prijsvergelijken

Verschil tussen VDSL en ADSL

24 november 2014 (laatste wijziging 27 juli 2018) door Suzanne

'Wat is nu het verschil tussen VDSL en ADSL?' Die vraag krijg ik vaak op de chat.

ADSL en VDSL lijken op elkaar, het zijn allebei DSL-verbindingen. Voor beide verbindingen geldt dus dat het internet via de telefoonlijn binnenkomt. 

Verschil tussen VDSL en ADSL

Maar wat is nou hét verschil tussen VDSL en ADSL? De snelheid. VDSL laat hogere doorvoersnelheden toe dan ADSL. 

VDSL is de opvolger van ADSL. Het staat voor Very-high-bitrate Digital Subscriber Line. ADSL staat voor Assymetric Digital Subscriber Line. 

Woningen die ver van de telefooncentrale afliggen, hebben een tragere ADSL-verbinding dan mensen die naast de telefooncentrale wonen. Bij VDSL is een deel van de verbinding van glasvezel: tot aan de wijkcentrale. Tot zover geen snelheidsverlies dus. Daarna gaat de verbinding pas over op koper. Doordat er maar een klein stukje moet worden overbrugd, heb je minder snelheidsverlies.  

Wat betekent het verschil tussen VDSL en ADSL voor jou?

"Wat moet ik dan kiezen?" is de vraag die er vaak op volgt. Welnu, VDSL is sneller dan ADSL, dus ik adviseer je om te kijken wat je zelf nodig hebt. In ons blog over internetverbruik staat een schema waar je naar kan kijken om in te schatten wat jij nodig hebt. En als het qua kosten niet veel scheelt zou ik voor het snellere internet kiezen. VDSL dus. Voor de meeste huishoudens geldt dat ze namelijk steeds meer data verbruiken.

Selecteer tijdens het internet vergelijken 'DSL'  in de vergelijker en check de werkelijke snelheid op jouw adres. De snelheid van je huidige internetverbinding in jouw woning kan je meten met een speedtest. Via Google zijn die volop te vinden.

Ten slotte

Wanneer je een abonnement via DSL kiest, krijg je ADSL of VDSL. Sommige providers bieden helemaal geen ADSL meer aan, maar andere nog wel. Het gaat dan om verbindingen met lagere snelheden. De werkelijke snelheid is meestal nog lager. Die verschijnt tijdens het internet vergelijken in de kolom na de postcodecheck. Ontvang je 4 of 10 MB/s bij een abonnement van 20 Mb/s, dan kun je ervan uitgaan dat je ADSL hebt. 

ADSL is een prima internetverbinding, waar je veel plezier van kan hebben als je niet te ver van de wijkcentrale woont. Maar voor veel mensen is VDSL een betere optie. VDSL is meer geschikt voor mensen die veel op internet zitten. Gamers en mensen die veel bestanden downloaden. Als je verder verwijderd bent van de centrale, is VDSL een betere optie. En als je echt niet zonder supersnel internet kan, kun je ook nog kiezen voor kabel of glasvezel, als die bij jou beschikbaar zijn. Maar meestal betaal je daar wel meer voor.

 

Verschil tussen ADSL en VDSL

Suzanne

Geen reacties
Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.