prijsvergelijken

Ouderlijk toezicht op internet

1 december 2015 (laatste wijziging 27 juli 2018) door Suzanne

Steeds meer kinderen brengen hun tijd door met computers, tablets en smartphones. Er zijn verschillende internetabonnementen verkrijgbaar waarop je meerdere devices kan aansluiten. Als ouder weet je dus niet altijd wat ze precies te zien krijgen, en wil je ze graag beschermen tegen bepaalde internet 'gevaren'. Dat kan door middel van ouderlijk toezicht op internet. Er zijn verschillende mogelijkheden per device en hoe je een en ander instelt lees je in dit artikel.

Beveiligingssoftware van Telfort

Er is veel software beschikbaar waarmee bepaalde kindonvriendelijke sites geblokkeerd worden. Ook kun je hiermee vaak een maximale tijd instellen dat je kind gebruik maakt van het internet. Een provider die deze software aanbiedt, is Telfort. Voor een paar euro per maand kun je hiermee op drie afzonderlijke apparaten ouderlijk toezicht instellen. Ook krijg je een beveiligingspakket waarmee je beschermd ben tegen onder andere virussen en spyware.

Kindvriendelijke browser van KPN instellen

Kinderen leren erg snel hoe ze om moeten gaan met internet, en de beste en leukste manier daarvoor is natuurlijk met een kindvriendelijke browser. KPN heeft de browser MyBee ontwikkeld en gratis beschikbaar gesteld. Je kunt dit dus gewoon downloaden als standaardbrowser voor je kind. Hiermee kunnen kinderen op een vrolijke startpagina browsen naar verschillende kindvriendelijke websites, bijvoorbeeld spelletjes- of school sites. Je kunt zelf als ouder instellen welke site je acceptabel vindt en welke je wilt verbieden voor je kind.

Instellingen op je computer of tablet wijzigen

Niet alleen via abonnementen of websites is het mogelijk om bepaalde sites te blokkeren voor kinderen. Je kunt dit ook zelf doen, hoewel dit natuurlijk wat meer werk is gezien er zoveel kindonvriendelijke websites bestaan. Hieronder staat beschreven hoe je voor de meestgebruikte besturingssystemen zelf ouderlijk toezicht instelt.

Ouderlijk toezicht op de Mac

- Ga naar Instellingen
- Klik op Ouderlijk Toezicht
- Klik op het hangslot en voer je wachtwoord in
- Nu kun je zelf instellen wat je kind wel en niet kan doen

Ouderlijk toezicht op de iPad

- Tik op Instellingen > 'Algemeen'.
- Tik op 'Beperkingen'
- Tik op 'Schakel beperkingen in' en voer een toegangscode in.

Deze toegangscode is nodig om de instellingen te wijzigen of beperkingen uit te schakelen. (Verlies deze toegangscode voor beperkingen niet, want dan moet je het apparaat wissen en opnieuw configureren!) Wanneer een optie is ingeschakeld of wanneer er een vinkje naast een item staat, betekent dit dat je toegang tot dat item verleent.

- Om de toegang te beperken schakel je de opties uit.

Je kan ook beperkingen inschakelen of versterken met een profiel. Controleer de geïnstalleerde profielen in Instellingen > Algemeen > Profielen. Wil je meer in detail weten hoe je ouderlijk toezicht op je iPad instelt, ga naar Apple Support.

Ouderlijk toezicht voor Windows

- Klik op 'Start'
- Ga naar 'Configuratiescherm'
- Klik op 'Ouderlijk toezicht'
- Kies het account waarvoor je ouderlijk toezicht wil gebruiken
- Nu kun je zelf instellen wat je kind wel en niet kan doen

Niet alleen kun je via je computer zelf regelen welke websites je kind kan bezoeken, ook kun je een bepaalde tijd instellen waarop je kind het internet mag gebruiken, en welke programma's op de computer gebruikt kunnen worden. Deze optie is dus erg handig als je geen beveiligingssoftware wil downloaden.

Ouderlijk toezicht op Android Tablets

Android biedt geen specifieke functie voor het instellen van ouderlijk toezicht. Wel zijn er gebruikersprofielen in te stellen die je vervolgens kan beperken. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden om Android kindvriendelijker te maken.

- Ga naar ‘Instellingen > Apparaat’
- Kijk of de functie ‘Gebruikers’ aanwezig is.
-  Zo ja, maak dan een nieuwe gebruiker (Android 4.2+) of een beperkt profiel (Android 4.3+) aan.

Gebruikers kunnen hun Android-omgeving zelf inrichten, terwijl een beperkt profiel door de eigenaar van de tablet wordt beheerd. Voor je kind is een beperkt profiel dus meestal beter geschikt want jij kan de apps als beheerder uitschakelen en bepalen welke wel en niet gebruikt mogen worden. Instellen gaat als volgt:

- Gebruikersprofiel: het aanmaken van een gebruikersprofiel verloopt hetzelfde als de instelprocedure die je doorloopt als je je Android-toestel voor het eerst opstart. Maak een Google-account aan (of koppel deze aan een bestaande), selecteer de taal en voer eventueel een profielfoto of een stukje tekst in voor bij het vergrendelscherm. Profielen zijn te beveiligen met een pincode.
- Beperkt profiel: dit gaat via het profiel van het hoofdaccount (dus de eigenaar van de tablet). Je kunt hier precies aangeven welke apps en functies gebruikt mogen worden. Schakelen tussen gebruikersprofielen is heel simpel: vanaf het vergrendelscherm (dat je ziet als je je toestel aanzet) tik je op het desbetreffende account en log je in.

Ouderlijk toezicht; de conclusie

Heb je geen zin om veel geld uit te geven aan een beveiligingsprogramma waarmee je ouderlijk toezicht kan instellen? Dan hoeft dit ook helemaal niet! Met bovenstaande tips kom je al heel ver! Je kunt trouwens op je computer zelf de maximale internettijd instellen, wat voor programma's het kind kan gebruiken en alles eenvoudig wijzigen met je eigen wachtwoord. Zorg er wel voor dat alle accounts zonder ouderlijk toezicht ook een wachtwoord hebben, zodat je kind niet alsnog gaat internetten zonder bepaalde limieten.

Wil je toch graag een goed beveiligingssysteem met ouderlijk toezicht? Provider Telfort biedt zijn eigen beveiliging, waarmee je onder andere beschermd bent tegen virussen, pop-ups en spam, en ook je kinderen veilig kunnen internetten. Als je Telfort klant bent, kun je dit al voor een klein bedrag per maand krijgen.

 

Ouderlijk toezicht internet

Suzanne

Mijn naam is Suzanne. Met de artikelen die ik schrijf, wil ik antwoord geven op vragen die jij hebt. Over internet of mobiele abonnementen. Zodat het voor jou in 1 oogopslag duidelijk is waar je aan toe bent.

Terug naar vergelijking
Start de chat