prijsvergelijken

Het verschil tussen kabel, glasvezel en ADSL bij internetproviders

25 september 2014 (laatste wijziging 14 november 2018) door Suzanne

Het verschil tussen kabel, glasvezel en ADSL bij internetproviders is niet voor iedereen duidelijk. Welke internetproviders bieden kabelinternet aan? Als ik weinig van internet gebruik maak, kan ik dan beter voor een DSL-verbinding gaan? En hoeveel sneller is glasvezel nu eigenlijk? De precieze verschillen tussen deze aanbieders en welk soort aanbieder voor jou aan te bevelen is lees je in dit artikel. Gebruik onze Internetvergelijker om te kijken wat er op jouw adres beschikbaar is.

Kiezen tussen kabel, glasvezel of ADSL bij internetproviders

Op sommige adressen is alleen DSL mogelijk, dan valt er weinig te kiezen. In buitengebieden ligt vaak geen kabel en als er dan ook nog geen glasvezel ligt ben je aangewezen op DSL. Maar wat als je wel kan kiezen uit alledrie de opties? Welke is dan de meest voor de hand liggende? Het hangt volledig af van jouw wensen en je budget. We leggen in dit artikel uit wat de verschillen zijn tussen kabel, glasvezel en ADSL.

Internet over de kabel

Zoals al duidelijk is in de naam, wordt bij kabelinternet gebruik gemaakt van een kabel om het internet in de woning te brengen. Twee voorbeelden van internetproviders die kabel aanbieden, zijn Ziggo en UPC*. Kabelinternet komt standaard met televisie, dit is een dienst die je er altijd bij moet nemen. Van de drie aanbieders komt kabelinternet vaak het dichtst in de buurt van de beloofde internetsnelheid. Op dit moment zijn de snelste kabelabonnementen meer dan 100 Megabit per seconde (Mb/s).  De kwaliteit van televisie en telefonie is bij kabelaanbieders over het algemeen erg goed. Bij televisie worden vaak extra diensten aangeboden, zoals het huren van films en het terugkijken van uitzendingen die je gemist hebt. Kabelaanbieders leveren alleen maar binnen een bepaalde regio. Je kunt met een postcodecheck precies zien welke aanbieders er op jouw adres kunnen leveren. Een nadeel hierbij is wel dat er altijd maar één kabelaanbieder op jouw adres beschikbaar is. Mocht je dus niet tevreden zijn met jouw internetprovider, dan kun je niet zomaar overstappen.

Internet via DSL

DSL-aanbieders maken gebruik van een koperen telefoonlijn, die ook geschikt is gemaakt voor internet en bellen. Een paar voorbeelden van DSL-aanbieders zijn KPN, Online, XS4All, Tele 2 en Telfort. De snelheid van het internet via de koperdraad is gemiddeld de helft van wat wordt beloofd. Het feit dat de snelheid minder wordt als je verder bij de wijkcentrale afwoont, is hier een mede oorzaak van. Als je een DSL-abonnement hebt, kun je kiezen om gebruik te maken van IP-tv. Dit is digitale televisie die via DSL gaat. Het nadeel hiervan is dat het invloed heeft op de internetsnelheid, aangezien het via dezelfde kabel gaat. Daarom kun je beter eerst een postcodecheck doen om te kijken of jouw internet wel snel genoeg is voor het doorgeven van digitale televisie. Vaak komen DSL-aanbieders er het goedkoopst uit als je gaat kijken naar het basispakket internet, bellen en tv. Wel is er een grote kans dat je niet de internetsnelheid haalt die de internetprovider belooft. Als je op zoek bent naar snellere abonnementen of uitgebreidere pakketen, is het handiger om voor een kabelabonnement te kiezen.

Glasvezelinternet

Glasvezel is nog erg in opkomst en nog niet in heel Nederland beschikbaar. Wel wordt het langzaam maar zeker uitgebreid over steeds meer plaatsen. Glasvezel is een dunne maar sterke draad van glas, waarover het internet- en televisiesignaal wordt verstuurd. Als je nog sneller wilt internetten dan je nu met kabel- of DSL doet, kun je checken of internet via glasvezel op jouw adres beschikbaar is. Glasvezel kan namelijk honderden megabits per seconde leveren. Ook kun je even snel uploaden als downloaden, waar bij DSL en kabel nogal verschil in kan zitten. Een paar aanbieders van glasvezel zijn onder andere Vodafone en Fiber.

Megabit per seconde en internetsnelheid

Allemaal leuk en aardig, zoveel megabit per seconde, maar wat betekent dat nou eigenlijk? En hoeveel Mbit/s heb je nou eigenlijk nodig? Hieronder staat een tabel waarin je kan zien hoeveel Mbit/s jij ongeveer nodig hebt.

 

Mailen en websites bezoeken5 - 8 Mbit/s
Mailen, websites bezoeken, tv via internet en met 2 tot 3 computers online8 - 15 Mbit/s
Online gamen, internet op meerdere pc's, downloaden en HD TV15 - 30 Mbit/s

Keuzehulp

Ben je er nog steeds niet uit wat je nou precies moet kiezen? Wil je voordelig of juist snel internet? Woon je in een drukbevolkt of een buitengebied? Er zijn namelijk allerlei invloeden waar je internetsnelheid van afhangt, maar over het algemeen worden de beloofde snelheiden van glasvezel en kabelinternet gehaald. Het is dus niet net als bij ADSL, waar je internetsnelheid ook afhangt van de plek waar je woont ten opzichte van de wijkcentrale. Wel is het het voordeligst om een ADSL-abonnement af te sluiten. De kosten tussen glasvezel en kabel verschillen niet erg veel. Bij een glasvezel- of kabelabonnement kiezen de meeste mensen voor een abonnement met 50 Mbit/s. Dit is voor glasvezelaanbieders meestal de laagste snelheid die ze aanbieden.

*Ziggo en UPC zijn inmiddels samengegaan

Verschil in glasvezel,dsl,kabel

Suzanne

1 reactie

Gert Hagenaar

8 juli 2015 12:17

Hallo,

allemaal heel leuk en aardig al de vergelijkingen alleen zit me een ding heel erg dwars waarom betaal je voor een 100/100 Mbit de volle prijs als je maar 95 Mbit binnen haalt van de 100/100 en dat is bij 500/500 Mbit ook zo dan haal je ook maar 495/495 Mbit binnen leg dat maar eens uit en niet met smoesjes aan komen van dat er verlies op mag zitten van 20% want in arnhem testen ze met terabyte verbindingen en tweak glasvezel bied ook al gigabits snelheid.

Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.