prijsvergelijken

Welke uploadsnelheid heb je nodig?

21 juli 2016 (laatste wijziging 27 juli 2018) door Annick

Bij het bekijken van internetabonnementen, komt de term uploadsnelheid weleens langs. Wat betekent dit nu eigenlijk? En welke uploadsnelheid heb je nodig? Het blijft een vaag begrip voor veel mensen dus ik leg je er alles over uit.

Uploadsnelheid

Uploadsnelheid is de snelheid waarmee je gegevens naar een andere server kunt verplaatsen. De uploadsnelheid drukt men uit in Mbit/s. Na het invoeren van de postcodecheck bij het vergelijken van internetabonnementen wordt de werkelijke downloadsnelheid genoemd. Echter is de uploadsnelheid wel iets anders dan downloadsnelheid. Bij abonnementen met DSL of kabel verschillen deze snelheden van elkaar. Dit wordt aangegeven met 40/4 Mb/s en dat betekent dat er 40 Mb/s downloadsnelheid en 4 Mb/s uploadsnelheid is te ontvangen. Over het algemeen is er bij kabelinternet een hogere up- en downloadsnelheid te behalen dan bij DSL-internet. Bij een abonnement met glasvezelinternet zijn de up- en downloadsnelheden gelijk aan elkaar.

Wanneer gebruik je de uploadsnelheid

De uploadsnelheid van de verbinding is voor de meeste mensen ondergeschikt aan de downloadsnelheid. De laatste is de snelheid waarmee data bij jouw binnenkomt, als je surft of mailt maak je dus gebruik van de downloadsnelheid. De uploadsnelheid is de snelheid waarmee je data naar de externe server stuurt. Een hogere uploadsnelheid is handig wanneer je zelf vaak foto’s of video’s online zet. Wanneer je actief bent op social media zoals YouTube, Pinterest en Facebook.

Welke uploadsnelheid heb je nodig voor jouw internetabonnement?

Welke uploadsnelheid je nodig hebt ligt aan je persoonlijke internetgebruik en dat verschilt dus per persoon. Zodra je vaak iets verstuurt, bijvoorbeeld per e-mail, en dat gaat je te traag dan kan een hogere uploadsnelheid van pas komen. Als je vaak grote bestanden deelt gaat dat namelijk een stuk sneller met een hogere uploadsnelheid. Denk dan aan video's op YouTube en Facebook en beelden in HR (Hoge resolutie) voor bijvoorbeeld fotoboeken of foto's op canvas. Wanneer je een glasvezelverbinding hebt is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid en gaat het uploaden razendsnel. Echter is op de meeste adressen in Nederland nog geen glasvezel beschikbaar. Bovendien gaan providers ervan uit dat je bij je besluit voor welk internetabonnement je kiest vooral kijkt naar de downloadsnelheden. Kijk dus goed hoe hoog de uploadsnelheid is bij het abonnement van je keuze voordat je je abonnement definitief afsluit.

Zo bepaal je je downloadsnelheid

De downloadsnelheid bepaal je als volgt: heb je één computer of laptop in huis waarop je wat surft en mailt? Dan heb je niet zo hoge snelheid nodig en is (bijna) iedere hoeveelheid aan Mb/s genoeg. Met meerdere computers of laptops in huis kan een hogere snelheid nodig zijn. Wordt hier op af en toe muziek of films gedownload? Dan is een abonnement met 20 Mb/s of hoger voldoende. Snelheden vanaf 50 Mb/s zijn aan te raden als er op één adres meerdere computers zijn en hier ook tegelijkertijd gebruik van wordt gemaakt. Ook als er regelmatig gebruik wordt gemaakt van gamen of het downloaden van muziek, is dit aan te raden. Een groot gezin met bijvoorbeeld vijf of zes gebruikers die veel downloaden, streamen en gamen heeft meer aan een abonnement met hogere internetsnelheid.

Welke uploadsnelheid ontvang ik nu?

De internetsnelheid die je werkelijk ontvangt, kun je gemakkelijk opzoeken. Dit kan door middel van een speedtest. Dezen testen kan je eenvoudig vinden via Google. Hier zie je in één oogopslag hoeveel up- en downloadsnelheid je ontvangt. Er zijn verschillende tests voor zowel laptop, smartphone als tablet. De meeste tests zijn gratis en binnen een paar seconden weet je hoeveel uploadsnelheid je ontvangt. Hier kun je ook rekening mee houden als je een nieuw internetabonnement gaat afsluiten.

Werkelijke internetsnelheid lager dan afgesproken

Het kan zijn dat je een internetabonnement hebt afgesloten met een bepaalde hoeveelheid aan Mb/s maar dat uit de speedtest blijkt dat de werkelijke internetsnelheid lager uitvalt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De snelheid bij een DSL-abonnement ligt aan de afstand tussen je huis en de wijkcentrale. Het kan zijn dat je een snelheid van 20 Mb/s hebt afgesloten maar uiteindelijk maar 2 Mb/s ontvangt. Je kan dit voorkomen door tijdens het internet vergelijken te kijken naar de werkelijke snelheid. In onze vergelijker staat dit bij de resultaten vermeld. Als dit niet de oorzaak is, dan kan je thuis nog een paar maatregelen nemen. Wil je weten wat je eraan kunt doen, lees dan onze tips voor sneller internet.

Internetsnelheid aanpassen

Soms kan de internetsnelheid toch niet helemaal naar wens zijn. Bij een aantal abonnementen kun je eenvoudig de internetsnelheid naar boven of beneden aanpassen. Dit regel je met de provider. Ben je niet meer tevreden met je huidige provider kijk dan na het vergelijken van internetabonnementen of je nieuwe provider hierin mogelijkheden biedt.

 

welke uploadsnelheid

 

Annick

Mijn naam is Annick. Dagelijks schrijf ik artikelen omtrent internetpakketten en mobiele abonnementen. Met mijn artikelen probeer ik het vergelijken zo eenvoudig mogelijk te maken. Zodat jij het juiste abonnement kunt vinden.

Geen reacties
Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.