb van Odiddo heen bent ben je haast verplicht een aanvuller aan te schaffen voor de prijs van 0 euro omdat je anders geen fatsoenlijk gebruik van het internet meer kunt maken aangezien de snelheid met 99 procent gereduceerd wordt. Hoe is dit "onbeperkt", je wordt wel degelijk beperkt...
Reactie op Dennis
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Dennis, Het is door providers inderdaad zo ingesteld dat je een aanvuller moet activeren zodra je door je dagbundel heen bent. Dit kun je onbeperkt doen. Dat is om misbruik van het abonnement tegen te gaan. Met 20 GB biedt Odido op dit moment nog de hoogste dagbundel van alle providers. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Gigi
06-10-2023
Bedankt voor de informatie! Ik vroeg me af of iemand me misschien met me mee zou kunnen denken, heb al veel rondgeleden maar vind het lastig te vinden. Ik ben student en sinds kort naar Spanje verhuisd voor onbepaalde tijd, heb sinds kort een spaans nummer met een abonnement voor prive. Nu zou ik graag voor mijn bedrijf dat ik aan het opstarten ben een andere simkaart willen waarmee ik zonder al te veel extra kosten naar nederland kan bellen (los van whatsapp). Ik denk dan aan of een abonnement met een kleine bundel of evt. prepaid. Zijn er providers die niet de 4 maanden fair use policy hanteren of weet je misschien een provider wiens belkosten van spanje naar nl laag zijn waarvoor ik dan een prepaid zou kunnen aanschaffen? Alvast bedankt! (:
Reactie op Gigi
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Gigi, Er zijn naar mijn weten geen providers die de 4 maanden termijn niet hanteren. Ik zou dan toch adviseren om een Spaans abonnement te nemen, omdat je het abonnement voornamelijk in Spanje gebruikt. Met vriendelijke groet, Suzanne van Prijsvergelijken
Roy
25-04-2023
KPN lijkt wel contact op te nemen bij een hoog verbruik. Zag dit net op het KPN Forum: https://forum.kpn.com/mobiel-15/unlimited-abonnement-is-gedeeltelijk-afgesloten-vanwege-hoogverbruik-589893
BERT
16-08-2022
Omdat we langer in het buitenland blijven heb ik het maar eens opgezocht. TMobile rekent wat extra per GB na 4 maanden. Vanaf 1 januari 2020 per GB € 4,235 Vanaf 1 januari 2021 per GB € 3,630 Vanaf 1 januari 2022 per GB € 3,025 Vanaf 1 juli 2022 per GB € 2,420 Het wordt elk jaar goedkoper. Als het in een grafiekje teken, potlood en papier, dan staat de teller op nul in juli 2023. Weten jullie hier meer over?
Reactie op BERT
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Bert, Het klopt inderdaad dat het elk jaar goedkoper wordt. Dit is volgens de Europese wetgeving afgesproken. Helaas blijf je wel altijd nog betalen voor je internet gebruik wanneer je langer in het buitenland verblijft. Het zal wel meer afnemen naar uiteindelijk € 1 per GB (exclusief btw), dit is de maximale toeslag vanaf 2027. Dit kun je terugvinden op Europa.EU. Er staat op de site helaas niet vanaf wanneer dit zal ingaan. Wellicht dat je bij T-Mobile zelf kunt navragen wanneer dit zal zijn. Met vriendelijke groet, Suzanne, team Prijsvergelijken
Faycal Fater
30-07-2022
Ik kreeg vandaag een sms van Vodafone over fair use policy ivm nu in Frankrijk verblijf. Ik vind het echt belachelijk wanneer ik mijn mb in de maand niet op maak. Dan krijg ik toch ook geen gedeelte van mijn betaalden factuur terug. En dit gebeurt bij hem heel vaak en dan hoor ik ze niet. Heel jammer hoe ze met klanten omgaan.
Blue Bear
04-02-2022
We worden dus voor de gek gehouden. Want onbeperkt is niet onbeperkt. Kom niet aanzetten met een flauwekul opmerking dat ik MB kan aanvullen. Ik woon en werk op een zeilboot. Dus heb geen andere keus. Ben op zoek naar echt onbeperkt internet zonder beperkingen. Maar dat bestaat dus niet.
Durk
10-07-2021
Kreeg ik gisteren, 9-7-22: Voor datagebruik in de EU hanteren wij een Fair Use Policy van 20 GB per maand. Dat houdt in dat er een toeslag in rekening gebracht kan worden bij overmatig gebruik. Je zit nu op 80 procent van je maximale verbruik voor deze maand. Meer info? Ga naar vodafone.nl/fup
Reactie op Durk
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Durk, Bedankt voor je reactie. Bij alle niet-onbeperkte internet abonnementen van Vodafone krijg je inderdaad 20 GB als maximum in EU-landen. De Unlimited abonnementen hebben 25 GB als maximum per maand. Met vriendelijke groet, Suzanne, team Prijsvergelijken
Reactieformulier overslaan
Laat hier een reactie achter
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Sluiten
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
Sluiten
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Sluiten
Bedankt voor uw reactie!