prijsvergelijken

Hoe glasvezelinternet e-Health mogelijk maakt voor ouderen en chronisch zieken

6 februari 2017 (laatste wijziging 27 juni 2019) door Coen

e-Health is volop in het nieuws. Het maakt Zorg op Afstand mogelijk. e-Health speelt een grote rol in de toekomst van de zorg. Ouderen en chronisch zieken kunnen langer thuis blijven wonen met e-Health. En voor sommige toepassingen heb je snel internet nodig.

e-Health is geen vervanging van de zorg maar een aanvulling daarop. e-Health is een verzamelnaam van toepassingen die ze in de zorg gebruiken. Denk aan apps, beeldbellen en telemonitoring. 

Glasvezelinternet is erg geschikt voor e-Health. Het is snel en heeft weinig last van storingen.

Maar wat nu als je daar allemaal geen verstand van hebt? Wat komt daar allemaal bij kijken? Na het lezen van dit artikel weet je wat e-Health inhoudt en welke voordelen het je biedt. Het is minder ingewikkeld dan het lijkt.

Inhoud

  Waarom e-Health?

  e-Health biedt veel voordelen voor ouderen, chronisch zieken, mantelzorgers en zorgverleners. Het scheelt tijd, moeite en geld. Een van de grootste voordelen is dat sommige patiënten dankzij e-Health langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. De overheid wil e-Health inzetten om de zorg betaalbaar te houden in de toekomst.

  Voordelen e-Health voor ouderen en chronisch zieken

  • Langer zelfstandig blijven en in je vertrouwde omgeving blijven wonen
  • Niet altijd de deur uit hoeven voor een controle of consult
  • Contact met zorgverlener kost minder tijd en moeite
  • Zorg op Afstand vermindert eenzaamheid door de laagdrempelige manier van communiceren
  • Monitoren van bepaalde lichaamsfuncties heeft een preventieve functie

  Voordelen e-Health voor ouderen en chronisch zieken

  Voordelen e-Health voor zorgverleners

  • meer patiënten helpen in minder tijd
  • minder reistijd bij zorg aan huis
  • meer tijd voor patiënten die lijfelijke zorg nodig hebben
  • minder administratieve lasten
  • makkelijk veilig informatie uitwisselen met collega’s 

  (bron: Rijksoverheid)

  Voordelen e-Health voor de gemeenschap

  Zorg aan huis is duur. En zorg wordt schaarser. Er is namelijk een toename van ouderen en chronisch zieken in Nederland. (bron: kamerstukken Tweede Kamer, juli 2014) Door die toename hebben meer mensen zorg nodig. 

  • Dankzij e-Health hoeven kwetsbare mensen niet altijd te verhuizen.
  • En ze hoeven ook niet bang te zijn dat ze te weinig zorg ontvangen. 
  • De personeelsdruk vermindert door e-Health.
  • Bovendien levert het een kostenbesparing op. Met de huidige stijging van de zorgkosten (waar we allemaal aan meebetalen) is dat een goede zaak.

  Zorg op Afstand aanvulling op 'normale' zorgGlasvezelehealth

  Zorg op Afstand klinkt paradoxaal. Zorg is per definitie persoonlijk. Maar je hoeft elkaar niet altijd lijfelijk te ontmoeten. Wanneer je iemand wast, verpleegt of begeleidt moet dat wel. Maar voor sommige zorg hoeft dat niet. Om dat duidelijk te maken zal ik de volgende vragen beantwoorden. 

  1. Zorg op Afstand? Hoe dan?
  2. Ontvang ik nog wel echte zorg?
  3. Krijg ik nog voldoende aandacht?
  4. Waarom heb ik glasvezelinternet nodig, dat is toch duur?
  5. Wat moet ik doen als er geen glasvezel beschikbaar is?

  Op vraag 1 is het antwoord complex. Hoe Zorg op Afstand wordt ingericht hangt namelijk af van de behoefte van de patiënt. e-Health kan je ontlasten. En sommige therapieën hou je makkelijker vol dankzij e-Health. Patiënten en artsen kunnen met e-Health via de computer diagnoses stellen, uitslagen communiceren en informatie uitwisselen.

  Op vraag 2 en 3 is het antwoord: Ja. Een been zwachtelen gaat nou eenmaal niet op afstand. e-Health zal hierin geen verandering brengen. e-Health is een aanvulling op de lijfelijke zorg.

  Op vraag 4 en 5 kom ik zo terug. 

  Mogelijkheden Zorg op Afstand

  Om te begrijpen wat de mogelijkheden zijn van Zorg op Afstand geef ik een paar voorbeelden.

  Wanneer je bijvoorbeeld aan een chronische ziekte lijdt, moet regelmatig voor controle naar de huisarts of het ziekenhuis. Leuk is anders. Dankzij e-Health hoef je daarvoor de deur niet altijd meer uit.

  Consult met zorgverlener via een videoconsult

  Voor sommige consulten hoef je niet helemaal naar de praktijk te komen. Je kan kiezen voor videobellen. Je zit als het ware tegenover de arts. Maar dan via het beeldscherm. Je ziet elkaar en praat met elkaar. Je bespreekt onderzoeksuitslagen of het verloop van een behandeling. Bij een digitaal consult is de kwaliteit van de verbinding en de apparatuur belangrijk.

  “Het ministerie van VWS streeft ernaar dat chronisch zieken binnen 5  jaar zelfstandig metingen uitvoeren. Zorgverleners monitoren de gegevens op afstand en geven de patiënt feedback. Dat geeft inzicht in het effect van het gedrag op de ziekte. Dat maakt het makkelijker om trouw te blijven aan de therapie.” (kamerstukken tweede Kamer, 2014)

  Telemonitoring

  Voor bepaalde aandoeningen hoef je niet meer naar het ziekenhuis voor controle. Dat scheelt inspanning en tijd. De meetapparatuur waarmee je zaken als bloeddruk, hartslag, gewicht en/of glucose meet staat thuis. Dit is gekoppeld aan een app of online programma. De zorgverlener monitort de behandeling op afstand. Dat kan al bij de volgende ziekten:

  • hart- en vaatziekten,
  • COPD,
  • (zwangerschaps)diabetes
  • astma

  Zorg-apps gebruikenGlasvezel internet

  Er zijn veel zorg-apps beschikbaar. Op de Digitale Zorggids zijn alle zorg-apps terug te vinden en plaatsen professionals reviews. Zo kun je eenvoudig zoeken naar e-Health apps en meteen zien wat anderen ervan vinden. Zo krijg je een idee welke app geschikt is voor jou. Bijvoorbeeld:

  • een huidmonitor die helpt bij het controleren van de huid op verdachte plekjes
  • een gehoortest op afstand
  • online ondersteuning bij zelfzorg
  • online medisch dossier inzien
  • online herhaalrecept aanvragen bij arts

  Domotica

  Is er lange tijd geen beweging in de woning? Een slimme camera ziet dat en zorgt dat zorgverleners, hulpdiensten of familie een melding ontvangen. Zij komen poolshoogte nemen.

  Personenalarmering

  Je draagt een apparaatje dat is aangesloten op de internetverbinding. In geval van nood druk je op de knop en ben je in contact met een meldkamer. 

  Klik. "U spreekt met de meldkamer!" Het contact is gelegd.

  Een veilig idee.

  Glasvezelinternet geschikt voor e-Health-toepassingen

  Ik zou nog terugkomen op vraag 4 en 5. Waarom zou je voor e-Health glasvezelinternet nodig hebben? En wat moet je doen als er geen glasvezel beschikbaar is?

  Je hebt niet per se voor álle e-Health toepassingen glasvezel nodig. Het online aanvragen van een herhaalrecept kost weinig bandbreedte. Maar voor domotica en beeldbellen is een snelle en stabiele internetverbinding wél onmisbaar. Dat kan in sommige gevallen ook via kabel of DSL mits er voldoende bandbreedte beschikbaar is

  Glasvezel biedt alleen wél meer mogelijkheden voor de toekomst omdat het een enorme capaciteit heeft. Die capaciteit is nog veel groter dan dat we nu benutten. Technologische ontwikkelingen en toepassingen breiden echter in rap tempo uit. Glasvezel is toekomstbestendig. En de toekomst is dichtbij.

  Wees voorbereid op de toekomst en benut de voordelen die glasvezel en e-Health toepassingen bieden.

  CheckglasvezelCheck of glasvezel beschikbaar is

  Glasvezel is niet altijd duurder dan kabel of DSL. Weet je niet of er glasvezelinternet beschikbaar is op jouw adres? Ga dan internet vergelijken en selecteer ‘glasvezel’. Vul je postcode en huisnummer in. Dan zie je het vanzelf. Vergelijken kost niets. We bewaren je adresgegevens niet.

  start glasvezel vergelijken

  Glasvezel vs kabel en DSL

  Misschien is glasvezelinternet nog niet beschikbaar op jouw adres. Of je bent tevreden met de kabel of DSL-verbinding die je nu hebt. DSL of kabel voldoet soms ook als er voldoende snelheid beschikbaar is. Maar glasvezel is wel stabieler. En heeft minder last van storingen. (bron: Consumentenbond test Alles-in-1 providers 4e kwartaal 2016)

  Check wanneer glasvezel wordt aangelegd

  Wil je glasvezel maar is het nog niet beschikbaar? Kijk dan op eindelijkglasvezel.nl of de aanleg al is ingepland. Is dat ook niet het geval, informeer dan bij de gemeente of je kunt aansluiten bij een glasvezelinitiatief. Bij voldoende animo zal de aanleg van glasvezel werkelijkheid worden.

  glasvezelinternet e-Health

  Coen

  Geen reacties
  Laat hier een reactie achter
  Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
  Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
  Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
  Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
  Schrijf een reactie!
  Schrijf een reactie!
  Bedankt voor uw reactie
  Wij controleren het bericht.
  Terug naar vergelijking
  Start de chat