prijsvergelijken

Nachtmodus op je smartphone instellen

31 maart 2016 (laatste wijziging 14 mei 2019) door Coen

Ben jij zo vergroeid met je smartphone dat je ’s avonds in bed nog even je laatste berichten checkt? En ’s morgens als eerste weer kijkt wat er binnengekomen is?

Dan heb ik goed nieuws voor je! Door de nachtmodus op je smartphone in te stellen zal je waarschijnlijk meer uitgerust wakker worden vergeleken met de normale modus! In de nachtmodus is de samenstelling van het licht aangepast. De lichtintensiteit namelijk heeft invloed op je bioritme.

Wat veel mensen niet weten is dat het blauwe licht van je smartphone ongemerkt een verschuiving van je biologische klok veroorzaakt.

Daarnaast val je moeilijker in slaap omdat je met aandacht berichten en e-mails leest. Je hersenen zijn dan nog erg actief, waardoor het nog moeilijker is om in slaap te vallen.

Optie 1: smartphone en tablets uit de slaapkamer

Mensen hebben namelijk net als planten en dieren een biologische klok en het blauwe licht van je beeldscherm ontregelt die klok. Ook televisie kijken in de slaapkamer wordt om die reden afgeraden. ’s Morgens kan dat felle blauwe licht trouwens niet zoveel kwaad, computerbeeldschermen hebben het ook.

Slaapdeskundigen adviseren dan ook om je smartphone de slaapkamer uit te doen. Het liefst zien ze dat mensen na 9 of 10 uur 's avonds niet meer op het beeldscherm kijken. Dus: laat je telefoon in de woonkamer liggen en word weer uitgerust wakker.

Optie 2: nachtmodus op je smartphone instellen

De smartphone niet mee naar de slaapkamer is best een goed idee. ’s Avonds in het donker kan het blauwe licht namelijk ook irritatie opwekken bij je partner, die meegeniet met het felle licht. Maar... gaat dit je ook lukken?

Gelukkig is er nog een optie: de nachtmodus op je smartphone. Op steeds meer telefoons is er de mogelijkheid om je scherm in een andere kleur te zetten. Zo is het licht minder scherp voor je ogen, waardoor het fijner is om er 's avonds naar te kijken. Bovendien heb je niet meer te maken met het blauwe scherm, wat je langer wakker kan houden.

Nachtmodus op je smartphone: mogelijkheden voor Android-telefoons

Er zijn verschillende mogelijkheden om de nachtmodus in te stellen op Android toestellen.

Zo kun je er bij Android 9 niet alleen voor kiezen om blauw licht te filteren, maar kun je ook kiezen voor Nachtstand. Hierdoor krijg je geen vergeeld scherm, maar juist een donkere achtergrond bij verschillende apps. Je schakelt Nachtstand snel in door je scherm naar boven te vegen en te klikken op het maantje. Het voordeel van deze modus is dat het wat rustiger is voor je ogen als je je in een donkere omgeving bevindt. Bovendien gaat je batterij langer mee wanneer je Nachtstand instelt.

Het nadeel van deze nachtmodus is dat het alleen compatibel is in het menu van je telefoon en in standaard apps zoals je Samsung kalender. Open je dus ineens WhatsApp, dan zou het kunnen dat je enigszins verblind wordt door de felle achtergrond.

Gelukkig heb je ook nog de mogelijkheid tot het filteren van blauw licht, waardoor de kleuren wat zachter worden. Bij de meeste toestellen wordt dit 'Filter blauw licht' genoemd. Je stelt dit in bij Instellingen en Display. Je hebt meer mogelijkheden dan bij de Nachtstand. Je kunt het filteren van blauw licht namelijk instellen in een bepaalde tijdsperiode. Stel bijvoorbeeld in dat het elke avond om 10 uur ingaat en dat het 's ochtends om 7 uur weer uit is.

Nachtmodus op smartphone: iPhone instellen

In iOS is het instellen van de nachtmodus ook zo gebeurd. Het heet Night Shift en je zet het aan via Instellingen.

Ga naar Beeldscherm & Helderheid en kies voor Night Shift. Je kunt ervoor kiezen dit handmatig aan te zetten, omdat je het bijvoorbeeld een keer wilt proberen. Of je kiest ervoor om het elke avond in te schakelen.

Check je toestel voor de nachtmodus

Mocht je een wat ouder toestel hebben, dan kan het best zijn dat de genoemde opties er niet op kunnen worden geactiveerd. Mocht de nachtmodus je aanspreken, en ben je sowieso wel toe aan een nieuw toestel, kijk dan eerst welk toestel je wilt en check of de update uitgevoerd kan worden op dat model smartphone. Daarna vink je dat toestel aan in onze telefoon vergelijker en heb je jouw ideale deal zo gevonden!

start met vergelijken

Nachtmodus op je smartphone

Coen

Terug naar vergelijking
Start de chat