prijsvergelijken

Wanneer gaat glasvezel aangelegd worden?

10 november 2016 (laatste wijziging 27 juli 2018) door Annick

Het streven is dat binnen 5 jaar overal glasvezel is aangelegd. Wacht jij nog met smart totdat er een brief bij je op de mat valt waarin aangekondigd wordt dat er glasvezel bij jou wordt aangelegd? Dan ben je niet de enige. Veel mensen willen graag profiteren van de snelle en stabiele internetverbinding. Helaas is het glasvezelnetwerk nu nog voor 30% aangelegd in Nederland. Maar dit wordt steeds meer uitgebreid. Hoe weet je nu wanneer er bij jou glasvezel wordt aangelegd?  

Waar ligt glasvezel? 

Op dit moment zijn vooral gebieden in Midden- en Oost-Nederland aangesloten op het glasvezelnetwerk. Volgens Reggefiber (het bedrijf dat glasvezel beschikbaar stelt) zijn er in totaal al meer dan 2 van de 5 miljoen huishoudens aangesloten. In de randstad zijn er nog de minste aansluitingen. De reden hiervoor is dat de aanleg een lastig proces is waarbij de infrastructuur voor een tijd plat kan komen te liggen. Dat maakt het in de Randstad een grotere operatie dan in de rest van het land. De verwachting is dat over ongeveer 5 jaar heel Nederland is voorzien van glasvezel.  

GlasvezelWanneer komt er glasvezel in mijn wijk?

Dat is nog niet helemaal bekend. Glasvezel wordt wijk voor wijk aangelegd. Reggefiber regelt voor zo'n 80% het aansluiten en onderhouden van het glasvezelnetwerk. Daarnaast zijn er nog wat kleine organisaties die ook de aanleg van glasvezel regelen. Zij bepalen de planning voor de aanleg maar er zijn nog andere factoren van belang voor de aanleg van glasvezel. De gemeente en de aanlegger overleggen eerst of er een glasvezelnetwerk kan komen. Bewoners worden hiervan op de hoogte gesteld en mogen hierin meebeslissen. Minstens 30% moet akkoord gaan. Als dit geregeld is, begint de aanlegger eerst met kabels in de straat te installeren. Daarnaast worden alle huizen hierop aangesloten. De aanleg van glasvezel kan in totaal 3 tot 6 maanden duren. Dit is ook de reden waarom het even duurt voordat glasvezel ook bij jouw in de wijk wordt aangelegd en je kunt overstappen op glasvezel

Hoe kom ik te weten of hier glasvezel beschikbaar is? 

Om te weten of er al glasvezel beschikbaar is op je adres, kun je glasvezel vergelijken. Op deze pagina kun je met de postcodecheck meteen zien of er glasvezel beschikbaar is en welke providers dit leveren. Als er nu geen glasvezel beschikbaar is, kun je je aanmelden op de glasvezelpagina van eindelijkglasvezel.nl. Je wordt dan op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen binnen het glasvezelnetwerk. Ook kun je hier aangeven dat je interesse hebt in een glasvezelaansluiting. Als er meerdere mensen uit de wijk interesse tonen, kan het zijn dat Reggefiber eerder naar de wijk zal toekomen. 

Kan ik zelf een glasvezelaansluiting aanvragen? 

Voor nieuwbouwwoningen die op eigen initiatief gebouwd zijn, is het mogelijk om een aansluiting aan te vragen. Dit kan via www.mijnaansluiting.nl. Als een nieuwbouwwoning op initiatief van een aannemer of projectontwikkelaar is gebouwd, wordt de aansluiting voor je geregeld. In andere situaties bepaalt de aanlegger meestal of er een aansluiting komt. 

Wat zijn de voordelen van glasvezel

Ten opzichte van andere verbindingen (DSL en kabel) zijn er veel voordelen van glasvezel. Zo is het de meest stabiele verbinding en zijn de up- en downloadsnelheid gelijk aan elkaar terwijl dit bij kabel en DSL niet het geval is. Glasvezel bestaat namelijk uit een sterke dunne glasdraad (onder de grond) waarmee je een sterke internetverbinding ontvangt. Het is dus ook niet zo gek dat het aantal glasvezelabonnees snel stijgt

wanneer-gaat-glasvezel-aangelegd-worden-01

Annick

Mijn naam is Annick. Dagelijks schrijf ik artikelen omtrent internetpakketten en mobiele abonnementen. Met mijn artikelen probeer ik het vergelijken zo eenvoudig mogelijk te maken. Zodat jij het juiste abonnement kunt vinden.

Geen reacties
Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.