prijsvergelijken

Overstappen van internetprovider, hoe doe je dit en wanneer?

22 juni 2016 (laatste wijziging 27 juli 2018) door Annick

Overstappen van internetprovider, is dat nou nodig? Soms wel, er zijn genoeg redenen te bedenken om over te stappen naar een nieuwe provider. Het kan voordeliger zijn of er is een hogere internetsnelheid beschikbaar. Bijkomend voordeel is ook dat je bij de keuze van een nieuwe provider ook nieuwe apparatuur (in bruikleen) krijgt. Overstappen kan tegenwoordig snel en eenvoudig. Dit komt doordat de meeste internetproviders een overstapservice aanbieden. Lees hier alles over overstappen, hoe je dit doet en wanneer. 

Wanneer kan ik overstappen van internetprovider? 

Niet tevreden met je huidige abonnement? Dan kun je overstappen naar een nieuwe provider. Het is alleen niet altijd mogelijk om kosteloos over te stappen naar je nieuwe provider. Allereerst is het belangrijk om te kijken tot wanneer je huidige contract loopt. De meeste contracten hebben een termijn van één of twee jaar. Als je contract nog niet is verlopen maar je toch wel wilt overstappen, zijn hier soms enige kosten aan verbonden. Als de afgesproken contractperiode wel is afgelopen, kun je op ieder moment opzeggen en hoef je niets te betalen. Wel moet je rekening houden met een opzegtermijn. Hierbij geldt een uitzondering: wanneer je contract nog niet is afgelopen en je verhuist naar een adres waar je huidige provider niet kan leveren, dan kan je gratis opzeggen.

Hoe kan ik overstappen van internetprovider? 

Je kan de overstap zelf regelen door je oude abonnement op te zeggen en een nieuwe af te sluiten. Maar de meeste providers die wij vergelijken hebben een overstapservice. Hierbij regelt de provider de overstap bij je huidige provider. Het oude abonnement wordt opgezegd en het nieuwe abonnement wordt afgesloten. Je hoeft zelf dan niets te regelen en de kans is klein dat je zonder internet komt te zitten.

Overstapservice

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij de overstapservice:
- Het nieuwe abonnement moet op het zelfde adres worden afgesloten als het huidige abonnement. Bij verhuizen is er geen overstapservice mogelijk.
- Alle providers die wij vergelijken hebben een overstapservice. Niet elke service biedt hetzelfde. Zo verschilt het per provider of het huidige contract wordt opgezegd of dat je dit zelf moet doen. Als je het contract zelf moet opzeggen, biedt de provider hier een formulier voor aan en regelt daarna de overstap.

Deze internetproviders bieden een overstapservice waarbij ze je huidige lopende abonnement voor je opzeggen:                                              

Internetproviders met een overstapservice waarbij je het contract zelf moet opzeggen:                                                                     

- Alleen bij een internetabonnement, los of in combinatie met andere abonnementen, kan er gebruik worden gemaakt van de overstapservice. Het is dus handig om hier vooraf naar te informeren bij de desbetreffende provider.

De overstap zelf regelen 

Het is ook mogelijk om de overstap zelf te regelen. Dit kan vaak telefonisch en als je het abonnement online hebt afgesloten, kan dit vaak ook online. Wacht met opzeggen van het huidige abonnement totdat je de bevestiging en leverdatum hebt van het nieuwe abonnement. Zo weet je zeker dat het nieuwe abonnement ingaat en voorkom je dat je een paar dagen zonder internet zit.

Nummerbehoud bij overstappen

In de meeste gevallen kan je telefoonnummer worden meegenomen naar de nieuwe provider. Bij het afsluiten van het abonnement kun je aangeven dat je het nummer wilt behouden. De provider regelt dan de rest. Meer informatie? We hebben een uitgebreid artikel geschreven over nummerbehoud bij een nieuwe abonnement.
Overstappen, hoe dit je dit en wanneer

Annick

Mijn naam is Annick. Dagelijks schrijf ik artikelen omtrent internetpakketten en mobiele abonnementen. Met mijn artikelen probeer ik het vergelijken zo eenvoudig mogelijk te maken. Zodat jij het juiste abonnement kunt vinden.