prijsvergelijken

Online tv kijken neemt toe

28 mei 2016 (laatste wijziging 27 juli 2018) door Michelle

Online tv kijken neemt toe, als aanvulling op ' live' tv-programma's kijken. Tv kijken doet bijna iedereen nog, maar live tv-kijken hoeft tegenwoordig niet meer omdat je nagenoeg alles gratis online kan terugkijken tot wel een week lang. Zo spelen de tv-zenders in op de behoeften van consumenten. Veel mensen kijken tegenwoordig alleen nog maar op internet terug. Het is veel makkelijker om programma's te kijken wanneer het jouw uitkomt dan wanneer het wordt uitgezonden. Met interactieve tv wordt het nog aantrekkelijker om via het internet tv te kijken, je hebt immers de 'uitzending gemist' optie! Inmiddels consumeert de helft van de Nederlandse huishoudens streaming content. Dat beïnvloedt het aanbod van omroepen en telecomaanbieders.

Voordelen online tv kijken

Online tv kijken neemt toe omdat het een aantal voordelen heeft. Het is erg prettig om niet afhankelijk te zijn van de programmering van de zenders. De voordelen zet ik voor je op een rij.

Persoonlijke programmering

Het ideale aan programma's kunnen terugkijken is dat je geheel je eigen programma kan samenstellen. Als je zin hebt om een programma van RTL4 te kijken en dat je daardoor het nieuws mist is geen punt, je kijkt daardoor gewoon het nieuws eenvoudig terug via de 'uitzending gemist' knop op je interactieve televisie. Op deze manier hoef je geen keuze te maken van wat je gaat kijken en kan je geheel naar eigen wens kijken wat je wilt en wanneer je dat wilt.

Door televisie online te kijken heb je ook meer keuze in welke programma's je wilt zien. Zo kan je ook gemakkelijker internationale programma's bekijken die jij leuk vindt en ben je niet afhankelijk van de zenderprogrammering. Je kan zo zelfs programma's kijken die überhaupt niet in Nederland worden uitgezonden.

KPN Play

Als je helemaal je eigen programmering in handen wilt hebben dan is KPN Play een perfecte combinatie. Dit is een service van KPN waarmee je programma's kan terug kijken van de Nederlandse televisie. Maar ook HBO kan kijken, waarop je o.a. de hitserie Game of Thrones kan kijken. Daarnaast kan je ook de opneem functie gebruiken. Selecteer dit 'Alles-in-1'-pakket bij het internet abonnementen vergelijken als je liever zelf bepaalt wanneer en wat je kijkt.

Eerder tv-series kijken

Als je tv online kijkt dan kan je ook kanalen bestellen zoals Videoland. Dit kost €10,- per maand en dan heb je onbeperkt toegang tot hun assortiment aan films en series. Hier zitten veel Nederlandse series bij die je nog voor ze uitgezonden worden op televisie op Videoland te zien zijn.  Dit komt doordat het bedrijf is overgenomen door RTL, die zetten dus vroegtijdig hun series op Videoland

Nadelen online tv kijken

Niet iedereen heeft zin om van tevoren te kijken wat er wordt uitgezonden, als je dit al een nadeel kan noemen. Toch geldt voor veel mensen dat ze na een lange werkdag ter ontspanning een avondje gaan bankhangen en een beetje zappen hoort daarbij. Online tv kijken neemt toe maar dat geldt dus niet voor iedereen!

Binge watching series

Binge watching is het lang achter elkaar kijken van één serie of programma. Sommige mensen zullen binge watching een nadeel noemen, omdat het woord ' binge'  uit het Engels is afgeleid van overmatige (vr)eet- en zuippartijen. Binge wachting is onderzocht in Amerika en daaruit blijkt ook dat het niet aan te raden is. Volgens een onderzoek aan de University of Toledo in de Verenigde Staten is binge watching zelfs een groeiend probleem voor de gezondheid, mede doordat het geassocieerd wordt met vergrote kans op depressie. De American Public Health Association heeft aan dit fenomeen zelfs een artikel geweid. In Nederland is er minder onderzoek gedaan naar de gevolgen van binge watching op de gezondheid. Zo ernstig zal het hier in Nederland nog niet zijn met binge watching. Het voordeel van binge watching is dat er sowieso een moment komt waarop je de afleveringen allemaal gezien hebt. En: als kijker is het soms gewoon erg leuk om een serie in te duiken. Organisaties die hier op inspelen zijn bijvoorbeeld Netflix en Videoland. Zij zetten series met alle afleveringen in één keer op de website waardoor je ook kan blijven kijken. De trend is ontstaan na de lancering van DVD-boxen, volgens een artikel op Nu.nl. De mensen die dit doen willen geheel zelf bepalen wat ze kijken en hoeveel tijd ze hieraan besteden, zo kan het zijn dat zij één keer per week drie uur of langer achter elkaar kijken. Veel jongeren maken zich hier ook aan schuldig, zij zijn immers opgegroeid met deze media en steken elkaar op school ook aan door de verhalen die ze erover vertellen. Daarnaast biedt het ook een kans om je huiswerk uit te stellen... Iets waar ik mijzelf ook meer dan eens schuldig aan heb gemaakt. Vergis je niet, ook volwassenen doen aan binge watching. De afleveringen eindigen altijd met een ijzersterke 'cliffhanger' waardoor je jezelf bijna moet dwingen om niet nog een aflevering te kijken.

Binge watching is niet voor iedereen, maar de makers van de series maken het steeds moeilijker om het niet te doen. Mocht je een liefhebber zijn van series en nieuwe zoekt die je nog wilt kijken, denk dan eens aan de volgende Netflix-series:

  • Narcos
  • Once Upon A Time
  • Breaking Bad
  • Daredevil
  • House of Cards

Op Videoland staan ook Nederlandse series waarmee je online kan bingewatchen.

 

online tv kijken neemt toe

Michelle

Mijn naam is Michelle. Ik ben een IBO-student aan de Universiteit Leiden en ben redacteur bij Prijsvergelijken.nl. Doordat ik veel schrijf over internetpakketten en mobiele telefonie, ben ik nu specialist op het gebied van internet en tv en mobiele abonnementen. Als content medewerker doe ik altijd mijn best om complexe producten zo duidelijk mogelijk uit te leggen in artikelen om zo klanten verder te helpen.