Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
9:00 - 17:30
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
  • Onafhankelijk
  • Alle grote aanbieders
  • Persoonlijk

Artikel overslaan
 
Door Suzanne 15-05-2022 (laatste wijziging 12-09-2022)

Welke provider heeft het beste mobiele netwerk?

Door Suzanne 15-05-2022 (laatste wijziging 12-09-2022)

Het is zover: je gaat overstappen van provider. Er is nog 1 ding dat je tegenhoudt... Want wat nou als je zometeen bij je nieuwe provider geen bereik hebt? Zit je zometeen aan een contract vast, kan je niet eens fatsoenlijk bellen of internetten...

Kortom: welke provider biedt het beste mobiele netwerk?

Inhoud

Samenvatting

Bij bijna alle tests kwam KPN er als beste uit, op de hielen gevolgd door T-Mobile en vervolgens door Vodafone. Toch kun je bijna niet de fout in gaan: elke provider biedt een strakke dekkingsgraad en een hoge internetsnelheid. Oók de providers zonder eigen netwerk, maar die op het KPN, T-Mobile of Vodafone opereren. 

Benieuwd naar de voordeligste optie voor jou?

vergelijk providers

Of lees verder:

Welke mobiele providers hebben een eigen netwerk?

Er zijn 2 verschillende mobiele providers: die met een eigen netwerk, en die op een bestaand netwerk hun diensten aanbieden; een zogenaamde virtuele provider.

De providers met een eigen netwerk zijn:

In dit overzicht kun je zien welke kleinere providers er van deze netwerken gebruikmaken:

Netwerk van KPN Netwerk van T-Mobile Netwerk van Vodafone
Simyo Ben hollandsnieuwe
Youfone Simpel  
Lebara Tele2  
Budget Mobiel    

Wil je graag een nieuwe provider die op het netwerk van KPN opereert, maar weet je niet zo goed welke provider? Lees dan eens ons uitgebreide artikel over providers op het KPN netwerk.

Is een virtuele provider net zo goed?

Wat betreft de beschikbaarheid van het mobiele netwerk: ja. De dekkingskaart is hetzelfde, dus ben je nu bijvoorbeeld tevreden over de dekking van Vodafone? Dan kan je ook bij hollandsnieuwe uit de voeten. Wel komt het voor dat een virtuele provider andere regels oplegt aan jou als gebruiker. 

Bijvoorbeeld: KPN geeft je een maximale snelheid van 300 Mb/s via 4G. Kies je voor Budget Mobiel, die de diensten aanbiedt op het KPN netwerk? Dan betekent dit niet dat je dezelfde maximumsnelheid ontvangt. (Je krijgt bij Budget Mobiel zelfs maar 5 Mb/s via het 4G-netwerk.) 

Let hier dus goed op voordat je kiest voor een - vaak wat voordeligere - virtuele provider. Je kunt aangeboden snelheden overzichtelijk terugvinden op onze vergelijker.

Welk mobiele netwerk is het beste?

Allemaal leuk en aardig, al die verschillende netwerken, maar welke is nou het beste? Om dit te kunnen achterhalen, worden er elk jaar verschillende onafhankelijke onderzoeken gedaan. Onder andere OpenSignal, umlaut en Ookla (van Speedtest) testen elk jaar uitgebreid welke provider het beste scoort. En daarbij is het resultaat nooit te voorspellen. Het is elke keer weer een nek-aan-nek race. 

Welke provider kwam afgelopen jaar het beste uit de test?

Het is lastig om te zeggen welke provider als echte 'winnaar' uit de bus komt. Daarvoor hanteert elk onderzoeksbureau andere voorwaarden. De één kijkt bijvoorbeeld naar de prestaties van het netwerk tijdens het onderweg zijn: hoe snel is je internet bijvoorbeeld wanneer je in de trein zit? Weer een ander vindt de 'game experience' het belangrijkst, en geeft meer punten wanneer een provider daar goed op scoort.

Toch is er een patroon te zien. T-Mobile en KPN scoren allebei vaak erg goed, en wisselen elkaar vaak af als winnaars. Ookla riep in het eerste kwartaal van 2022 KPN (opnieuw) uit als winnaar met het 'Beste Mobiele Netwerk' van Nederland. KPN won het van T-Mobile en Vodafone op het gebied van snelheid en de hoogste beschikbaarheid van het netwerk. Dat houdt in dat er weinig plekken in Nederland zijn waar je niet verbonden bent met het netwerk van KPN. Daarnaast heeft KPN op dit moment het snelste 5G-netwerk, met een gemiddelde snelheid van maar liefst 162 Mb/s (T-Mobile 136 Mb/s en Vodafone 89 Mb/s).

beste mobiele provider ookla 2022

Welke provider heeft het snelste mobiele netwerk?

Traditionally, the mobile operators in the Netherlands compete on the highest performance level

Afgelopen jaar werd KPN door veel onderzoeksbureaus erg goed beoordeeld als het ging om de snelheid van het netwerk.

Zowel Ookla als umlaut riepen KPN uit als winnaar als het ging om de snelheid van het internet. Hierbij werd ook gekeken naar de snelheid in dichtbevolkte steden, zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

"In the Data discipline, KPN is on the top rank in all tested scenarios. In the drive tests performed on Dutch roads, T-Mobile scores on a par with KPN, in the other categories it ranks second at a very close gap. (...) Vodafone follows on the third rank with also very good results, but at a wider gap to the second-ranking T-Mobile. In terms of 5G coverage, KPN leads in the bigger cities, while T-Mobile provides the highest share of 5G coverage in the smaller towns and on the roads." (umlaut)

onderzoeksresultaten data umlaut

Bron: umlaut

OpenSignal scheidt download- en uploadsnelheid van elkaar. Daarin winnen zowel KPN als T-Mobile het op het gebied van downloadsnelheid:

"Our KPN and T-Mobile users continue to experience the fastest download speeds, this time with scores exceeding an impressive 68 Mbps. However, when we analyzed the overall download speeds experienced by our 5G users — Download Speed Experience – 5G Users — those on KPN observed the fastest speeds (127.9 Mbps), well ahead of the 107.1 Mbps and 70.9 Mbps seen by 5G users on T-Mobile and Vodafone’s networks, respectively." (OpenSignal)

Op het gebied van uploadsnelheid gaat KPN ook weer aan kop.

opensignal uploadsnelheid score

Conclusie? De resultaten liggen dicht bij elkaar, maar KPN kwam er vorig jaar op dit gebied als winnaar uit. Toch scheelt het erg weinig met T-Mobile, en ook Vodafone scoort erg goed. Je kunt eigenlijk niet fout gaan wanneer je graag snel wilt kunnen internetten in Nederland, het netwerk van zowel KPN, T-Mobile als Vodafone ondersteunen dit.

Bij welke provider kun je het beste bellen?

Alleen onderzoeksbureau umlaut heeft de belkwaliteit bij verschillende providers meegenomen in het onderzoek. Daaruit bleek dat vrijwel elke provider erg goed scoorde. Op kop gaan KPN en T-Mobile, met Vodafone op de hielen.

All three Dutch mobile operators offer almost perfect call reliability, fast call setup times and excellent speech quality – even in the more demanding scenarios such as performing calls on theroad or while travelling on trains.

In the overall assessment, KPN and T-Mobile score on a par in the voice category, and Vodafone follows at a narrow distance with also very good voice results." (umlaut)

uitkomsten voice test umlaut

Bron: umlaut

Conclusie: je kan bij elke provider 'gewoon' goed bellen. Je kunt verwachten dat je op elke plek bereik hebt, ook wanneer je onderweg bent. Wil je zeker weten dat je goed zit? Dan kun je natuurlijk voor KPN of T-Mobile kiezen. Kijk van tevoren wel even naar de dekkingskaart, en check op die manier of de provider op jouw adres óók een goede beschikbaarheid heeft.

Hoe kan ik zien wat de netwerkdekking op mijn adres is?

Elke provider heeft een dekkingskaart op de website staan. Wanneer je je postcode invult, kun je op die manier zien of het netwerk van de provider op jouw adres beschikbaar is.

Dekkingskaart van KPN

Dekkingskaart van T-Mobile

Dekkingskaart van Vodafone

 
Tags van deze pagina
Geen tags gevonden.
 
Navigatie
Home>Informatie>Sim Only tips>Welke provider heeft het beste mobiele netwerk?
Annemieke
12-09-2022
OoK IK HEB HEEL SLECHT BEREIK MET T- MOBILE WAT BETREFT BELLEN. INTERNET IS PRIMA. IK BEN GEWOON NIET BEREIKBAAR BINNENSHUIS. DUS IK ZEG MIJN ABONNEMENT OOK OP
A.JANSEN
12-01-2022
NIET ALLE DOCHTERONDERNEMINGEN VAN BV T-MOBILE OF KPN ENZ...BIEDT HET BELLEN ONDER 4G AAN..DUS ZODRA JE BELT SPRINGT JE TELEFOON OVER OP 3G BELLEN. IK HEB SIMPEL EN KAN MET HET T-MOBILE NETWERK ALLEEN 3G BELLEN...EN LAAT NOU HET 4G NETWERK HIER STERKER ZIJN. MIJN ABONNEMENT WORDT DUS OPGEZEGT BIJ SIMPEL EN GA DENK IK OVER OP LEBARA VAN KPN. IK ZOU HET FIJN VINDEN ALS OOK DEZE TESTEN WORDEN MEEGENOMEN IN DE KEUZES VAN ANDERE MENSEN. MVG ANDRÉ UIT GRONINGEN
Reactieformulier overslaan
Laat hier een reactie achter
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Sluiten
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
Sluiten
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Sluiten
Bedankt voor uw reactie!