prijsvergelijken

Tips om de internetsnelheid te verbeteren

5 juni 2014 (laatste wijziging 13 november 2018) door Suzanne

Heb je ook tips om de internetsnelheid te verbeteren? Die vraag krijg ik regelmatig op de chat. Vooral mensen met ADSL krijgen vaker dan ze zouden willen dat draaiende zandlopertje in hun scherm te zien. Het wachten op de internetpagina lijkt altijd wel minutenlang te duren... 

Tips om de internetsnelheid te verbeteren

Blijkbaar hebben erg veel mensen last van langzaam internet. De algemene gedachte is dat een langzame internetverbinding vooral aan de internetprovider ligt. Toch klopt dat niet helemaal, er zijn er ook andere dingen die invloed hebben op de snelheid van het internet. Gelukkig kan je hier zelf genoeg aan doen, maak gebruik van de volgende tips.

Tip 1: Plaatsen van de router

Door een grotere afstand tussen je computer en de router, wordt het signaal zwakker en heb je kans dat je internetverbinding daardoor wat langzamer is. Probeer dus altijd de router op een centrale plek in huis neer te zetten, zodat iedereen een zo sterk mogelijk signaal heeft. Als de router bijvoorbeeld in de meterkast staat, wat bij veel mensen het geval is, probeer deze dan eens buiten de meterkast te zetten. Het verdraaien van de antenne wil ook wel eens helpen. Verder kun je de router iets hoger zetten; dan zijn er minder obstakels voor de uitgezonden radiostralen. Ook muren hebben negatieve invloed op de snelheid. Op zolder zul je waarschijnlijk een slechtere verbinding hebben dan beneden, in de buurt van de router.

Tip 2: Powerline adapter

Als je nou toch een zolderkamer hebt waar het bereik slecht is, kun je powerline adapters aanschaffen. Hiermee breid je het netwerk uit op de plek waar de verbinding instabiel is. Een powerline-netwerk bestaat uit twee adapters die je eenvoudig in het stopcontact kunt steken. De ene komt in een stopcontact vlakbij de router en verbind je via een netwerkkabel met de router. De ander steek je in een willekeurig stopcontact op de plek waarnaar je de verbinding uit wilt breiden. Als laatste verbind je die stekker met je computer of het apparaat waarmee je de verbinding wilt leggen. Ook is het mogelijk  om meerdere apparaten op een powerline aan te sluiten, daarvoor heb je powerline adapters met geïntegreerde switch nodig.

Tip 3: Repeater

Stel dat je in een aangrenzende kamer wel goed internet ontvangt, dan is het handiger om een repeater te gebruiken. Dit is simpel gezegd een soort steunzender voor je internetverbinding in huis. Ook deze kun je inpluggen in het stopcontact. Hierdoor kan ook de kamer met een matige internetverbinding gebruik maken van de snelheid in de rest van het huis.

Tip 4: Kies -indien mogelijk- voor bekabeld internet

Een vast bekabelde internetverbinding is stabieler dan een draadloos internetsignaal. Veel elektrische apparaten in de buurt van je router kunnen signalen uitzenden die het draadloze internetsignaal verstoren. Hierdoor wordt je internetverbinding minder stabiel. Niet alleen apparaten, ook andere routers in de buurt kunnen het internetsignaal verstoren. Wanneer je computer veel draadloze netwerken binnen bereik heeft die op hetzelfde kanaal ingesteld staan, verstoort dit de verbinding met je eigen router. Stel je router in op een ander kanaal om dit te voorkomen. Raadpleeg de handleiding van je router hoe je dit kan instellen.

Tip 5: Kies andere browsers en sluit ongebruikte programma's

Probeer ook eens een andere browser voor het websurfen. Elke computer reageert weer anders op een bepaalde browser en het zou dus kunnen dat je bij een andere browser een sneller resultaat krijgt wanneer je iets opzoekt. Ook is het handig om alleen de programma's aan te zetten die je ook echt gebruikt. Sluit programma's die niet gebruikt worden af.

Tip 6: Gebruik nieuwe apparatuur

Het scheelt nogal wanneer je op een oude laptop aan het internetten bent of op een gloednieuwe computer. Niet alleen oude apparatuur, maar ook mobieltjes en tablets werken vaak langzamer dan een vaste computer. Hierbij heeft de snelheid van het internet dus vooral te maken met het soort apparaat dat je gebruikt.

Conclusie

Om een optimale internetsnelheid te bereiken kun je zelf het een en ander doen. Probeer dus eerst thuis deze tips uit voordat je bij je internetprovider aan de bel trekt. Mocht je toch aan een nieuwe provider toe zijn, kijk dan welke mogelijkheden er op jouw adres zijn.

 

 internetsnelheid

 

Suzanne

1 reactie

gonny vedelaar

22 januari 2018 23:31

Hallo ik heb een vraag over upload snelheid.
Ik wil een fotoboek maken maar heb een download 6 en upload snelheid 0.5 dat kwam uit de telfort speedtest.
Kan het wezen dat deze snelheid te langzaam is voor het maken van een fotoboek?
Want dat lukt mij niet om die te bestellen het bestelproces word afgebroken of ik stop er zelf mee omdat het zo ontzettend lang duurt.
Wij hebben internet via de telefoonkabel van tele2.
Ik hoop dat je een antwoord op mijn vraag hebt.
En moeten we nu overstappen naar sneller internet?
Vriendelijke groet, Gonny Vedelaar.

Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.