prijsvergelijken

Meer dan een miljoen glasvezelabonnees

12 april 2016 (laatste wijziging 23 november 2018) door Michelle

Volgens Telecompaper heeft Nederland sinds maart dit jaar meer dan een miljoen glasvezelabonnees. Het aantal huishoudens met glasvezelinternet nam afgelopen jaar toe met maar liefst 200.000 nieuwe glasvezelabonnees!

In 2012 kende Nederland nog 'maar' 350.000 glasvezelabonnees, in vier jaar is dit dus met bijna 186% gestegen! Dat is een waanzinnig prestatie, helemaal aangezien het glasvezelnetwerk voornamelijk wordt aangelegd door één partij: Reggefiber. Maar liefst 900.000 gebruikers zijn via een netwerk van Reggefiber aangesloten. Er zijn nog een paar kleinere lokale glasvezelnetwerken zoals CIF waarbij de resterende abonnees glasvezel afnemen.

Meer dan een miljoen glasvezelabonnees

De toename is wel te verklaren: zodra glasvezel beschikbaar is op je adres, dan is dit van alle mogelijkheden de meest stabiele verbinding. Wil je weten of glasvezel ook al bij jou in de buurt beschikbaar is? Daar kom je achter bij het invullen van de postcodecheck op de pagina waar je aanbiedingen van glasvezel vergelijken kan.

Voordelen van glasvezelinternet

Dat glasvezel zo in opmars is, is dus niet zo vreemd. Glasvezel biedt bovendien hogere snelheden dan kabel- of DSL-internet. DSL-internet biedt maximaal 100 Mbps en kabel biedt maximaal 200 Mbps. Daarnaast is bij kabelinternet en DSL-internet de upload- en downloadsnelheid niet gelijk. Bij glasvezel kan de snelheid oplopen tot 1GB op sommige locaties en is de upload- en downloadsnelheid altijd gelijk. Glasvezelinternet is qua mogelijkheden gerust revolutionair te noemen binnen de internetverbindingen.

De hoge snelheden van glasvezelinternet

Wat heb je aan een hoge internetsnelheid en wanneer is daar sprake van? De snelheden van glasvezel lopen uiteen van minimaal 20 Mbps tot 1000 Mbps. Wanneer je internet gebruikt om te mailen, te websurfen en af en toe filmpjes te bekijken op YouTube heb je voldoende aan 20 MB/s. Een hogere snelheid betekent dat je bestanden sneller laadt. Maar als je een huishouden hebt met meerdere mensen die internet gebruiken, bijvoorbeeld wanneer ze allemaal tegelijk surfen, dan kan je dat wel merken. Zeker als ze online gamen, films downloaden, en zware bestanden uitwisselen dan wordt internet traag en is een hogere snelheid wel fijn. In studentenhuizen of grotere gezinnen met meerdere actieve internetgebruikers is dan bijvoorbeeld 200 MB/s geschikter. Voor de meeste mensen is 20 of 30 MB/s voldoende. Maar onder de 30 Mbps komen de meeste glasvezelabonnees niet, ongeveer 92% van de abonnees heeft een minimale snelheid van 30 Mbps. Dit is af te lezen uit de gegevens van de ACM.

DSL-aansluitingen nemen af

Uit de cijfers van de ACM blijkt ook dat het aantal DSL-internetabonnees aan het dalen is. Als Reggefiber glasvezel heeft aangelegd dan bieden zij gratis aansluiting aan op het glasvezelnetwerk. Niet verrassend dan dat 90% verbonden is via het Reggefiber netwerk. Reggefiber is een dochterbedrijf van KPN.

Wanneer komt glasvezel beschikbaar?

Het is op dit moment in 229 gemeenten mogelijk om te kiezen voor glasvezel, maar dat betekent nog niet dat alle straten binnen die gemeenten volledig aangesloten zijn. Als je nog geen aansluiting hebt, maar wilt weten wanneer het voor jou beschikbaar is, check dan af en toe je postcode op glasvezel.nl. Glasvezel had een aandeel van meer dan 13 procent op de totale Nederlandse breedbandmarkt. (Bron: het rapport Dutch Broadband 2015 Q4.)

 

Meer dan een miljoen glasvezelabonnees

Michelle

Mijn naam is Michelle. Ik ben een IBO-student aan de Universiteit Leiden en ben redacteur bij Prijsvergelijken.nl. Doordat ik veel schrijf over internetpakketten en mobiele telefonie, ben ik nu specialist op het gebied van internet en tv en mobiele abonnementen. Als content medewerker doe ik altijd mijn best om complexe producten zo duidelijk mogelijk uit te leggen in artikelen om zo klanten verder te helpen.

Terug naar vergelijking
Start de chat