Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
Wij zijn beschikbaar
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
  • Onafhankelijk
  • Alle grote aanbieders
  • Persoonlijk

Artikel overslaan
 
Door Michelle 08-07-2016 (laatste wijziging 28-07-2020)

Telecom vroeger en nu - deel 1 geschiedenis internet

Door Michelle 08-07-2016 (laatste wijziging 28-07-2020)

Telecom vroeger en nu - deel 1 geschiedenis internet, is de eerste publicatie van een korte zomerserie waarin we de geschiedenis van telecom in perspectief zetten. Telecom vroeger en nu deel 2 gaat over de geschiedenis van televisie en we sluiten af met Telecom vroeger en nu deel 3 over de geschiedenis van bellen

Internet aanbod tegenwoordig

Internet is officieel geen eerste levensbehoefte, al zullen daar de meningen soms over verschillen. Het is wel iets dat we tegenwoordig vanzelfsprekend vinden op onze computer. Iets dat we gebruiken om spelletjes te spelen, informatie te zoeken, films te kijken en te shoppen. Eigenlijk gebruiken we het internet voor bijna alles, het maakt ons leven een stuk gemakkelijker. Het is bijna niet meer voor te stellen dat er een tijd was waar je niet even iets kon opzoeken via het internet. En dat is niet eens zo lang geleden. Een aantal generaties die nu nog leven hebben een tijd meegemaakt dat internet gewoonweg niet bestond! Het is amper voor te stellen maar toch bestaat internet pas sinds de jaren '50 van de vorige eeuw en is het pas sinds mei 1993 beschikbaar geworden voor consumenten.

Internet vroeger en nu

In de late jaren '90 werd internet pas echt in gebruik genomen door het grote publiek. Er zijn meerdere vormen van internetverbindingen mogelijk en deze worden geleverd door diverse goede internetproviders. Vanwege de hoeveelheid soorten internetpakketten zijn er internetvergelijkers ontwikkeld zodat je op basis van je wensen internet vergelijkt en de beste deal vindt. De meeste abonnementen ga je aan voor een jaar, het wordt meestal goedkoper als je voor twee jaar een abonnement afsluit.

Technologische ontwikkelingen in de jaren '50

Het begin van het internet heeft vrij weinig te maken met hoe we het nu kennen en gebruiken. Het begon tijdens de koude oorlog. Rusland had als eerste in 1957 een satelliet gelanceerd die rond de aarde ging. De Amerikanen hebben vervolgens ARPHA in het leven geroepen, dit was een organisatie die ervoor moest zorgen dat Amerika niet meer zou worden verrast door de technologie van Rusland.

Netwerk ontwikkelingen in de jaren '60

In 1962 werd een hoogleraar van de M.I.T. als projectleider aangewezen, dit was J.C.R. Licklider. Hij publiceerde vervolgens, een voor die tijd, ongrijpbaar idee; alle computers op de wereld die aan elkaar gekoppeld zijn in een groot netwerk. Dit zou het 'Galatic Network' moeten zijn. In 1965 kwam het idee om computers te verbinden via een telefoonlijn, dit werd als eerste gedaan met computers aan de universiteiten Berkeley en M.I.T. In 1967 kreeg ARPA een nieuwe projectleider, Leonard Roberts. Hij had het idee om een computer netwerk te realiseren, het ARPANET. Dit deed het in samenwerking met NPL uit Engeland en RAND Cor. uit de VS. In 1968 hadden zij hun eerste ontwerp af, BBN heeft vervolgens Interface Message Processors (IMT) gebouwd. Dit kon worden aangesloten op een computer waardoor de computer kon communiceren via het netwerk. Eind 1969 crasht alleen het hele systeem bij een test.

Internetontwikkelingen in de jaren '70: de eerste netwerken in de US

In 1971 is het systeem verbetert en zijn 23 computers bij het netwerk aangesloten. In 1972 wordt ARPANET gedemonstreerd in Washington DC, bij de demonstratie lieten ze zien dat 40 computers waren aangesloten op het netwerk. Bob Kahn en Vint Cerf kwamen een jaar later met een aantal ideeën voor een protocol voor netwerken. Dit is ook de basis geweest voor het latere internet. Zij vonden bijvoorbeeld dat ieder netwerk onafhankelijk zou moeten kunnen werken en is dus onafhankelijk van alle andere netwerken. Ook heeft ieder netwerk een zogenaamde 'gateway', dit is de manier hoe het netwerk met andere netwerken wordt verbonden. Kahn en Cerf wilden voor een gateway een software die geen informatie haalt uit het netwerk dat hij verwerkt, dit zorgt ervoor dat capaciteit verhoogt wordt maar vooral ook dat er geen censuur mogelijk is op de informatie. Dit zien we nu nog steeds, en hierdoor is er door de jaren heen veel naar buiten gekomen wat een overheid misschien niet wilde uitlekken. Doordat er geen censuur mogelijk is krijg je een veelzijdiger beeld van een situatie. Van 1974 tot 1982 zijn er veel verschillende netwerken ontwikkeld voor veel verschillende doelgroepen. Iets wat al deze netwerken gemeen hadden was dat ARPANET nog steeds hun ruggengraat was. Verder hadden de netwerken niet zoveel gemeen, dit maakte dat het een zooitje was.

Internet in Europa in de jaren '80

In 1982 werd het protocol van Kahn en Cerf geaccepteerd als standaard protocol. Dit heette het TCP/IP protocol. Hierdoor ontstond een groep netwerken die met elkaar gekoppeld werden. In ditzelfde jaar kwam er ook de eerste Europese netwerken; Eunet en EARN. Eunet was gekoppeld aan ARPANET en EARN was om Europese universiteiten met elkaar te laten communiceren. Toen deze netwerken werden gemaakt was er geen rekening gehouden met de enorme groei die het zou doormaken. Hierdoor vreesde men dat het hele systeem zou vastlopen. Dit is niet zo gek want tot 1984 had iedere computer een eigen naam, en die naam stond weer in een lijst met andere namen. Tegen die tijd waren het ongeveer 1000 namen. De lijst kon je bekijken en op die manier kon je de betreffende computer vinden. De Universiteit van Wisconsin kwam met het systeem DNS. Met dit systeem was er geen lijst met namen meer maar allemaal domeinnamen. Een IP-adres zou dan gekoppeld zijn aan een domeinnaam, dit doen we nu nog steeds. Een domeinnaam kan bijvoorbeeld .nl, .org of .com zijn.

Standaard protocol vereist

In de Verenigde Staten en Engeland gebruikte universiteiten netwerken en hiervoor hebben ze een aantal beslissingen genomen waarvan we nog steeds profijt van hebben. Zo besloten de universiteiten dat als je mee wilde doen aan het programma dat het standaard protocol TCP/IP moest zijn. De overheid zou delen in de kosten voor het aanleggen van de infrastructuur en de gateways. Ook werden er contracten getekend om met andere netwerken de infrastructuur te delen. Daarnaast zorgt NSFNet voor een nieuwe snellere ruggengraat; 5 supercomputers worden over het land verspreid maar mogen alleen gebruikt worden voor educatieve doeleinden en onderzoek. Dit lost de capaciteitsproblemen op.

Het huidige internet voor de grote massa

Internet exclusief voor universiteiten en overheden is tegenwoordig ondenkbaar.

Internet in de US in de jaren '80

In 1987 kwam UUNET als eerste commerciële internetaanbieder. Niet dat dit makkelijk was in het gebruik, alle websites waren op wetenschappelijk niveau en alleen met ingewikkelde commando's te gebruiken. In 1991 kwam er voor het commerciële internet een boost, NSF geeft hun ruggengraat, de 5 supercomputers verspreid over de VS, vrij voor commercieel gebruik. In 1992 begon Al Gore met onderzoek naar computers en de mogelijkheid om de infrastructuur van het internet te bekostigen.

Internet in de jaren '90: de eerste zoekmachines, webwinkel, spammails en banners

Langzaam begint het internet zich te vormen tot hoe we het nu kennen. In het begin van internet moest je 'inbellen' via de vaste telefoonlijn. Die lijn was dan als het ware bezet door je computer, je kon niet bellen als je op internet zat. Het laden ging erg langzaam. Later kwam er breedband, en hoefde je niet meer in te bellen via de telefoonlijn. Websites veranderden ook en er werd meer capaciteit gevraagd van verbindingen. In 1994 kwam de eerste webwinkel, jammer genoeg kwam in datzelfde jaar ook al de eerste spammail. Ook werden de eerste banners geïntroduceerd. In 1995 kwamen de eerste zoekmachines online, Altavista en Ilse waren erg populair. Google kwam drie jaar later. In 1996 begonnen sommige landen met het opleggen van restricties, bijvoorbeeld dat de toegang tot sommige nieuwsgroepen werden geblokkeerd. Dit wordt nog steeds gedaan, sommige internetsites zijn immers illegaal.

Social Media in de jaren '2000

Vanaf ongeveer 2003 kwamen er grote sociale netwerken, MySpace werd toen opgericht. Hyves en Facebook werden populair in 2008 en Facebook is nog steeds razend populair. Tegenwoordig sla je ook van alles op in de Cloud, dit is pas mogelijk sinds 2009. Hetzelfde jaar dat ook de smartphones doorbraken, die op dat moment een paar jaar daarvoor waren geïntroduceerd. De ontwikkeling van 'The internet of things' ging van start.

Internet vroeger en nu: het blijft in ontwikkeling

Op Netflix na zijn alle andere veranderingen minder drastisch. De veranderingen binnen het internet gaan nog steeds heel snel, hoe groot of klein ze ook zijn. Over een aantal jaren zijn er waarschijnlijk dingen mogelijk die mensen nu alleen als futuristisch zien. The internet of things maakt ontwikkelingen door. Welke ‘dingen’ kunnen worden gekoppeld aan een vorm van internet? Denk bijvoorbeeld aan thermostaten en beveiligingscamera's. Navigatiesystemen en technologie in de gezondheidszorg (hartslagmonitoring), gebouwen, etc. Kan je je nog een leven zonder internet voorstellen? Waarschijnlijk niet, zelfs de mensen die jaren zonder internet geleefd hebben kunnen zich amper nog voorstellen hoe het was zonder e-mail en ook zij willen WiFi altijd en overal tot hun beschikking hebben. Overheden willen alle communicatie met burgers digitaal laten verlopen maar daarvoor lijkt het toch nog te vroeg. Ouderen kunnen en willen hier niet allemaal in meegaan. Bovendien kiezen sommige mensen er bewust voor om (zo min mogelijk) te leven zonder internet. Of dit zo blijft is de vraag, de ontwikkelingen op het gebied van internet zijn onomkeerbaar en vroeg of laat maakt iedereen er gebruik van.

Voor bovenstaand informatie over de historie van het internet hebben we onder andere dit paper van Bart Meulenbroeks geraadpleegd.

 
Tags van deze pagina
Geen tags gevonden.
 
Navigatie
Home>Internet vergelijken>Internet blog>Telecom vroeger en nu - deel 1 geschiedenis internet