Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
Wij zijn beschikbaar
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
  • Onafhankelijk
  • Alle grote aanbieders
  • Persoonlijk

Artikel overslaan
 
Door Suzanne 28-04-2021 (laatste wijziging 08-10-2021)

Welke provider heeft het beste mobiele netwerk?

Door Suzanne 28-04-2021 (laatste wijziging 08-10-2021)

Het is zover: je gaat overstappen van provider. Er is nog 1 ding dat je tegenhoudt... Want wat nou als je zometeen bij je nieuwe provider geen bereik hebt? Zit je zometeen aan een contract vast, kan je niet eens fatsoenlijk bellen of internetten...

Kortom: welke provider biedt het beste mobiele netwerk?

Inhoud

Samenvatting

KPN kwam begin dit jaar als beste uit de test, op de hielen gevolgd door T-Mobile en vervolgens door Vodafone. Toch kun je bijna niet de fout in gaan: elke provider biedt een strakke dekkingsgraad en een hoge internetsnelheid. Oók de providers zonder eigen netwerk, maar die op het KPN, T-Mobile of Vodafone opereren. 

Benieuwd naar de voordeligste optie voor jou?

vergelijk providers

Of lees verder:

Welke mobiele providers hebben een eigen netwerk?

Er zijn 2 verschillende mobiele providers: die met een eigen netwerk, en die op een bestaand netwerk hun diensten aanbieden; een zogenaamde virtuele provider.

De providers met een eigen netwerk zijn:

  • KPN
  • T-Mobile
  • Vodafone

In dit overzicht kun je zien welke kleinere providers er van deze netwerken gebruikmaken:

Netwerk van KPN Netwerk van T-Mobile Netwerk van Vodafone
Simyo Ben Hollandsnieuwe
Youfone Simpel  
Lebara Tele2  
Budget Mobiel    

Wil je graag een nieuwe provider die op het netwerk van KPN opereert, maar weet je niet zo goed welke provider? Lees dan eens ons uitgebreide artikel over providers op het KPN netwerk.

Is een virtuele provider net zo goed?

Wat betreft de beschikbaarheid van het mobiele netwerk: ja. De dekkingskaart is hetzelfde, dus ben je nu bijvoorbeeld tevreden over de dekking van Vodafone? Dan kan je ook bij Hollandsnieuwe uit de voeten. Wel komt het voor dat een virtuele provider andere regels oplegt aan jou als gebruiker. 

Bijvoorbeeld: KPN geeft je een maximale snelheid van 225 Mb/s via 4G. Kies je voor Budget Mobiel, die de diensten aanbiedt op het KPN netwerk? Dan betekent dit niet dat je dezelfde maximumsnelheid ontvangt. (Je krijgt bij Budget Mobiel zelfs maar 5 Mb/s via het 4G-netwerk.) 

Let hier dus goed op voordat je kiest voor een - vaak wat voordeligere - virtuele provider. Je kunt aangeboden snelheden overzichtelijk terugvinden op onze vergelijker.

Welk mobiele netwerk is het beste?

Allemaal leuk en aardig, al die verschillende netwerken, maar welke provider kun je nou het beste kiezen? Om te zien welk mobiele netwerk het beste is, worden er elk jaar verschillende onafhankelijke onderzoeken gedaan. Onder andere OpenSignal en Ookla (van Speedtest) testen elk jaar uitgebreid welke provider het beste scoort. En daarbij is het resultaat nooit te voorspellen. Het is elke keer weer een nek-aan-nek race. 

Welke provider kwam afgelopen jaar het beste uit de test?

Het is lastig om te zeggen welke provider als echte 'winnaar' uit de bus komt. Daarvoor hanteert elk onderzoeksbureau andere voorwaarden. De één kijkt bijvoorbeeld naar de prestaties van het netwerk tijdens het onderweg zijn: hoe snel is je internet bijvoorbeeld wanneer je in de trein zit? Weer een ander vindt de 'game experience' het belangrijkst, en geeft meer punten wanneer een provider daar goed op scoort.

Toch is er een patroon te zien. T-Mobile en KPN scoren allebei vaak erg goed, en wisselen elkaar vaak af als winnaars. Ookla riep begin 2021 KPN uit als winnaar met het 'Beste Mobiele Netwerk' van Nederland. KPN won het van T-Mobile en Vodafone op het gebied van snelheid en de hoogste beschikbaarheid van het netwerk. Dat houdt in dat er weinig plekken in Nederland zijn waar je niet verbonden bent met het netwerk van KPN.

screenshot van uitkomsten onderzoek ookla: kpn snelste provider

Bron: Ookla

Welke provider heeft het snelste netwerk?

Traditionally, the mobile operators in the Netherlands compete on the highest performance level

Afgelopen jaar werd KPN door veel onderzoeksbureaus erg goed beoordeeld als het ging om de snelheid van het netwerk.

Zowel Ookla als umlaut riepen KPN uit als winnaar als het ging om de snelheid van het internet. Hierbij werd ook gekeken naar de snelheid in dichtbevolkte steden, zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

"In the results of the walktests conducted in Amsterdam, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Leiden, Rotterdam and Utrecht, KPN again manages to claim a narrow lead ahead of T-Mobile and Vodafone" (umlaut / Connect Magazine)

screenshot uitkomsten onderzoek umlaut over snelheid van provider netwerken

Bron: umlaut/Connect Magazine

OpenSignal scheidt download- en uploadsnelheid van elkaar. Daarin winnen zowel KPN als T-Mobile het op het gebied van downloadsnelheid:

"Impressively, our users observed average download speeds above 60 Mbps on all three operators’ networks, with two operators — KPN and T-Mobile — having Download Speed Experience scores above 65 Mbps. While Vodafone missed out on an award this time, its score rose by a remarkable 11.1 Mbps (21.4%) and was only 1.9-2.4 Mbps behind that of its rivals." (OpenSignal)

Op het gebied van uploadsnelheid gaat KPN nipt aan kop:

"KPN won the Upload Speed Experience award by a lead of 0.6 Mbps (4.1%) over second-placed T-Mobile." (OpenSignal)

Conclusie? De resultaten liggen dicht bij elkaar, maar KPN kwam er vorig jaar op dit gebied als winnaar uit. Toch scheelt het erg weinig met T-Mobile, en ook Vodafone scoort erg goed. Je kunt eigenlijk niet fout gaan wanneer je graag snel wilt kunnen internetten in Nederland, het netwerk van zowel KPN, T-Mobile als Vodafone ondersteunen dit.

Bij welke provider kun je het beste bellen?

Alleen onderzoeksbureau umlaut, samen met Connect Magazine, heeft de belkwaliteit bij verschillende providers meegenomen in het onderzoek. Daaruit bleek dat vrijwel elke provider erg goed scoorde. Op kop gaat T-Mobile, met KPN en Vodafone op de hielen.

"In the overall assessment, T-Mobile is ahead in the Voice category, followed by the also very strong KPN and Vodafone." (...) "All three of them offer excellent call reliability in urban areas and smaller towns. Even on roads and on railways, the call reliability is near to 99 per cent or above. T-Mobile does not show any failed calls in the city drivetests and walktests as well as in towns and also achieves the fastest call setup times in all scenarios." (umlaut/Connect Magazine)

 

resultaten umlaut onderzoek over bellen bij providers

 

Conclusie: je kan bij elke provider 'gewoon' goed bellen. Je kunt verwachten dat je op elke plek bereik hebt, ook wanneer je onderweg bent. Wil je zeker weten dat je goed zit? Dan kun je natuurlijk voor T-Mobile kiezen. Kijk van tevoren wel even naar de dekkingskaart, en check op die manier of de provider op jouw adres óók een goede beschikbaarheid heeft.

Hoe kan ik zien wat de netwerkdekking op mijn adres is?

Elke provider heeft een dekkingskaart op de website staan. Wanneer je je postcode invult, kun je op die manier zien of het netwerk van de provider op jouw adres beschikbaar is.

Dekkingskaart van KPN

Dekkingskaart van T-Mobile

Dekkingskaart van Vodafone

 
Tags van deze pagina
Geen tags gevonden.
 
Navigatie
Home>Informatie>Sim Only tips>Welke provider heeft het beste mobiele netwerk?
Geen reacties
Reactieformulier overslaan
Laat hier een reactie achter
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Sluiten
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
Sluiten
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Sluiten
Bedankt voor uw reactie!