prijsvergelijken

Buizenstelsel voor snel internet buitengebied

18 april 2017 (laatste wijziging 23 november 2018) door Suzanne

Gemeenten in de Achterhoek zijn op het idee gekomen om het proces van internet in het buitengebied te versnellen. Dit willen ze gaan doen met een buizenstelsel, waarin een glasvezelbuis aangelegd kan worden door een gecertificeerd bedrijf. Met deze manier hopen de gemeenten om wat kosten uit handen te nemen van bedrijven die glasvezel aanleggen.

CIF blies aanleg glasvezel af door hoge kostenGlasvezel

Deze poging tot kosten reduceren was aanvankelijk niet nodig geweest, omdat het glasvezelbedrijf CIF de verbindingen zou gaan leggen in de Achterhoekse gemeenten. CIF blies dit af toen bleek dat de kosten hiervoor hoger zouden oplopen dan eerder was begroot. Dit lag met name aan de grote afstanden die overbrugd moesten worden tussen de verschillende gemeenten. Ook kwam de provider obstakels tegen zoals rivieren, waardoor het aanleggen van het netwerk nog meer bemoeilijkt werd. 

Buizenstelsel moet kosten drukken

Gemeenten Doetinchem, Bronckhorst, Zutphen, Oude IJselstreek, Lochem, Doesburg en Montferland namen het heft in eigen handen en kwamen met een alternatief. Ze zijn van plan een leeg buizenstelsel aan te leggen in de bovengenoemde gemeenten. In dit buizenstelsel kunnen geïnteresseerde glasvezelbedrijven het daadwerkelijke glasvezelnetwerk aanleggen, maar de verbinding is alvast overbrugd. Op deze manier proberen de gemeenten aanzienlijke kosten voor glasvezelbedrijven weg te nemen. Of er al bedrijven geïnteresseerd zijn, is nog niet bekend.

Internet in het buitengebied meestal traag

Het komt veel voor dat de internetsnelheid erg laag uitvalt buiten de bebouwde kom. Er is vaak geen kabel beschikbaar en via DSL is de snelheid matig tot zeer slecht. Dit houdt soms zelfs in dat je geen televisie kunt kijken, of op een website kunt surfen. 

Woon jij in een buitengebied in één van deze gemeenten en ben je benieuwd wat jouw internetsnelheid is? Bekijk dan onze postcodecheck op de pagina waar je kunt internet vergelijken. Je vindt hier alle providers die op jouw adres hun abonnementen aanbieden, en de maximumsnelheid die je kunt afsluiten.

 

Buitengebied internet

Suzanne

Mijn naam is Suzanne. Met de artikelen die ik schrijf, wil ik antwoord geven op vragen die jij hebt. Over internet of mobiele abonnementen. Zodat het voor jou in 1 oogopslag duidelijk is waar je aan toe bent.

Geen reacties
Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.
Terug naar vergelijking
Start de chat