Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
Wij zijn beschikbaar
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
  • Onafhankelijk
  • Alle grote aanbieders
  • Persoonlijk
Uitstekend via Trustpilot Logo trustpilot
"Uitstekende service"

Artikel overslaan
 
Door Annick 30-06-2022 (laatste wijziging 04-01-2023)

Welke uploadsnelheid heb ik nodig?

Door Annick 30-06-2022 (laatste wijziging 04-01-2023)

Bij het bekijken van internetabonnementen komt de term uploadsnelheid weleens langs. Wat betekent dit nu eigenlijk? En welke uploadsnelheid heb je nodig?

De benodigde uploadsnelheid hangt af van je internetgebruik. Hier vind je precies hoeveel jij nodig hebt!

Wat houdt uploadsnelheid in?

Ben je veel aan het videobellen, en hapert je beeld of kun je de pixels soms tellen? Dan is een hogere uploadsnelheid - als dat beschikbaar is - geen overbodige luxe. 

Met de uploadsnelheid wordt de snelheid bedoeld waarmee je gegevens van de ene naar de andere server stuurt. Denk aan het sturen van een e-mail of het uploaden van een foto op Facebook. De uploadsnelheid wordt, net zoals de downloadsnelheid, uitgedrukt in Mb/s, Mbit/s of Mbps: allemaal komt het neer op Megabit per seconde.

Wat is het verschil met de downloadsnelheid?

Op de internet vergelijker zie je altijd de downloadsnelheid staan. Ook dit wordt uitgedrukt in Mb/s. De downloadsnelheid is de snelheid waarmee je bestanden binnenhaalt. Bijvoorbeeld het binnenhalen van e-mails of het streamen van een film.

Voor veel mensen is de downloadsnelheid het belangrijkst. Deze snelheid is bij veel internetabonnementen ook een stuk hoger dan de uploadsnelheid. Providers duiden het vaak zo aan:

  • 30/3 Mb/s
  • 50/5 Mb/s
  • 100/10 Mb/s

Vooraan zie je de downloadsnelheid, bijvoorbeeld 100 Mb/s. Daarachter staat de uploadsnelheid: 10 Mb/s. Vaak is de uploadsnelheid een tiende van je downloadsnelheid. 

Behalve... met glasvezel!

Heb je een glasvezelpakket, dan is je uploadsnelheid even hoog als je downloadsnelheid. Dit ziet er dan zo uit:

  • 50/50 Mb/s
  • 100/100 Mb/s
  • 500/500 Mb/s

Dit is 1 van de vele voordelen van glasvezel

Welke uploadsnelheid heb ik nodig?

Merk je dat het uploaden van foto's en filmpjes erg traag gaat? Of wordt er in huis op meerdere computers online gegamed, wat veel van je uploadsnelheid vraagt? Dan kan een hoge uploadsnelheid erg fijn zijn. 

Maar wacht even! Voor je gelijk glasvezelabonnementen gaat bekijken, check eerst even welke snelheid je op dit moment hebt. Misschien is je downloadsnelheid op dit moment slechts 10 of 20 Mb/s en kan je deze snelheid upgraden. Kies je voor een snelheidsupgrade voor je downloadsnelheid, dan gaat je uploadsnelheid namelijk ook omhoog. In dat geval kun je misschien ook wel uit de voeten met een DSL- of kabelabonnement.  

Om precies te bepalen welke uploadsnelheid je nodig hebt, is het nodig om je internetgebruik vast te stellen. Ben je bijvoorbeeld een lichte, gemiddelde of een zware internetgebruiker? Hier kom je achter met behulp van ons artikel Welke internetsnelheid heb je nodig?

Overstappen naar een ander abonnement

Heb je al de maximale internetsnelheid en is dit nog niet genoeg? Of zit je al heel lang bij dezelfde provider en ben je niet tevreden over de verbinding?

Je kunt op de internet vergelijker alle providers met elkaar vergelijken. Zodra je je postcode invoert, laat de vergelijker alle abonnementen zien die bij jou beschikbaar zijn. Bovendien worden ook de werkelijke snelheden laten zien. De snelheid verschilt namelijk per adres.

start internet vergelijken

 
Tags van deze pagina
Geen tags gevonden.
 
Navigatie
Home>Internet vergelijken>Internet blog>Welke uploadsnelheid heb ik nodig?
ROUSSEL PAUL
21-04-2022
BESTE WAT IS DE NODIG UPLOADSNELHEID VOOR EEN DIGITALE DEURBEL. MEN SPREEKT STEEDS OVER DE DOWNLOADSNELHEID MAAR DE UPLOAD WORDT WEL BELANGRIJK DENKEN WE AAN DEURBELLEN, WEERSTATIONS, DITALE STOPCONTACTEN....
Reactie op ROUSSEL PAUL
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Roussel Paul, Dat is een goede vraag. Vaak geven fabrikanten van dit soort slimme apparaten zelf aan welke uploadsnelheid er ongeveer benodigd is. Op de website van Ring bijvoorbeeld, staat dat een uploadsnelheid van zo'n 2 Mb/s genoeg is. Dit is bij de meeste internet providers wel te behalen. Mocht je veel van dit soort apparaten gebruiken, is een hogere uploadsnelheid wel aan te raden, bijvoorbeeld 10 - 20 Mb/s. Glasvezel is dan een goede optie, maar het is ook te behalen met DSL of kabelinternet. Met vriendelijke groet, Suzanne, team Prijsvergelijken
Titia
24-01-2021
Dat vergelijken is allemaal leuk en aardig, behalve als je in een digitaal vergeten gebied woont zoals ik in de polder in West Zeeuws-Vlaanderen aan de Belgische grens. Geen kabel, geen glasvezel mogelijk (vinden de providers allemaal te duur). Speciaal 4 gig abonnement van KPN voor buitengebied aangeschaft. Alleen krijgen we nergens in huis 4 streepjes maar hooguit 2 streepjes. De KPN installateur heeft alle hoeken van het huis uitgeprobeerd. Downloadsnelheid is 4.62Mbps en uploadsnelheid is gemiddeld 0,50Mbps. Erg leuk als je grote fotobestanden van 10 - 16Mb moet uploaden naar een online Print on Demand website. Dat lukt mij dus niet, zelfs niet 's nachts.
Menno
28-11-2020
Jammer dat de uploadsnelheid niet is opgenomen in het filter...
Reactie op Menno
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Menno, Bedankt voor je reactie. We communiceren zowel de download- als de uploadsnelheid op onze site, alleen is de downloadsnelheid iets meer zichtbaar. Wanneer je je postcode en huisnummer in de site invoert, zie je alle snelheden per provider. Klik je op deze snelheid, dan komt er wat meer informatie naar boven, zoals ook de uploadsnelheid. We hebben de uploadsnelheid inderdaad niet als filter opgenomen in de vergelijker, maar leuk idee! Ik ga overleggen of we hier iets mee kunnen gaan doen. Mocht je nog hulp nodig hebben met vergelijken, dan hoor ik dat graag. Met vriendelijke groet, Suzanne, team Prijsvergelijken
Amy Vloet
11-04-2019
Hi Annick, Samen met mijn huisgenoot wil ik een internet/tv abonnement afsluiten. Daarvoor wil ik goede internetsnelheid voor series, thuis werken etc. en gewone reguliere tv. Wat raad jij ons aan? En welke internetsnelheid is daarvoor goed? Groet, Amy
Reactie op Amy Vloet
Annick van Prijsvergelijken
Beste Amy, Als twee personen gebruik maken van het internet, adviseer ik je om te kijken naar snelheden vanaf 30 Mb/s (downloadsnelheid). Dat moet voldoende zijn om tegelijkertijd bijvoorbeeld een filmpje te kijken. Je kunt in onze vergelijker de filter met snelheid gebruiken om de abonnementen te filteren met de juiste snelheid. Let er wel op dat bij sommige abonnementen de werkelijke snelheid lager kan uitvallen. Dit is het geval bij abonnementen via DSL-verbinding. De snelheid is afhankelijk van de afstand tussen het huis en de telefooncentrale. Als deze afstand wat groter is, kan de werkelijke snelheid lager uitvallen. Als je in de vergelijker je postcode en huisnummer invult, zie je bij elk abonnement de snelheid die de provider aanbiedt bij het abonnement en de werkelijke snelheid die beschikbaar is op je adres. Mocht je graag een persoonlijk advies willen, kun je onze chat gebruiken. Hierin kijken we aan de hand van een postcode en huisnummer welk abonnement het meest geschikt is. Ik hoop je zo voldoende geïnformeerd te hebben. Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik het graag. Met vriendelijke groet, Annick van Prijsvergelijken.nl
Reactieformulier overslaan
Laat hier een reactie achter
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Sluiten
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
Sluiten
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Sluiten
Bedankt voor uw reactie!