Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
9:00 - 17:30
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
  • Onafhankelijk
  • Alle grote aanbieders
  • Persoonlijk
Uitstekend via Trustpilot Logo trustpilot
"Uitstekende service"

Artikel overslaan
 
Door Suzanne 15-02-2023 (laatste wijziging 10-04-2024)

Welke provider heeft het beste mobiele netwerk?

Door Suzanne 15-02-2023 (laatste wijziging 10-04-2024)

English

Het is zover: je gaat overstappen van provider. Er is nog 1 ding dat je tegenhoudt... Want wat nou als je zometeen bij je nieuwe provider geen bereik hebt? Zit je zometeen aan een contract vast, kan je niet eens fatsoenlijk bellen of internetten...

Kortom: welke provider biedt het beste mobiele netwerk?

Inhoud

Samenvatting

Qua bereik hoef je je niet te druk te maken. Elke mobiele provider in Nederland heeft een dekkingsgraad van boven de 90%. 

Wel zijn er verschillen in andere aspecten: internetsnelheid bijvoorbeeld, of de kwaliteit van een belgesprek. 

In bijna alle tests kwam KPN er als beste uit, op de hielen gevolgd door Odido (eerst bekend als T-Mobile) en vervolgens door Vodafone. Toch kun je bijna niet de fout in gaan: elke provider biedt een strakke dekkingsgraad en een hoge internetsnelheid. Oók de providers zonder eigen netwerk, maar die op het KPN, Odido of Vodafone opereren. 

Benieuwd naar de voordeligste optie voor jou?

vergelijk providers

Of lees verder:

Welke mobiele providers hebben een eigen netwerk?

Er zijn 2 verschillende mobiele providers: die met een eigen netwerk, en die op een bestaand netwerk hun diensten aanbieden; een zogenaamde virtuele provider.

De providers met een eigen netwerk zijn:

In dit overzicht kun je zien welke kleinere providers er van deze netwerken gebruikmaken:

Netwerk van KPN Netwerk van Odido Netwerk van Vodafone
Simyo Ben hollandsnieuwe
Youfone Simpel 50+ Mobiel
Lebara    
Budget Mobiel    

Wil je graag een nieuwe provider die op het netwerk van KPN opereert, maar weet je niet zo goed welke provider? Lees dan eens ons uitgebreide artikel over providers op het KPN netwerk.

Is een virtuele provider net zo goed?

Wat betreft de beschikbaarheid van het mobiele netwerk: ja. De dekkingskaart is hetzelfde, dus ben je nu bijvoorbeeld tevreden over de dekking van Vodafone? Dan kan je ook bij hollandsnieuwe uit de voeten. Wel komt het voor dat een virtuele provider andere regels oplegt aan jou als gebruiker. 

Bijvoorbeeld: KPN geeft je een maximale snelheid van 600 Mb/s via 5G. Kies je voor Budget Mobiel, die de diensten aanbiedt op het KPN netwerk? Dan betekent dit niet dat je dezelfde maximumsnelheid ontvangt.

Let hier dus goed op voordat je kiest voor een - vaak wat voordeligere - virtuele provider. Je kunt aangeboden snelheden overzichtelijk terugvinden op onze vergelijker.

Welk mobiele netwerk is het beste?

Allemaal leuk en aardig, al die verschillende netwerken, maar welke is nou het beste? Om dit te kunnen achterhalen, worden er elk jaar verschillende onafhankelijke onderzoeken gedaan. Onder andere OpenSignal, umlaut en Ookla testen uitgebreid welke provider het beste scoort. En daarbij is het resultaat nooit te voorspellen. Het is elke keer weer een nek-aan-nek race. 

In februari 2024 kwam het netwerk van KPN er als beste uit bij umlaut - niet alleen als beste netwerk in Nederland, maar in de hele wereld!

KPN wins our Mobile Network Test in the Netherlands with the highest score achieved so far in our international mobile network benchmarks.

Bij OpenSignal kwam KPN in maart 2023 als beste provider uit de test. 

Opensignal, 2023

Welke provider kwam afgelopen jaar het beste uit de test?

Het is lastig om te zeggen welke provider als echte 'winnaar' uit de bus komt. Daarvoor hanteert elk onderzoeksbureau andere voorwaarden. De één kijkt bijvoorbeeld naar de prestaties van het netwerk tijdens het onderweg zijn: hoe snel is je internet bijvoorbeeld wanneer je in de trein zit? Weer een ander vindt de 'game experience' het belangrijkst, en geeft meer punten wanneer een provider daar goed op scoort.

Toch is er een patroon te zien. Odido en KPN scoren allebei vaak erg goed, en wisselen elkaar vaak af als winnaars. KPN wint vaak het van Odido en Vodafone op het gebied van snelheid en de hoogste beschikbaarheid van het netwerk. Dat houdt in dat er weinig plekken in Nederland zijn waar je niet verbonden bent met het netwerk van KPN. Daarnaast heeft KPN op dit moment het snelste 5G-netwerk, met een gemiddelde snelheid van maar liefst 142 Mb/s.

ookla snelste 5g netwerk 2023

Ookla, 2023

Welke provider heeft het snelste mobiele netwerk?

Traditionally, the mobile operators in the Netherlands compete on the highest performance level

De laatste tijd wordt KPN door veel onderzoeksbureaus erg goed beoordeeld als het ging om de snelheid van het netwerk.

Zowel Ookla als umlaut riepen KPN uit als winnaar als het ging om de snelheid van het internet. Hierbij werd ook gekeken naar de snelheid in dichtbevolkte steden, zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

"In the data drivetests conducted in big Dutch cities, KPN takes the lead. Odido and Vodafone follow at close distance which one percentage point between each of them." (umlaut)

umlaut, 2024

OpenSignal scheidt download- en uploadsnelheid van elkaar. Daarin wint KPN het van Odido en Vodafone het op het gebied van downloadsnelheid:

"Odido has forced a statistical tie with the previous winner, KPN, and as a result both operators are joint winners of the Download Speed Experience award with scores of 84.5-86 Mbps, while Vodafone is in third place with 60.7 Mbps." (...) "Turning to the overall experience of our 5G users, KPN and Odido are statistically tied for first place for Download Speed Experience – 5G Users with scores of 98.6-102.7 Mbps, while Vodafone is in last place with 69.6 Mbps." (OpenSignal)

Op het gebied van uploadsnelheid gaat Odido nipt aan kop. Wanneer we specifiek kijken naar 5G, wint Odido met 17,6 Mbps tegenover 16.5 Mbps (KPN) en 13.1 (Vodafone).

uploadsnelheid opensignal 2023

Opensignal, 2023

Conclusie? De resultaten liggen dicht bij elkaar, maar KPN kwam er vorig jaar op dit gebied als winnaar uit. Toch scheelt het erg weinig met Odido, en ook Vodafone scoort erg goed. Je kunt eigenlijk niet fout gaan wanneer je graag snel wilt kunnen internetten in Nederland, het netwerk van zowel KPN, Odido als Vodafone ondersteunen dit.

Bij welke provider kun je het beste bellen?

Alleen onderzoeksbureau umlaut heeft de belkwaliteit bij verschillende providers meegenomen in het onderzoek. Daaruit bleek dat vrijwel elke provider erg goed scoorde. Op kop gaan KPN en Odido, met Vodafone op de hielen.

umlaut, 2024

Conclusie: je kan bij elke provider 'gewoon' goed bellen. Je kunt verwachten dat je op elke plek bereik hebt, ook wanneer je onderweg bent. Wil je zeker weten dat je goed zit? Dan kun je natuurlijk voor KPN of Odido kiezen. Kijk van tevoren wel even naar de dekkingskaart, en check op die manier of de provider op jouw adres óók een goede beschikbaarheid heeft.

Hoe kan ik zien wat de netwerkdekking op mijn adres is?

Elke provider heeft een dekkingskaart op de website staan. Wanneer je je postcode invult, kun je op die manier zien of het netwerk van de provider op jouw adres beschikbaar is.

Dekkingskaart van KPN

Dekkingskaart van Odido

Dekkingskaart van Vodafone

 
Tags van deze pagina
Geen tags gevonden.
 
Navigatie
Home>Informatie>Sim Only tips>Welke provider heeft het beste mobiele netwerk?
jau
31-03-2024
ik raad kpn altijd af meschien werkt het prima in noord holland maar hier moment dat je in een tunnel gaat parkeer garage of iets kwa bunker werkt helemaal niks meer ook in het buitenlanden heb je vaak geen berijk of 3G odido/tmobile werkt overal enn waar dan ook ook in het buitlanden altijd 5g of 4g en nooit onder de 3 strepen gezeten zelfs ondergronds
Mo Dad
29-11-2022
Een beschrijving over de dekkingsgraad in Europa zou zeer gewaardeerd worden. Men wil natuurlijk niet alleen in eigen land bereikbaar zijn.. Hopelijk kunnen jullie hier iets mee thanks.
Annemieke
12-09-2022
OoK IK HEB HEEL SLECHT BEREIK MET T- MOBILE WAT BETREFT BELLEN. INTERNET IS PRIMA. IK BEN GEWOON NIET BEREIKBAAR BINNENSHUIS. DUS IK ZEG MIJN ABONNEMENT OOK OP
A.JANSEN
12-01-2022
NIET ALLE DOCHTERONDERNEMINGEN VAN BV T-MOBILE OF KPN ENZ...BIEDT HET BELLEN ONDER 4G AAN..DUS ZODRA JE BELT SPRINGT JE TELEFOON OVER OP 3G BELLEN. IK HEB SIMPEL EN KAN MET HET T-MOBILE NETWERK ALLEEN 3G BELLEN...EN LAAT NOU HET 4G NETWERK HIER STERKER ZIJN. MIJN ABONNEMENT WORDT DUS OPGEZEGT BIJ SIMPEL EN GA DENK IK OVER OP LEBARA VAN KPN. IK ZOU HET FIJN VINDEN ALS OOK DEZE TESTEN WORDEN MEEGENOMEN IN DE KEUZES VAN ANDERE MENSEN. MVG ANDRÉ UIT GRONINGEN
Reactieformulier overslaan
Laat hier een reactie achter
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Sluiten
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
Sluiten
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Sluiten
Bedankt voor uw reactie!