Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
Wij zijn beschikbaar
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
  • Onafhankelijk
  • Alle grote aanbieders
  • Persoonlijk
Uitstekend via Trustpilot Logo trustpilot
"Uitstekende service"

Bij glasvezel denken veel mensen aan snel internet. Klopt! Maar dit is niet het enige voordeel. 

Glasvezel is uniek, omdat dit de enige verbinding is die speciaal voor het internet is aangelegd. De andere twee verbindingen in Nederland - kabel en DSL - hadden oorspronkelijk een andere functie.

Zo is DSL aangelegd voor het gebruik van telefonie. En de coax-kabel? Die is aangelegd voor de TV. Het internet kwam later en kon over hetzelfde netwerk verspreid worden.

Glasvezel daarentegen is speciaal aangelegd voor de verspreiding van het internet.

Met glasvezel heb je alle voordelen die bedoeld zijn voor internetgebruikers:

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. En dat doen we dan ook maar.

Dit zijn alle voordelen van glasvezel:

1. Hoge snelheden mogelijk

Misschien heb je het al in onze vergelijker zien staan, snelheden tot maar liefst 1.000 Mb/s! Snelheden waar je nu nog niet eens over durft te dromen...

Heb je dit ook echt nodig? Nodig is een groot woord. Wil je in 1 ruk een hele serie binnenhalen, video's versturen en zonder lag met meerdere mensen online gamen? Dan is zo'n hoge snelheid echt geen overbodige luxe.

Bovendien: woon je in een buitengebied, dan is er in veel gevallen alleen een trage DSL-lijn beschikbaar. Kabel is er vaak niet, dus je enige mogelijkheid voor een goede verbinding, is dan glasvezel. Glasvezel in het buitengebied is dus echt een uitkomst.

2. Monteur sluit glasvezel meestal gratis aan

Het is handig om je glasvezelpakket te laten installeren door een ervaren monteur. Bij sommige providers is dit zelfs een vereiste.

Een mooie bijkomstigheid: het laten aansluiten van glasvezel is soms gratis. Bijvoorbeeld in de vorm van een welkomstcadeau. Nieuwsgierig? Bekijk zelf welke providers een gratis monteur aanbieden.

3. Snelheid glasvezel niet beïnvloedbaar

Glasvezelkabels zijn erg sterk. Ze kunnen over een afstand van maar liefst 2 kilometer gelegd worden zonder dat dit de snelheid van je internet aantast. Dit is niet het geval bij andere aansluitingen.

Heb je nu nog internet via de telefoonlijn? Dan is je snelheid afhankelijk van de afstand tussen je woning en de wijkcentrale. Dus: hoe verder weg, hoe slechter je verbinding.

Op sommige adressen zal de snelheid prima zijn. Maar in heel veel gevallen is het niet toereikend. 

In het geval van glasvezel kun je op elk adres een hoge snelheid halen.

4. Upload- en downloadsnelheid gelijk bij glasvezel

Wist je dat kabelinternet van Ziggo uit maar liefst 98% glasvezel bestaat? Je zal je dan waarschijnlijk afvragen wat het grote verschil tussen kabel en glasvezel is, want ook met sommige kabelaansluitingen kun je ook snelheden tot wel 1.000 Mb/s halen. 

Het grootste voordeel van glasvezel is dat je uploadsnelheid even snel is als je downloadsnelheid. Bij kabel en DSL is dit niet het geval. Dit houdt in dat je niet alleen razendsnel bestanden van het internet af kunt halen; je kunt bestanden ook weer net zo snel versturen!

Bij uploaden kun je denken aan het versturen van een e-mail, het online zetten van een fotoalbum of het uploaden van een Youtube video.

Maar ook videobellen (waarbij je als het ware jouw beeld en geluid verstuurt) en online gamen vallen onder 'uploaden'. 

5. Glasvezel is het minst storingsgevoelig

Van de 5 voordelen van glasvezel is de laatste misschien wel het belangrijkst. Gebruikers van glasvezel hebben het minste last van storingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. 

Hierdoor kun je 24/7 rekenen op een stabiele internetverbinding. Heel aantrekkelijk voor bedrijven, maar ook voor...

Zijn er ook nadelen aan het glasvezelnetwerk?

Het klinkt misschien allemaal te mooi om waar te zijn. Zitten er nog addertjes onder het gras? Zijn er bepaalde dingen waar je rekening mee moet houden?

Ja.

Glasvezel is meestal een fractie duurder dan een kabel- of DSL-verbinding. Dat kan je tegenhouden om over te stappen.

En nog iets: als glasvezel door een lokale provider bij jou is aangelegd, heb je vaak beperkte keuze. Daarnaast betaal je een vastrechtvergoeding aan je glasvezelprovider.

In de meeste gevallen is glasvezel door het netwerk van KPN aangelegd, en gaat het om een open netwerk. Dit houdt in dat je uit een concurrerend aanbod van meerdere providers kunt kiezen. 

Benieuwd hoe dit bij jou zit? Dit kun je checken op onze postcodecheck voor glasvezel

Is glasvezel beter dan kabel of DSL?

Ben je al overtuigd dat glasvezel dé verbinding voor jou is? 

Als je echt veel en intensief gebruikmaakt van het internet, is glasvezel zeker beter dan DSL of kabelinternet. Ook wanneer er bij jou geen goede snelheid beschikbaar is via andere verbindingen, is het een goed alternatief. 

Maar zit je vooral op het internet om je mail weg te werken, te Netflixen of je social media te bekijken? Dan is glasvezel niet per se 'beter' voor jou. Je kunt dan ook prima uit de voeten met een kabel- of DSL abonnement. 

Hoe snel is glasvezel internet precies?

Misschien ben je bekend met internet via de telefoonlijn. Daarmee moet je nog maar afwachten wat de snelheid op jouw adres is. Als een provider een snelheid van 100 Mb/s aanbiedt, kan het voorkomen dat jij daarvan maar 20 Mb/s kunt halen... Niet in het geval van glasvezel!

Als er glasvezel bij je beschikbaar is, is de hoogst haalbare snelheid meestal 500 Mb/s. Maar dit is afhankelijk van welke providers er bij je beschikbaar zijn. Op sommige plekken zijn er zelfs snelheden te behalen tot 1 Gb/s - oftewel 1.000 Mb/s! 

Overstappen op glasvezel

Benieuwd of glasvezel bij jou mogelijk is? Kijk dan of het beschikbaar is op jouw adres. En vergelijk alle glasvezelaanbieders voor het vinden van de beste deal:

glasvezel vergelijken