prijsvergelijken

Wat je moet weten over internet modems en routers

21 september 2016 (laatste wijziging 27 juli 2018) door Suzanne

In deze blog lees je alles wat je moet weten over internet modems en routers. Tijdens het internet vergelijken is het slim om je te verdiepen in de verschillende providers die er te vinden zijn. Jezelf verdiepen in de soorten modems die er allemaal zijn, vergt daarentegen wat inspanning! Daarom kun je hier precies lezen wat nou het verschil is tussen een modem en een router, en welk apparaat het best is voor jouw internetverbinding. 

Modems en routers

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een router en een modem? Veel mensen halen deze termen door elkaar, want het zijn allebei kastjes die er zo'n beetje hetzelfde uitzien. Simpel gezegd zorgt een modem ervoor dat het internetsignaal wordt omgezet naar iets dat je computer begrijpt, zodat je het internet ook daadwerkelijk kunt gebruiken. Een router zorgt ervoor dat het signaal verspreid wordt naar al je apparaten.

Router

Als je alleen een modem hebt en geen router, kan je maximaal maar 1 apparaat op het internet aansluiten. Een router gebruik je om een veilig bedraad en draadloos netwerk in je huis of kantoor aan te leggen. Je apparaten verbind je met het internet via een netwerkkabel of via wifi. Er zijn routers te koop in verschillende prijsklassen. Wanneer je met meerdere mensen tegelijk gebruik maakt van draadloos internet en daarbij online gamet, film en video's kijkt zoals Netflix en audio zoals Spotify streamt, dan heb je meer aan een duurder apparaat. Een goede router gaat ongeveer 5 jaar mee. Bedenk daarbij dat je in de loop van de jaren waarschijnlijk meer behoefte krijgt aan sneller internet en dat je datagebruik dus ook toeneemt. De capaciteit waar je nu genoegen mee neemt, kan over 2 jaar dus best te laag zijn.

Verschillende soorten modems

Ethernet modem

Het is niet meer gebruikelijk om een ethernet modem bij je abonnement te krijgen, omdat je hierbij maar één computer kunt aansluiten. Bovendien werkt het modem niet draadloos en moet je altijd met behulp van een kabel werken. Als je toch meerdere computers wil aansluiten met een ethernet modem, kun je er een losse router bij kopen. 

Multi-pc modem

De naam zegt het al: met een multi-pc modem kun je meerdere computers op het apparaat aansluiten. Dit komt omdat er in het modem een ingebouwde router zit. Voor het aansluiten van meerdere pc's heb je wel een ethernetkabel nodig, en de snelheid van je internet wordt gedeeld met elk aangesloten apparaat. Hoe meer apparaten je aansluit, hoe langzamer je internet dus wordt.

Wireless modem

Tegenwoordig worden bijna alleen nog maar wireless modems gebruikt. Je hebt dan geen kabels nodig om naar elke computer te trekken, ook telefoons en tablets kunnen van het internet gebruikmaken. De wireless modems zenden een sterk signaal uit, zodat je ook op bovenverdiepingen nog gebruik kan maken van het internet.

Modem Tele2

Conclusie

Als je een nieuw abonnement gaat afsluiten, zul je zien dat je vrijwel overal een wireless modem aangeboden krijgt. Maar het kan ook dat je een ouder abonnement hebt waarbij je nog een ethernet modem of multi-pc modem gebruikt. In dit geval kun je ook op meerdere computers internetten, je moet er alleen iets meer tijd in steken! Vind je dit teveel moeite en wil je overstappen naar een moderner abonnement? Ga dan internet abonnementen vergelijken, dan weet je binnen een paar minuten welk abonnement voor jou het voordeligst is! 

 

Wat je moet weten over modems en routers

Suzanne

Geen reacties
Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.