prijsvergelijken

Verschil tussen VDSL en ADSL

24 november 2018 (laatste wijziging 13 augustus 2019) door Suzanne

Wat is het verschil tussen VDSL en ADSL?

ADSL en VDSL lijken op elkaar, het zijn allebei DSL-verbindingen. Voor beide verbindingen geldt dus dat het internet via de telefoonlijn binnenkomt. 

Verschil tussen VDSL en ADSL

Maar wat is nou hét verschil tussen VDSL en ADSL? Het verschil tussen ADSL en VDSL is de snelheid. VDSL laat hogere doorvoersnelheden toe dan ADSL.

VDSL is de opvolger van ADSL. Het staat voor Very-high-bitrate Digital Subscriber Line. ADSL staat voor Assymetric Digital Subscriber Line. 

Woningen die ver van de telefooncentrale afliggen, hebben een tragere ADSL-verbinding dan mensen die naast de telefooncentrale wonen. Bij VDSL is een deel van de verbinding van glasvezel: tot aan de wijkcentrale. Tot zover geen snelheidsverlies dus. Daarna gaat de verbinding pas over op koper. Doordat er maar een klein stukje moet worden overbrugd, heb je bij VDSL minder snelheidsverlies.  

Wat is er op jouw adres mogelijk? Bekijk het hier:

start internet vergelijken

Wat betekent het verschil tussen VDSL en ADSL voor jou?

"Wat moet ik dan kiezen?" is de vraag die er vaak op volgt. Nou, VDSL is sneller dan ADSL, dus ik adviseer je om te kijken wat je zelf nodig hebt. Dit vind je terug in het artikel 'Welke internetsnelheid heb ik nodig?'.

En als het qua kosten niet veel scheelt zou ik voor het snellere internet kiezen. VDSL dus. Voor de meeste huishoudens geldt dat ze namelijk steeds meer internet gebruiken.Denk bijvoorbeeld aan 'slimme apparaten' die in verbinding staan via wifi.

Selecteer tijdens het internet vergelijken 'DSL' in de vergelijker en check de werkelijke snelheid op jouw adres. De snelheid van je huidige internetverbinding in jouw woning kan je meten met een speedtest. Via Google zijn die volop te vinden.

Ten slotte

Wanneer je een abonnement via DSL kiest, krijg je ADSL of VDSL. Sommige providers bieden helemaal geen ADSL meer aan, maar andere nog wel. Het gaat dan om verbindingen met lagere snelheden. De werkelijke snelheid is meestal nog lager. Die verschijnt tijdens het internet vergelijken in de kolom na de postcodecheck. Ontvang je 4 of 10 MB/s bij een abonnement van 20 Mb/s, dan kun je ervan uitgaan dat je ADSL hebt.

ADSL is een prima internetverbinding, waar je veel plezier van kan hebben als je niet te ver van de wijkcentrale woont. Maar voor veel mensen is VDSL een betere optie. VDSL is meer geschikt voor mensen die veel op internet zitten. Gamers en mensen die veel bestanden downloaden. Als je verder verwijderd bent van de centrale, is VDSL een betere optie. En als je echt niet zonder supersnel internet kan, kun je ook nog kiezen voor kabel of glasvezel, als dit bij je beschikbaar is. Maar meestal betaal je daar wel meer voor.

Benieuwd wat voor jou de beste optie is? Voor je postcode en huisnummer in in onze vergelijker en bekijk welke mogelijkheden er zijn op jouw adres!

Verschil tussen VDSL en ADSL

Suzanne

Mijn naam is Suzanne. Met de artikelen die ik schrijf, wil ik antwoord geven op vragen die jij hebt. Over internet of mobiele abonnementen. Zodat het voor jou in 1 oogopslag duidelijk is waar je aan toe bent.

5 reacties

marco

22 februari 2020 15:47

als je vdsl zou nemen ben je dan ook verplicht om alles in 1 te nemen dus met telefoon er bij
maar dat wil ik dus juist niet !

Reactie op marco

Suzanne Schuitemaker — prijsvergelijken

24 februari 2020 10:36

Beste Marco,

Het is ook mogelijk om VDSL af te sluiten zonder gelijk aan een Alles-in-1 abonnement vast te zitten.
Bekijk hier alle VDSL abonnementen.

Met vriendelijke groet,
Suzanne van Prijsvergelijken

Polnik

12 augustus 2019 09:40

Yes. Goed koopste internet&bellen

Henkjan

9 januari 2019 13:53

Ik wordt zo moe van die postcode check alleen maar glasvezel en dat wil ik niet.Ik wil weten wat de goedkoopste provider is voor ADSL en VDSL.En ook alleen maar internet geen let wel geen Alles in 1 !!!

Reactie op Henkjan

Annick Thelosen — prijsvergelijken

10 januari 2019 13:59

Beste Henkjan,

Ik zou graag willen helpen bij het vergelijken. Ik kan even met je mee kijken naar een geschikte ADSL-provider met alleen internet. Om je goed te kunnen helpen, zou ik graag je postcode en huisnummer noteren. Zou je deze willen sturen naar annick@prijsvergelijken.nl ?

Met vriendelijke groet,
Annick van Prijsvergelijken.nl

Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.
Terug naar vergelijking
Start de chat