prijsvergelijken

Welke providers zijn beschikbaar op jouw adres?

9 mei 2016 (laatste wijziging 27 juli 2018) door Annick

Is het tijd voor een nieuw internetabonnement en ben je al aan het oriënteren welke providers interessante aanbiedingen hebben? Misschien heb je wel een voorkeur voor een bepaalde provider, maar welke providers zijn beschikbaar op jouw adres? Het is namelijk zo, dat niet alle providers internet leveren op elk adres, dit ligt aan het soort internetverbinding (kabel, DSL en glasvezel) en de providers die de verschillende verbindingen aanbieden.

Welke providers zijn beschikbaar op mijn adres?

Zoals ik al aangaf zijn er drie soorten internetverbindingen: glasvezel, kabel en DSL. We hebben al eens een blog geschreven over de verschillen tussen kabel, DSL en glasvezelverbindingen. De beschikbaarheid van deze internetverbindingen en providers verschillen per adres. Glasvezel is bijvoorbeeld vrij nieuw. Het is een hoop werk om dit in één keer te plaatsen en kan niet overal worden aangelegd. Hierdoor kan het dus zijn dat dit op jouw adres nog niet beschikbaar is maar in de toekomst misschien wel. KPN is een grote aanbieder van glasvezel met een groot netwerk. Niet elke provider biedt glasvezelverbindingen aan maar dit worden er wel steeds meer. Internet via de kabel is bijna op elk adres af te sluiten. Op deze adressen is er maar één kabelaanbieder beschikbaar. In het grootste deel van het land is de kabelaanbieder Ziggo, als die niet op jouw adres levert, kan het zijn dat Caiway daar de aanbieder is. Niet overal is kabel beschikbaar, maar DSL verbinding is op alle adressen af te sluiten. Je internetsnelheid is bij DSL wel afhankelijk van je adres. Hoe kleiner de afstand tussen de wijkcentrale en jouw adres, hoe sneller het internet is. De meeste providers bieden DSL internet aan.

Welke providers zijn beschikbaar? Doe de postcodecheck!

Door je postcode en huisnummer in te vullen tijdens het internet vergelijken, kun je gemakkelijk zien wat er beschikbaar is op jouw adres. Bij de postcodecheck zie je in één overzicht welke internetsnelheid je op jouw adres kan ontvangen en welke providers dit aanbieden. Bij een DSL verbinding kan de werkelijke snelheid nog wel eens verschillen met de snelheid die je bij het abonnement afsluit. Dit wordt ook aangegeven in de vergelijker.

Wat als ik al een abonnement heb afgesloten maar het niet beschikbaar blijkt te zijn?

Dit is een probleem wat wel eens voorkomt bij het afsluiten van DSL internet. Je doet een postcodecheck en daar komt uit dat een abonnement beschikbaar is op jouw adres. Je sluit het abonnement af bij de desbetreffende provider. Alleen dan blijkt dat het abonnement helemaal niet geleverd kan worden. Waarschijnlijk is er dan iets mis met het IS/RA punt. De afkorting IS/RA staat voor Infrastructuur Randapparatuur en is een aansluitingspunt tussen de kabels van de provider en van de abonnee. Hierdoor is het een lastig punt of de provider hier verantwoordelijk voor is of de abonnee. Een IS/RA punt is noodzakelijk voor DSL internet. Het ligt per geval er aan wat er mis is met het IS/RA punt. Soms is er iets mis met de bedrading of gaat een kabel naar een buurmaan in plaats van naar jouw adres. Neem hierbij altijd contact op met de je provider.

Wat als er geen enkele beschikbaarheid is op mijn adres?

Als dit het geval is, woon je in een buitengebied. De kwaliteit van de internetsnelheid in dit gebied is vaak minder goed. Je kan dit oplossen door gebruik te maken van satellietverbinding. Dit is aan te raden als de afstand tussen je huis en de wijkcentrale erg groot is. De maximale internetsnelheid gaat hier wel tot 20MB. Een andere mogelijkheid is het 3G of 4G-netwerk. Dit is in heel Nederland beschikbaar. Het 4G-netwerk is sneller dan het 3G-netwerk maar hier betaal je ook extra voor. Om gebruik te maken van een 3G of 4G-netwerk moet je een MiFi router aanschaffen.

Wat te doen bij verhuizen?

Met een nieuw adres heb je ook nieuwe mogelijkheden. Op het nieuwe adres kan je een nieuw abonnement afsluiten. Vaak loont het om hier goed naar te kijken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er op je nieuwe adres glasvezel beschikbaar is waardoor je internetsnelheid omhoog gaat. Als je een nieuw abonnement gaat afsluiten, moet het oude contract wel eerst worden opgezegd. Een andere mogelijkheid is om je provider te behouden. Een aantal providers hebben een verhuisservice en hierbij verhuist de provider gratis met je mee. Als je huidige contract nog loopt, moet je altijd meeverhuizen. We hebben eerder een blog gepubliceerd over wat je te doen staat wanneer je verhuist en je wil je internetabonnement meeverhuizen. Wanneer je gaat internet vergelijken voor een nieuwe woning doe dan eerst de postcodecheck van dat adres, dan weet je welke internetverbinding en bijbehorende providers er op jouw nieuwe adres beschikbaar zijn. Succes met vergelijken!

 

Welke providers zijn beschikbaar op jouw adres

Annick

Mijn naam is Annick. Dagelijks schrijf ik artikelen omtrent internetpakketten en mobiele abonnementen. Met mijn artikelen probeer ik het vergelijken zo eenvoudig mogelijk te maken. Zodat jij het juiste abonnement kunt vinden.