prijsvergelijken

Zo kun jij je internetsnelheid verbeteren in 5 stappen!

29 december 2018 (laatste wijziging 13 februari 2019) door Annick

Herken je dit? Je betaalt maandelijks een vermogen voor je internet abonnement, maar je komt niet eens in de buurt van de snelheid waarvoor je betaalt. Het is erg frustrerend als de WiFi niet werkt zoals het zou moeten werken. Natuurlijk kan je contact opnemen met de klantenservice van je provider. Maar wat nou als je zelf je internetsnelheid kan verbeteren?

In slechts 5 stappen kan je internetsnelheid al een stuk beter zijn. Lees hier wat je kan doen!

Volg deze 5 stappen voor het verbeteren van je internetsnelheid

Veel mensen denken bij een langzaam verbinding gelijk aan de provider. Toch spelen er meer factoren mee. De dikte van je muren in huis bijvoorbeeld. Met betonnen muren heb je grote kans dat je boven op zolder een slechte internetverbinding hebt. Hoe je dit en een aantal andere problemen oplost, lees je hier! 

1: Zet je router op een centrale plek

Natuurlijk wil je in huis op zoveel mogelijk plekken gebruikmaken van je internetverbinding. Je router zorgt ervoor dat de internetverbinding overal wordt verspreid. Zet je router dus op een zo centraal mogelijke plek in huis. Bij veel mensen is de router in de meterkast te vinden of weggestopt achter de bank. Logisch, want al die snoeren maken het er niet mooier op in huis.

Toch is het belangrijk dat de router zoveel mogelijk bereik heeft. Hoe meer ruimte het apparaat heeft, hoe beter. Ook het draaien van de antenne kan helpen. Zet de router op een hogere plaats, zoals op heuphoogte in plaats van op de grond.

2: Internet verbeteren met WiFi-versterkers

Het is waarschijnlijk wel herkenbaar: zodra je naar boven loopt, veranderen de 4 streepjes WiFi in 3... 2... 1. 

Als je op de verdieping waarop de router staat, wél goed internet hebt, kun je ervoor kiezen je WiFi te versterken. Er zijn verschillende apparaten die je hiervoor kan aanschaffen. Voorbeelden zijn:

  • WiFi-repeater
  • Powerline adapter
  • Mesh-netwerk 

Er zijn verschillende voor- en nadelen van al deze vormen van WiFi-versterkers. Lees hier meer over in ons artikel Mesh, WiFi-repeater of Powerline adapter?.

3: Gebruik bekabeld internet

Het is natuurlijk heel fijn dat alle apparaten tegenwoordig draadloos werken. Van een huis vol met kabels wordt niemand gelukkig.

Een nadeel van draadloze apparaten is wel dat de kwaliteit van je internet er door achteruit kan gaan. Netwerkkabels kunnen hogere snelheden behalen dan een WiFi-verbinding. Andere draadloze apparaten kunnen ook een stoorzender zijn voor je WiFi-signaal. Apparaten met bluetooth of een draadloze deurbel kunnen van invloed zijn op je internetsnelheid. 

Je kunt het beste 1 apparaat met een netwerkkabel aansluiten op de router. Bijvoorbeeld je pc in de woonkamer die je vaak gebruikt.

4. Kies voor nieuwe apparatuur

Je internet verbeteren is lastiger als je oude apparaten blijft gebruiken. Verouderde apparatuur kan invloed hebben op je internetsnelheid. Hierbij kun je denken aan verouderde apparatuur van je provider, zoals een router of een tv-ontvanger. Maar ook je eigen apparatuur kan van invloed zijn op de snelheid.

Is je laptop ouder dan 5 jaar, dan zal je dit gaan merken tijdens het surfen. Nieuwe apparatuur is benodigd om optimaal gebruik te maken van je verbinding.

5. Interactieve tv vertraagt je internet

Bij een tv- en internetabonnement ontvang je tegenwoordig bijna altijd interactieve tv. Interactief tv-kijken kan invloed hebben op je internetsnelheid. Dit is alleen zo als je snelheid al erg laag is, bijvoorbeeld 10 Mb/s. Als 2 mensen in huis tegelijkertijd internetten en tv-kijken, kan de snelheid van het internet omlaag gaan. Bij abonnementen met een kabel- of glasvezelverbinding heeft dit geen invloed op de internetsnelheid.

Is het verbeteren van de internetsnelheid niet gelukt?

Heb je alle stappen doorlopen, maar heeft dit nog geen effect? Misschien is het dan mogelijk om je internetsnelheid te verhogen bij je provider, of om over te stappen naar een ander abonnement. Heb je geen idee welke snelheid je momenteel hebt? Dan kan je het beste nagaan welke snelheid je precies nodig hebt!

Op onze internet vergelijker kun je alle providers met elkaar vergelijken. Vul je postcode in om precies te zien welke snelheid bij jou beschikbaar is. 

internetsnelheid verbeteren

Annick

Mijn naam is Annick. Dagelijks schrijf ik artikelen omtrent internetpakketten en mobiele abonnementen. Met mijn artikelen probeer ik het vergelijken zo eenvoudig mogelijk te maken. Zodat jij het juiste abonnement kunt vinden.

Terug naar vergelijking
Start de chat