prijsvergelijken

Veilig internetten, zo doe je dat!

20 oktober 2016 (laatste wijziging 27 juli 2018) door Coen

Maak jij veilig gebruik van internet? Misschien niet en schat je de risico's laag in. Of misschien denk je van wel, en maak je regelmatig een backup van je bestanden. Maar er is meer waar je op zou moeten letten. Zolang je nog geen ervaring hebt met de gevolgen van phishing, spam of het niet installeren van software updates, zal het waarschijnlijk geen hoge prioriteit hebben. Maar let op: veilig internetten is een noodzaak. Verkeerd gebruik van internet kan je leven ruïneren. Maak er een gewoonte van om veilig te internetten. 

Inhoud

  Veilig internetten

  Bankzaken

  Regel jij je bankzaken via internet? Ook dan moet je alert zijn bij het doen van transacties. De banken doen er alles aan om dit te beveiligen, maar ook jij zelf speelt hier een belangrijke rol in. Lees ons blog over veilig internetbankieren.

  Online shoppenVeilig online shoppen

  En doe je veel online aankopen via het internet? Ook dan moet je alert zijn, een aankoop is zo gedaan. Lees ons blog over veilig online winkelen

  Kinderen veilig op internet

  Zodra je kinderen wat ouder worden gaan ze zelfstandig surfen op internet. Een kind is extra kwetsbaar, en je wilt ze natuurlijk wel ruimte geven maar ze tegelijkertijd behoeden voor gevaren. Hoe je dat doet lees je in ons blog over hoe je kinderen veilig laat internetten

  Beveiligingspakketten

  Je kan zelf een beveiligingspakket aanschaffen, maar grote providers bieden beveiligingspakketten aan als extra service, soms zelfs gratis. Meestal gaat het om hetzelfde pakket van Finse F-Secure: een allround beveiligingspakket met de naam F-Secure SAFE. Als je deze los aanschaft kan je kiezen uit 3 pakketten: De kosten hiervoor zijn:

  • tot 3 apparaten: € 59.95*, 
  • tot 5 apparaten: € 79.95*,
  • tot 7 apparaten:  € 99.95*. 

  Beveiliging

   

   

   

   

   

  Beveiligingspakketten van providers

  Bedenk bij het vergelijken van internetabonnementen dat je bij sommige providers extra kosten maakt voor beveiliging. Sommige internetproviders bieden de beveiliging gratis aan als extra service, soms betaal je een extra bedrag per maand.

  Tele2. Deze provider noemt zijn pakket Veilig Internet. Je betaalt € 4,- per maand*. 

  Telfort. Deze provider biedt een gratis pakket voor alle abonnees, onder de naam 'Telfort Veilig'. 

  XS4ALL. Deze provider biedt gratis F-Secure Internet Security installatie voor een maximum van drie apparaten. 

  Ziggo. Deze provider biedt 2 pakketten, deze zijn goedkoper dan de pakketten van F-Secure zelf.

  1. Internetbeveiliging Basis. Gratis voor elke Ziggo-abonnee. Te gebruiken op één pc en biedt bescherming tegen virussen en spyware. 
  2. Internetbeveiliging Uitgebreid. Dit pakket kost € 3,95 euro per maand*. Te gebruiken op maximaal drie pc's/laptops. Dit pakket biedt bescherming tegen virussen en spyware. Ook is het voorzien van bescherming bij surfen en internetbankieren. 

  KPN. KPN biedt ook twee pakketten:

  1. KPN Veilig, te installeren op drie apparaten, kost 2,50 per maand* (Bij een Alles-in-1 Premium pakket gratis)
  2. KPN Veilig XL, te installeren op vijf apparaten, kost € 7,70 per maand*. (Bij een Alles-in-1 Premium pakket € 2,50*)

  Als je een internetabonnement bij KPN afsluit, kan je je beveiligingspakket beter bestellen bij F-Secure zelf, dat is goedkoper. Kies je voor de eerste optie, dan ben je even duur uit. Wat wel een voordeel is van bestellen bij F-Secure: het pakket is maandelijks opzegbaar.

  Vodafone. Van deze provider is het onduidelijk of ze een beveiligingsservice aanbieden. 

  Online.nl. Deze provider verkoopt F-Secure SAFE, en dan gaat het om beveiliging voor maximaal vijf apparaten. 

  10 extra tips voor veilig internetten

  Door deze tips ter harte te nemen en toe te passen voorkom je problemen. 

  1. Vertrouw niet iedereen

   Geef geen persoonlijke informatie aan vreemden via het internet zoals namen, adressen en telefoonnummers. En al helemaal geen kopie van je ID! Deze persoon kan nog zo vriendelijk overkomen, maar helaas kun je er via het beeldscherm niet achter komen wie hierachter zit. En wat deze persoon met jouw informatie gaat doen.

  2. Stel je social media account goed in

   Met een privé account op Facebook en Twitter heb je de mogelijkheid om gedeeltelijk je online activiteiten af te schermen. Bij de account-instellingen van diverse platforms kun je keuze maken uit verschillende opties. Vaak kan je jouw social media kanalen actief aan elkaar koppelen. Om veiligheidsredenen kan je die opties beter niet klakkeloos accepteren, zo voorkom je dat je online activiteiten op je privé account toch op je openbare Twitter account deelt. Neem de tijd om de account-instellingen van je social media accounts te bestuderen en voorkom fouten.

  3. Installeer laatste software updates

   Je kent het vast wel, het vervelende pop-upje die dagelijks op je beeldscherm verschijnt. Toch is deze melding er om beveiligingslekken in jouw software te dichten! Zo'n beveiligingslek kan over het hoofd worden gezien door een programmeur. En dan is er de software-update die het 'lek' automatisch voor je dicht. Het updaten van je software is niet alleen ter beveiliging maar zorgt ook voor betere prestaties van je besturingssysteem en biedt nieuwe functies en designs.

  4. Gebruik verschillende originele wachtwoorden

   Maak gebruik van moeilijk te achterhalen wachtwoorden. Eenvoudige wachtwoorden worden snel gehackt. Je kunt verschillende tools gebruiken om er achter te komen hoe sterk jouw wachtwoord is. Een voorbeeld hiervan is de wachtwoordmanager 'LastPass', die al je wachtwoorden bijhoudt voor diverse sites. Vind je dit lastig? Dan heb ik een tip voor je: neem bij het maken van een wachtwoord een zin in je hoofd, en neem van ieder woord de eerste letter. Bijvoorbeeld de zin: "Welkom op de website van Prijsvergelijken". Dan zou het wachtwoord kunnen zijn: W0dwvP21. Maak gebruik van hoofdletters, kleine letters en cijfercombinaties en je creëert een sterk wachtwoord! Zo kan je voor elke website waarop je inlogt een sterk uniek password maken!

  5. Gebruik een (persoonlijke) Firewall

   Een Firewall is een systeem dat je beschermt tegen aanvallen van hackers en inbraken van spyware, spam en computervirussen. Intranet of een intern netwerk voor je bedrijf kan dienen als zo'n beschermd netwerk. Een Firewall kan ook als persoonlijk beschermd netwerk dienen. Het kan bestaan uit software, hardware of beide. 

  6. Maak back-ups

   Vaak voelt het maken van een back-up als verspilling van tijd en geld. Maar wanneer er een moment komt waarbij je het nodig hebt, is het erg vervelend als je het niet hebt. Kortom, een back-up helpt je uit de brand! Een back-up maak je niet alleen van je foto's, maar ook van je bestanden en programma's. Het meest verstandige is om je bestanden op 2 plaatsen te bewaren: op een externe schijf die je buitenshuis bewaart en op een externe harde schijf voor de (automatische) back-up.

  7. Vreemde e-mails niet openen

   Oftewel Spam. Het is moeilijk te definiëren. Niet iedere mail van een organisatie of persoon is opzettelijk bedoeld als Spam. Spam onderscheidt zich als een bericht die wordt gestuurd naar een groep die velen malen groter is dan de daadwerkelijke doelgroep. Een ander kenmerk van Spam is dat het commerciële berichten zijn met een verwijzing naar een product of dienst. Spamberichten worden zonder toestemming verstuurd naar de ontvanger. Vaak komt Spam terecht in je ongewenste berichten. Zodra je een e-mail niet vertrouwd, check dan de afzender, vaak zie je dan iets dat niet klopt. Om dit te voorkomen: laat je mailadres niet overal achter en zet hem niet op een website.

  8. Wees alert met het downloaden en installeren van programma's

   Download niet zomaar programma's van onbekende sites. Tijdens deze downloadsessies komt vaak ongemerkt troep mee die zichzelf installeert op je pc. Je ziet het niet met het blote oog maar zodra je steeds een pop-up van een onbekend programma krijgt weet je wat er aan de hand is. Nog vervelender is het als de un-install tool het dan niet doet! Download dan een remove tool van een betrouwbare malware virusbestrijder als AVG, Panda Security of McAfee.

  9. Virus-scanner

   Het gevaar is dat je bij het zoeken naar een betrouwbare virusscanner juist de kans loopt om zelf een virus te downladen. Het is belangrijk dat er zowel een spamfilter als een virusscanner van hetzelfde merk is geïnstalleerd. Wanneer je verschillende merken gebruikt kunnen deze partijen elkaar wantrouwen. Download een betrouwbare virusscanner als AVG, Panda Security of McAfee en laat deze minstens 1 keer per week een uitgebreide scan doen.

  10. Gezonde verstand

   En onze laatste tip is dat je op het internet nog altijd je gezonde verstand kunt gebruiken. Komt een bepaalde advertentie/mail/bericht niet betrouwbaar over? Open of accepteer deze dan niet, of onderzoek naar de bron.

  Veilig internetten

  Coen