Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
Wij zijn beschikbaar
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
  • Onafhankelijk
  • Alle grote aanbieders
  • Persoonlijk

Artikel overslaan
 
Door Annick 11-07-2016 (laatste wijziging 23-07-2020)

Telecom, vroeger en nu - deel 2 geschiedenis televisie

Door Annick 11-07-2016 (laatste wijziging 23-07-2020)

Telecom vroeger en nu - deel 2 televisie, is de tweede publicatie van een korte zomerserie waarin we de geschiedenis van telecom in Nederland in perspectief zetten. Internet bestaat nog niet eens zo lang, daarover lees je in onze special over de geschiedenis van Internet: Telecom vroeger en nu deel 1 - internet. Ook de ontwikkelingen van bellen zijn enorm geweest de afgelopen tientallen jaren. We sluiten de serie daarom af met Telecom vroeger en nu deel 3 over de geschiedenis van bellen. Als je alles-in-1 abonnementen vergelijkt en de beste deal afsluit, sta je er niet zo bij stil dat deze producten in deze vorm nog niet zo heel lang bestaan...

Televisie vroeger en nu

Beeldbuis, kijkkast of treurbuis. Dit waren vroeger enkele benamingen voor wat nu een massamedium is geworden. In de eerste televisies waren buizen gemonteerd achter het beeldscherm, die zorgden voor de samenstelling van het beeld. Vandaar de benamingen beeldbuis en de uitdrukking ' thuis voor de buis'. Tegenwoordig is deze techniek achterhaald, maar de uitdrukking blijft. De naam televisie komt van tele: ver en visie: kijken. De televisie kwam eind jaren twintig van de vorige eeuw op de markt. De eerste uitvindingen waren er al eind negentiende eeuw maar jaren later kwam de eerste televisie die het meest lijkt op wat we nu kennen.

Televisie was en is een populair medium

Wat niet echt veranderd is: televisie is niet weg te denken uit het hedendaagse leven. Het is één van de grootste communicatiemiddelen die we kennen en dat is het al een geruime tijd. In de afgelopen decennia had en heeft de televisie een belangrijke plaats in de Nederlandse huiskamers, meestal staat zelfs de inrichting in de woonkamer opgesteld rondom de tv! Het populaire medium biedt ontspanning, informatie en afleiding dus dat is niet zo gek. Televisie heeft in die jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. In 2015 werd er gemiddeld zo'n 3 uur en 10 minuten op een dag televisie gekeken. Het medium is al meer dan zestig jaar bekend in Nederland en is rondom de technologie en het aanbod erg veranderd.

Ontwikkelingen in techniek rond televisie

De tv van vroeger is niet te vergelijken met de hedendaagse flatscreens. De huidige technologieën maken beter beeld mogelijk en de kijker bepaalt nu wanneer wat gekeken wordt. De techniek heeft daaraan bijgedragen.

Van zwart-wit tv met antenne naar kleuren-tv via de kabel

In Nederland wilde het bedrijf Philips iedereen aan de televisie krijgen. Hierbij waren grote twijfels en uiteindelijk was de eerste tv-uitzending in 1951. Het beeld was nog in zwart-wit en er was nog maar één tv-zender die zo'n drie uur per dag uitzond. Omdat nog weinig mensen zich een tv konden veroorloven, keek men samen met buren of vrienden. In 1967 kwamen de eerste kleurentelevisies op de markt. In dit jaar werden ook de eerste reclames uitgezonden. Midden jaren tachtig keek bijna iedereen televisie in kleur en via de kabel in plaats van een antenne. Doordat er veel antennes verdwenen, zag het straatbeeld er ook opeens anders uit.

Van satelliet-televisie naar commerciële zenders

Na de introductie van de kleurentelevisie ging de ontwikkeling nog even door. Het aanbod werd groter en de kwaliteit van tv-kijken werd steeds beter. De satelliettelevisie werd geïntroduceerd in Nederland. Dit was ook het begin van het fenomeen betaaltelevisie (de voorloper van het tv-abonnement).  Het was vanaf dat moment mogelijk om meer zenders te ontvangen dan alleen de publieke zenders. Met de komst van commerciële zenders werd het tv-aanbod alleen nog maar groter. In 1989 kwam de eerste commerciële zender RTL-Véronique en hierna volgden andere commerciële zenders.

Van analoge naar digitale televisie

In het begin van de jaren negentig kwam digitale tv in opmars. Hiervoor was analoge televisie de standaard. Bij analoge televisie waren er maximaal dertig zenders en was de kwaliteit minder dan bij digitale televisie. Daarnaast kon je nu wel 100 zenders ontvangen met digitale tv.

Breedbeeldtelevisie, LCD, plasmaschermen en HD-tv

Het uiterlijk van het apparaat heeft zich ook ontwikkeld. Waar de meeste televisies nog groot,vierkant en breed waren, kwamen eind jaren negentig de eerste breedbeeldtelevisies. Pas in 2007 werden de tv-programma's hierop aangepast. Tegelijkertijd met de breedbeeldtelevisie, kwamen ook de LCD en plasmaschermen in opkomst. Hierdoor werd het apparaat steeds dunner en lichter. De kwaliteit werd nog eens verbeterd toen in 2009 de tv-programma's van de publieke omroep in HD (High Definition) gingen uitzenden. Dit gaf een nog beter beeld.

Televisie kijken anno 2020

De manier waarop we televisie kijken van nu verschilt erg met een paar jaar geleden. Tegenwoordig gaat het om customized tv-kijken: je bepaalt zelf het aanbod. Providers bieden tv-abonnementen met veel extra zenderpakketten aan en filmdiensten met allerlei populaire tv-series en films. Daarnaast gaat het tv-kijken niet meer om gezette tijden maar op momenten dat het jou uitkomt. Je kunt tv-programma's pauzeren, opnemen of terug kijken als je het gemist hebt en je kunt het overal bekijken. Ondertussen is de UHD  tv (Ultra High Definition) geïntroduceerd. Dit geeft een nog betere kwaliteit aan het beeld dan HD (High Definition) of FHD (Full High Definition). De tv zelf is ook veranderd. De Smart-tv wordt steeds populairder. Hiermee kun je internetten op je tv, apps downloaden en gebruik maken van on-demandiensten zoals Pathé Thuis of Netflix.

Hoe verder met de televisie?

Blijft het medium televisie nog wel bestaan over tien of twintig jaar? Is een regulier tv-abonnement nog wel nodig? Dit zijn vragen die wel eens gesteld worden met alle veranderingen omtrent de tv. Vooral jongeren gaan steeds meer online tv-kijken. YouTube-kanalen en on demand-diensten zijn erg populair. Terwijl ouderen juist nog veel waarde hechten aan een regulier tv-abonnement. Voorlopig is het nog één de grootste communicatiemiddelen die wij hebben en zal het nog wel blijven bestaan.

 
Tags van deze pagina
 
Navigatie
Home>Internet vergelijken>Internet blog>Telecom, vroeger en nu - deel 2 geschiedenis televisie