prijsvergelijken

Wat je moet weten als je gaat overstappen naar digitale tv

31 augustus 2016 (laatste wijziging 27 juli 2018) door Suzanne

Ben je de slechte ontvangst van analoge televisie zat en wil je beelden in High Definition (HD) kunnen bekijken? Dan is het tijd over te stappen naar digitale tv! Hierbij heb je niet alleen scherper beeld, maar ook veel meer voordelen.

Dit heb je nodig voor digitale tv

Met analoge televisie had je maar weinig nodig voor de installatie van je tv, maar nu bieden providers massaal digitale televisie aan. Veel (oudere) tv's zijn daar nog niet op ingesteld en hebben een decoder nodig: een kastje onder je tv dat de code van digitale tv omzet naar iets wat jouw televisie 'begrijpt'. Heb je pas een nieuwe tv gekocht? Grote kans dat je ontvanger dan al ingebouwd is, en je geen extra kastje meer nodig hebt. Je werkt in dit geval alleen met een insteekkaart, waar de gegevens van je abonnement op staan. Het enige nadeel van deze ingebouwde ontvanger is dat je maar één programma tegelijk kunt opnemen.

Voordelen digitale tv

Programma Gemist & Begin Gemist

Je hebt het vast wel eens meegemaakt; je komt thuis, zet de tv aan en belandt net in het midden van een aflevering van je favoriete serie. Met 'Begin Gemist' kun je de uitzending gewoon terug spoelen zodat je alsnog kunt zien wat er aan die plottwist vooraf ging. Dit kan alleen als de uitzending nog bezig is. Met 'Programma Gemist' daarentegen kun je vaak tot een paar dagen na het programma uitgezonden is een aflevering terugkijken, bij Vodafone abonnementen zelfs tot tien dagen erna. 

Vaak bieden providers 'Programma Gemist' en 'Begin Gemist' gratis aan voor publieke zenders, en soms een paar commerciële zenders. Voor de andere zenders betaal je per zender die je terug kijkt, een klein bedrag.

Video on Demand

Wil je af en toe een leuke film kijken die niet op tv is, maar vind je het overdreven om daarvoor een Netflix abonnement af te sluiten? Dan kun je bij vrijwel elke provider profiteren van 'Video on Demand'. Hierbij heb je via de provider of via Videoland een grote keuze uit films en series. Vaak heb je de keuze uit een aantal gratis series en films, maar moet je voor de meeste een klein bedrag betalen, waarna je die ongeveer een week lang kunt bekijken. 

Elektronische Programma Gids

Met de EPG (Elektronische Programma Gids) kun je precies zien wat er die week op tv is. Bij elk programma staat een korte beschrijving en kun je zien welke acteurs er in de film of serie spelen. Ook kun je uitzendingen opnemen via de Elektronische Programma Gids en kun je afhankelijk van je provider vaak meerdere uitzendingen tegelijk opnemen. 

Nadeel digitale tv

Voor zover je het een nadeel kunt noemen: het aansluiten van de televisies vereist wat meer aandacht dan bij een analoog toestel. Met analoge televisie is het aansluiten van de tv's zo gebeurd, eigenlijk kun je op elke televisie gewoon tv kijken. Met digitale tv is dat iets ingewikkelder; je tv moet namelijk geschikt zijn voor het ontvangen van een digitaal signaal. Ook heb je een ontvanger nodig die dit signaal doorstuurt naar je televisie, of een insteekkaart voor rechtstreeks in de tv. Bij de meeste providers krijg je de eerste ontvanger standaard gratis bij je abonnement, en elke ontvanger die je extra besteld kost vaak zo'n 4 tot 5 euro*. 

*Prijzen kunnen gewijzigd worden door de leveranciers

 

Wat je moet weten als je gaat overstappen naar digitale tv-01

Suzanne