Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
9:00 - 17:30
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
  • Onafhankelijk
  • Alle grote aanbieders
  • Persoonlijk
Uitstekend via Trustpilot Logo trustpilot
"Uitstekende service"

Artikel overslaan
 
Door Suzanne 14-09-2022 (laatste wijziging 25-07-2023)

Traag internet: dit kun je doen [Stappenplan]

Door Suzanne 14-09-2022 (laatste wijziging 25-07-2023)

Last van traag internet? Dat kan een grote bron van ergernis zijn. 

Er kunnen veel redenen zijn voor een trage verbinding. In dit stappenplan ga je erachter komen wat de reden is voor jouw trage netwerk én wat je eraan kunt doen.

Zodat je zometeen weer razendsnel over het internet surft. 

Inhoudsopgave

Stap 1: Stel het probleem vast

Een probleem is natuurlijk niet op te lossen als je niet weet wat de oorzaak is. 

En een trage internetverbinding kan veel oorzaken hebben. Daarom is het handig om te achterhalen wat erachter zit. 

Beantwoord daarom eerst deze vragen voor je het probleem aanpakt:

Wanneer heb je last van traag internet?

Stel: je komt thuis van je werk en werkt op de studeerkamer nog even wat mails weg. Op de achtergrond staat een Netflix serie aan, en je internetsnelheid is prima.

Maar ga je diezelfde avond even op YouTube terwijl je kids aan het gamen zijn, of aan het videobellen met vrienden, dan blijft je filmpje maar bufferen...

De internetsnelheid heeft invloed op je bandbreedte. Dat houdt in: hoe meer mensen het (intensief) gebruiken, hoe hoger je internetsnelheid moet zijn.

Wanneer je dus meetbaar een langzamere snelheid hebt (omdat je met z'n allen op internet zit), kan het raadzaam zijn een hogere internetsnelheid af te sluiten.

Maar over meetbaar gesproken: kijk eerst eens welke snelheid in je contract staat. En of je deze snelheid daadwerkelijk haalt:

Welke snelheid heb je afgesloten bij de provider?

Misschien is het alweer een tijd geleden dat je je internetabonnement hebt afgesloten. 

De snelheid waar je toen voor koos, tja... Die ben je waarschijnlijk allang vergeten. 

Wanneer je je contract erbij pakt, kun je deze terugvinden. Wel zou het kunnen dat je snelheid tussentijds is verhoogd.

Om je huidige snelheid terug te vinden, kun je het beste inloggen op de online omgeving van je provider. Vaak kan dat met je klantnummer, of met de inloggegevens die je destijds hebt aangemaakt.

Haal je deze snelheid?

Heb je je huidige snelheid teruggevonden? Mooi.

Zo niet, dan kun je het beste contact opnemen met de klantenservice van je provider. Wanneer je je klantnummer vermeldt, kunnen zij de gegevens voor je opzoeken.

Laten we eens kijken of je de aangeboden snelheid ook daadwerkelijk haalt. Dit doen we door middel van een speedtest. 

Een speedtest kijkt naar zowel de downloadsnelheid (de snelheid waarmee je bestanden binnenhaalt) als de uploadsnelheid (de snelheid waarmee je bestanden verstuurt). 

Let op: de snelheid die je bij een provider afsluit is altijd een theoretische snelheid. In de praktijk valt deze vrijwel altijd iets lager uit. 

Doe meerdere speedtests op verschillende momenten van de dag

Een speedtest kun je het beste doen door de computer waarmee je speedtest uitvoert, bedraad op de router aan te sluiten. 

Hierdoor treedt er zo min mogelijk snelheidsverlies op. 

Wanneer je echt een goed beeld wilt krijgen van je internetsnelheid in huis, kun je de speedtest ook op verschillende plekken in huis, met verschillende apparaten én in verschillende situaties testen. 

Bijvoorbeeld:

  • Bedraad versus onbedraad op een computer;
  • Dichtbij de router versus verder weg (bijvoorbeeld boven op de studeerkamer of helemaal op zolder);
  • Op andere computers versus op je telefoon;
  • Op momenten dat je alleen bent versus dat anderen ook (intensief) aan het internetten zijn.

Waarschijnlijk zie je dat je snelheid in de volgende situaties lager is:

  • Wanneer je gebruikmaakt van draadloos internet;
  • Wanneer het apparaat verder van de router vandaan is;
  • Wanneer je gebruikmaakt van een oudere computer;
  • Wanneer anderen ook (intensief) aan het internetten zijn.

En hopelijk komt de snelheid enigszins in de buurt van de afgesproken snelheid, wanneer je in optimale situaties de speedtest uitvoert.

De optimale situatie is bedraad, vlakbij de router, op een niet te oude pc en wanneer je alleen bent. Dit zou voor de beste resultaten moeten zorgen.

Als je snelheid zelfs dan niet in de buurt komt van de afgesproken snelheid, is het raadzaam om contact op te nemen met je provider. En in het uiterste geval kun je de provider in gebreke stellen omdat ze niet voldoet aan de afspraak. 

Tip! Het kan ook zo zijn dat je snelheid redelijk in de buurt komt, maar dat deze alsnog niet toereikend is. Kies er in dat geval voor om je snelheid te upgraden of over te stappen naar een andere provider.

Screenshot speedtest

Voorbeeld speedtest bij Speedtest.net

Hierboven is een screenshot van een speedtest te zien waarbij de afgesloten snelheid 100 Mb/s is. De computer waarmee de speedtest is gedaan met een netwerkkabel aangesloten op de router. Daardoor is er zo min mogelijk snelheidsverlies.

Stap 2: Optimaliseer je internet opstelling

Deze stap is altijd goed om op te volgen, ook wanneer je op dit moment tevreden bent met je snelheid.

Je haalt er hierdoor namelijk alles uit wat erin zit. En welke Nederlander houdt daar nou niet van?

Dus ben je er klaar voor? Deze paar stappen zorgen voor een zo goed mogelijke internet ervaring in huis:

Zet de (modem)router centraal in huis

Het ligt misschien wat voor de hand. Maar veel routers zijn weggestopt in de meterkast of onder de bank.

In dezelfde ruimte kan internet dan goed werken, maar ga je naar een andere verdieping, dan houdt het bereik te wensen over. 

Daarom is het verstandig om de router zo centraal mogelijk in huis te plaatsen. 

Overigens: als we spreken van een (modem)router, is dat omdat veel providers 1 apparaat leveren met zowel een modem- als routerfunctie. Mocht je er 2 in huis hebben, dan is het handig om in elk geval de router centraal in huis te plaatsen. Bijvoorbeeld van de afgesloten meterkast naar een plekje in de gang. 

Wat ook kan helpen is om de router niet te laag (bijvoorbeeld op de grond) neer te zetten. Je kunt hem het beste op heuphoogte neerzetten, of ophangen. 

Is je router nog wel up to date?

Wanneer het lang geleden is dat je je internetabonnement hebt afgesloten, kan je router ook verouderd zijn.

Is het apparaat bijvoorbeeld ouder dan 5 jaar? Neem dan eens contact op met de klantenservice van je provider. Wellicht dat je gebruik kunt maken van een nieuwe. 

Mocht dit niet lukken, bij een overstap naar een andere internet provider maak je altijd gebruik van de nieuwste router, die gebruikmaakt van de nieuwste wifi technologieën.

vergelijk providers

Je kunt er ook voor kiezen een eigen modemrouter aan te schaffen. Je kunt er dan één kiezen die precies aansluit bij jouw wensen. 

Wel moet je daarin tijd, geld en energie investeren. En je hebt technische kennis nodig. Het is dus niet voor iedereen een goede keuze. 

Sluit apparaten zoveel mogelijk bedraad aan

Wifi: het is simpel, lekker snoerloos en gemakkelijk in te stellen.

Maar om zoveel mogelijk profijt te hebben van je internetsignaal, kun je het beste apparaten bedraad aansluiten op de router. 

Wanneer je draadloos internet gebruikt, heb je namelijk altijd te maken met snelheidsverlies. Het signaal is gevoeliger voor allerlei stoorzenders in huis.

Denk aan (betonnen) muren, babyfoons, andere bluetooth apparaten en zelfs de magnetron. 

Maak je daarentegen gebruik van een utp-kabel, dan heb je zo min mogelijk snelheidsverlies. 

Het is wel veel gedoe als je alle apparaten in huis wilt verbinden aan de router. Waarschijnlijk heeft je router hier niet eens genoeg aansluitingen voor. 

Daarom raden we aan om in elk geval het belangrijkste apparaat bedraad aan te sluiten. Bijvoorbeeld de werkcomputer, of de Playstation die vaak grote games moet binnenhalen. 

Voor al je apparaten die via wifi verbonden zijn - ook hierin is winst te behalen! Hier vind je al onze tips voor het realiseren van een goed wifi-netwerk

Gebruik (goede) wifi tools

Een andere goede oplossing die je kunt combineren met bovenstaande oplossingen: apparaten in huis die je internetverbinding optimaliseren. 

Bijvoorbeeld wifi repeaters of access points.

Het gevaar van dit soort tools? Je hebt ontzettend veel keuze. En niet alles werkt voor elke situatie even goed.

In onderstaande tabel is te zien welke tool het beste past bij welke situatie (voor meer informatie: lees ons artikel over het creëren van het beste thuisnetwerk).

 

Wifi-repeater

Powerline adapters Access point Mesh netwerk

Snelheid

Je snelheid halveert Er kan enig snelheidsverlies optreden Je snelheid blijft zoveel mogelijk op peil Je snelheid blijft zoveel mogelijk op peil

Prijs

Goedkoop (vanaf € 12) Betaalbaar (vanaf € 50 voor een set) Betaalbaar (vanaf € 50 voor 1 access point) Duur (vanaf € 100 voor een set)

Overschakelen

Apparaten schakelen niet naadloos over tussen router en repeater

Apparaten schakelen niet naadloos over tussen router en powerline adapters Apparaten schakelen niet naadloos over tussen router en access point Apparaten schakelen naadloos over tussen mesh units

Situatie 

Kleine ruimte/tuin waar het wifi-signaal te wensen over laat

Kleine ruimte met stopcontact waar het wifi-signaal te wensen over laat Grotere of meerdere ruimtes in huis waar het wifi-signaal te wensen over laat Grotere of meerdere ruimtes in huis waar het wifi-signaal te wensen over laat

Stap 3: Sluit een hogere internetsnelheid af

Je hebt alle stappen hierboven doorlopen. En nog steeds erger je je groen en geel aan jouw trage netwerk. 

In dat geval zit er maar 1 ding op: kiezen voor een hogere internetsnelheid.

Je kunt eerst informeren of dit mogelijk is bij je eigen internet provider. Je hoeft in dat geval niet over te stappen.

Het kan ook geen kwaad om even rond te kijken of het ergens anders voordeliger kan. 

Dit kan je doen op onze internet vergelijker. Wanneer je je postcode en huisnummer invoert, kun je zien welke providers er beschikbaar zijn op je adres.

Ook kun je aangeven welke snelheid je graag wilt. (Weet je niet zeker welke snelheid je nodig hebt, check dan ons artikel Welke internetsnelheid heb ik nodig?)

vergelijk providers

 
Tags van deze pagina
Geen tags gevonden.
 
Navigatie
Home>Internet vergelijken>Internet blog>Traag internet: dit kun je doen [Stappenplan]
Geen reacties
Reactieformulier overslaan
Laat hier een reactie achter
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Sluiten
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
Sluiten
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Sluiten
Bedankt voor uw reactie!