prijsvergelijken

Ouderlijk toezicht op internet

1 december 2015 (laatste wijziging 1 mei 2019) door Suzanne

Steeds meer kinderen brengen hun tijd door met computers, tablets en smartphones. Als ouder weet je dus niet altijd wat ze precies te zien krijgen, en wil je ze graag beschermen tegen bepaalde internet 'gevaren'. Dat kan door middel van ouderlijk toezicht op internet. Er zijn verschillende mogelijkheden per device en per besturingssysteem. Hoe je een en ander instelt lees je in dit artikel.

Beveiligingssoftware van providers

Er is veel software beschikbaar waarmee bepaalde kindonvriendelijke sites geblokkeerd worden. Ook kun je hiermee vaak een maximale tijd instellen dat je kind gebruik maakt van het internet. Een aantal internet providers bieden dit soort software voor een lagere prijs aan. 

Voor een paar euro per maand kun je hiermee ouderlijk toezicht op mobiele apparaten instellen. Ook krijg je vaak een beveiligingspakket waarmee je beschermd bent tegen onder andere virussen en spyware.

Instellingen op je computer of tablet wijzigen

Niet alleen via abonnementen of websites is het mogelijk om bepaalde sites te blokkeren voor kinderen. Je kunt dit ook zelf doen, hoewel dit natuurlijk wat meer werk is gezien er zoveel kindonvriendelijke websites bestaan. Hieronder staat beschreven hoe je voor de meestgebruikte besturingssystemen zelf ouderlijk toezicht instelt.

Ouderlijk toezicht op de Mac

 • Ga naar Instellingen
 • Klik op Ouderlijk Toezicht
 • Klik op het hangslot en voer je wachtwoord in

Nu kun je zelf instellen wat je kind wel en niet kan doen.

Ouderlijk toezicht op de iPad

 • Tik op Instellingen > Algemeen
 • Tik op Beperkingen
 • Tik op 'Schakel beperkingen in' en voer een toegangscode in

Deze toegangscode is nodig om de instellingen te wijzigen of beperkingen uit te schakelen. Wanneer een optie is ingeschakeld of wanneer er een vinkje naast een item staat, betekent dit dat je toegang tot dat item verleent. Om de toegang te beperken schakel je de opties uit.

Je kan ook beperkingen inschakelen of versterken met een profiel. Controleer de geïnstalleerde profielen in Instellingen > Algemeen > Profielen. Wil je meer in detail weten hoe je ouderlijk toezicht op je iPad instelt, ga naar Apple Support.

Ouderlijk toezicht voor Windows

 • Klik op Start
 • Ga naar Configuratiescherm
 • Klik op Ouderlijk toezicht
 • Kies het account waarvoor je ouderlijk toezicht wil gebruiken 

Nu kun je zelf instellen wat je kind wel en niet kan doen.

Niet alleen kun je via je computer zelf regelen welke websites je kind kan bezoeken, ook kun je een bepaalde tijd instellen waarop je kind het internet mag gebruiken, en welke programma's op de computer gebruikt kunnen worden. Deze optie is dus erg handig als je geen beveiligingssoftware wil downloaden.

Ouderlijk toezicht op Android Tablets

Android biedt geen specifieke functie voor het instellen van ouderlijk toezicht. Wel zijn er gebruikersprofielen in te stellen die je vervolgens kan beperken. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden om Android kindvriendelijker te maken.

 • Ga naar Instellingen > Apparaat
 • Kijk of de functie Gebruikers aanwezig is
 • Zo ja, maak een nieuwe gebruiker (Android 4.2+) of een beperkt profiel (Android 4.3+) aan.

Gebruikers kunnen hun Android-omgeving zelf inrichten, terwijl een beperkt profiel door de eigenaar van de tablet wordt beheerd. Voor je kind is een beperkt profiel dus ideaal. Jij kan als beheerder bepalen welke apps wel en niet gebruikt mogen worden.

Ouderlijk toezicht op internet, zo geregeld

Heb je geen zin om veel geld uit te geven aan een beveiligingsprogramma waarmee je ouderlijk toezicht kan instellen? Dan hoeft dit ook helemaal niet! Met bovenstaande tips kom je al heel ver! Je kunt op je computer zelf de maximale internettijd instellen en alles eenvoudig wijzigen met je eigen wachtwoord. Zorg er wel voor dat alle accounts zonder ouderlijk toezicht ook een wachtwoord hebben, zodat je kind niet alsnog gaat internetten zonder bepaalde limieten.

Ouderlijk toezicht internet

Suzanne

Mijn naam is Suzanne. Met de artikelen die ik schrijf, wil ik antwoord geven op vragen die jij hebt. Over internet of mobiele abonnementen. Zodat het voor jou in 1 oogopslag duidelijk is waar je aan toe bent.

Terug naar vergelijking
Start de chat